>> מתכונים של אבי לוי לחול המועד
>> מתכונים לארוחת חג במחיר שפוי
>> מתכונים בולגריים של סבתא לפסח
>> הולכים לקנות בכל זאת? העוגות המומלצות של החג
>> מתכונים צמחוניים וטבעוניים לפסח
>> המתכונים של קפה בתיה לכבד קצוץ, גפליטע פיש וקומפוט
>> הכל טמון בתזמון: לו"ז ההכנות לליל הסדר
>> קינואה, חומוס, ואפילו שוקו: האם זה כשר לפסח?
>> קדירה, מרק וסלט חם: מתכוני שפים לפסח
>> מתכונים: 6 עוגות מעולות לפסח
פסח הוא חג האוכל. בין אם אתם מנאמני החג שמבלים שבוע שלם עם נר ונוצה, קונים יותר מארגז מצות אחד ומחכים כל השנה למצה בריי ובין אם אתם מאלה שמפללים לפיתה ומגניבים בורקסים לפריזר - אין ספק שההתעסקות העיקרית בחג הפסח היא האוכל. והעיקר של האוכל הוא, איך לא, ארוחת החג, או בשם הרשמי יותר (והמרגיע פחות) - ליל הסדר. אז גם אם אתם מארחים אצלכם בבית וגם אם אתם מתארחים ומחויבים רק לסיר-שניים - אספנו לכם את המתכונים הכי טובים, מתאימים וכמובן כשרים לפסח, שיעבירו לכם את החג בשמחה ובכיף.
לטובת כל מי שמחפש ריגושים במסורת – יחכו לכם פה מדי יום, ובמהלך כל ימי החג, מתכון-שניים חדשים, אז שווה להתעדכן. מי יודע, אולי הקניידלע המוצלח בעולם נמצא ממש מעבר לפינה.
לפני המנה הראשונה
יש מאכלים כאלה, כמו כבד קצוץ, שקשה לקרוא להם מנה ראשונה. יחד עם החזרת, החרוסת והירקות לנשנוש הם מרכיבים את המנה הטרום-ראשונה, עוד לפני שהארוחה מתחילה, אבל הבטן כבר דורשת התייחסות. הנה כמה מתכונים לצאת איתם לדרך:
סלט תפוחי אדמה. כל כך כיף לנשנש את הסלט הזה, בעיקר על מצה, שלא לומר בין שתי מצות - שצריך רק להיזהר שהבטן לא תיסתם עוד בטרם מרק העוף מוגש לשולחן. ראו הוזהרתם.
כבד קצוץ. כבדים, בצל מטוגן, ביצים קשות ותבלינים - זה כל מה שצריך בשביל כבד קצוץ כהלכתו. אנחנו אוהבים את זה של רוני מנדלמן, שהכי מהכל מזכיר לנו את הבית.
אם אתם מחפשים להתחכם עם הכבד שלכם, אבל ממש ממש בקטנה, ככה שהוא עדיין יהיה טעים לכולם, קבלו מתכון לכבד קצוץ מחוזק בברנדי. והנה גם כבד קצוץ של שמיל הולנדר, עם עור אווז מעושן, למתקדמים.
פטה כבד. אם אתם מאלה שאוהבים להיות צעד אחד קדימה, אתם כמובן מוזמנים להחליף את הכבד הקצוץ המסורתי בפטה כבד. יותר מרשים, ממש טעים, והכי כיף - המתכון מצווה להכין אותו יום מראש. רווח נקי.
חזרת. על הכבד הקצוץ או לידו, על המצה או לידה - חזרת היא חלק בלתי נפרד מליל הסדר. לפחות אצל מי שיודע מה טוב.
והנה מתכון לחזרת לבנה של תום פרנץ
סלט סלק. יש אנשים שלא אוהבים חזרת, אבל סלט סלק? זה כבר דבר שקשה למצוא לו שונאים. גם בריא, גם מתקתק, גם בשרני וכיפי ללעיסה. איך אפשר להגיד לזה לא?
