ההפוגה השבועית מהמלחמה בחסות הפסקת האש, אפשרה למדינה שלמה לחזור ולנשום, להסדיר את קצב פעימות הלב, ולהוריד את רמת הסטרס. גם אם רק לרגע. בתוך הכאוס והטירוף כולנו מחפשים להפיג את הגוף והנפש, ובשלים לשינוי אווירה והרגעת העצבים הרופפים. מרחבי הטבע ואתרי הטיולים הם המקום לפסק זמן ולאסקפיזם תוך מילוי מצברי הנשמה ואין כמו מנת יתר של זמן מדברי כדי לעלות על המסלול המהיר להחלמה.

> לעוד טיולים בטוחים ומומלצים לשבת ובכלל

> מה עוד עושים באזור הר הנגב?

מרחבי הר הנגב מוגדרים על ידי פיקוד העורף כאזור ירוק מה שמאפשר תנועה חופשית בצירים בלי חששות. כשמגיעים למדרשת בן גוריון בשדה בוקר נדמה שהחיים זורמים כבשגרה. היעלים מלחכים עשב במדשאות, מצוק הצינים נשקף כמעט מכל נקודה ואווירת המדבר שמלווה את הנסיעה מזדחלת אט אט אל כל תאי הגוף. אך המציאות כאן אינה למראית הדז'וו, כי גם במדרשה נקלטו מפונים רבים לצימרים ולבי"ס שדה, כמות החיילים גדלה ורוב האטרקציות סגורות, בבחינת מה שהיה לא דומה למה שקורה. אז מה חדש אתם שואלים? מסתבר שיש כי מתוך השטח החלו לבעבע יוזמות שמאפשרות לציבור לחזור ולתור את האזור, וחג החנוכה שבאופק הוא הזדמנות פז להפוגה נינוחה.

שדה בוקר (צילום: אורלי גנוסר)
היעלים כאן לא שמעו שיש מלחמה | צילום: אורלי גנוסר

שדה בוקר (צילום: אורלי גנוסר)
לא משנה לאן תלכו תמצאו מסלול טיול | צילום: אורלי גנוסר

נתחיל בזה שהמדרשה היא נקודה של שלווה במרחב מדברי רחב ידיים השובה את הלב בקשת של גווני צהוב וחום. בין מצוקים וואדיות, משורטט השטח במבחר מסלולי טיולים. אם בא לכם מקטע קצר, אז שמורת עין עבדת היא תשובה מוצלחת. מסלול קליל הלוך ושוב אל המעיינות בתוואי נחל צין שזכה למנת משקעים ראשונה. השמורה פתוחה במתכונת רגילה, והכניסה למפונים ולחיילים ללא תשלום. אופציה נוספת למסלול בטבע הפתוח היא בנחל קרקש. תחילתו בצומת הכניסה הראשי למדרשה, מסלול מסומן ירוק הגולש במדרון ומתחבר בקצהו לנחל חווארים (שביל כחול) המתמזג עם נחל צין סמוך לכביש הגישה לעין עבדת. אורכו שני ק"מ והוא עשיר בצמחיה מדברית שהבולט בה הוא הקרקש הצהוב, הצומח בין סלעי הצור ופורח לקראת הקיץ. למה קרקש? כי הזרעים בתרמילים יוצרים קול קרקוש ומכאן שם הנחל. הקאץ' במסלול מצוי בנקודת הסיום למרגלות כביש הסרפנטינות. אם יש אופציה להקפצת מכוניות – חסכתם אנרגיה, אחרת, צריך לטפס את המעלה המקביל לכביש (מסומן באדום) שאורכו כחצי ק"מ. כדאי להשאיר רכב ברחבת החניה העליונה, לצעוד לנקודת ההתחלה ולפגוש אותו בסוף המעלה.

יש לטיולים נטייה מוזרה לעורר רעב, אז יש גם לזה פתרון טעים. לפני פחות משנה נפתח במרכז המסחרי הקטן במדרשה, סניף של חומוס אינתי שהמקור שלו בירוחם ושמעו יצא למרחוק. דותן זיבר, הבעלים, אפילו העתיק את מגוריו למדרשה מכמהין הרחוקה, ומתוך בית עסק קטן, יוצאות מנות החומוס המיוחדות שהוא יודע לעשות, עם פטריות, גרגרים, פול או חצילים. יש גם את הכרובית המטוגנת האלוהית, כדורי פלאפל ירוק שמנמנים ופיתות תפוחות. לשבת או לקחת לפיקניק? מה שנוח לכם הכל אפשרי.

