לפני כחודשיים אושרה בממשלה החלטה לפתח ולמתג את הנגב כמוצר תיירות בינלאומי כחלק מתכנית שנקראת "המוצר הדרומי". "בתוך כמה שנים הנגב צפוי לעלות על מפת היעדים הבינלאומיים, אליהם מגיעים תיירים אירופאים כל השנה",  אומר ד"ר שחר שילה - ראש החוג ללימודי תיירות במכללת אשקלון ומנהל תיירות הר הנגב, שהיה שותף לגיבוש התכנית. 

ד"ר שילה מוסיף: "למעשה נפלה החלטת ממשלה שמסמיכה את משרד התיירות לצאת לדרך עם תוכנית שייצרנו במשך חמש שנים. המטרה היא שבעתיד הנגב יישב בראש של תיירים מחו"ל. במשרד התיירות למדו בעיקר מאזור הדולומיטים על המהלך שהם עשו (כדי למתג את עצמם כיעד תיירותי מוביל - א.א) ונסעו לשם כדי לחקור. בעתיד גם הנגב יישב באותה הצורה בראש של תיירים מחו"ל."

לאחר ההכרזה על התכנית השאפתנית, במסגרתה משרד התיירות רוצה למשוך לנגב כמיליון וחצי תיירים בשנה, כמובן שיצאנו לסיור באזור הר הנגב כדי לבקר ביקבים, לטעום מהאוכל של התושבים וליהנות מהאטרקציות שכבר קיימות באזור.

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
נופים מדהימים כבר יש, עכשיו צריך לפתח את האטרקציות. תצפית לנחל צין משדה בוקר | צילום: אילן ארנון

ד"ר שילה: "בנגב יש יתרון מדברי על פני מדבריות אחרות בעולם. נושא היין כאן הוא יתרון דרמטי כי יין מדברי זו תופעה נדירה."

רגע לפני שנצא לסיבוב ב"יעד החם הבא" של משרד התיירות בארץ, נעשה רגע סדר בנוגע למה זה בדיוק "הר הנגב". תיירות הר הנגב היא למעשה שותפות אסטרטגית של המועצה המקומית ירוחם, שכבר כמה שנים חווה התחדשות תיירותית מפתיעה שמושפעת מהגירה חיובית של לא מעט צעירים למחוזותיה; מועצה אזורית רמת הנגב, המועצה המתפרשת על השטח הגדול בארץ ובתוכה גם מדרשת שדה בוקר; והמועצה המקומית מצפה רמון שאותה כולם מכירים וכבר הפכה להיות אבן שואבת, במיוחד בשנתיים האחרונות. עכשיו אפשר להתחיל.

יין בלב המדבר

באזור הר הנגב שמים לא מעט דגש על היקבים באזור, כאטרקציה שתמשוך אליה לא מעט תיירים מהארץ ומחוץ. "בנגב יש יתרון מדברי על פני מדבריות אחרות בעולם. אצלנו יש חקלאות מדברית ייחודית", אומר ד"ר שילה. "נושא היין כאן הוא יתרון דרמטי כי יין מדברי זו תופעה נדירה."

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
היין זורם במדבר. כרם ירוחם | צילום: אילן ארנון

מי שכבר החלה למנף ולעודד את היתרון המדברי הזה, זו קרן מיראז' ישראל, קרן פילנתרופית שפועלת בישראל מאז 1998 ועוסקת במגוון של תחומים חברתיים. אחד התחומים בו הקרן פועלת הוא פיתוח הנגב ואחת התכנית שלה היא Agritourism לקידום תיירות חקלאית בנגב עם דגש על תיירות יין. בקרן, כמו במשרד התיירות ותיירות הר הנגב, רוצים למצב את האזור כיעד בינלאומי לתיירות חקלאית ולהגדיל את מספר המבקרים באמצעות קיום פסטיבלים אזוריים, הקמת אתר אינטרנט למותג היין, קידום דיגיטלי של המרחב ועוד.

ואם למרות העובדה שלא מעט אנשים כבר שמו את הז'יטונים על כך שהאזור ישגשג בעזרת הגפנים שייגדלו (וכבר גדלים) במדבר, יצאנו לסיבוב במספר יקבים וגילינו שהיין כבר זורם כאן. 

יקב פינטו - כרם ירוחם

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
דוד פינטו | צילום: אילן ארנון

אחד הפרויקטים הכי שאפתניים בתחום היין באזור הר הנגב שייך למשפחת פינטו שהקימה את "יקב פינטו" בשנת 2019. המשפחה הצליחה לפתח את סוד הגידול המדברי ושתלה מחוץ לירוחם כרמים המתפרשים על 105 דונם. דוד פינטו, בן המשפחה, שבונה את ביתו בירוחם, מנהל את היקב שמארח פרטיים וקבוצות לסיורי טעימות בעלות של 95 שקלים לאדם. את היין של היקב ניתן למצוא בחנות היקב שנמצאת בינתיים במלון אירוס המדבר בירוחם (בקבוק יין עולה 89 שקלים).