ויש גם סלט סלק חי טעים לאללה
חרוסת. מספר המתכונים לחרוסת הוא בערך כמספר העדות סביב השולחן. לפולנים יש את המתכון שלהם, אצל התימנים זה אחר לגמרי, וגם ההונגרים, המרוקאים, הטריפוליטאים והעיראקים לא טומנים ידיהם בצלחת. בחלק יש סילאן, בחלק אגוזים ובחלק תפוחי עץ, ויש גם כאלה שמשלבות את הכל ביחד.
והנה מתכון החרוסת שאנחנו הכי אוהבים
לחמניות לפסח. עד עכשיו הכל טוב ויפה, אבל הרי צריך גם איזו פחמימה נחמדה, שתלווה את כל הסלטים הטעימים שלמעלה. ומה הפחמימה המושלמת למשימה אם לא לחמנייה, כשרה לפסח כמובן. נתחיל עם המתכון הקלאסי: קמח מצה, הרבה ביצים, סוכר ומלח, שביחד יוצרים את הלחמנייה הכיפית שאנחנו מכירים מילדותנו.
והנה המתכון של שי-לי ליפא, ללחמניות פסח טעימות באמת
מנות ראשונות
זהו? הארוחה התחילה באופן רשמי? מעולה! בואו נראה אילו מנות טעימות היא מזמנת לנו, ומה מביניהן הכי מתחשק לנו להכין.
קציצות פרסה
מאכל חובה על בערך חצי משולחנות החג בארץ. עם או בלי בשר - מדובר בתענוג כיפי מאין כמוהו, בטעם בצלצלי עדין. הגרסה שלנו היא עם בשר הודו - שהוא גם זול וגם בריא.
קובה כשר לפסח
כמה כיף לגלות מאכל שאוהבים, שכל כולו חמץ - בגרסה מותאמת לפסח. הכירו את הקובה הפסחי של אביגאל כהן, מתוך הספר "אוצר מאכלי העדות" של על השולחן. בחוץ שילוב של קמח מצה עם אורז טחון ותבלינים, בפנים - בקובה כמו בקובה - הרבה בצל מטוגן ובשר טחון. יופי של מנה.
תחתיות ארטישוק ממולאות
יו, איך אנחנו אוהבים ארטישוק ממולא. ויווו, איך אנחנו שמחים שאת התחתיות אפשר לקנות קפואות, ושלא צריך לתת טיפול אישי לכל ארטישוק בדרך להגיע אליהן. במתכון הזה המילוי הוא של פרגית טחונה, אבל מי שמעדיף יכול להמיר אותו בבקר. ברוטב יש גם רכז רימונים, בשביל הטאץ' החגיגי, וביחד מדובר באמת במנה מקסימה ביותר, לא רק לפסח.
והנה עוד מתכון לתחתיות ארטישוק
מרק עוף עם קניידלך
אנחנו באופן אישי משתייכים בכלל לאסכולה שרואה במרק מכשול מיותר בדרך אל האוכל האמיתי. עם זאת, מכיוון שאנחנו יודעים שאנחנו בדעת מיעוט, מצאנו לכם כמה מתכונים טובים במיוחד למרק עוף, וגם לקניידלך. אתם הרי לא רוצים שייצא לכם מרק תפל דווקא לארוחה הכי חשובה של השנה.
>> והנה מתכון למרק עוף בגרסה לבשלנים מתחילים
>> וככה תכינו קניידלך יותר טובים משל כולם
>> והנה זה קומפלט: מרק עם עם קניידלך של חיים כהן
מרק פול ירוק
לא, לא באמת חייבים להכין מרק עוף רגיל בפסח. אפשר בהחלט ללכת על משהו קצת יותר מקורי ולא פחות טעים. ההצעה שלנו, בהשראת המסורת המרוקאית, היא מרק ירוק, שיש בו פול טרי וים של עשבי תיבול, והוא מוגש עם קניידלך שהעוף הטחון כבר בתוכם. יופי של אלטרנטיבה.
