כשהייתי ילדה, עוגיות של פסח היו או גבשושיות קוקוס דביקות או דיסקיות בוטנים שוברות שיניים. מעולם לא אהבתי אף אחת מהאופציות, וכבר השלמתי עם הידיעה שבפסח אין עוגיות. כשנכנסתי למטבח בעצמי והתחלתי לבשל ולאפות, הבנתי שצריך להתייחס לפסח כמו לכל אסכולה קולינרית אחרת. כמי שמבשלת כשר לאורך כל השנה, אני לא רואה את חוקי הכשרות כמגבלה אלא כמערכת כללים שבתוכה אפשר ליצור. כמו שבבישול יפני אין שמן זית ובבישול איטלקי אין אצות - כך בבישול לפסח אין קמח. ואין קמח ממש לא אומר שאין עוגיות. עם הזמן שמתי לב שכשמנסים להשתמש בכלים הקיימים ולא מנסים לכופף אותם או לחפש תחליפים, מגיעים לתוצאות טובות בהרבה. בלי "במקום" ובלי "כאילו". הכלל שלי אומר שאם אמשיך להכין את המתכון בדיוק כמו שהוא גם אחרי פסח, אזי הוא ראוי לשימוש. לפניכם ארבעה מתכונים לעוגיות נהדרות שנחטפות תמיד, פסח או לא.

עוגיות שוקולד שוקולד כשרות לפסח (צילום: אסתי רותם, אוכל טוב)
עוגיות שוקולד שוקולד. וזה עוד פרווה! | צילום: אסתי רותם, אוכל טוב

עוגיות שוקולד-שוקולד

שוקולדיות, טעימות, עשירות. קערה אחת, 10 דקות עבודה. בלי קמח, בלי גלוטן, בלי חמאה, בלי שמן, בלי הפרדות, בלי הקצפות, כשרות לפסח, פרווה! כן, זה לא הגיוני, אבל זה נכון.

המרכיבים:
2 כוסות אבקת סוכר
2/3 כוס קקאו
1/2 כוס קורנפלור
1/2 כוס סוכר
1/2 כפית מלח
3 ביצים
200 גרם שוקולד מריר, קצוץ

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מנפים לקערה את כל החומרים היבשים. מוסיפים את הביצים ומערבבים היטב. הכי קל ומומלץ להשתמש במעבד מזון.

3. מוסיפים את השוקולד הקצוץ ומערבבים.

4. בעזרת שתי כפיות מניחים תלוליות קטנות על תבנית מרופדת בנייר אפייה. משאירים רווחים גדולים בין התלוליות – העוגיות משתטחות ומתפשטות באפייה.

5. אופים 10 דקות. מוציאים ומניחים לעוגיות להתקרר לחלוטין לפני שמפרידים אותן מהנייר. שומרים בכלי אטום.

עוגיות שקדים וסילאן

שילוב שכולו בריאות, לא? תוספת אבקת הסוכר מתקזזת בריאותית עם היעדר חמאה או שמן. ללא גלוטן, ללא קמח, פרווה, וכשר לפסח גם למי שאינו אוכל קטניות.

המרכיבים:
500 גרם שקדים מולבנים
100 גרם אבקת סוכר (כוס פחות כף גדושה)
1/4 כפית אבקת אפייה
1 כפית קליפת לימון מגוררת
1/3 כוס סילאן (ללא סוכר)
1 חלבון ביצה
אבקת סוכר לעבודה ולפיזור

עוגיות שקדים וסילאן כשרות לפסח (צילום: אסתי רותם, אוכל טוב)
עוגיות שקדים וסילאן. לא חוקיות | צילום: אסתי רותם, אוכל טוב

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מכניסים למעבד מזון שקדים, אבקת סוכר, אבקת אפייה וקליפת לימון. מעבדים במהירות גבוהה לתערובת פירורית דקה, טחונה היטב.

3. מוסיפים סילאן וחלבון ומעבדים לבצק מעט נוקשה ודביק.

4. מכדררים כדורים בקוטר של כסנטימטר וחצי ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

5. מועכים כל כדור בעזרת מזלג טבול באבקת סוכר לדיסקית שטוחה ועליה דוגמת פסים.

6. אופים 12 דקות. מוציאים ומניחים לעוגיות להתקרר לחלוטין. שומרים בכלי אטום.

