"זה הסתיו עם הענן ועם הרוח המייבב" אומר אריק אינשטיין באחד השירים הרומנטיים שנכתבו על העונה. אך מזג האוויר שבחוץ מתאפיין יותר באפרוריות חמימה ומוזרה, מאשר בגוונים הציוריים של השיר. אחת התלונות הפופולריות על הסתיו היא שכישראלים, אין לנו יכולת ליהנות משלכת סטייל ניו אינגלנד, פריחה מפוארת כמו בהולנד או רוחות סוחפות אה-לה ניו יורק. אך דווקא בשיממון מזג האוויר שלנו אפשר למצוא צבעים ונופים ייחודיים, פשוט צריך לדעת איפה לחפש. החל מטיול בינות הכרמים, נסיעה רומנטית אל השקיעה, סיור בעקבות משוררים שיכורים וכלה בפיק אפ בר לנשרים. קבלו את מסלולי הסתיו השווים ביותר.

ירושלים פינת טוסקנה: טיול אל עמק האלה

אחד מהדברים שמאפיינים את תקופת הסתיו הוא חילופי הצבעים. בשל כך ממליצה מדריכת הטיולים פנינה עין מור לצפות בשינוי הצבעים של עלי הגפן בכרמים שמעטרים את הרי ירושלים והשפלה.

מגיעים: מכביש מספר 1 פונים ימינה לכיוון בית שמש. ממשיכים עד צומת עמק האלה, ומשם דרומה עד צפרירים ישעיהו. כקילומטר דרומית למושב פונים שמאלה לכיוון חירבת מדרס, ממשיכים את הנסיעה לאורך כביש צר ומחפשים שילוט לכיוון חירבת עטר, שם אפשר למצוא שרידי ישוב מתקופת בית שני. משאירים את הרכב לצד מחסום, ועולים ברגל בשביל המסומן.

אין תמונה
עמק האלה

עושים: במעלה השביל אפשר למצוא תצפית מלוא העין של הגפנים ביקב האלה הסמוך. לאחר שגומעים את הנוף, יורדים לכיוון מזרח אל עבר גת עתיקה שמהווה תזכורת לכך שגם לפני 2,000 שנה הכינו כאן יין. לאחר הביקור שבים לעבר כביש בית שמש, חזרה לצומת עמק האלה. בצומת פונים ימינה אל כיוון דרך נוף הנקראת דרך הקיסר, המכונה כך על שם הקיסר הרומי טריאנוס. לצד מגרש חנייה בדרך אפשר למצוא בית בד אשר שוחזר על ידי הקק"ל. ניתן להמשיך את הטיול באופן רגלי בשביל מסומן המוביל אל בור מים עתיק, המזכיר במידה רבה את בורות המים הנבטיים. לאחר החזרה לאוטו אפשר להמשיך לחורבת חנות הסמוכה, שם נמצא לפי המסורת הצלבנית קברו של גוליית. 

אוכלים: מקנחים את המסלול בארוחה בחוות הסוסים בצור הדסה או בברבהר בצומת בר גיורא.

>> עוד טיולים באזור ירושלים והשפלה

נוואדה הישראלית: טיול במדבר יהודה

אחד הדברים המאפיינים את תקופת הסתיו היא הצטברות האובך והאבק של הקיץ, העומדים להתנדף מן האוויר עם הגשמים הראשונים. דוד מנינגר, מנכ"ל חברת גיאוטבע, דווקא מוצא את הצדדים האטרקטיביים של התופעה, וממליץ על מסלול שקיעה רכוב במדבר, באחד הכבישים היפים של הארץ. "בסתיו השקיעות במדבר הם היפות בארץ. השמיים המלאים באבק יוצרים גוון אדום ייחודי", אומר מנינגר. "תפנית קלה לצד הכביש הראשי תפתח בפנינו עולם מופלא ויפה של סתיו במדבר בנופים לא מוכרים".

