אטרקציות בצפון: אישה מביטה במשקפת באגמון החולה (צילום: איל שפירא)
נראה אתכם סופרים ציפורים נודדות. אגמון החולה | צילום: איל שפירא

הרבה אנשים שואלים מה בעצם ההבדל בין שמורת החולה לבין אגמון החולה? אולי אפשר לומר זאת כך: אם שמורת החולה מעניקה תחושה של שימור היסטורי ושל טבע מוגן וקבוע, הרי שאגמון החולה משדר למבקריו דינמיות, הפתעות מכל עבר ושלל אפשרויות של טיול ובילוי. וזה בעצם ההבדל הגדול בין השניים.

אבל לפני הכול, קצת היסטוריה: הרעיון, שעמד מאחורי ייבוש החולה בשנות החמישים של המאה שעברה, היה יצירת עתודות קרקע עבור חקלאות גידולי שדה. באותם ימים השתרעה ימת החולה על כ- 15 אלף דונם, בעוד שהביצות שמצפון לה הציפו כ- 30 אלף דונם נוספים. לאחר הייבוש התגלתה צרה בדמות אדמת הכבול השחורה, שהכילה אחוז ניכר של חומר אורגני וגז מתאן שבעבע מתחת לפני השטח. נקמתו של הטבע כללה שריפות ספונטניות, ענני אבק עצומים ודליפת מזהמים שהגיעו עד לכנרת. בשנות השמונים של המאה שעברה הייתה אחראית החולה על רוב זיהומי הכנרת, ובראשם כאלו שנבעו מחדירת תרכובות חנקן וזרחן למימיה. הבעיה נפתרה בתחילת שנות התשעים עם הצפתו של שטח של כ- 1,100 דונם. ההצפה שמרה את אדמת הכבול רטובה, צמצמה את זיהום הכנרת ויצרה מנוף לתיירות אקולוגית באזור.

עושים: תעלות השיט העמוקות ושני איים פסטורליים הפכו את מאגר המים הביצתי והרדוד למוקד משיכה לא רק לעופות, העושים במקום שימוש כנקודת אכילה ומנוחה במסען, אלא גם עבור מטיילים, הפוקדים באלפיהם את האגמון ואת הרצועה הירוקה ורחבת הידיים הסובבת אותו. האגמון נמצא על ציר נדידה מרכזי מאירופה לאפריקה. אם תתמידו, תוכלו לספור כחצי מיליארד עופות החולפים בשמי העמק בעונת הנדידה. סך הכול נצפו בעמק החולה 392 מיני עופות – מספר מרשים בקנה מידה בינלאומי. 

הצטיידות במגדירי עופות, משקפת טובה והרבה סבלנות, תסייע לכם בחיפוש ובמציאת קורמורנים, עיטים, דיות מצויות, ברווזים, חופמאים, אגמיות, ותושבים רבים וטובים אחרים. מי שיתמזל מזלו יבחין גם במיני ציפורי שיר, המעדיפות להסתתר בסבך הצפוף.

אין תמונה
אילו ציפורים

למרות שהחיים סביב האגמון ומעליו שוקקים בכל שעות היום, הרי שטיול זריחה או שיטוט של שעות אחר הצהריים יניב מראות מרשימים של עופות התרים בהמוניהם אחר מזון, או כאלו המתארגנים ללינת הלילה.
ניתן לסייר אל מסלולים נסתרים, לבקר במצפורים, לצפות על ג'מוסים, להשתתף עם הילדים בפינות ההפעלה ולצפות בטיבוע ציפורים. 

אופציה מומלצת לא פחות היא טיול משפחתי באופניים (שוכרים במקום), במסלול מישורי וקליל באורך של כעשרה ק"מ. גם מסלול האופניים חולף בנקודות העניין המרכזיות שבשולי האגמון. לעתים נערכים כאן סיורים מודרכים, קונצרטים בטבע ואירועים נוספים. פרטים בטלפון.

אוכלים: מומלץ ללכת על בטוח ולבחור באחת המסעדות של ראש פינה הסמוכה.

מגיעים: על כביש 90, צפונית לראש פינה. אל תתבלבלו עם שמורת החולה, הנמצאת 5 ק"מ בערך מדרום לאגמון החולה.

ברוכים הבאים: חובבי צפרות, צלמי טבע חובבים ומקצועיים, ואנשים שלא רכבו שנים על אופניים בטבע ורוצים להתנסות בחוויה.

פתוחים: יש להתעדכן בטלפון. מומלץ להגיע בעונת הנדידה כמובן. הסתיו הוא הזמן הטוב ביותר.

מדברים: טלפון 04-6959054.

גולשים: אתר קק"ל

משלמים: הכניסה לאתר בחינם, הפעילויות עצמן כרוכות בתשלום. מחיר השכרת אופניים נע בין 40-60 ש"ח לאדם.