בעשור האחרון כולם מדברים על דוברובניק, העיר הקרואטית הפוטוגנית שברחובותיה צולמו כמה מהסצנות הכי מדוברות בסדרה "משחקי הכס". שלושה מיליון תיירים נוהרים מדי שנה לעיר כדי להצטלם בלוקיישנים בהם צולם הקרב ב"מפרץ שחור", או במסלול של צעדת הבושה של סרסיי לניסטר.

"מפרץ שחור" בדוברובניק (צילום: ניצן כרמלי)
"מפרץ שחור" בדוברובניק | צילום: ניצן כרמלי

דוברובניק היא עיר נמל לחופי הים האדריאטי ונמצאת בדרומה של קרואטיה, סמוך לגבול עם מונטנגרו. בתקופת הקורונה מספר התיירים שמגיעים לדוברובניק אמנם ירד, אך עדיין סיור בעיר היפהפייה הזו מספק את הסחורה, גם אם אתם לא מעריצים של "משחקי הכס". 

דוברובניק (צילום: ניצן כרמלי)
דוברובניק | צילום: ניצן כרמלי

רחובות דוברובניק (צילום: ניצן כרמלי)
רחובות דוברובניק | צילום: ניצן כרמלי

העיר העתיקה בדוברובניק הוקמה עוד במאה ה-7. בעבר היא נקראה "רגוזה" והיא מוגדרת כאתר מורשת עולמית על ידי האו"ם. העיר העתיקה מוקפת בחומות שנבנו בין המאה ה-13 למאה ה-16 - והיא מוקד המשיכה העיקרי עבור תיירים. מעבר לחומות נמצאות השכונות החדשות יותר של העיר. הסיור בין החומות מרשים מאוד, וניתן אף לעלות על רכבל למעלה ההר המשקיף על העיר העתיקה. נקודת התצפית בפסגת ההר מספקת מבט על מרהיב על הגגות האדומים של העיר, ממש כמו בסדרה.

דוברובניק ממבט על (צילום: ניצן כרמלי)
דוברובניק ממבט על | צילום: ניצן כרמלי

היקפה של העיר העתיקה אינו גדול - 2 קמ"ר - ולכן כדי למצות את הביקור בה לא דרושות יותר מכמה שעות. משום כך מומלץ ללון ביעד אחר בקרואטיה, או לחצות את הגבול לשכנה מדרום, מונטנגרו, שנמצאת כשעה נסיעה דרומה מדוברובניק ושאליה גם מגיעות טיסות ישירות מישראל, לנמל התעופה טיבאת.

>> כל מה שצריך לדעת על דוברובניק

>> כל מה שצריך לדעת על מונטנגרו

מפרץ קוטור במונטנגרו (צילום: ניצן כרמלי)
מפרץ קוטור במונטנגרו | צילום: ניצן כרמלי

מפרץ קוטור במונטנגרו נמצא כאמור לא הרחק מדוברובניק. המפרץ מוקף בהרים ירוקים, עיירות אירופאיות ציוריות ומשובץ בחופים עם מים צלולים, והוא נחשב ליעד נחשק עבור סלבס כמו ג'ורג' קלוני ודייויד וויקטוריה בקהאם. עיר הנופש המרכזית של המפרץ היא בודווה, ולאורך החוף ניתן לאכול במסעדות דגים מצויינות. על איים מלאכותיים בלב המפרץ נמצאות כנסיות יפות אליהן אפשר להפליג בסירה מהחוף.

כנסייה על אי באמצע מפרץ קוטור (צילום: ניצן כרמלי)
כנסייה על אי באמצע מפרץ קוטור | צילום: ניצן כרמלי

מונטנגרו היא מדינה הררית מאוד ויחסית קטנה שמשמעות שמה הוא "הר שחור". גם היא, כמו קרואטיה, השתייכה ליוגוסלביה עד תחילת שנות ה-90. בשנת 2006 משאל עם שנערך במדינה הוביל לעצמאותה ולהיפרדותה הרשמית מסרביה. ברוב מדינות יוגוסלביה לשעבר מדברים את אותה שפה, אך בניב מעט שונה. כל עם מכנה את השפה שלו לפי שמה של המדינה אליה הוא משתייך - כלומר במונטנגרו מדברים "מונטנגרית", אך בקרואטיה מדברים "קרואטית", על אף שבפועל מדובר באותה שפה - קצת כמו ההבדלים בין השפה הערבית בלבנון ובמצרים. 

מסעדת דגים במפרץ קוטור (צילום: ניצן כרמלי)
מסעדת דגים במפרץ קוטור | צילום: ניצן כרמלי

היריבות העמוקה בין העמים שהרכיבו את יוגוסלביה, במיוחד על רקע המלחמה האכזרית ביניהם שנמשכה עשר שנים, היא ככל הנראה מה שמוביל את הרצון שלהם להיבדל בלאומיותם אחד מהשני. לאורך המלחמה, מונטנגרו וסרביה הפרו-רוסיות כרתו ברית נגד קרואטיה היריבה שנחשבה לפרו-מערבית, מה שהוביל את הסרבים לפתוח בהפגזת פתע על דוברובניק בתחילת שנות ה-90. באותה הפגזה נפגעו אתרים היסטוריים בעיר העתיקה של דוברובניק, בהם גם בית הכנסת העתיק בעיר. כיום, יותר מ-20 שנה אחרי תום מלחמת יוגוסלביה, העוינות הסתיימה והתיירים חזרו להציף את האזור השליו והפסטורלי.

איפה מומלץ לישון ביומיים הראשונים? תלוי בשעת הנחיתה. את הלילה הראשון ניתן להעביר באחד המלונות בדוברובניק, או בדירת נופש במפרץ קוטור. יום בדוברובניק שבקרואטיה ולאחר מכן יום נוסף בקוטור שבמונטנגרו, מספיקים על מנת לראות את החלקים החשובים. ממפרץ קוטור אפשר להיכנס לעומק מונטנגרו, ולעלות ברכב את שביל הנחש, המתפתל בין ההרים המשקיפים על כל האזור. הנוף מהתצפית עוצר נשימה. בדרך ניתן לעצור לביקור קצר בעיירות צ'טניה ונגושה שמספקות הצצה לחיים המקומיים של המונטנגרים ובהן נמצאים גם אתרים היסטוריים.

הנוף שנשקף משביל הנחש (צילום: ניצן כרמלי)
הנוף שנשקף משביל הנחש, מעל מפרץ קוטור | צילום: ניצן כרמלי

משום שמונטנגרו מדינה קטנה (חצי מגודלה של ישראל בערך), ניתן ללון בלילה השני בפודגוריצה, שהיא עיר הבירה שלה, במרחק של שעתיים נסיעה ממפרץ קוטור. על אף שמדובר בעיר הגדולה ביותר במונטנגרו, פודגוריצה אינה מפותחת במיוחד ואין בה אתרים שמושכים תיירים, או אפילו חנויות לעשות בהן שופינג, לכן היא משמשת בעיקר כיעד ללינה. גם מונטנגרו עצמה אינה מדינה מפותחת מאוד, שכן היא סבלה במשך עשורים רבים משליטים רודנים ומושחתים שלא השקיעו משאבים רבים בחינוך, תיירות או תעסוקה, מה שמוביל צעירים רבים להגר מהמדינה.

המנזר המטופח והפסטורלי בדרך לצפון מונטנגרו (צילום: ניצן כרמלי)
המנזר המטופח והפסטורלי בדרך לצפון מונטנגרו | צילום: ניצן כרמלי

הנוף המהפנט בקניון הטארה (צילום: ניצן כרמלי)
הנוף המהפנט בקניון הטארה בצפון מונטנגרו | צילום: ניצן כרמלי

בבוקר אפשר לצאת לטיול יום מפודגוריצה לשמורת ביוגרדסקה ולאגם השחור בצפון המדינה, במרחק של כ-3 עד 4 שעות נסיעה. בדרך לשמורה עוברים בקניון הטארה, שהוא עמק מקסים וירוק עם נהר שחוצה אותו. בדרך ניתן לעצור באחד המנזרים היפים ומטופחים בין ההרים, ששופעים בגינות פרחים מרהיבות ומוקפדות. באמצע הקניון עוברים מעל גשר הטארה העתיק והמרשים. כשמגיעים לשמורה עולים בכביש המפותל שעולה מעלה בין עצי הענק שגדלים בה. בסוף הדרך ניתן לקנח בקפה וקינוח בבית הקפה היפה שבנוי מעץ ומוקף בעצים ומשקיף לטבע של השמורה. 

שמורת ביוגרדסקה במונטנגרו (צילום: ניצן כרמלי)
שמורת ביוגרדסקה במונטנגרו | צילום: ניצן כרמלי

לאחר הביקור בביוגרדסקה ניתן להמשיך לשמורת הר דורמיטור, שם נמצא האגם השחור שצבעו טורקיז ומסביבו הרים ועצים רבים. על גדת האגם ישנה מסעדה נחמדה שמציעה מאכלים מקומיים. את הדרך חזרה לפודגוריציה עושים במעבר באזור הררי ולחצות את העיירה קולאשין, 70 ק"מ צפונית מזרחית לעיר. מפודגוריצה ממשיכים דרומה לכיוון מפרץ קוטור, שם נמצא נמל התעופה טיבאת ממנו טסים בחזרה לארץ.

הנוף מהמסעדה על אגם השחור  (צילום: ניצן כרמלי)
הנוף מהמסעדה על אגם השחור | צילום: ניצן כרמלי

כמה זה עולה?

טיסה בלבד למונטנגרו תעלה החל מ-399 דולרים.

חבילות נופש של אשת טורס, הכוללות טיסה, העברות ולינה במלון הילטון 5 כוכבים ע"ב ארוחת בוקר 3 לילות - החל מ-599 דולרים.

טיול מאורגן של אשת טורס ל-7 ימים על בסיס חצי פנסיון יעלה החל מ-999 דולרים.

 

* הכתב היה אורח של אשת טורס