מרק קניידלך בנוסח אסייתי
והנה עוד גיוון מגניב. כפיר ליים הוא לא מוצר שגרתי אם אתם לא תאילנדים. במתכון הזה הוא מהווה חלק אינטגרלי ממרק העוף, ומשדרג אותו בטעמים ששאר מרקי העוף יכולים רק לחלום עליהם. הוסיפו לזה גם ג'ינג'ר, סויה ורוטב דגים בתוך הקניידלך - ותקבלו חגיגיה אסייתית אמיתית.
מתכון: מרק עוף אסייתי עם קניידלך
מרק תימני מסורתי
לא ציפיתם שנשחרר אתכם בלי מתכון למרק תימני כהלכתו, נכון? אז הנה הוא, כמו שהתקבל מסבתא הדסה. עם בשר, תפודים, גזר וכמובן חוואייג'.
דג מרוקאי
לדבר על ארוחת חג בלי להזכיר את הדגים המרוקאיים של ג'קי ממאסטר שף זה בערך כמו לדבר על קניידלך בלי להזכיר קמח מצה. אז כן, מדובר במנה הראשונה המושלמת לליל הסדר. ג'קי מכינה אותה עם מושט, אנחנו ניסינו גם עם דניס ויצא מהמם. אפילו הילדים התמוגגו.
והנה גם מתכון לחריימה
ועוד חריימה מעולה, של נסיכת הנילוס
הגפילטע פיש של אהרוני
והנה אהרוני, במתכון לגפילטע פיש בנוסח מסורתי במיוחד. "דג ממולא", כפי שהוא נקרא במקור, הוא קרפיון פרוס ממולא בתערובת דגים, מצות, בצל וביצים. נכון, אף אחד מכם לא מתכוון לצוד דג ולהחזיק אותו באמבטיה, אבל בחייאת, לא מספיק עם הגפילטע הקנוי?
מחפשים גפילטע קצת פחות ממולא וקצת יותר פשוט להכנה?
סלט קורקבנים אביבי של הילה אלפרט
מי שרוצה לרענן את ארסנל הסלטים על שולחן החג, מוזמן להביט במתכון הבא. הוא לא קשה להכנה, ומספק בהחלט את אפקט ה"וואו" בקרב האורחים. לפחות בקרב אלה שאוהבים קורקבנים. ואם תחליטו להישאר במסגרת הסלטים המסורתיים, הוא בהחלט יתאים גם לשאר ימי החג.
מנות עיקריות
צלי בקר הכי בסיסי והכי טעים
מרגישים שגדול עליכם, כל הליל סדר הזה? מפחדים מהמנה הבשרית, שצריכה לעמוד בציפיות הגבוהות של כולם? אל חשש. עם המדריך הזה גם חסרי ניסיון בבישול יוכלו להנפיק מנת צלי מקסימה וטעימה להפליא, שכולם ימשיכו לדבר עליה גם אחרי הקינוח. תעקבו אחרי המדריך, ותצאו מלכים.
הצלי של סבתא שרה
והנה מתכון של צלי אחד יחיד ומיוחד, שסבתא שרה הייתה מכינה כל חג, ומאז שהיא איננה נכדתה ממלאה את התפקיד בחרדת קודש. בניגוד לרוב המתכונים הרוטב שכאן מכיל עגבניות ורוטב סויה, ובזכותם הוא יוצא אדום ויפהפה. הנתח כאן וייסברטן, נתח רזה להפליא, אבל טעים מאוד מאוד.
כתף טלה
תבשיל יפה ומרשים - של שני קילו בשר שבילו שעות ארוכות עם רוטב וירקות. התוצאה? תראו בעצמכם.
