מאז שהתגלה ווריאנט האומיקרון בדרום אפריקה ודווח לארגון הבריאות העולמי לפני כשבועיים, יותר מ-50 מדינות הטילו ביקורת גבולות נוקשה על תיירים נכנסים. המטרה הייתה לעצור את התפשטות הזן החדש ברחבי העולם, אבל האיסורים האלה, כך מסתבר, הגיעו בשלב מאוחר מדי.

ארגון הבריאות העולמי מדווח כי נכון להיום, הווריאנט זוהה ב-57 מדינות, כולל ארה"ב, ישראל, אוסטרליה, ערב הסעודית, הונג קונג ומדינות רבות באירופה וכמובן באפריקה. חלק מהמקרים האלה קדמו אפילו להתראה שהגיעה מדרום אפריקה - האומיקרון כבר היה בהולנד שבוע קודם לכן, למשל.

מסיבה זו, מתגברים הקולות של מומחים הטוענים כי הגבלות הכניסה לגבולות מדינות העולם אינן נחוצות יותר, מאחר והווריאנט כבר נמצא בתפוצה רחבה מדי. כבר בתחילת החודש, יצא ארגון הבריאות העולמי וטען כי "איסורי נסיעה גורפים לא ימנעו את ההתפשטות הבינלאומית, והם מטילים עומס כבד על החיים והפרנסה. בנוסף, הם יכולים להשפיע לרעה על מאמצי הבריאות העולמיים במהלך מגיפה על ידי מניעת תמריץ של מדינות לדווח ולשתף נתונים אפידמיולוגיים ורצף הדבקתי".

קורונה שדה תעופה (צילום: Oleg Elkov, shutterstock)
הגבלות הנסיעה הן לא הדרך הנכונה על פי ארגון הבריאות העולמי | צילום: Oleg Elkov, shutterstock

ד"ר הנס קלוגה, המנהל האזורי של ארגון הבריאות העולמי באירופה, אמר כי "האיסורים על טיסות נכנסות לא עבדו והן הגיעו מאוחר מדי ומעט מדי, מכיוון שאומיקרון כבר נמצא בכל מקום. האומיקרון נמצא בעלייה ואנחנו מודאגים וזהירים בצדק", אמר ובמקביל הוא הוסיף כי "חיסונים, מסכות, אוורור וטיפולים הם הדרך הטובה ביותר לרסן את נגיף הקורונה - לא הגבלות נסיעה".

ד"ר קתרין סמולווד, קצינת חירום בכירה במשרד האזורי של ארגון הבריאות העולמי באירופה, הוסיפה גם היא כי למרות שאיסורי נסיעה "עשויים להיות נגישים יותר מבחינת קבלת החלטות פוליטיות - הם אינם יעילים במניעת התפשטות המחלה".

לטענתה של סמולווד, ווריאנט הדלתא נשאר הדומיננטי כרגע, אבל זה עשוי להשתנות. "ברור שאומיקרון הוכיח יכולת להתפשט במהירות בהקשר של הדלתא, במיוחד במפגשים שבהם הקורונה אוהבת להתפשט בכל מקרה, כמו מסיבות, התכנסויות וכנסים", אמרה.

בזמן שמדענים ברחבי העולם מנסים לענות על השאלה האם האומיקרון אכן תוקפני מספיק כדי לגרום למצב תחלואתי קשה, מומחים רבים מאמינים שלמרות שהווריאנט יגרום ככל הנראה לגל של הדבקות, החיסונים עדיין אמורים להחזיק מעמד נגד סימפטומים קשים ומוות.

על רקע זה, מדינות רבות ברחבי אפריקה דורשות מהעולם, ובייחוד מאירופה, לפתוח את גבולותיהן לאור הנתונים. נשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוזה, מתח ביקורת על הגבלות הנסיעה שהוטלו לאחר הופעת ווריאנט האומיקרון, והטיל ספק בהצדקה להן. לטענתו "איסור הנסיעה אינו נתמך על ידי המדע, והוא גם לא יהיה יעיל במניעת התפשטות הזן הזה".