מתכונים לשבירת הצום

ירקות צלויים בתנור, ארוחות חגיגיות, רות סירקיס (צילום: דן לב, ארוחות חגיגיות, הוצאת ידיעות ספרים)
ירקות צלויים בתנור. אתם יכולים לגוון, אבל השילוב הזה מנצח | צילום: דן לב, ארוחות חגיגיות, הוצאת ידיעות ספרים

ירקות צלויים בתנור

אפשר להכין את המנה הזו בהרכבים שונים של ירקות. כאן נבחרו הירקות לפי המצוי בשווקים בעונה זו של השנה ולפי שילוב הצבעים הנאה. הרוטב כולל גם מעט דבש שקושר אותו לחגים. את המנה הזו אפשר להגיש חמה כתוספת למנה עיקרית, או קרה כמנת מתאבן.

המרכיבים (4 עד 6 מנות):
1 חציל בינוני
2 בטטות בגודל בינוני
4 יח' ארטישוק ירושלמי
נתח דלעת
1 פלפל אדום
10 שיני שום, קלופות וחצויות
רבע כוס שמן זית
רוזמרין
תימין
מלח
פלפל שחור גרוס גס

לרוטב:
6 כפות שמן זית
4 כפות מיץ לימון טרי
חצי כף דבש
1 כפית חרדל דיז'ון
מלח
פלפל שחור
שבבי צ'ילי לפי הטעם
2 כפות עשבי תיבול טריים, קצוצים: אורגנו, תימין ורוזמרין

אופן ההכנה:

1. מחממים מראש את התנור לחום בינוני ( 180 מעלות צלזיוס).

2. מנקים את הירקות, חותכים אותם לקוביות בינוניות ושמים בתבנית פיירקס או תבנית אפייה חסינת חום אחרת.

3. יוצקים על הירקות רבע כוס שמן זית ומתבלים במלח ובפלפל שחור. מניחים על הירקות גבעולי רוזמרין ותימין. מנערים או מערבבים קלות.

4. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים במרכז התנור כ-45 דקות, עד שהירקות רכים.

5. מסירים את הכיסוי ואופים עוד רבע שעה עד שהירקות משחימים ואפילו נחרכים מעט בקצוות. טועמים ומתקנים את התיבול לפי הטעם.

6. הגשה: טורפים היטב את חומרי הרוטב עד שנוצר רוטב סמיך למדי. יוצקים אותו על הירקות, מקשטים בעוד עשבי תיבול טריים ומגישים.

פשטידת כרשה ובטטות, ארוחות חגיגיות, רות סירקיס (צילום: דן לב, ארוחות חגיגיות, הוצאת ידיעות ספרים)
פשטידת כרשה ובטטות. אל תדאגו, לא תצאו מפה רעבים | צילום: דן לב, ארוחות חגיגיות, הוצאת ידיעות ספרים

פשטידת כרשה ובטטות

הכרשה מייצגת את הכרתי, שהוא אחד מסמלי החג. כאן היא מעניקה מטעמה העדין לפשטידה עסיסית אשר כיף להגישה בסוכה או באחד מהאירועים שבהם מארחים בחגים.

המרכיבים (8 מנות):
1 בצל בינוני, קצוץ דק
3 כפות שמן זית
חצי ק"ג כרשות, מנוקות
1 בטטה בינונית, קלופה
4 ביצים
125 גרם גבינה בולגרית למריחה 5%
2 כפות קמח
50 גרם גבינת פרמזן, מגוררת
250 מ"ל שמנת מתוקה לבישול 9%
100 גרם גבינת קשקבל, מגוררת
מלח
פלפל שחור
תבנית מלבנית של 20X30 ס"מ, עומק 5 ס"מ

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצל בשמן רק עד שיהפוך לשקוף.

2. פורסים דק, בסכין או בדיסקית פריסה של מעבד מזון, את החלק הלבן והירוק בהיר של הכרשה (לא משתמשים בחלק הירוק כהה). מוסיפים לבצל ומטגנים יחד כ-10 דקות על אש בינונית, עד שהכרשה מתרככת אך לא משחימה. מצננים. קוצצים הכול בסכין חדה או במעבד מזון עם סכין פלדה בעשרה פולסים ומעבירים לקערה .

