האם העסקים הקטנים והבינוניים יוכרו על ידי הממשלה הבאה כיוצרי ערך חשובים לכלכלה ולחברה הישראלית?
בשנים האחרונות אנו עדים לעליה משמעותית ברטוריקה הפוליטית והכלכלית לגבי עסקים קטנים ובינוניים. במקביל, אט אט מתבססת ההכרה בקרב מקבלי ההחלטות הכלכליים והחברתיים כי גם ל"עובדים העצמאים" מגיעות "זכויות" מסוימות מעצם היותם גם הם עובדים – אם כי בתנאים ובסביבה שונה מזו של השכירים

מצב זה הוא תוצאה ישירה של שינויים המתרחשים בשוק העבודה ובכלכלה ובראשן צמצום התעשייה המסורתית. שינוי נוסף הוא העובדה כי יותר אנשים פורשים מעבודה שכירה בגיל צעיר יחסית. הדור הצעיר מעוניין בעבודה עצמאית ובקשר הישיר בין יכולותיו להכנסתו, ובעובדה כי חברות גדולות נוטות להעסיק יותר עובדים כ"פרילנסרים" או כעצמאים קבלני משנה, מאשר כעובדים שכירים.
תופעה זו כבר מתרחשת בחלק ממדינות המערב – כאשר אנו עדים לעלייה של כ- 20% בתעסוקת עצמאים ופרילנסרים מחד, ומאידך הממשלות מנסות לנקוט צעדים שונים לעידוד עסקים קטנים ובינוניים.
אין זה חדש כי מעל 99% מהעסקים במדינות העולם המערבי, וגם בישראל, הם עסקים קטנים ובינוניים (עד 100 מיליון ₪ מחזור ו – 100 עובדים) וכי מעל 50% מהתעסוקה בסקטור העסקי היא בקרב עסקים קטנים ובינוניים. סקטור זה הוא "יצרן" מקומות העבודה הגדול ביותר במשק.
הבעיה היא כי ממשלות ישראל עדיין לא הפנימו את העובדה כי העסקים הקטנים והבינוניים פועלים באופן מובנה בנחיתות מול התאגידים הגדולים ומול המערכת העוצמתית של המגזר הציבורי. במוסדות המדינה ובקרב מקבלי ההחלטות עדיין קיים סוג של חשדנות כלפי סקטור זה ועל כן אנו עדים להיסוסים גדולים בהפעלת תכניות מועדפות ונועזות למענו.
התוצאה היא: פער עמוק בין הרטוריקה לבין המעשה
להב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל מקדמת מזה שנים רבות כלי מדיניות המיובאים מקולם של העצמאים ומרעיונות ורפורמות המיושמים בעולם – אך בפועל, רוב ההמלצות לא מיושמות (הגם שחלקן נידונות בכנסת).

מאידך, אנחנו בהחלט יכולים להביע סיפוק מהקמת הסוכנות לעסקים קטנים במשרד הכלכלה והפעילות שהיא מכוונת, ומפעולות חשובות שהספיק משרד האוצר לבצע בכהונה האחרונה. לצערנו יוזמות ברוכות הופסקו באיבן עקב פיזור הממשלה.
אנחנו חייבים להפנים כי העצמאים ובעלי העסקים הקטנים סובלים מסוג של אפליה מול מעסיקים גדולים, מול הממשלה ומול עלויות הפעלת עסק בישראל לרבות בכרית הביטחון הסוציאלית כגון דמי אבטלה לה זקוק כל בעל עסק במקרה של קריסה.
הגיעה השעה שהממשלה בישראל, ובמקרה זה הממשלה שתוקם במחצית 2015, תוציא את היוזמות הרבות לפועל ותפגין מעל הכול באומץ את מחויבותה לעצמאים ועסקים קטנים במעשיים ולא דיבורים בלבד.
רו"ח אהוד רצאבי, נשיא להב לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל.