הרבה שאלות עלו בעקבות חזרתה של "סקס והעיר" למסך בשבוע שעבר. למה צריך להכניס את כל המיעוטים האפשריים לתוך דמות משנה אחת, שצריכה לסחוב את עול הייצוג על גבה? איך יתמודדו בסדרה עם מותו בטרם עת של ווילי גרסון, שמגלם את דמותו של סטנפורד? והאם סמנתה תחזור להופעת אורח למרות הסכסוך המתוקשר של השחקניות? אבל כל השאלות האלו מתגמדות לצד שאלה אחת אחרת, שהעסיקה ארוכות את כל מי שצפה בפרק הפתיחה של "פשוט ככה": למה קארי לא התקשרה לאמבולנס? והאם היא יכלה להציל את ביג?

תזכורת קצרה: במהלך פרק הפתיחה, קארי מבקשת מביג לדחות את נסיעתם להאמפטונס על מנת להצליח ולהגיע לרסיטל של בתה של שרלוט. בזמן שהתפנה לו, מחליט ביג לערוך אימון די אינטנסיבי על מכשיר הכושר הביתי שלו, תוצרת פלטון, לא לפני שהתפנק בסיגר יוקרתי. קארי אפילו מתייחסת לזה: "גם סיגר וגם פלטון בלילה אחד?", שואלת בראדשו את ביג רגע לפני שהיא יוצאת להופעה של לילי. לאחר שהבית התפנה מאדם, ביג מתחיל לדווש על מכשיר אופני הכושר הביתי – ומיד לאחר סיום האימון הוא חש ברע. כשהוא הולך לעבר המקלחת מתחילים כאבים עזים בידו השמאלית, שגורמים לו להפיל את הטלפון שלו לתוך המקלחון, וליפול על הרצפה בחוסר אונים, מבלי להצליח להגיע לטלפון ולצלצל לאמבולנס. בינתיים, קארי נהנית מקצת מוזיקה קלאסית איכותית. כמה זמן עבר בדיוק מאז התקף הלב ועד שקארי מגיעה הביתה ומגלה את ביג על רצפת האמבטיה? לא ברור לגמרי, אבל זה כנראה המפתח לשאלה האם היא יכלה להציל אותו.

תחקיר באתר Vulture של הניו יורק מגזין בדק את העניין, ומצא כי לקארי לקח כחצי שעה להגיע לפנטהאוז של השניים: ביג וקארי מתגוררים במרכז השדרה החמישית בניו יורק, בצמוד לסנטרל פארק. לפי גוגל מאפס, מדובר בנסיעה של עשר דקות – שמעריך זמן קצר יותר מאשר התחקיר שקובע כי הנסיעה לוקחת כ-16 דקות, מבלי לעמוד ברמזורים או בפקקים של מרכז העיר. שני דברים נוספים שצריך להביא בחשבון הן הדקות שעברו בעת היציאה מהאולם עד ההגעה לרחוב, וגם העובדה שקארי התקשתה למצוא מונית שתביא אותה לביתה - מה גם שמגורים בקומה ה-15 מצריכים זמן מעלית של שלוש דקות לפחות. כך או כך, ניתן לשער כי קארי הייתה צריכה להגיע הביתה לאחר חצי שעה או ארבעים דקות, בהערכה גסה מאוד.

מתוך "פשוט ככה", שרה ג'סיקה פרקר, כריס נות' (צילום: באדיבות HOT, צילום מסך)
ביג וקארי ברגעי האימה. שמישהו יתקשר 911 | צילום: באדיבות HOT, צילום מסך

כשהיא מגיעה הביתה, קארי מגלה את אהוב ליבה מעוך על רצפת המקלחון. "ג'ון?", היא שואלת בתדהמה. הוא פותח את עיניו ומתבונן בה. הם בוהים זה בזה שניות ארוכות. הזמן עובר, והם ממשיכים לבהות. אחרי זמן שמרגיש כמו נצח, קארי רצה אל עבר ביג - ובמקום לעשות את הדבר האחד שמצופה ממנה, ולחייג 9-1-1, היא חובקת אותו תחת זרם המקלחת, זועקת את שמו ומנשקת אותו. בשלב הזה עיניו עדיין פתוחות - הוא ממצמץ ומתאמץ לחבק אותה בחזרה. "ואז, פשוט ככה, ביג מת".