שברי קרמל-שוקולד-פקאן

אצלנו בבית מכנים את העוגיות הללו "עוגיות מחוץ לחוק". הן פריכות ופציחות, ונגיעת המלח שבהן מקפיצה אותן לשחקים. מי שטועם אותן לא מאמין כמה הן קלות להכנה, ומופתע אף יותר כשמצדן האחורי מתגלה הסוד שלהן – הן עשויות ממצות! בשבילן אני שומרת מצות גם אחרי פסח. השנה השתמשתי במצות מקמח מלא (כדי שעכשיו אוכל לשקר לעצמי שהן גם בריאות) ויצא אפילו יותר טעים.

המרכיבים:
5 מצות
150 גרם חמאה
1/2 כוס סוכר חום כהה, דחוס
1/2 כוס סוכר לבן
1 כפית שטוחה מלח
200 גרם שוקולד מריר, קצוץ
100 גרם אגוזי פקאן, קצוצים (1 כוס)

עוגיות קרמל פקאן כשרות לפסח (צילום: אסתי רותם, אוכל טוב)
עוגיות קרמל, שוקולד ופקאן. המרכיב הסודי - מצה! | צילום: אסתי רותם, אוכל טוב

אופן ההכנה:

1. מצפים את תבנית האפייה של התנור בנייר אלומיניום ומרפדים בנייר אפייה. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מניחים 4 מצות בצפיפות בתבנית. ממלאים את הרווחים שנשארו בשברים מהמצה החמישית.

3. בסיר קטן ממסים חמאה, סוכר חום, סוכר לבן ומלח. מערבבים כל הזמן ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל כך עוד שתי דקות.

4. יוצקים את התערובת החמה על המצות ומפזרים באופן שווה בעזרת גב של כף. אופים 10 דקות.

5. מוציאים את התבנית מהתנור ומפזרים באופן שווה את השוקולד. ממתינים שתי דקות עד שהשוקולד יימס ומורחים אותו באופן אחיד, בתנועות גליות, בעזרת מזלג.

6. מפזרים באופן שווה את הפקאנים הקצוצים. אחרי שהתבנית מתקררת, מכניסים אותה למקרר להתקשות השוקולד.

7. בעזרת סכין גדולה וחדה חותכים/שוברים את המשטח באופן חופשי. שומרים בכלי אטום במקרר.

עוגיות מרנג לימון וג'ינג'ר כשרות לפסח (צילום: אסתי רותם, אוכל טוב)
נשיקות לימון וג'ינג'ר. פסח בלי נשיקות הוא פשוט לא פסח | צילום: אסתי רותם, אוכל טוב

נשיקות לימון-ג'ינג'ר

בשבילי, פסח בלי נשיקות זה כמעט כמו פסח בלי מצות. הפעם בגרסה מרעננת בעלת ניחוח לימוני וטעם מיוחד של ג'ינג'ר.

המרכיבים:
3 חלבונים גדולים
225 גרם סוכר (כוס+שתי כפות)
2 כפיות קליפת לימון מגוררת
2 כפיות שורש ג'ינג'ר טרי מגורר

אופן ההכנה:

1. מניחים את כל החומרים בבן מארי (קערה הניצבת מעל סיר ובו מים רותחים). יש להקפיד שהקערה לא תיגע במים. מערבבים היטב עד שהסוכר נמס והתערובת חמה למגע. מסירים מהאש.

2. מעבירים לקערת המערבל ומקציפים במהירות גבוהה 10 דקות. מתקבל קצף דביק ויציב מאוד.

3. בעזרת שקית זילוף בעלת פתח בקוטר 1 ס"מ (אפשר להשתמש בצנטר חלק או פשוט לגזור פתח בשקית), מזלפים נשיקות קטנות על גבי נייר אפייה או משטח סיליקון. מניחים ל-20 דקות.

4. מייבשים את הנשיקות בתנור בחום של 75 מעלות במשך שעתיים וחצי, רצוי עם מאוורר פנימי (טורבו). מכבים את התנור ומשאירים בו את הנשיקות עד שהן מתקררות.

אסתי ידידיה היא בעלת סטודיו תופינים לשוקולד וקינוחים מיניאטוריים, מתכונאית וצלמת אוכל

>> הנה עוד עוגיות לפסח
>> הנה עוגות לפסח
>> והנה כל המתכונים