מגיעים: את המסלול מומלץ לתכנן כך שפיסגתו היא לקראת שעת השקיעה. ההגעה לכביש מאזור המרכז אורכת כשעה ורבע, כך שמומלץ להוריד הילוך, לפתוח חלון וליהנות בעיקר מהנסיעה המדברית. מאזור המרכז נוסעים לעבר צומת בית קמה. ממשיכים ישר עד צומת דבירה ופונים מזרחה לעבר כביש 325. עוברים את קיבוץ בית דביר, ועולים על כביש 955 הצופה על נוף שכולו פסיפס של שדות חקלאיים, משולב באורנים ועצי יער אחרים. לאחר ההגעה לצומת שוקת, ממשיכים לכיוון ערד, ומשם עוקבים אחר השילוט לכביש מצדה מערב (3199).

בריכה קטנה באבן בנחל צאלים במדבר יהודה
נחל צאלים במדבר יהודה

עושים: נוסעים בכיף לאורך הכביש ומתרשמים מנופי מדבר יהודה ומצבעי שעות הערביים במדבר. לאחר שעוברים את בקעת קנאים, מגיעים אל עבר שביל המסומן בכחול שמוביל אל עבר גבעת גורני. דרך זאת עוברת על שלוחת ההר, ומובילה לקצה גבעה בה נמצאת תצפית על נחל צאלים. מומלץ לעצור לפיקניק קטן ואף לפתוח בקבוק יין אדום שהולך טוב עם צבעי הדמדומים שבחוץ. מי שהטיול לא הספיק לו מוזמן להמשיך מזרחה לכיוון מצדה ולבלות את הלילה בחניון של רשות הטבע והגנים הנמצא במקום.

אוכלים: לא שוכחים לארגן צידה לדרך, ומפקנקים בשקט המדברי.

>> עוד מסלולים באזור מדבר יהודה

ורמונט, מאחורייך: טיול אל הגליל המערבי

יש מקומות בהם השלכת צובעת את צמרות העצים והמדרכות בגוונים של אדום, צהבהב וחום. בארץ קצת יותר קשה למצוא את התופעה הזאת, אבל מנינגר עדיין ממליץ לנסות, ושולח אתכם לצוד את שרידי הירוק לצד הצהוב במסע ממרומי הים התיכון אל אגם החולה.

טיולים בצפון: מערת הקשת בגליל המערבי (צילום: איל שפירא)
מערת קשת בגליל המערבי | צילום: איל שפירא

מגיעים: לאחר התארגנות על מוצרים מפנקים לארוחת הבוקר ממליץ מנינגר לצאת לכיוון צומת בצת. בצומת ממשיכים ישר לכיוון מצובה, שם עולים לתצפית הנמצאת מעל מערת קשת ומשקיפה על נופי הגליל המערבי.

עושים: לאחר ארוחת הבוקר חוזרים לכביש הצפון וממשיכים לנופי גליל של חורש טבעי המשלב צבעים של שלכת וצבעים של ירוק עד בשמורת גורן. חונים לצד אגם המונפורט, ונהנים מטיול רגלי באיזור. חוזרים לכיוון הישוב בני מנחם ומתחברי לכביש 89 בו נוסעים עד צומת חירם, אז פונים לכיוון ריחנייה. מאזור ריחנייה ממשיכים לעלמה, חוצים את נחל הדישון אל קרן נפתלי, שם אפשר למצוא תצפית על עמק החולה ומסלולי טיול רגליים.

אוכלים: אם ישאר לכם מקום בבטן אחרי הפיקניק של ארוחת הבוקר, תוכלו להינות ממטעמים מיוחדים במסעדה הצ'רקסית בריחנייה

>> עוד מסלולים באזור הגליל המערבי

בחברת משוררים שתיינים: ביקור ביקב וטיול בעמק יזרעאל

מזג האוויר המשתנה עושה לעיתים חשק להסתגר בבית וללגום כוסית יין מחממת לב. לפי איציק מלאכי, מורה דרך וחוקר תולדות הזמר העברי, אפשר לבצע את כל תהליך הלגימה לא רק בדד מתחת לשמיכה, אלא באוויר הפתוח, כאשר אנחנו הולכים אחר נתיב של משוררים שיכורים. "בגזרת חובבי השירה והלגימה אפשר למצוא את המשורר המהפכני אלכסנדר פן לצד אלתרמן הממסדי. שניהם אהבו מאוד לשתות וסיור בעקבות החוויות שלהם בארץ מתאים לאווירת הסתיו המלנכולית".

אין תמונה
יקב מורד

מגיעים: את הסיור מתחילים ביקב מורד אשר נמצא באזור התעשייה של יקנעם (כביש 65 עד ההגעה לצומת יקנעם. עוקבים אחרי השילוט שמוביל לאזור התעשייה)

עושים: את הטיול שמטרתו התחקות אחר צעדיהם של חובבי היין מומלץ לפתוח ביקב מורד הייחודי, אשר מפיק שיכר מפירות, ירקות וצמחי תבלין. ביקב נערכים סיורים וכן טעימות. מומלץ להתקשר ולוודא שעות פעילות (04-9597125). לאחר הביקור ביקב יוצאים מיוקנעם לטובת סיור ברכבת העמק הממוקמת ליד כפר יהושוע, עליה כתב אלתרמן את שירו המפורסם. במקום ניתן לקבל הסבר על הרכבת ותהליך השחזור שלה. אלו שמעדיפים לדבוק בנתיבו של פן יכולים להגיע לבית שעריים לפסלו של אלכסנדר זייד, ממייסדי ארגון השמור וחברו של אלכסנדר פן שאף כתב שירים לזכרו ועל פועלו בשייח אבריק. משם אפשר לקפוץ לנהלל הסמוכה, שם בסליק של משפחת אבידוב ישמחו לתת לכם סקירה היסטורית ברוח התקופה, כמו גם סיפורים פיקנטיים על הקשר של אלתרמן עם נשות העמק. 

אוכלים: מומלץ לקנח במסעדת מורגן המקומית. וכמובן בעוד כוסית, במידה ולא נוהגים.

>> עוד טיולים בעמק יזרעאל
שמורת גמלא (צילום: נעמה מנספלד)
שמורת גמלא | צילום: נעמה מנספלד

 

הנשרים המריאו עם סתיו: טיול לשמורת גמלא

גם בעלי החיים חשים בשינויי מזג האוויר ומבלים את זמנם בנדידה, אגירת מזון, בניית מחסה או במקרה של הנשרים בשמורת גמלא ברמת הגולן - בחיזור מאסיבי אחר בנות הזוג שלהן. "הסתיו היא עונת החיזור של הנשרים" מסביר עוזי ברזילי, מנהל חטיבת קהל וקהילה של רשות הטבע והגנים. "מבחינת הטבע, מחזור החיים עובד כך שהנקבה מטילה את הביצים לקראת סוף החורף, כך הגוזלים בוקעים באביב, לכן מחול החיזור של הציפורים האלו מתרחש בתקופה זו ממש ומומלץ לצפות בו.

מגיעים: הכניסה לשמורת גמלא נמצאת מדרום לקצרין, בצד כביש "ציר המפלים" (כביש מס' 808, ליד סימן ק"מ 22).

עושים: בצוקי השמורה מקננים עשרות זוגות של נשרים, המהווים את ריכוז האוכלוסייה הגדול ביותר של הזן בישראל. בשעות הבוקר ממריאים הנשרים ובשעות הצהרים הם שבים לקניהם, כשהם מרחפים מעל לראשי המטיילים ממש. במקום מצפור מיוחד שעומד על קצה המצוק ממנו ניתן לצפות בתעופת הנשרים ובמחול החיזור שלהם. המטיילים שהציפורים בדמם יכולים להמשיך לשמורת החולה ולצפות בנדידת החסידות והשקנאים.

אוכלים: במבשלת הגולן שבקצרין תקנחו את הטיול בבירות איכותיות ובשר טעים. 

>> 10 המלצות לניו יורק
>> 7 מקומות לבקר בהם לפני שייעלמו