טיימס סקוואר בניו יורק (צילום: רויטרס, רויטרס1)
טיימס סקוור | צילום: רויטרס, רויטרס1

ניו יורק היא אחת הערים הגדולות והחשובות בעולם. היא מרכז עולמי כמובילת תקשורת, פוליטיקה, אמנות ותרבות ומשמשת סמל לעולם כולו. ניו יורק מכונה "העיר שאינה ישנה לעולם" ולא בכדי - תמיד יש מה לעשות ומה לראות בכרך התוסס הזה. לפני שאנחנו צוללים לעושר הגדול שהוא ניו יורק, לפניכם המידע השימושי שיעזור לכם להתמצא בעיר.

>> לפני שנוחתים בניו יורק - כך תוציאו ויזה לארה"ב בצורה עצמאית

שפה: אנגלית (וגם ספרדית, סינית, עברית ועוד – עיר מהגרים או לא?)
מטבע: דולר (דולר אחד = 3.11 שקל)
שעון:
זמן ישראל פחות 7 שעות.
קידומת:
1 לארה"ב. לניו יורק: 347, 718, 917. למנהטן בלבד: 212, 646. בניו יורק, אגב, תמצאו טלפונים ציבוריים בצפיפות גבוהה ברחובות.
ויזה: יש צורך בוויזה. מומלץ לפנות לשגרירות האמריקאית לפחות כמה חודשים מראש כיוון שהפרוצדורה עלולה להיות ארוכה למדי.
תושבים: כ- 8.8 מיליון נכון ל-2021.
מזג אוויר: בקיץ חם ולח, עם גשם לעתים. בחורף קר – כדאי לראות את חג המולד המושלג של ניו יורק.

תחבורה: בניו יורק 3 שדות תעופה מרכזיים: John F. Kennedy International Airport, Newark Liberty International Airport ו-La Guardia. ניתן לנסוע מ-JFK למרכז מנהטן במונית או לנסוע ב-AirTrain ולהתחבר דרכה לרשת הסאבוויי של ניו יורק. מניוארק אפשר לקחת מונית או לקחת את ה-AirTrain ל- Penn Station במנהטן.
מכל שדות התעופה ניתן להגיע לעיר גם באמצעות אוטובוס או מונית שירות: Super Shuttle (212-2583826),All City Taxis (718-4022323) Karmal (212-6666666).
בעיר גם 2 תחנות רכבות גדולות: Penn Station הנמצאת על השדרה השמינית, בין הרחובות 31 ו-33, ו-Grand Central, בעלת אולם הנוסעים הרחב שעל תקרתו מצוירת מפת הכוכבים, הנמצאת בשדרת פארק ורחוב 42.
שתי תחנות אוטובוס מרכזיות קיימות בעיר, האחת: Port Authority Bus Terminal, הנמצאת בין השדרות השמינית והתשיעית ובין הרחובות 40 ל-42. התחנה השנייה והמשנית היא George Washington Bridge Bus Station, הנמצאת על ברודוויי בין הרחובות 178 ל-179.
הדרך הנוחה והמהירה להגיע ממקום למקום ברחבי העיר היא ה-Subway: הרכבת התחתית. את מפת הסאבוויי מומלץ לקחת (בחינם) מקופה באחת התחנות.
האוטובוסים מתחלקים בין אלה שנוסעים לאורכה של העיר ואלה שלרוחבה. אם אתם מתכננים נסיעה בשני אוטובוסים, בקשו כרטיס מעבר.
כמובן שאפשר לנסוע גם במוניות הצהובות הידועות, למקרה שאתם מטיילים עם תקציב גבוה יותר.

מידע לתיירים: לשכת התיירות של מדינת ניו יורק: 518-4744116.
New York City & Company: מספר חינם הפועל 24 שעות ביממה: 800-6928474, או 212-4841222. 810Seventh Ave at 53rd St.
אתר www.nycvisit.com
מרכז המבקרים של טיימס סקוור: 212-8691890, 1580 Broadway, (בין רחוב 47 ל-48).

חשמל:
110-120 וולט, לא כמו בישראל שבה הזרם הוא 220-240 וולט. עבור מכשירים רבים מהארץ יהיה צורך במתאם.

תור מוניות בשדרה החמישית בניו יורק (צילום: iStock)
מוניות בניו יורק | צילום: iStock

ביטחון: ניו יורק, שהייתה פעם עיר שורצת פשע, בטוחה יותר כיום. ובכל זאת, כדאי להימנע מטיול בסנטרל פארק בשעות הלילה, לא לספור כסף במקומות הומים ולהיזהר מכייסים, במיוחד בטיימס סקוור ובסאבוויי. באופן כללי ככל שמתרחקים ממרכז מנהטן רמת הפשע גבוהה יותר, אך אין צורך לחשוש - אפילו הארלם, שהייתה פעם שכונה מסוכנת, היא כיום שכונה מלאת חיים שבה אפשר להסתובב די בבטחה. מחיר הביטחון המחודש של העיר הוא שוטרים קשוחים, נהגו בנימוס איתם.
במקרה חירום, חייגו 911 או 212-4995400 לקונסוליה הישראלית הנמצאת ב-800 Second Avenue.

בתי חולים: Saint Lukes Hospital - (212) 523-4000. 1111 Amsterdam Ave פינת רח' 115. Mount Sinai - (212) 241-6500. בין הרחובות 98-102, בין השדרות 5 ומדיסון. סאבווי: 6 ל 96th Street.

גישה לאינטרנט: בבתי קפה ובתי מלון רבים בעיר תוכלו למצוא אינטרנט אלחוטי בחינם, והעיר מלאה במרכזי אינטרנט בתשלומים גבוהים למדי. אם אין לכם מחשב נייד וגם לא רצון לשלם, לכו לחנות Apple, שם תוכלו להשתמש במחשבים שבתצוגה ולגלוש בחינם. אפשרות אחרת היא לבקר בספרייה הציבורית של ניו יורק (New York Public Library) שם תיהנו מחצי שעת אינטרנט בחינם, אך אולי תיאלצו לחכות בתור.

שירותים ציבוריים: בסנטרל פארק יש כמה מבני שירותים ציבוריים, אבל בשאר העיר תיאלצו להפעיל את קסמיכם על בעלי העסקים, או לחמוק לשירותים בשקט. אם נכשלתם – אל דאגה – הרימו את הראש ואתרו את סניף סטארבקס הקרוב.

תשר: מקובל להשאיר טיפ של 15% במסעדות, ובבר יהיה נחמד להשאיר דולר לברמן על כל משקה שנמזג.

התמצאות: אמנם אורכם של רחובות ניו יורק מצטבר ל 10,257 ק"מ, אך ההתמצאות בעיר קלה למדי. מלבד בדרומה, מנהטן מרושתת בכבישים שתי וערב – מצפון לדרום השדרות, וממזרח למערב הרחובות. מצפון לרחוב 8, השדרה החמישית מפרידה בין מזרח העיר למערבה – בין האיסט סייד לווסט סייד. ידיעת עובדה זו עוזרת להבין את הכתובות – מספרי הבניינים מראים באיזה צד של העיר, ובמרחק כמה שדרות מהשדרה החמישית נמצא הבניין. לדוגמא, Chelsea Pines Inn נמצא ב-317 W 14th St, בין השדרות ה-8 וה-9 – מרחק 3 שדרות מהשדרה החמישית.
בשדרות, ככל שמספר הבית גבוה יותר, הבניין צפוני יותר. חלקים נרחבים מהרבעים האחרים של מנהטן מסודרים אף הם בצורת שתי וערב.

אתרי אינטרנט מומלצים: ClubFreeTime.com - למה להוציא כסף כשאפשר לבלות בחינם?
www.flavorpill.com - מדריך צעיר לתרבות.
www.newyork.citysearch.com - מצאו מסעדות, חנויות וברים בחיפוש לפי שכונה, מחיר או מטבח.
www.nytimes.com/travel - אתר התיירות של הניו יורק טיימס.
www.timeoutny.com - טיים אאוט ניו יורק.
www.tripadvisor.com – ביקורות של מטיילים על מסעדות, בתי מלון ועוד.

רבעים ושכונות

מנהטן
בתוך ניו יורק, עיר המהגרים התוססת, המעושנת, העצבנית והמהירה, מנהטן היא הלב הפועם וגורדי השחקים שבה יוצרים את קו הרקיע המפורסם של העיר. האי קטן בהרבה ממה שרבים מדמיינים – אורכו המרבי של האי 21.5 ק"מ, ורוחבו המרבי 3.7 ק"מ. מנהטן מחולקת לכמה אזורים מרכזיים:

Uptown
מרחוב 59 צפונה. בקצה הצפוני של האי נמצא פארק Fort Tyron הפסטורלי, מדרום לו נמצאת שכונת  Washington Hights המתחרדת (כן, מלשון חרדים) ושכונת הארלם שהייתה ידועה בעבר לשמצה "בזכות" הפשע הגואה, אבל היום, עם רמות פשיעה נמוכות בהרבה, איבדה את השם הרע ושמרה על המוניטין כלב התרבותי של הקהילה השחורה בניו יורק. מדרום להארלם נמצא במזרח ה-Upper East Side השופע במוזיאונים ובמיליונרים, ובמערב, ה-Upper West Side השקט והרב תרבותי. ביניהם עומד הסנטרל פארק, שהוא כנראה הפארק הכי מפורסם בעולם.