חומוס איתני (צילום: אורלי גנוסר)
חומוס אינתי | צילום: אורלי גנוסר

חומוס איתני (צילום: אורלי גנוסר)
אל תפספסו את הכרובית האלוהית | צילום: אורלי גנוסר

אטרקציה מקומית שפתוחה 24/7 היא טיילת בן גוריון שהושלמה כמעט במלואה. כשצועדים בה מרחבת קבר בן גוריון מזרחה, צופים מקצה המדרשה אל מצוק הצינים ונחל צין - נוף דרמטי מפעים, שהמקומיים יגידו שהוא הכי יפה בעולם. אפשר לצעוד בכל שעה ביום, וכדאי לעצור באחת מחמש התחנות, לשבת על ספסל, לרבוץ על נדנדה או סתם לעמוד תחת פרגולה כדי לבהות ביפי הבריאה. את המסלול שאורכו כשלושה ק"מ וחצי, אפשר לחוות גם ברכיבה על אופניים. מיזם גיאופן של משפחת מנור פעיל כתריסר שנים, ולאחרונה פיתחו מודל של נקודות השכרה מתוך שיתוף פעולה עם תיירנים מקומיים. ההזמנה עצמאית באפליקציה ייעודית ובמדרשה מקבלים את האופניים בבית קריבין, בית אירוח של ג'ון ומריון שיש לו גישה נוחה לטיילת. בני הזוג מקבלים את המטיילים, מספקים קסדה והסברים והופ יוצאים לדרך. המסלול המשפחתי קליל וכיפי ורוכבי הארד קור יכולים לגלוש לסינגלים בשטח. לאור המאורעות ועצירת התיירות, החליטה המועצה לתקצב ולסבסד את הפעילות במלואה והיא כרגע ללא תשלום. חנוכה שנמצא ממש מעבר לפינה הוא הזדמנות מעולה להתנסות בחוויה (עד שלוש שעות).

הטיילת החדשה (צילום: תיירות הר הנגב)
הטיילת החדשה בשדה בוקר | צילום: תיירות הר הנגב

הטיילת החדשה (צילום: תיירות הר הנגב)
פתוחה לכולם ובכל זמן | צילום: תיירות הר הנגב

המודל של גאופן מאפשר להכיר עסקי תיירות חדשים ולזוג קריבין יש חדרי אירוח שהתפנו בימים אלה ממפוני הדרום וזמינים לאורחים, אבל יש להם גם היי לייט ייחודי 'שעת תה' מסורתית הנהוגה כאן מזה שנים. ג'ון הוא אנגלי ומחובר לשורשיו, מריון צרפתיה מתמחה בכיבוד מתאים ואפיה. מדי יום (15:00-18:00) הם פותחים את ביתם לתה מנחה כהלכתו עם מיני תה בטעמים, כריכים כמיטב המסורת ומתוקים מושחתים. החוויה האצילית נעשית על פי כל כללי הטקס, בכלי חרסינה רומנטיים מדוגמים, מעמדי כריכים וקינוחים מעוצבים ואווירה של בית המלוכה (65-85 שקלים, בהזמנה יומיים מראש ועד 14 משתתפים). אפרופו לינה, אם אתם מהאמיצים שמוכנים ללכת עד הסוף עם הניתוק מהשגרה, ולבלות לילה מחוץ לבית, יש במדרשה עוד אפשרויות לצימרים, בית ספר שדה שמציע אירוח פשוט למדי אבל גם מלון בוטיקי מדברי. לפני שנתיים נחנך במקום מלון שרמנס המקסים. הוא לא מפונפן אבל מדוגם ונעים מאוד. הצוות שירותי, האווירה רגועה והלוקיישן כמעט צמוד לטיילת – בחירה טובה כדי להשלים חופשה של 24 שעות או יותר.

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
שעת תה בקרבין האוס | צילום: אילן ארנון
שרמנס (צילום: אורלי גנוסר)
מלון שרמנס | צילום: אורלי גנוסר

שרמנס (צילום: אורלי גנוסר)
מושלם למי שרוצה להעביר לילה באזור | צילום: אורלי גנוסר

אתגר המפונים במדרשה הוביל ליוזמה חינוכית תיירותית חדשה. דר' מיכל סגולי, מהמכונים לחקר המדבר, יזמה סיורים מרתקים במעבדות המחקר, כדי להעשיר את החוויות ולאפשר היכרות עם הפאן האקדמי במדרשה, שלרוב אינו מוכר, גם למטיילים. המעבדות גדושות בדוקטורנטים, מסטרנטים וחוקרים שונים והן מיקרוקוסמוס מרתק של ידע, אוצר בלתי נדלה של פרויקטים ומחקרים בקנה מידה בינלאומי שאינם חשופים לציבור. נושאי הסיורים שיצרה מגוונים ועד להודעה חדשה הם פתוחים לכלל האורחים באזור וללא תשלום. בין אקולוגיה מדברית, אנרגיה סולרית או חישה מרחוק, חולף כל סיור בין מעבדות ומתקנים רלוונטיים במכון, ופוגשים חוקרים שמקדישים את חייהם לתופעות שיהפכו את העולם לטוב יותר (ב'-ד', 16:00-18:00, 058-477-4127).