כמו הרבה זרמים ודרכים רוחניות שהגיעו מהמזרח, גם הטנטרה סובלת מזילות במעמדה. רבים מאיתנו עדיין תופסים אותה, שלא בצדק, כדרך לחיי מין עשירים, מספקים וארוכים יותר, והסיבה העיקרית לכך היא ההמלצה של מורי טנטרה מסוימים לגברים שלא לגמור במהלך הסקס, שכן מדובר בחוויה המנצלת יתר על המידה את אנרגיית החיים (לפי התפיסה הטנטרית, כמובן). מכיוון שלא באנו לכאן להשבית שמחות – לא נגיד לכם שסקס ארוך וטוב יותר הוא לא חלק מהעניין, אבל נחשוף אתכם למנגנון המורכב יותר שמאחורי הביצועים במיטה.

פורנו בחלל (צילום: istockphoto)
שמעתם, חבר'ה? הטנטרה רואה במיניות כוח חיובי | צילום: istockphoto

מה הארה, הבטחתם סקס

הטנטרה היא דרך רוחנית להארה, שהעדויות לקיומה מגיעות עד 5,000 שנה אחורה. המילה "טנטרה" מורכבת מ-Tan, שמקורה במילה Tantoi, שמשמעותה כניעה, וגם שער או התרחבות; ומהמילה Ra, שמקורה ב-Trayati, שמשמעותה שחרור או מודעות. התרגום הנפוץ של טנטרה הוא "מארג" או "הרחבה", והיא מתארת את הרגע שבו האדם מגיע להארה. למעשה, הטנטרה היא מה שקורה להילה הפרטית של האדם ברגע ההארה שלו – היא נמסה אל תוך המארג האינסופי או מתרחבת אל תוכו ומתמזגת איתו.

הדרך הטנטרית היא למעשה אוסף של טכניקות שונות שמטרתן להביא את האדם להארה, בהתבסס על העיקרון שהכל קשור בכל. הספרים שדנו בדרכים השונות להגיע להארה כונו לאורך ההיסטוריה "טנטרות".

הטנטרה התפתחה בתת היבשת ההודית, והיא הולכת יד ביד עם היוגה והאיורוודה, אשר התפתחו במקביל באותו אזור. מבחינה היסטורית הטנטרה השפיעה על התפתחות הבודהיזם וההינדואיזם, אך ב-1,500 השנים האחרונות היא מתפתחת כזרם בתוך ההינדואיזם. היום, בניגוד לבעבר, מדובר בזרם הידוע לרבים, בדומה לקבלה ביהדות או לסופיות באיסלם.

הייחודיות של הטנטרה, בהשוואה לדתות ודרכים רוחניות אחרות, היא בכך שהיא רואה במין ובמיניות כוח חיובי, שיכול לעזור לנו להגיע אל ההארה המיוחלת. שלא כמו ההינדואיזם בפרט והדתות בכלל, היא פועלת על בסיס שיתוף פעולה בין האנרגיה הנקבית לבין האנרגיה הזכרית, ולא מתמקדת באנרגיה הזכרית בלבד.

בשבילי טנטרה אדומה בבקשה

באופן כללי אפשר לחלק את הטנטרה לשלושה חלקים: לבנה, שחורה ואדומה. הטנטרה הלבנה עובדת עם האנרגיות הגבריות שביקום, מתמקדת בחוויה ישירה של המציאות ומשלבת תרגול מדיטציה, יוגה וטכניקות נוספות; הטנטרה השחורה עוסקת בשינוי המציאות בעזרת טקסים, ובמובן זה היא לא באמת טנטרה, מאחר שאינה מכוונת את האדם להארה. הסיבה שהיא בכל זאת נתפסת כחלק מעולם הטנטרה היא שהיא עושה שימוש בתפיסה הטנטרית שטוענת שהכל קשור לכל. יש הרואים בטנטרה השחורה סוג של כישוף, ומורים מסוימים אף אוסרים על התרגול שלה.

את הפרסום שלה קיבלה הטנטרה בזכות הטנטרה האדומה, המתמקדת בגוף ובאנרגיה הנשית שביקום (האדום מייצג את הדם, החיבור לאדמה והמחזור של האישה), ומביאה עמה שחרור של האדם ממגבלות, פחדים ובושה סביב היצר המיני.

הטנטרה האדומה שמה דגש על הכנסת מודעות לפעילות המינית, במטרה להפוך את האיחוד הפיזי לחוויה פנימית של חיבור עם האלוהות, כלומר הארה. במערב, באופן לא מפתיע, הפכה המיניות הטנטרית לדבר עצמו, ממש כשם שהיוגה הפכה מדרך רוחנית להארה לפעילות ספורטיבית שמתרגלים בחדר הכושר. מורי הטנטרה, מן הסתם, לא שמחים לראות שכל מה שנשאר מהדרך הרוחנית שלהם הוא אוסף של טכניקות. מצד שני, מדובר בטכניקות שבהחלט יכולות לעזור לשפר את איכות החיים, גם של מי שלא מייעד את עצמו להארה.

שיפור עצמי לזוגות וליחידים

בשוק הרוחני בישראל תמצאו שלל מורים, סדנאות וטיפולים, המשלבים עקרונות כאלו ואחרים מעולמה העשיר של הטנטרה, תוך התאמה אל החיים המודרניים נטולי השאיפות לשחרור פנימי. הרוב המוחלט מתמקד כמובן בזוגיות, כולל שיפור התקשורת הזוגית, טיפול בבעיות מיניות ושיפור איכות חיי המין. חלק מהסדנאות מיועדות לזוגות בלבד, אחרות פונות דווקא ליחידים, הרוצים לעבור תהליכי שינוי בדרך לזוגיות הנכספת.

מדבר אליכם? אתם מוזמנים לנסוע למזרח וללמוד ממורי טנטרה מסורתיים, או לחלופין לבחור בין מורים ומרכזים שונים הפועלים בישראל, דוגמת מרכז להיות של בועז שגב. עוד מידע על סדנאות ומורים אפשר לקבל בפורטל טנטרה ישראל, בלגעת בטנטרה של סוג'יי ובפורטל הטנטרה הישראלי של רפיק קמחי.

רגע לפני שאתם בוחרים מורה, כדאי שתבררו עם עצמכם מה המטרה שלכם – לטפל בבעיות במיטה? ליצור זוגיות? לשפר זוגיות? להרחיב את גבולות התודעה? ואולי לבטל אותה לגמרי לטובת הארה חמקמקה? בהתאם למטרה בחרו לכם סדנה או מורה, וצאו לדרך חדשה, בת קרוב ל-5,000 שנה.

>> איך תגיעו להיי וגם תישארו שם?
הקיץ גמר אתכם? ככה תתעוררו