אישה חושבת - יצירתיות (צילום: istockphoto)
תרגול של הטכניקות בכתבה - וגם לכם יידלקו נורות מעל הראש | צילום: istockphoto

לא רק אמנים וממציאים נדרשים לגלות יצירתיות. גם כשאנחנו מחפשים מתנה מקורית לחבר קרוב, חושבים מחדש על בחירת הקריירה שלנו או סתם מחפשים סוף שבוע שובר שגרה, אנחנו מנסים למעשה להיות יצירתיים. ופה מתחילות הבעיות. לפעמים גם האדם היצירתי ביותר משתעמם, מתחיל להסתובב סביב עצמו במעגלים ומגיע למבוי סתום. אז גייסנו לעזרתכם את מיטב המחקרים המדעיים, ומצאנו שבע זריקות מרץ בדוקות, שבאמת מסוגלות להגביר לכם את היצירתיות ולחלץ אתכם מהתקיעות המחשבתית.

1. מרחק פסיכולוגי

רובנו יודעים שכשמגיעים למבוי סתום של יצירתיות, כדאי פשוט לקום מהכסא, לקחת את הרגליים ולרדת לסיבוב קצר בחוץ - הרחק מהנקודה בה נלחמתם בשלוש השעות האחרונות בניסיונות עקרים לחשוב על פיתרון יצירתי לבעיה. אבל לא תמיד דרוש ניתוק וריחוק פיזיים - גם מרחק פסיכולוגי יכול להיות יעיל באותה המידה. במחקר מסוים אמרו לחצי מהמשתתפים לדמיין את מקור הבעיה שלפניהם כרחוק פיסית, ולחצי השני לדמיין את המקור כקרוב. הקבוצה הראשונה הצליחה לפתור פי שתיים בעיות מהקבוצה השנייה.

לתרגול: נסו לדמיין את המשימה היצירתית שלכם כרחוקה ומנותקת מהמיקום הנוכחי שלכם. זה אמור לעודד חשיבה ברמה גבוהה יותר.

2. רוצו קדימה ואחורה בזמן

כמו מרחק פסיכולוגי, גם מרחק בזמן יכול להגביר את היצירתיות. חוקר בשם פורסטר ביקש ממשתתפים בניסוי לדמיין איך ייראו החיים שלהם בעוד שנה מעכשיו - הם היו יותר בעלי תובנה והפיקו יותר פתרונות יצירתיים לבעיות מאשר אלה שהתבקשו לדמיין איך החיים שלהם יראו מחר. ואם תהיתם איך מחשבה על מרחק בזמן ובמקום משפיעה על היצירתיות, התשובה היא שככל הנראה חשיבה כזו מאותתת למח לחשוב באופן אבסטרקטי, מה שמוביל ליותר יצירתיות.

לתרגול: שגרו את עצמכם קדימה בזמן, ונסו להתבונן על המטלה היצירתית שלכם ממרחק של שנה, עשור ואפילו מאה שנים.

>> שפרו את הזיכרון שלכם עם משחק המילים של Brain12

3.גירוי אבסורדי

המח שלנו נואש למצוא משמעות בכל חוויה שאנחנו עוברים. ככל שהחוויה יותר אבסורדית, המח צריך לעבוד קשה יותר כדי למצוא לה משמעות ראויה. משתתפים באחד המחקרים קראו סיפור אבסורדי קצר של הסופר המפורסם פרנץ קפקא, לפני שהשלימו מטלה של זיהוי תבניות. בהשוואה לקבוצת הבדיקה, אלה שקראו את הסיפור הקצר הראו יכולת מוגברת לזיהוי תבניות נסתרות.

לתרגול: קראו את אליס בארץ הפלאות, "הגלגול" של קפקא (למי שלא מכיר - סיפור קצר ומטורף על עובד בנק שהופך יום אחד לזחל ענק) או כל יצירת מופת ספרותית ואבסורדית. אבסורד מהווה איום על מציאת המשמעות בדברים, מה שמגביר יצירתיות.

