mako
פרסומת

עוצר לילי ומפת הפגנות: איפה ומתי יתקיימו המחאות הבאות בצרפת?

על רקע הנזקים הכבדים מגל המהומות ומעשי הביזה ששטפו את צרפת בסוף השבוע האחרון, המדינה נערכת לגל חדש של מחאות מתוכננות. בזמן שבממשלה שוקלים להרחיב את העוצר הלילי ואף להכריז על מצב חירום, המארגנים כבר משרטטים את מפת האירועים הבאה. עם זאת, במערכת הביטחון מבהירים: יש הבדל בין ההפגנות המאורגנות לבין המהומות הבלתי צפויות ברחובות

דניאל ארזי
פורסם:
מחאות והפגנות בצרפת
צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
הקישור הועתק

צרפת עדיין מלקקת את הפצעים מאירועי יום שבת האחרון (17 באוקטובר), שהפכו במהירות ממוקד מחאה נגד יוקר המחיה לגל אלימות, הצתות וביזה נרחבת בפריז, ליון ומארסיי. בעוד הממשלה בוחנת צעדי אכיפה דרסטיים, החל מהארכת העוצר הלילי המקומי ועד לאפשרות של הכרזה על מצב חירום, מארגני המחאות כבר מסמנים את היעדים הבאים בלוח השנה.

עם זאת, רשויות החוק והפרשנים בצרפת שבים ומדגישים קו אדום וברור: ההפגנות המתוכננות לשבועות הקרובים הן אירועים מאורגנים ומתוחמים, בעוד שההתפרעויות האלימות ומעשי הביזה היו התפרצויות ספונטניות לחלוטין. מסיבה זו, מודים במערכת הביטחון הצרפתית, אין שום דרך לחזות מראש מתי או איפה יתרחשו מהומות פתאומיות נוספות.

כך נראית מפת המועדים, המיקומים והאירועים הצפויים בימים ובשבועות הקרובים:

יום חמישי, 22 באוקטובר: יריית הפתיחה של הסטודנטים

  • מה מתוכנן: יום מחאה ראשון של ארגוני הנוער והסטודנטים, הכולל חסימות מוסדות לימוד, הפגנות וצעדות מחאה.
  • איפה זה קורה: בפריז (אפשרות לצעדת מחאה מרכזית בבירה), במוסדות לימוד ואוניברסיטאות ברחבי חבל איל-דה-פראנס, וכן ב-27 ערים נוספות ברחבי צרפת בהובלת "התיאום הארצי של התיכוניסטים".

יום שבת, 24 באוקטובר: "מערכה שנייה" (Acte II)

  • מה מתוכנן: יום מוקד מרכזי של מחאה כלל-ארצית ביוזמת תיאום של "הפוטים הצהובים" (דרך הפלטפורמה Participatory 17octobregiletjaune.net בהובלת הפעיל בנג'מין באל), ארגוני סטודנטים ותיכוניסטים (בהם Unef ו-Fage), ובתמיכת ארגון העובדים CGT שקרא לחבריו להצטרף באופן דרכי ושלום.
פרסומת

איפה זה קורה:

  • בפריז: ההתכנסויות מתוכננות בעיקר בשתי כיכרות מרכזיות במזרח העיר, כיכר הרפובליקה (Place de la République) וכיכר הבסטיליה (Place de la Bastille). עם זאת, התוואי הסופי והאישורים כפופים להחלטת פרפקטורת המשטרה, שמשניות הקודמות נטתה לאסור התכנסות בכיכרות אלה ולהכתיב מסלולים חלופיים במטרה להרחיק את המפגינים ממרכז העיר וממוקדי השלטון.
  • ברחבי איל-דה-פראנס וצרפת: כמאתיים פעולות מתוכננות הכוללות מפגשים בכיכרות, חסימות של צומתי דרכים, תחנות דלק, מסופי נפט, תחנות רכבת ומחסומי אגרה בכבישים המהירים.

יום שבת, 31 באוקטובר: "מערכה שלישית" (Acte III)

  • מה מתוכנן: גל מחאה נוסף לשמירה על המומנטום של תנועת "הפוטים הצהובים" וארגוני המחאה, רגע לפני הצעד הדרמטי של נובמבר.
  • איפה זה קורה: במוקדים שונים בפריז וברחבי צרפת (המיקומים המדויקים מפורסמים בהדרגה על גבי מפת הפלטפורמה 17octobregiletjaune.net).
פרסומת

יום חמישי, 5 בנובמבר: יום השיא הלאומי

  • מה מתוכנן: יום שביתה כללית וצעדות ענק בדרישה להעלאת שכר, חיזוק השירותים הציבוריים והגנה על התעסוקה והתעשייה.
  • איפה זה קורה: בכל רחבי צרפת, בהובלת קואליציה רחבה של איגודי העובדים המרכזיים (CFDT, CGT, FO, Unsa ו-FSU).

המחאה המאורגנת מול המחאות הספונטניות

לצד לוח הזמנים הצפוי, במערכת הביטחון הצרפתית טורחים להדגיש את ההבדל היסודי בין שני סוגי האירועים: ההפגנות והצעדות המפורטות לעיל הן אירועים מוגדרים ומתוכננים מראש. תכנונם מול הרשויות מאפשר לכוחות הביטחון להיערך מבעוד מועד, לתאם מסלולים ולפקח על תנועת ההמונים.

לעומת זאת, מעשי הוונדליזם, הצתות הרכוש והביזה בבתי העסק שליוו את אירועי אמצע אוקטובר, היו התפרצויות ספונטניות לחלוטין. מכיוון שאירועים אלה מובלים על ידי גורמים קיצוניים ואופורטוניסטים ללא הנהגה או פלטפורמה מסודרת, מדגישים גורמי הממשל כי אין שום דרך לחזות מראש מתי או איפה יתפרצו המהומות הבאות.

פרסומת

חשוב להדגיש כי למרות המחאות ואף שמספר מדינות ברחבי העולם מזהירות את אזרחיהן, בישראל עדיין לא פרסמו אזהרה או ייעוץ מסע לאירועים האחרונים בצרפת. כלומר, צרפת עדיין מסווגת על ידי המל"ל תחת אזהרת מסע 2, אזהרת מסע בינונית כשאזרחי ישראל נקראים לגלות ערנות מוגברת ולהתרחק ממוקדי המחאות.