מלון צ'לסי
מלון צ'לסי
Midtown
רוב האתרים המפורסמים במנהטן, מבניין האמפייר סטייט דרך Times Square ו-MOMA ועד הוולדורף אסטוריה, נמצאים בחלק זה של העיר, בין הרחובות 14 ו-59. סביב Times Square נמצא רובע התיאטרון, ובו מעל 40 תיאטראות, ובנוסף מלכודות תיירים מכל סוג, ממסעדות ועד לחנויות קונספט של חברות גדולות. בקרבת Herald Square נמצא רובע הטקסטיל, וממזרח, בין השדרות השלישית והחמישית, בין הרחובות 30-40, נמצאת שכונת Murray Hill, ובה בתים של מפורסמים. בין הרחובות 14-29, ממערב לשדרה החמישית, נמצאת שכונת צ'לסי האופנתית, שכונת הפועלים שהפכה לגן עדן לגייז, ובה מאות גלריות (לחצו לרשימת הגלריות), וכן Chelsea Market השוכן בין השדרות ה-9 ו-10 ובין הרחובות 15 ו-16 – מקבץ מאפיות ובתי קפה חמודים. ממזרח לשדרה החמישית ועד לשדרת פארק, האופנתיות נמשכת ברובע פלטאיירון (Flatiron District) ובאזור Union Square.

Downtown
מדרום לרח' 14 הרחובות מאבדים את צורת השתי וערב המסודרת ומתבלגנים, וכך גם השכונות והאוכלוסייה. מדרום  לרח' 14 ומצפון לרחוב Houston נמצא אזור הוילג': ממזרח לשדרת ברודוויי ה-East Village הצעיר, האינדי, הזול והאמנותי, וממערב לברודוויי Greenwich Village הרגוע יותר, והצעיר באותה מידה. זהו אזור סטודנטיאלי הודות ל-NYU – אוניברסיטת ניו יורק, הנמצאת ממש ליד Washington Square Park. ממערב לשדרה השישית נמצאים ה-West Village ורובע הבשר (Meatpacking District) שקיבל את שמו בעקבות ההיסטוריה שלו כמרכז קצבים ניו יורקי, ואולי גם בגלל ההיסטוריה שלו כמרכז משגשג לזנות. היום, בכל אופן, הרובע הוא מתחם בילויים משגשג. ה-Lower East Side הופך עם הזמן להיות המשך ישיר למדי של ה-East Village, נהיה צעיר יותר עם השנים, והופך למרכז בילויים, במיוחד ברחוב Ludlow.

האזור הושפע מגלי המהגרים הרבים שעברו בו, וממערב ללואר איסט סייד אפשר לראות סימן לכך בדמות שכונת Chinatown, שבה לא תכירו אף מוצר בסופר, ובה הרחובות מלאים בדוכנים סטייל שוק לממכר דגים וירקות. כדאי להגיע לכאן בזמן חגיגות השנה הסינית החדשה. דוגמה נוספת להשפעת המהגרים היא איטליה הקטנה (Little Italy) – שכונה איטלקית בעבר והיום רצועה קצרה של מסעדות איטלקיות על רחוב Mulberry, בין הרחובות Broome ו-Canal. האזור שהיה פעם איטליה הקטנה נקרא היום Nolita ובו צצים כיום בוטיקים (בעיקר ברחובות Elizabeth,Mott ו-Mulberry) כמו פטריות אחרי הגשם, או בעצם – כמו בוטיקים בניו יורק. מערבה לצ'ינטאון ולאיטליה הקטנה נמצאת Soho (ראשי תיבות של South of Houston – מדרום לרח' Houston) ומדרום ל-TriBeCa (ראשי תיבות של Triangilor Below Canal – המשולש מתחת לרח' Canal). שתי השכונות מפוצצות באמנים וגם, תאמינו או לא, בבוטיקים וגלריות.
את הקצה הדרומי של מנהטן מסמן פארק Battery Park.

