ארצות הברית היא לא היעד הראשון שעולה בראש כשחושבים על בעיות בטיחות המשפיעות על תיירים. כמו רוב העולם המערבי, היא נחשבת ליעד בטוח, בעוד שמדינות כמו מקסיקו ואחרות באמריקה הלטינית, כמו גם מדינות במזרח התיכון, נחשבות ליעדים מסוכנים עם אזהרות מסע חמורות.

בצעד מפתיע, קנדה עדכנה את הנחיות הנסיעה לתושביה המעוניינים לנסוע לארצות הברית, מאחר שהמצב בה עלול לסכן אותם. לטענת השכנה הצפונית, האזהרה החדשה נקבעה על רקע השימוש ההולך ועולה בנשק בארצות הברית מה שהופך את הערים שלה למאיימות יותר.



קנדה קוראת לאזרחיה להיזהר מירי המוני

כמקובל, קנדה עדכנה את רישומי אזהרת הנסיעות שלה, ומלבד האזהרות הרגילות מפני נסיעה למדינות מסוימות במזרח אירופה בהקשר של מלחמת רוסיה-אוקראינה, ופעילות כנופיות ברחבי האיים הקריביים, בעדכון קנדה מזכירה במפורש ירי אקראי בארצות הברית. זאת עקב שיעור גבוה של החזקת כלי נשק שהוא חריג בקרב מדינות מערביות. כפי שמציינים בקנדה, "אזרחים במדינות רבות בארה"ב  נושאים נשק חם וגלוי באופן פומבי באופן חוקי".

ארצות הברית ניו יורק טיימס סקוור (צילום: kropic1, shutterstock)
הקנדים מזהירים מרחובות פחות בטוחים בארצות הברית | צילום: kropic1, shutterstock

ההיסטוריה השנויה במחלוקת של ארצות הברית של אלימות בנשק מתועדת היטב, עם דיווחים רבים על ירי בבתי ספר החל מהמאה ה-18, ופיגועים רבים אחרים שבוצעו על ידי אזרחים חמושים במרחבים ציבוריים שבהם חוקי הנשק פחות נוקשים.

לדברי ממשלת קנדה, בעוד שתיירים "מעורבים לעתים רחוקות", עדיין קיים סיכון שהם עלולים למצוא את עצמם "במקום הלא נכון בזמן הלא נכון". המשמעות היא שהם צריכים להישאר ערניים ולדעת כיצד להישאר בטוחים במצבים אלה.

האם לארה"ב יש בעיית נשק?

בשנת 2023 לבדה, היו יותר מ-200 תקריות של ירי המוני בארצות הברית, כפי שאושר על ידי ארכיון Gun Violence Archive. נתונים אלה כוללים הן ירי המתרחש בשטח פתוח ובתוך בתים, והן תקריות שבהן "ארבעה או יותר" אנשים נפגעו, או נפצעו באורח אנוש. מאז שנת 2020, היו למעלה מ-600 אירועי ירי המוני על אדמת ארה"ב. כשמסתכלים על זה כך, קל להבין מדוע ממשלות זרות, במיוחד קנדה שחולקת גבול ארוך עם ארצות הברית, יניפו דגל אדום.

ארצות הברית מחאה נגד אלימות נשק (צילום: rblfmr, shutterstock)
מוחים נגד השימוש בנשק בארצות הברית | צילום: rblfmr, shutterstock

האזהרה אינה בלתי מוצדקת. כפי שגרפים שהוצגו על ידי ה-BBC מראים, מקרי המוות הקשורים לנשק בארצות הברית גבוהים באופן לא פרופורציונלי בהשוואה למדינות מערביות אחרות. באנגליה ובוויילס הם מהווים כ-4 אחוז מכלל מקרי הרצח בעוד שבאוסטרליה הם מהווים 11 אחוזים. אלימות הנשק גבוהה משמעותית בקנדה עם 40 אחוזים, אבל האחוז המזעזע של מקרי המוות בארצות הברית שקשורים לנשק עומד על 80.5, ובהחלט הופך אותה לחריגה על מפת המדינות המפותחות. 

בעלות על נשק בארה"ב היא נושא שנוי במחלוקת, וזהו נושא שעבר פוליטיזציה במשך שנים, אבל בהערכת הנתונים הללו, קשה להתעלם מהעובדה שנראה שאלימות נשק נפוצה יותר בארצות הברית בניגוד לכל מקום אחר.

האם לא בטוח לבקר בארה"ב?

למרות הנתונים הגבוהים של שימוש בנשק, זה עדיין לא אומר שארה"ב היא יעד מסוכן. למעשה, קנדה עדיין רואה בה מדינה בעלת סיכון נמוך, שבה יש לנקוט "אמצעי זהירות ביטחוניים רגילים". גם בישראל לא קיימת אזהרת מסע לארצות הברית, כשבמשרד החוץ מציינים גם הם כי יש לנקוט ב"אמצעי זהירות רגילים".

כן, ירי המוני אכן מתרחשים וסביר להניח שימשיך להוות בעיה בטיחותית בטווח הארוך, אך הוא אינו הדאגה העיקרית של תייר המבקר בארצות הברית, מכיוון שאירועים אלה נוטים להיות ספורדיים, אם כי נפוצים יותר ויותר.