אישה בהריון וכוס יין (צילום: ValuaVitaly, Istock)
שתה משהו, עובר קטן שלי | צילום: ValuaVitaly, Istock

ידוע שצריכת אלכוהול שייכת לקטגוריית ה"ממש לא מומלץ בהריון", אבל מחקר חדש ומקיף שנערך באוסטרליה קובע: צריכת אלכוהול בכמות קטנה מיטיבה עם העובר.

פחות דיכאון, פחות תוקפנות

בעוד שמרבית המחקרים שבדקו בעבר את הסוגיה התייחסו רק להשפעות השליליות של אלכוהול בהריון, לפי המחקר החדש, ילדים שנולדו לאמהות שצרכו אלכוהול בצורה מתונה בתחילת ההריון, נטו להתנהגות חיובית יותר מאשר ילדי המתנזרות.

ד"ר מוניק רובינסון, חוקרת ומובילת המחקר שהתבצע במרכז לבריאות הילד במערב אוסטרליה, התראיינה לסוכנות הידיעות "רויטרס" והסבירה: "משמעותה של התנהגות חיובית זו היא שילדים שנולדו לנשים שצרכו אלכוהול בצורה מתונה וקלה, סבלו פחות מבעיות רגשיות והתנהגותיות לאורך שנות הילדות והבגרות".

הממצאים, שהתפרסמו בירחון בינלאומי למיילדות וגינקולוגיה BJOG, מבוססים על מידע שנאסף במהלך 14 שנים. המחקר התבסס בראשיתו על נשים הריוניות שסיפקו מידע על הרגלי צריכת האלכוהול שלהן בתקופת ההריון ההתחלתית; 59% מהנשים העידו כי התנזרו לחלוטין משתיה, 20% העידו כי שתו לעיתים רחוקות (כוסית משקה ממוצעת בשבוע), 15% דיווחו על שתיה קלה (2-6 דרינקים לשבוע), 3% דיווחו על שתייה מתונה (7-10 דרינקים בשבוע) ו-2% דיווחו על שתיה כבדה (11 או יותר דרינקים בשבוע).

לאחר איסוף נתונים אלו, התבצע מעקב אחר התנהגותם של 2,370 ילדים שנולדו לאמהות אלו בין הגילאים שנתיים עד 14. בהשוואה לאמהות שלא צרכו בכלל אלכוהול במהלך השליש הראשון להריון, ילדיהן של הנשים ששתו מעט השיגו תוצאות התנהגותיות טובות יותר במבחנים פסיכולוגיים; אצל ילדים אלה התגלה סיכוי מופחת באופן משמעותי להתנהגויות בעייתיות כמו דיכאון ותוקפנות.

בנוסף, הנשים שצרכו אלכוהול בצורה מתונה נמצאו בריאות יותר בנפשן מנשים שהתנזרו ממנו לחלוטין או מהמכורות לו. ההשערה הנוספת היא כי צריכת אלכוהול ברמה מתונה מרגיעה את הנשים הללו, והן יולדות בסופו של דבר ילדים רגועים יותר.

"עדיף להימנע לגמרי"

"בהתחשב במה שאנחנו יודעים על הסכנות שבצריכת אלכוהול תדירה וכבדה בהריון", מוסיפה רובינסון, "ממצאים אלו עשויים להיראות מפתיעים. מתברר שההשפעה המזיקה של צריכת אלכוהול כבדה אינה בהכרח קיימת כאשר מדובר בצריכה קלה".

בנוסף, ממצאים אלו עשויים להיות מרגיעים עבור נשים שנכנסו להריון ללא תכנון וצורכות כמויות קטנות של אלכוהול עד לרגע הגילוי: "נשים לא צריכות לחוש אשמה או חרדה מההשפעות של שתיית אלכוהול מועטה קודם לידיעה על ההריון". יחד עם זאת, רובינסון בהחלט מזהירה מהשתכרות וצריכה גדולה של אלכוהול בתקופה זו, וממליצה לנשים הריוניות או שמתכננות להיכנס להריון, לשים לב לסוגיה: "האופציה הטובה ביותר עבור נשים היא להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך ולגבש יחד את ההחלטה בקשר לצריכת אלכוהול".

ד"ר בני שכטר, מומחה ברפואת נשים ומיילדות ורופא בכיר במחלקת יולדות בבית חולים "מאיר" בכפר סבא, מסתייג מממצאיו של מחקר זה ואומר כי אין לראות בו אור ירוק לצריכת אלכוהול בזמן הריון: "עד עתה לא שמעתי על מחקר רפואי שמצא צדדים חיוביים בשתיית וצריכת אלכוהול בזמן ההריון. אני חושב שזה בהחלט בעייתי להתבסס על מחקר בודד, שלא ברור עד הסוף מי הגורמים המבצעים והמממנים אותו. ההמלצות הרווחות והמקובלות על ידי הרופאים הן להימנע לגמרי משתיית אלכוהול במהלך תקופת ההריון. אם בכל זאת שותים, יש לעשות זאת רק באירועים חד פעמיים כמו שמחה משפחתית, ובכמות קטנה של כוסית יין אך לא מעבר לכך.
צריכת אלכוהול במהלך ההריון נחשבת לטרטוגנית (עלולה לגרום למומים או בעיות התפתחותיות בעובר) ולכן בהחלט מומלץ להימנע ממנה ולא להסתמך על ממצאיו של מחקר יוצא דופן מסוג זה".

>> אילו עגלות ילדים יש לסלבס?