3. פורסים דק את הבטטה (אפשר במעבד מזון עם דיסקית פריסה). מתבלים במלח ובפלפל שחור.

4. מוסיפים אל הכרשה 2 ביצים טרופות, את הגבינה הבולגרית, הקמח ומחצית הפרמזן. בוחשים ומתבלים במלח ובפלפל שחור.

5. בקערה נוספת טורפים את 2 הביצים הנותרות עם השמנת ומוסיפים את הקשקבל ושאר הפרמזן. מתבלים במלח ובפלפל שחור.

6. משמנים היטב את התבנית. עורכים עליה שכבה של מחצית פרוסות הבטטה ומכסים אותן במחצית מבלילת הביצים והשמנת. מורחים על הבלילה את תערובת הכרשה ועליה מסדרים שכבה נוספת משארית פרוסות הבטטה. מוזגים על הבטטות את שאר בלילת הביצים והשמנת.

7. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים בחום בינוני (180 מעלות צלזיוס) במשך 50 עד 60 דקות, או עד שאפשר לנעוץ בקלות מזלג דרך פרוסת בטטה. מסירים את הכיסוי ואופים ללא כיסוי עוד כ-10 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה. מצננים כ-30 דקות לפני שחותכים לריבועים.

עוגת דבש עסיסית, ארוחות חגיגיות, רות סירקיס (צילום: דן לב, ארוחות חגיגיות, הוצאת ידיעות ספרים)
עוגת דבש עסיסית. לזה הכי התגעגענו בצום | צילום: דן לב, ארוחות חגיגיות, הוצאת ידיעות ספרים

עוגת דבש עסיסית

עוגת דבש היא העוגה הקלאסית לראש השנה. היא מבטאת את משאלותינו ל"שנה טובה ומתוקה" בצורה המוחשית ביותר. לעוגה מרקם עדין ועסיסי והיא מבושמת בתבלינים בעלי ניחוח חם כמו קינמון, ציפורן ואגוז מוסקט. העוגה נשמרת היטב והולכת ומשתבחת לאחר המתנה של יום-יומיים, לכן כדאי לאפותה כמה ימים מראש. הכמויות במתכון זה מספיקות לשתי עוגות.

המרכיבים (2 עוגות):
3 ביצים
1 כוס סוכר
3/4 כוס דבש (250 גרם)
חצי כוס שמן קנולה בטעם אגוזים
1 כפית קינמון, טחון
חצי כפית ציפורן, טחונה
חצי כפית אגוז מוסקט, טחון
חצי כוס מים רותחים
2 כפיות אבקת קפה נמס
2.5 כוסות (350 גרם) קמח תופח
1 כף אבקת קקאו לא ממותק
100 גרם שקדים טבעיים, גרוסים

אופן ההכנה:

1. מחממים מראש תנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות צלזיוס). משמנים היטב את התבניות.

2. שמים את הביצים והסוכר בקערה של מיקסר או מעבד מזון ומפעילים עד שהביצים נעשות אווריריות ובהירות. מוסיפים את הדבש, השמן והתבלינים. ממשיכים להפעיל קצרות עד לאיחוד החומרים.

3. מכינים קפה מהמים ואבקת הקפה ומקררים. מנפים לחוד את הקמח עם הקקאו. מוסיפים לתערובת הביצים רבע מתערובת הקמח, מפעילים את המיקסר או מעבד המזון ויוצקים רבע מהקפה המוכן. ממשיכים להוסיף קמח וקפה לסירוגין, עד ליצירת בצק אחיד וללא גושים. בערבוב ידני מוסיפים לבצק חצי מהשקדים.

4. מעבירים את הבצק לתבניות, זורים עליו את שאר השקדים ומהדקים. אופים כ-40 עד 50 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

5. מוציאים מהתנור ומצננים היטב.

6. עוטפים בניילון נצמד כדי לשמור על עסיסיות העוגה.

* כל המתכונים מתוך הספר "ארוחות חגיגיות" של רות סירקיס, בשיתוף הוצאת ידיעות אחרונות.

>> מתכונים: מאפים לשבירת הצום
>> ומה השפים אוכלים במוצאי כיפור?