גשר ברוקלין בניו יורק
גשר ברוקלין בניו יורק
הרבעים הנוספים
ברוקלין -
כמו יין טוב, משתבחת עם השנים ואף נהיית צעירה יותר. אזור פרוספקט הייטס הוא אחד מהאזורים המתפתחים במהירות. בברוקלין גם נמצאים גנים ומוזיאונים נפלאים.
ברונקס - תוכלו לבקר באיטליה הקטנה (נכון, יש אחת כזו גם במנהטן) על Arther Ave ו-Belmont Ave,  ולבקר בגן הבוטני היפהפה. למידע נוסף: מועצת התיירות של הברונקס (Bronx Tourism Council): 718-5903518). האגודה ההיסטורית של הברונקס (Bronx County Historical Society) – מקיימים טיולים רגליים בסופי השבוע. 718-8818900).
קווינס – בקווינס, הרובע הגדול ביותר ובעל האופי האתני המגוון ביותר, כדאי לבקר באחת המסעדות היווניות באסטוריה (על רח' ברודווי), או במוזיאון קווינס לאמנות. למידע נוסף ולסיורים: האגודה ההיסטורית של קווינס (Queens Historical Society – 718-9390647).
סטטן איילנד – לאי הזה כדאי לשוט בעיקר כדי לחזור: ה-Staten Island Ferry מספקת נופים מרהיבים בדרך ממנהטן לסטטן איילנד ובחזרה.

קצת היסטוריה

דרך ארוכה עברה ניו יורק, ובייחוד מנהטן - האי הקטן שהפך לתפוח הגדול. בשנת 1524 עגן הספן האיטלקי ג'ובאני דה ורצאנו, בשליחות הכתר הצרפתי, לחופי האי האינדיאני מנה הטה. באי גרו אז כ-10,000 אינדיאנים משבט הלנאפה. שם האי שונה מיד לניו אנגולמה בפי האירופאים. גם רב החובל הפוטוגלי אסטבן גומז עבר באיזור, אך הראשון ששמו זכור עד היום ברבים היה השיט האנגלי הנרי הדסון, שהנהר הסמוך למנהטן, בו שייט בתחילת המאה ה-17, נקרא עד היום על שמו. כל אלו התפעלו מהטבע הפראי של האי, בלי לדעת ש- 500 שנה אמנם ישנו אותו לאין שיעור, אבל יותירו אותו פראי לפחות באותה מידה.
ב-1614, שמה של ניו אנגולמה שונה להולנד החדשה, כאשר הפכה לתחנת מעבר הולנדית בנתיב הסחר בין אמריקה הצפונית לאירופה (בעיקר של פרוות בונים). בשנת 1624 התקיימה עסקת חליפין, אולי המשתלמת ביותר בהיסטוריה, בין מנהל המושבה פיטר מינואיט לבין האינדיאנים המקומיים. 60 גילדר, שהם 24 דולר אז וכ-900 דולר היום שילם מינואיט עבור האי, ומיד הכריז על הענקת שם חדש לאי: "ניו אמסטרדם".
החשיבות של ניו אמסטרדם בנתיב הסחר הלכה וגברה, וכך גם האיומים עליה, ובשנת 1653 הקים פיטר סטייבסאנט חומת עץ להגנה על המושבה, במקום שהיום נמצא הוול סטריט (=רחוב החומה). חומה זו לא החזיקה מעמד זמן רב, וכבר בשנת 1664 פלשו הבריטים למושבה וקראו לאי על שם הדוכס מיורק. ניחשתם נכון – ניו יורק.
המושבה החלה להתפתח, האוכלוסייה גדלה ועד מהרה ניו יורק הפכה לעיר מרכזית באמריקה הצפונית. ב-1725 ראה אור העיתון הראשון בעיר – הניו יורק גאזט, וב-1754 פתחה את שעריה המכללה הראשונה, קינגס קולג' - לימים אוניברסיטת קולומביה היוקרתית.
תחילת היווצרות הזהות האמריקאית, ורוחות המרד של המתיישבים נגד הקולוניאליזם הבריטי התגברו, וניו יורק הפכה לזירת קרבות בין המתיישבים לשלטון. כאשר הקרבות הוכרעו והבריטים עזבו, המדינה החדשה, ארצות הברית, החלה להיווצר וניו יורק הוכרזה כבירתה הזמנית. בשנת 1789 ג'ורג' וושינגטון הושבע בבניין ה-Federal Hall שבעיר, ושם גם נפגש הקונגרס האמריקני לראשונה באותה שנה. שנה לאחר מכן, עקפה ניו יורק את פילדלפיה והפכה לעיר הגדולה בארה"ב.

