טיולים לצפון: הכנרת
לא רק מנגל. הכנרת | צילום:

הקיץ כבר כאן במלוא עוזו, ושוב קופצים לשכשך בכנרת. יפה כאן, גם כשמדרונות הבזלת של רמת כורזים מתכסים במעטה זהוב של קוצים, וחרדונים ענקים עומדים קפואים בראשי הסלעים הלוהטים. הנה, אם כן, הצעה לטיול, אבל כזה שאינו כרוך בהליכה מאומצת, כי למי יש כוח ללכת הרבה בחום הזה?

עתיקות כורזים נמצאות בשוליה של דרך צדדית, ולכן לרוב אין כאן איש, למעט צליינים נוצרים הפוקדים אותן, וחבל. באמצע המורד הפונה אל עבר הכנרת התקיימה בתקופה הרומית-הביזנטית (מאות שלישית-שביעית, לפני הספירה) עיר גדולה. העיר, כורזין, מוזכרת בברית החדשה כמקום שתושביו לא קיבלו את עיקרי תורת המוסר, לה הטיף ישו. בעיר הקדומה הזו ישבו יהודים, ועל כך ניתן ללמוד מבית הכנסת המפואר שהתגלה בה. בין שרידי המבנה נמצאות אבנים מסותתות רבות המעידות על הדרו - כרכובים מגולפים, פסלי אריות, דמויות אדם נושאות אשכולות ענבים, קנטאורים ופני מדוזה, שהימצאותם בבית כנסת יהודי מתמיהה משהו. מסתבר שבתקופה בה הוקם בית הכנסת, רווח השימוש במוטיבים של "פסל ומסכה", גם כאלה שאינם יהודים, והוא נועד לצרכים עיטוריים בלבד. גם למתפללים בבית הכנסת המפורסם בן אותו הזמן, שהתגלה בבית אלפא, לא הפריע כלל שבמרכז רצפת הפסיפס הוצג הליוס, אל השמש, רוכב במרכבתו. עם זאת, מתכונתו הכללית של המבנה, הזהה למבני בתי כנסת אחרים, לא מותירה ספק באשר לייעודו. לצד בית הכנסת נותרו שרידי מבנים רבים נוספים - מבתי מגורים עם קמרונות אבן בעלי מפתח מרשים ועד בית בד, שבו עדיין ניצב מתקן המפרכה לריסוק הזיתים. מכל מקום אפשר לראות את הנוף הנפלא של הכנרת.

טיולים לצפון: עתיקות כורזין - ליד הכנרת (צילום: יותם יעקובסון, גלובס)
עתיקות בכורזין. פעם היתה כאן עיר גדולה | צילום: יותם יעקובסון, גלובס

המחפשים להתחקות אחרי המורשת הנוצרית של האזור, או פשוט רוצים להתרשם ממקום יפה שמרחיב נפש ודעת, יכולים לסור אל מתחם דומוס גלילאה הסמוך, שבנייתו הושלמה לפני כמה שנים (טל': 04-6809100). המתחם, המתהדר במרבד דשא מטופח ומוקפד להדהים, שייך לכנסייה הקתולית והוא נועד לאפשר לפרחי כמורה להשלים את לימודיהם אל מול האגם, כור מחצבתם של ישו ותלמידיו. במתחם משולבים סמלים נוצריים קדומים יחד עם רעיונות ארכיטקטוניים מודרניים. כבר בכניסה מבחינים בדלת זכוכית גדולה שעליה מופיעים סמלי הדגים והעוגן - סמלים נוצרים קדומים הקשורים למרחב הכנרת ולעיסוקם של הנוצרים הראשונים, הרבה לפני שהצלב הפך לסמלם.

אפשר לקבל הסברים מקיפים ממדריך מקומי (הסיורים מתקיימים בכמה שפות). במהלך הסיור תוכלו לבקר באולם התפילה ובו ציור ענק של יום הדין, המסתמך על איקונוגרפיה ביזנטית קדומה, להתרשם מפסל של מנורה שצורתה כסנה הבוער, להציץ לקפלה קטנה שתקרתה בצורת כוס ולהלך באולם כנסים שתקרתו כצלחת - יחד נועדו השניים לסמל את הסעודה האחרונה. גם מכאן אפשר להשקיף אל הנוף המרשים של הכנרת.

ואם הנוף שבה את לבכם, תוכלו לבלות מולו בשקיעה וגם בזריחה שלמחרת. באחוזת זאבי (טל': 050-2000090, 050-2000080), הניצבת בקצה מושב אמנון, אל מול קרני חיטין והארבל, טבריה והכנרת, דרום רמת הגולן ובקעת בית ציידה, יש חמישה חדרים זוגיים (אחד מהם סוויטה עם בריכה פרטית) עם מרפסות נוף, ג'קוזי וגינת צמחי תבלין אורגניים. יש חלקת דשא יפה, שולחן גדול תחת סככת עץ ובריכה - מקום אידאלי לאירוע משפחתי אינטימי. האירוח כולל רק ארוחת בוקר, אולם כשנחה הרוח על אלונה, בעלת הבית, היא תכין לכם ארוחות משובחות על-פי הזמנה.
אפשר ללון גם ביישוב כורזים הצופה לכנרת, בצימרים הנקראים "בקצה הכנרת". יש פה מדשאה גדולה עם פינות ישיבה הצופות למי האגם ולהרי רמת הגולן, ואפשר להשקיף אל כל אלה גם תוך כדי שכשוך בג'קוזי הגדול שניצב בחצר. בנוסף לכך, בכל חדר יש ג'קוזי פרטי ושאר פינוקים מתבקשים, כולל מכשיר די. וי. די עם סרטים לצפייה ומטבחון מצויד (טל': 052-2792286).

עונה מומלצת: כל השנה.

התאמה: כל המשפחה.

קושי מסלול: קל.

משך מסלול: כשעתיים.

מפה: מפת סימון שבילים מס' 1 "החרמון, הגולן ואצבע הגליל".

ציוד נדרש: הכניסה לדומוס גלילאה מחייבת לבוש צנוע.

כניסה: אתר כורזים הוא גן לאומי והכניסה אליו כרוכה בתשלום (20 שקלים למבוגר, תשעה שקלים לילד) וכפופה לשעות הפתיחה של שמורות הטבע והגנים הלאומיים (בקיץ - א'-ה' ושבת 17:00-8:00, שישי עד 15:00). הכניסה לדומוס גליליאה אינה כרוכה בתשלום, אולם היא אפשרית רק כשהאתר פתוח לקהל הרחב, ובליווי מדריך מקומי. ב'-ו' 12:00-9:00.

איך מגיעים: מצומת כפר נחום ממשיכים צפונה בכביש 90, לכיוון צומת עמיעד. כעבור שישה קילומטרים פונים ימינה לעבר כורזים. כעבור כקילומטר, פונים ימינה אל דומוס גלילאה; קצת מעל קילומטר בהמשך הדרך נמצא אתר כורזים.