בית החולים של הארלם נמצא במרחק עשר דקות נסיעה מדירתם של השניים. המרכז הרפואי לינקולן מעט רחוק יותר, והנסיעה אליו אורכת 11 דקות. אבל הנסיעה למחלקת החירום של בית החולים הר סיני? 4 דקות, לפי גוגל מאפס, ובית החולים לינוקס היל נמצא במרחק שלוש דקות מדירתם של השניים. שלוש דקות. גם אם יש פקקים ועיכובים, לאופנועני החירום לא ייקח מעל לעשר דקות עד שיגיעו לדירת הפנטהאוז של ביג וקארי (כולל המעלית). 

אז, האם היה אפשר להציל את ביג? בתחקיר מבית הניו יורק מגזין התייעצו עם הקרדיולוג דניאל לוגר מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ראש בשיקגו, שקבע כי היה אפשר בהחלט להציל את ביג האומלל. לא רק שחצי שעה הוא זמן סביר לחלוטין כדי להזמין את כוחות ההצלה, אלא שביג מתועד בתחילת הפרק כשהוא נוטל כדורי ניטרוגליצרין, שמרחיבים את העורקים ויכולים לסייע גם במקרה של התקף לב חריף. הבדיקה לוקחת בחשבון גם את היסטוריית הלב של ביג, שעבר ניתוח אנגיופלסטיקה בעונה השישית בשל חסימת עורקים והתאושש. אך אנחנו לא הסתפקנו בתוצאות התחקיר, וביקשנו חוות דעת נוספת גם מפרופ' יהודה אדלר, מומחה לקרדיולוגיה ויו"ר האיגוד האירופאי לקרדיולוגיה, למחלות קרום ושריר הלב. ובניגוד ללוגר, פרופ' אדלר לא היה כל כך בטוח כי היה אפשר להציל אותו.

קרי מיסטר ביג סקס והעיר הגדולה (צילום:  יחסי ציבור )
ביג וקארי בימים טובים יותר | צילום: יחסי ציבור

לביג היו כאבים ביד אחרי אימון. זה באמת היה התקף לב?
"בסבירות מאוד גבוהה מדובר בהתקף לב, ובהפרעת קצב כתוצאה ממנו. בהפרעת קצב סופנית, שנקראת פרפור חדרים, אם אנחנו לא נותנים החייאה ומכת חשמל בארבע דקות הראשונות המוח שלנו מת וברוך דיין אמת".

קארי מגיעה הביתה אחרי בערך חצי שעה, ארבעים דקות. אבל ביג עדיין לא מת בשלב הזה – הוא מסתכל עליה, הוא מגיב אליה, ורק אחרי כמה דקות הוא מת. זה אפשרי?
"זה אפשרי, כן. הוא כנראה היה בהפרעת קצב יותר קלה שהתחלפה לפרפור חדרים. וברגע שהוא נכנס לפרפור חדרים הוא כבר לא היה יכול לצאת מזה בלי מכה חשמלית".

ובשלב הזה, אם תוך דקה היא הייתה מתעשתת ומתקשרת לאמבולנס, זה היה יכול לעזור?
"אם האמבולנס היה מגיע אחרי יותר מארבע דקות היכולת לעזור אבדה. ומכאן החשיבות של דפיברילטורים בכל מקום".

ומה עם החייאה? זה היה יכול לעזור?
"כן. אם אין דפיברילטור, בוודאי שצריך לעשות החייאה. אמנם אחוז ההצלחה הוא יותר נמוך מאשר דפיברילטור אבל בהחלט כן".

ביג חולה לב. בעונה השישית הייתה לו חסימה אחת בלב, אבל הוא התאושש ממנה, ועכשיו הוא לוקח כדורים.
"בטח, כל חולה לב צריך לקחת אספירין. אם אני הייתי שם הייתי נותן לו גם אספירין בלעיסה. ואם היא הייתה נותנת לו את האספירין בלעיסה בזמן האירוע יכול להיות שזה היה עוזר. אם היא הייתה נותנת לו אספירין בלעיסה ועושה לו החייאה, עיסוי לב, יכול להיות שזה היה מציל אותו".

היה עוד משהו שהם היו יכולים לעשות?

"רפואה מונעת. כל גבר מעל גיל 40 וכל אישה מעל גיל 50, ואם יש גורמי סיכון כמו שומנים בדם, לחץ דם, סוכרת, עישון, מחלות לב במשפחה בגילאים מוקדמים יותר - חייבים ללכת להיבדק על ידי קרדיולוג מומחה. אני כל שבוע מציל אנשים ממוות בטוח, כמו המוות של ביג, על ידי מניעה אבחון וטיפול בזמן".