פיגועי ה- 11 בספטמבר בניו יורק (צילום: רויטרס)
הפיגוע במגדלי התאומים | צילום: רויטרס
בשנת 1792 הוקמה הבורסה לניירות ערך, שהפכה לימים ללב הפועם של הכלכלה העולמית, לטוב ולרע.
העיר החלה להתפתח במהירות רבה, ובשנת 1811 התקבלה "תכנית רנדל" – תוכנית מתאר לעיר שכללה שיטוח של הגבעות בעיר ויצירת מבנה הרחובות של שתי וערב אותו אנו מכירים היום. במשך המאה הבאה זינקה העיר קדימה בכל תחום. עם התפתחות ספינות הקיטור, הנמל הניו יורקי הפך למרכז משגשג. ב-1842 התקיים קונצרט ראשון וחגיגי לתזמורת הפילהרמונית של העיר; בשנת 1851 עיתון הניו יורק טיימס יצא לראשונה לאוויר העולם; בשנת 1883 נבנה גשר ברוקלין; גשר הפלדה התלוי הראשון, והדהים את המהנדסים בעולם כולו. בשנת 1898 אוחדו כל רבעי העיר – ברוקלין, ניו יורק, ריצ'מונד וקווינס לעיר אחת.
גלי ההגירה נמשכו, והעיר הפכה לבליל מגוון של תרבויות ושפות. בשנת 1912, רוברט הנטר אמר: "הנוכחות הגרמנית בניו יורק גדולה יותר מבכל עיר בגרמניה, פרט לברלין, יש בה כמעט פי שניים אירים מאשר בדבלין, בערך אותו מספר יהודים כמו בוורשה ויותר איטלקים מאשר בנאפולי או וונציה".
פיתוח העיר הגיע לשיאו בעשורים הראשונים של המאה ה-20, אז צמחו גורדי השחקים בכל רחבי העיר, שוברים שיאי גובה בשיטות בנייה חדשות. השפל הכלכלי של שנות ה-30 ומלחמת העולם השנייה פגעו גם בניו יורק, אבל האוכלוסייה המשיכה לגדול ובשנת 1948 עקפה ניו יורק את לונדון והפכה לעיר המאוכלסת בעולם. ב-1950 הושלמה בנייתו של מטה האו"ם בניו יורק, חותמת בינלאומית לחשיבות העיר ומרכזיותה.
משנות ה-60 ועד לתחילת שנות ה-90 הלך והתגבר הפשע בניו יורק, עד כי העיר הגיעה למצב בו נחשבה לעיר מסוכנת ביותר. בשנת 1994 נבחר רודולף ג'וליאני לראש העיר, והנהיג עד סוף כהונתו ב-2001 מדיניות משטרתית של יד ברזל, שספגה ביקורת רבה על היותה נוקשה מידי ואף גזענית. אולם, מדיניות זו הצליחה, עם המשך דומה מצד ראש העיר בלומברג, להוריד את הפשיעה בצורה דרמטית. טיימס סקוור, בה היה קשה ללכת בלי לקבל הצעות מגונות, לדרוך על מזרקים ולהישדד, חזרה להיות בטוחה (למרות שעדיין כדאי לשמור בה על הארנק...). הפשיעה האלימה בעיר ירדה לפי הערכות בכ-75%. עם ירידת הפשע, ניו יורק הפכה עוד יותר מבעבר ליעד תיירותי מבוקש, והכלכלה שלה, כמו גם מחירי הדירות, זינקה קדימה.
ב-11 לספטמבר, 2001, שני מטוסים פגעו במגדלי התאומים, מרכז הסחר העולמי, במסגרת מתקפת טרור משולבת של ארגון אל-קעידה. המגדלים התמוטטו וקרוב ל-3,000 איש נהרגו. טראומת המתקפה עדיין מהווה פצע מדמם בקרב הניו יורקים והאמריקאים בכלל.
למרות אסון התאומים, ולמרות המשבר הכלכלי שתקף את ארה"ב בסוף העשור הראשון של המאה ה-21, ניו יורק ממשיכה לשגשג ולשמור על מעמדה כמרכז בינלאומי תרבותי, כלכלי, פוליטי וכמובן תיירותי.

>> ניו יורק: מדריך האתרים, הפארקים והמוזיאונים

 >> למדריך המלא של ניו יורק

רוצים לעדכן את המדריך או לתת המלצה למבקרים בניו יורק? טקבקו או כתבו לנו