4. נצלו מצבי רוח רעים

מצב רוח חיובי מגביר גם את היכולת לפתור בעיות וגם את הגמישות המחשבתית, ולכן בדרך כלל חושבים שהוא תורמים יותר ליצירתיות. אבל מסתבר שגם לרגשות שליליים יש את הכח להגביר יצירתיות. מחקר בו השתתפו 161 עובדים מצא שיצירתיות התגברה כשגם רגשות שליליים וגם רגשות חיוביים נחוו בעוצמות גבוהות. נראה שתחושת הדרמטיות במקום העבודה השפיעה על היצירתיות.

לתרגול: מצבי רוח רעים יכולים להיות רוצחי יצירתיות, אבל נסו למצוא את הדרכים להשתמש בהם - אתם עשויים להיות מופתעים ממה שיקרה.

5. שלבו הפכים

ראיונות עם 22 חתני פרס נובל בפיזיולוגיה, כימיה, רפואה ופיזיקה, כמו גם עם כותבים זוכי פוליצר ואמנים אחרים, גילו דמיון מפתיע בתהליך היצירתי שלהם. כולם סיפרו על מחשבה בו זמנית ממספר פרספקטיבות שונות ועל מספר רעיונות הפוכים. רעיונות אינטגרטיביים צצים אחרי פקעת מחשבות כזו, שלא תמיד ניכרת ברעיון, עבודה או יצירת האמנות הסופית.

לתרגול: נסו לחבר הפכים בלתי אפשריים, או לחשוב על צירופים מגוחכים.

6. בחרו בדרך הקשה

פרופסור משוגע (צילום: istockphoto)
אנחנו מבטיחים יצירתיות, אבל לא מתחייבים על התסרוקת | צילום: istockphoto

כשאנשים מנסים להיות יצירתיים, הם לרוב בוחרים בשביל שהם מכירים הכי טוב. במילים אחרות, הם משתמשים בידע מוקדם כדי לבנות על גביו רעיונות יצירתיים שדורשים הכי פחות מאמץ. זה לא נורא, כל עוד לא אכפת לכם לעשות וריאציות על רעיונות קיימים.
אבל אם אתם רוצים באמת לחדש, אנחנו מציעים לכם ללכת על "הדרך הקשה" - אל תנסו להסתמך על ידע מוקדם או פתרונות של אחרים, אפילו אם זה ייקח לכם יותר זמן וידרוש יותר מחשבה. הפתרונות שתקבלו בסוף יהיו ככל הנראה יצירתיים יותר.

לתרגול: בגלל שזו הדרך הכי קלה ומוכרת - כל האנשים הולכים בה. נסו לרדת לדרכים צדדיות וסמטאות אפלות.

7. הגדרה מחדש

לעיתים קרובות אנשים קופצים לתשובות מהר מדי, עוד לפני שהם באמת חשבו על השאלה. אבל מחקרים טוענים שהשקעת זמן בהמשגה מחדש של הבעיה היא משתלמת. חוקר בשם מומפורד מצא שמשתתפים במחקר הפיקו רעיונות יותר איכותיים כשהם אולצו לחשוב מחדש על בעיה בדרכים אחרות, לפני שניסו לפתור אותה.

לתרגול: עזבו לרגע את הפיתרון. התרכזו בבעיה עצמה. האם אתם שואלים את השאלות הנכונות?

עכשיו תורכם

למרות שהזכרנו פה זוכי פרס נובל ונתנו גושפנקא לשיטות האלה בעזרת כל מיני מחקרים מדעיים, את כל השיטות האלה אפשר וכדאי ליישם בחיי היום יום. שילוב של הפכים, בחירה בדרך הקשה, שימוש באבסורדיות מגרה וכל שאר השיטות יכולים בקלות לעזור לכם לצאת מהקופסה.

יש לכם עוד שיטות? רוצים לספר לנו על רעיון מקורי? השאירו תגובית!

>> טכניקות נשימה שיעזרו לכם לשמור על הבריאות ולהוריד במשקל

כל העדכונים הכי חמים מהארץ ומהעולם ישירות לנייד
שלחו את
המילה מבזק למספר 5000 ותתחילו להתעדכן