אנטרקוט צלוי עם בצל ממולא
את המנה הזו תכינו לאורחים שלכם רק אם אתם באמת אוהבים אותם. באמת, כאלה טעמים לא מבזבזים על כל אחד. מתכון של מסעדת ברטי המעולה לנתחים של אנטרקוט שמוגשים עם בצלים ממולאים, ובתוכם אורז עם פטרוזיליה ועגבניות, והכל מקורמל בסילאן.
מתכון: אנטרקוט צלוי עם בצל ממולא
שוק טלה עם פירה תפוחי אדמה
זמן ההכנה של המנה הזאת לא קצר, אבל סביר להניח שלכבוד ליל הסדר אתם בכל מקרה עמלים שעות במטבח, והדברים הטובים באמת בחיים לוקחים זמן. שוק הטלה של אריאל כהן ממסעדת פויקה הוא אחד מהם, והוא בהחלט ראוי להיות כוכב סעודת החג.
עוף צלוי עם טנזייה פירות יבשים
והנה אופציה שאנחנו אוהבים במיוחד בגזרת העוף: את העוף צולים טוב טוב (לא לפני שמעסים אותו בתערובת תבלינים טעימה), ובמקביל מכינים טנזיה - שבגדול זה תבשיל מתוק, חגיגי וטעים של פירות יבשים מבושלים ביין. מוסיפים הר קטן של אורז (אם אתם אוכלי קטניות) - ומגישים.
מתכון: עוף צלוי עם טנזייה פירות יבשים
עוף עם לימון כבוש, הריסה וזיתים בני סיידא
עוד עוף שאנחנו אוהבים במיוחד - ושוב בסגנון מרוקאי, עם תוספות שמשלימות אחת את השנייה באופן הכי טעים שיש. מתוך הספר "אוכל של אמא" של בני סיידא.
מתכון: עוף עם לימון כבוש, הריסה וזיתים
פרגיות ממולאות בשר וירקות
לא מצליחים לבחור בין עוף לבקר? הנה לכם מתכון שמשלב את שניהם, ובעלות נמוכה יחסית. לוקחים פרגית, ממלאים אותה בתערובת של בשר טחון, ירקות ותבלינים, מטגנים לסגירה ומעבירים לבישול ברוטב. לא, אתם לא באמת יכולים לסרב למנה כזו. מתכון של אבי לוי.
מתכון: פרגיות ממולאות בשר וירקות
אוסובוקו עגל
רוצים להרשים על אמת? לכו על אוסובוקו. כשמגישים לכל אורח את הנתח שלו, עם עצם יפה בפנים ושיק של תבשיל קדירה - זה לא יכול שלא לעבוד. הוסיפו לזה בישול עם כמה שורשים ויין אדום - קיבלתם מנה פיקס.
קדירה של בשר כתף בחלב קוקוס
מדהים איזה עושר יכול הבישול בחלב קוקוס להוסיף למנה. משרים את הבשר 24 שעות במרינדה של סויה ומיץ לימון, מטגנים ומבשלים עם חלב קוקוס, תפוחי אדמה וירקות. קצת אסייתי, המון טעים.
תוספות
אורז מלא עם שקדים ומשמשים
אם אתם משתייכים לאוכלי הקטניות, המצב שלכם פצצה: לוקחים אורז, משדרגים אותו, והנה אתם מסודרים ממש באפס מאמץ. איך משדרגים? למשל בשקדים ופירות יבשים, שמקפיצים אותו לרמת חגיגיות שלגמרי הולמת את ליל הסדר.