בעתיד יקום מרכז מבקרים מסודר ועד אז הסיורים וההדרכות נעשים בשטח, בין הכרמים ועל הדשא שצופה לעיר.

יקב פינטו, צבי בורנשטיין 108, ירוחם. לפרטים: 0544-793-880 או באתר


כרמי עבדת

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
מבנה היקב החדש | צילום: אילן ארנון

בחוות הבודדים כרמי עבדת, שהוקמה בשנת 1998, תוכלו למצוא 4 צימרים ו-8 סדנאות אמנים שמשמשים בינתיים כאופציית אירוח (המחיר מתחיל ב-1,000 שקל ללילה), בית קפה ויקב שנמצא במבנה חדש ומרהיב. היקב הקטן מייצר כ-5,000 בקבוקים בשנה שאותם מוכרים רק במקום. מי שמעוניין להגיע לסיור יין ישלם 35 שקלם לאדם (עבור שש טעימות).

אם לא יצא לכם להיות בחוות בודדים עד היום (וגם אם כן), מומלץ להגיע וליהנות מאווירה אחרת וחוויה שתשאב אתכם לכמה שעות טובות.

כרמי עבדת, חוות בודדים כרמי עבדת. לפרטים: 052-270-5328 או באתר


משק שפע

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
משק שפע | צילום: אילן ארנון

גם בועז ורינה דרייר כבר הבינו שעל אדמת המדבר אפשר לגדל ולייצר יין מעולה. השניים עלו לארץ בתחילת שנות ה-90 ולאחר מספר גלגולים מצאו עצמם ביישוב הקטן והמרוחק - באר מילכה. הם הגשימו חלום והקימו יקב שמייצר 2,500 בקבוקים בשנה (יין עולה 70 שקלים).

סיור במקום, שמשלב גם את סיפורם האישי, עולה 50 שקלים כולל אוכל קל. במקום יש גם 2 יחידות אירוח בסיסיות במחיר של 750 שקלים ללילה. 

משק שפע, באר מילכה. לפרטים: 0547749323

 

הנופים והאטרקציות בהר הנגב

עם כל הכבוד ליין, ויש כבוד, באזור הר הנגב יש את הנופים והטבע הכי יפים שיש: המכתש הגדול, מכתש רמון, נחל צין, אגם ירוחם, עין ירקעם, פיתחת ניצנה ועוד ועוד.  הנה עוד כמה מקומות ששווה לעצור בהם:

גן לאומי עבדת

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
גן לאומי עבדת | צילום: אילן ארנון

אחד מהטרייד מארקים של האזור הוא העיר הנבטית הקדומה - עבדת. ניתן להגיע כאן ולהסתובב עצמאית בעזרת מפה, אך מומלץ להיעזר במדריך מקומי שמכיר את העיר הקדומה ויוכל לקחת אתכם בין 240 המערות שנמצאות במקום. לאחרונה התגלתה בעבדת מערכת מערות חדשה וגם נחנך שביל מעגלי חדש שעובר בין נקודות מרכזיות.

מחיר: 14 לילד, 28 שקלים למבוגר | שעות פתיחה: א'-ה' ושבת: 8:00-16:00, ששי 8:00-15:00

גן לאומי עבדת. לפרטים: ‎08-6551511 או באתר רשות הטבע והגנים. יש להירשם מראש


מדבראיש

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

כדי לנצל את השטח העצום של המדבר והדיונות שבאזור, מומלץ לצאת לטיול תומקארים עם מדבראיש, לירן בשמו המקורי. הנסיעה נמשכת כשעתיים וחצי (850 שקלים לרכב של 4 אנשים), במהלכה גם מכינים תה וקפה ומתנסים בסקי חולות. למי שרוצה להרכיב לעצמו אירוע יותר מאתגר, אפשר גם לשלב לינה בשטח, ארוחות, טיולי ג'יפים ועוד. 

מדבראיש, כמהין. לפרטים: 052-5551353 או בעמוד הפייסבוק


נגב ספארי

View this post on Instagram

A post shared by נגב ספארי (@negev_safari)

מסתבר שיש איפה לבלות בלילה במדבר - וזה לא בדיוק מה שאתם חושבים. ד"ר חיים ברגר, אושיית טבע מקומית, ייקח אתכם לטיול ג'יפים (1,280 שקלים לג'יפ) במהלכו מחפשים אחר מיני הטורפים שיש באזור: תנים, שועלים, ציפורים, דורבנים, עקרבים ועוד. אין ספק שהרגע שבו רואים את העיניים הבוהקות של תן או שועל הוא מרגש, וזה בכלל לא חשוב בן כמה אתה ועד כמה חשבת שספארי לילה הוא בשבילך. מומלץ. 

נגב ספארי, מיכאל גל 1, מדרשת בן גוריון. לפרטים: 0545343797 או באתר

 

מה אוכלים בהר הנגב?