מתכון: אורז מלא עם שקדים ומשמשים
עוד אפשרות: אורז פרסי עם תפוחי אדמה
ועוד אחת: אורז עם עדשים מונבטות
אחרונה ודי: אורז אדום עם ברוקולי, תרד ובטטה
והנה סלט העדשים שאנחנו הכי אוהבים
תפוחי אדמה
לא אוכלים קטניות בפסח? לא נורא, תפוחי האדמה כאן בשבילכם, והם ישמחו לדפוק כניסה על שולחן החג. הנה כמה מתכוני תפוחי אדמה מומלצים:
מתכון למתחילים: תפוחי אדמה בתנור
מתכון: תפוחי אדמה ברוטב צ'ילי מתוק
מתכון: לביבות תפוחי אדמה אפויות
ובגזרת הסלטים המומלצים שלנו:
סלט כרוב אסייתי
לא משנה כמה סלטים יש על השולחן, שיהיה גם את זה. רבע שעה והוא מוכן, אל תתעצלו.
סלט גזר ופקאן סיני
המתחרה הגדול של סלט הכרוב בקטגוריית "הקערה שמתרוקנת ראשונה". סלט מעולה, רוטב מושלם.
סלט חצילים
סלט החצילים הזה מתאים גם כתוספת וגם כמנה ראשונה. אל תפספסו אותו, ואל תחששו מהשום. זה מה שעושה אותו כל כך טעים.
חצילים ברוטב לימון
עוד חצילים, והפעם מתכון של אתי ממאסטר שף. זוכרים את החצילים החמצמצים שלה, עם השום והפלפל החריף? אז בדיוק אלה.
סלט אנטיפסטי
סלק ירקות קלויים מקסים, ואפילו לא משמין. בארוחת החג אתם מוזמנים לוותר על תוספת הגבינה הבולגרית. גם בלעדיה מדובר במנה מעולה.
ושני סלטים ירוקים, לסיום:
מתכון: סלט חסה עם רוטב מיוחד במינו
קינוחים
>> לפני הכל: קבלו עוד מאגר מתכונים של עוגות כשרות לפסח
בלינצ'ס תפוחי עץ
מי היה מאמין שיש חיה כזו - בלינצ'ס בלי קמח? אז מתברר שיש, ושזה אפילו טעים. במיוחד אם מכינים את מילוי התפוחים הנחמד הזה, ונותנים את הבוסט הקטן בתנור. לא רק ללא קמח - גם ללא גלוטן.
חטיף מצות עם שוקולד, קרמל ואגוזי לוז
חטיף מהיר ומתוק, שאי אפשר להפסיק לנשנש. בדיוק בשביל דברים כאלו המציאו את המצות.
מתכון: חטיף מצות עם שוקולד, קרמל ואגוזי לוז
מצות במילוי קרם אגוזים בציפוי פריך לצד גאנאש שוקולד חם
חייבים איזה קינוח קז'ואלי שמשלב בתוכו מצות וממרח טעים? מצאתם את הקינוח שלכם. מצות ממולאות ומטוגנות עם ציפוי פריך, לצד רוטב שוקולד חם ומשגע. מי יכול להגיד לא לדבר כזה?
מתכון: מצות במילוי קרם אגוזים בציפוי פריך לצד גאנאש שוקולד חם
עוגיות שוקולד-שוקולד
אנשים יקרים, זהו יום המזל שלכם. קבלו עוגיות שהן גם בלי שמן (או חמאה), גם בלי גלוטן וגם - שימו לב - פרווה לגמרי. זה מה שנקרא, קינוח שאיש לא יוכל לסרב לו.
מוס שוקולד בשני מרכיבים
מוס ללא ביצים, שעשוי משוקולד ושמנת מתוקה בלבד. הכנה פשוטה, תוצאה מענגת. מה שנקרא, רושם בקלי קלות.
עוגת פיסטוק
נתחיל עם משהו מרשים במיוחד, בשביל השופוני. היא אמנם דורשת קצת עבודה, וגם ביקור באחת החנויות המתמחות, אבל התוצאה - קינוח מרהיב מאין כמוהו, שטעמו לא נופל מיופיו.