אומרים שבדרום קשה למצוא מקומות טובים לאכול בהם. אנחנו דווקא מצאנו לא מעט אופציות, וזה רק על קצה המזלג:

לחם זה - ירוחם

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

מדובר ביוזמה חברתית אותה הוציאה לפועל אריאל פולק סטאר, בה מספר שותפים שמעבירים סדנאות לחם בסגנונות שונים (200 שקלים למשתתף). כמו לא מעט עסקם קטנים גם ,"לחם זה" קם בזמן הקורונה, לאחר שאריאל הבינה את העוצמות, החיבור בין האנשים והאפשרויות הרבות שאפייה מייצרת. כך, קם לו עסק שמשלב הגשמת חלום, חוויה ואוכל טעים. ווין ווין לכולם. 

אם אפייה היא פחות בנפשכם, ניתן להגיע לימי המכירה ופשוט ליהנות מהתוצר הסופי המצויין.

לחם זה, רחוב ההסתדרות, ירוחם. לפרטים: 058-405-3175 או בעמוד הפייסבוק


קייטרינג רוניתא

מבשלות שמארחות בביתן, זה לא משהו חדש שקורה בדרום, אבל הוא מצליח להפתיע בכל פעם. רונית דהן הקימה את קייטרינג רוניתא, אחרי שנים בהן בישלה לכולם כל הזמן על הדרך. האירוח מתרחש בסלון הבית או בחצר הגדולה. אפשר להגיע זוגות, קבוצות גדולות או להזמין ולבוא לקחת, רק יש לתאם יום אחד מראש לפחות ולהחליט אם בא לכם תפריט חלבי (כ-125 שקלים אדם) או בשרי (כ-145 שקלם לאדם).

רוניתא, שדה בוקר. לפרטים:  054-4739935 או באתר


מסיבת תה בקריבין

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

הקרבין האוס הוא בכלל מתחם צימרים הכולל 4 יחידות שיכולות לארח עד 18 אנשים. לפני כמה חודשים, מריון וג'ון, בעלי המקום, הבינו שיש לו קסם אירופאי, והחלו לארח בחלל המרכזי של המתחם מסיבות תה כהלכתן. החל מסט הכוסות והצלחות, דרך הכריכים הקטנים ועד לאווירה המיוחדת, הכל כאן בריטי ונהדר להפליא. ניתן להגיע 12-30 אנשים בתיאום מראש. אירוח של שעה עולה 70 שקלים לאדם.

צימרים קריבין, נווה צין 15, מדרשת בן גוריון. לפרטים: 0522-712304 או באתר


הכריכים של פרננדו

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

רק מהשם של המקום אתם יכולים להבין מה בדיוק קורה כאן. מדובר בכריכי בשר מעושנים, של אסאדו, בריסקיט או נקניקיית צ'וריסו, מבית יוצר ארגנטינאי, וזה טעים כמו שזה נשמע. אל תשכחו לשלב בירה לצד הכריך. מחירים: 45 שקלים לכריך.

הכריכים של פרננדו, אזור תעשייה טללים. לפרטים: 054-224-9081 או באתר


קונדיטוריה קמחי

View this post on Instagram

A post shared by Kimhi Pastry by Inbar Kimhi (@inbarkimhi)

כדי לסגור את הפינה המתוקה, ניתן לצאת ממקום הכריכים ולעבור לקונדיטוריה הצמודה, שהכל בה מעשה ידה של ענבר קמחי, בת קיבוץ טללים. תוכלו למצוא כאן עוגות, מאפים, עוגיות, מלוחים וכל מה שאתם יכלים לדמיין בקונדיטוריה קטנה ומטריפה. 

קמחי קונדיטוריה, טללים. לפרטים: 053-303-0600 או בעמוד הפייסבוק

 

איפה לשים את הראש?

לא חסרים מקומות לינה באזור: מבראשית היוקרתי, דרך הגלמפינג של סלינה במכתש רמון, קדמא בשדה בוקר, צימרים במושבים השונים (על חלקם נכתב ממש כאן למעלה), בית ספר שדה ועד לקמפינגים וחאנים שונים. בסיור שלנו באזור התארחנו במלון חדש שייפתח רישמית רק בעוד קצת פחות מחודש:

מלון שרמנס

הר הנגב (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

בבית ספר שדה בשדה בוקר היו עד עכשיו בית הארחה ואכסנייה, שאליהם מצטרף כעת אח שלישי - מלון בשם "שרמנס", שהוקם עבור מי שמחפש פתרון לינה קצת יותר מפנק מהשניים הראשונים. במלון יש בסך הכל 14 חדרים שמהם נשקף נוף מרהיב לנחל צין. בחדרים תמצאו מיטה זוגית (או יותר על פי דרישה), מכונת קפה, פינת ישיבה עם כרבוליות וטלוויזיה. המחיר: החל מ-800 שקל ללילה. ארוחת הבוקר המושקעת כלולה במחיר.

תאריך פתיחה: 2.2.2022

מלון שרמנס, מדרשת שדה בוקר. לפרטים: 08-6532016 או באתר