עוגיות שקדים
פרוסות שקדים, חלבונים, סוכר ופצפוצי שוקולד לבן. זה כל מה שצריך בשביל העוגיות העדינות והמקסימות האלה. אה, וגם 20 דקות. לא רגע אחד יותר. מתכון של מתכוניישן.
עוגות אישיות ללא קמח
מתכון של דליה מאיר לעוגות אישיות חמודות, שאין בהן לא קמח ולא שוקולד. מה עוד אפשר לשים בעוגה, אתם תוהים? אה, הרבה דברים: שקדים, אגוזים והרבה ביצים מוקצפות. טעים.
עוגת שוקולד לפסח
היא קצת נמוכה, אבל זה לא מונע ממנה להיות ה-עוגה שלכם לחג. 4 מרכיבים בסך הכל, מרקם שמימי וטעם למות בשבילו. מתכון של חן שוקרון.
הנה עוד עוגת שוקולד ללא קמח של שוקרון
והנה עוד מתכוני שוקולד לפסח
בראוניז לפסח
מתכון של אביבה פיבקו שאי אפשר לטעות איתו. מה יש בבראוניז האלה? שוקולד, חמאה (או מרגרינה), קקאו, סוכר וביצים. אה, וגם אגוזים - כי חייבים לתת איזו קונטרה לכל השלמות הזאת, לא ככה?
עוגת פודינג וניל
בניגוד להרבה מאוד עוגות פסח אחרות, בעוגה הזו אין שום תחליף. הסוד שלה הוא לא בקמח חלופי, אפילו לא באגוזים או בקוקוס, אלא במשהו מפתיע ומגניב הרבה יותר: אבקת אינסטנט פודינג. נשמע לכם משונה? אם אביבה פיבקו אומרת שזה טוב, זה כנראה ממש טוב.
מתכון: עוגת פודינג וניל כשרה לפסח
עוגת שוקולד אישית
זה שאתם כבר שעתיים בארוחה לא אומר שלאורחים לא מגיע יחס אישי מפנק. העוגה הזו היא היחס הכי אישי והכי מפנק שיש: כל אחד מקבל עוגת שוקולד קטנה, שבתוכה מפל שוקולד חמים ומשמח, ממש כמו סופלה. לדואגים: אפשר להכין את הבלילה כמה שעות מראש, ו-10 דקות לפני שעת הקינוח למזוג לכלים ולאפות.
קומפוט
קומפוט, בעברית לפתן, הוא מקינוחי העבר שאנחנו הכי מעריכים. הרי מה באמת מתחשק אחרי ארוחה כבדה, שלא לומר ארוכה כמו המוות? משהו שיוריד אותה. ואם אפשר שהמשהו הזה יהיה מתוק ויפגיש אותך מדי פעם עם פרי נחמד או צימוק - מה טוב.
עוגת גבינה ושוקולד
שוקולד, שקדים, גבינת שמנת ושמנת מתוקה. אלה המרכיבים העיקריים של העוגה הזאת, שתעזור לכם לעבור את החג בשלום. תוסיפו טיפה ליקר ובכלל אתם מסודרים.
מתכון: עוגת גבינה ושוקולד לפסח
עוגיות קוקוס, אבל טובות
עוגיות לחות וטעימות עם המון קוקוס וקצת שוקולד. כמו אלה שקונים, רק פי מיליון יותר טובות.
טורט עם תותים וקצפת
והנה עוד אחת של אביבה פיבקו שלנו, שאם יש משהו שמתחרה ביופי שלה - זה הטעם. עסיסית ולחה, טעימה ומתוקה, עתירת ביצים אבל שווה כל ביס.
מתכון: טורט עם תותים וקצפת לפסח
>> עוד מתכונים לפסח
איך מבשלים להמון אנשים? מדריך לארוחת החג
6 סלטים שבלעדיהם אין פסח
קינוחים כשרים לפסח של תום פרנץ