mako
פרסומת

1,600 בקבוקים ומערה טמפלרית אחת: המקום הזה הוא מקדש לחובבי הוויסקי

בלב שרונה, בתוך מערה טמפלרית מהמאה ה-19, נמצא הוויסקי בר מוזיאון – בר-מסעדה שמציע חוויית וויסקי שאין שנייה לה. עם מעל ל-1,600 בקבוקים שונים מרחבי העולם, תפריט מוקפד וצוות שחי ונושם וויסקי - מדובר בחוויה שאין שנייה לה

זוהר צלח
זוהר צלח
makoבשיתוף GWS
פורסם:
וויסקי בר מוזיאון
וויסקי בר מוזיאון | צילום: דריה קוזמינה
הקישור הועתק

במתחם שרונה בלב תל אביב, בתוך מערה טמפלרית עתיקה, פועל כבר כמעט עשור מוסד אלכוהולי שלא דומה לשום דבר אחר בעיר: הוויסקי בר מוזיאון. מדובר אחד מחמשת מוזיאוני הוויסקי הגדולים בעולם, עם למעלה מ-1,600 בקבוקי וויסקי שונים מכל העולם, צוות מקצועי שחי, נושם ומדבר וויסקי, ותפריט אוכל שעושה כבוד למשקה האהוב. זה לא סתם עוד בר. אלא מקום שנבנה סביב שפה, ידע ותרבות שלמה.

אחד היזמים שעומדים מאחורי הפרויקט, אותו מובילה DNA GROUP, לה עסקים רבים בתחום הקולינריה, הוא אמיר עדן - יזם קולינרי שחי את העולם דרך אוכל ושתייה. את שנות העשרים שלו אמיר בילה כאיש אבטחה בספינת נוסעים מפוארת, אחר כך גר בברצלונה ובבנגקוק, ספג חוויות, למד איך מקבלים אורחים בכל תרבות אפשרית.

הרעיון לוויסקי בר נולד עם שותפיו רן דור-חי, מתנאל שלום ותמיר חכים, רגע אחרי שרן חזר מטיול בסקוטלנד ומביקור ב-The Scotch Whisky Experience, מוזיאון הוויסקי הגדול בעולם. "אנחנו לא פתחנו מקום בשביל רק למזוג דרינקים", אומר אמיר. "רצינו לבנות מקום שיש בו עומק, שיש בו סיפור. ככה התייחסנו לכל פרט - גם לבקבוקים, גם לקירות, גם לתפריט. הכל פה מדבר וויסקי, גם אם אתה לא יודע מה זה מאלט ומה זה בלנדד".

וויסקי בר מוזיאון
וויסקי בר מוזיאון | צילום: דריה קוזמינה

אמיר מדגיש שהחזון שלהם חרג הרבה מעבר לפתיחת עוד פאב אופנתי. "מראש ידענו שאנחנו רוצים להביא לפה משהו שונה", הוא אומר בהתרגשות. "רצינו שאנשים ירגישו שהם נכנסים למקדש של וויסקי - מקום שבו לכל בקבוק יש סיפור, ואפשר גם ללמוד ולהתרגש מהעולם הזה". ואכן, המקום רחוק מלהיות בר סטנדרטי: הוא שוכן במרתף טמפלרי עתיק מהמאה ה-19, ששימש בעבר כיקב. קירות האבן העבים והקשתות הגבוהות נותרו כפי שהיו, ומשווים לחלל אווירה היסטורית יוצאת דופן. "כשירדנו לכאן פעם ראשונה, נעתקה נשימתנו" נזכר אמיר. "רן (דור-חי, שותפו) הסתכל עליי ואמר: 'הולכים על זה'".

"הבנו שזה בדיוק מה שאנחנו רוצים ליצור בישראל", מספר אמיר. זמן קצר אחר כך הגיעו למרתף הטמפלרי בשרונה, שהיה אז נטוש למחצה לאחר שנים שבהן שימש, כך אומרים, את ארגון המוסד. המראה עשה את שלו. "זה היה חלל קסום, עם היסטוריה בקירות. ראינו את הפוטנציאל וקיבלנו צמרמורת", הוא מתאר. משם הדרך לגיבוש התוכנית הייתה ברורה: לשפץ את האתר בעדינות, תוך שמירה קפדנית על אופיו המקורי, ולהקים בו בית לאוהבי וויסקי. השיפוץ לא היה פשוט - הוא ארך קרוב לשלוש שנים בשל מגבלות שימור מחמירות - אבל בסיומו נפתח המקום עם משהו שלא נראה כמותו בארץ.

פרסומת

הוויסקי בר מוזיאון עצמו מחולק למספר חללים, שכל אחד מהם מעניק חוויה מעט שונה - אבל כולם נשענים על אותו עולם תוכן. החלל המרכזי הוא המוזיאון הקלאסי, שבו מוצגים למעלה מ-1,600 בקבוקי וויסקי מכל העולם, ואפשר למצוא בו בעיקר וויסקי טהור וקוקטיילים על בסיס וויסקי בלבד. לצידו פועל גם אזור נוסף בשם W, שמתפקד כגרסה צעירה וקלילה יותר של הבר - עם מוזיקה שונה, אלכוהול מגוון יותר (כולל ג'ין, רום, טקילה ועוד) ואווירה משוחררת יותר - וכן עם חלל שמוקדש לחיבור בין אלכוהול לסיגרים. "יש אנשים שבאים במיוחד לשבת ב-W כי הם לא שתייני וויסקי כבדים, אבל עדיין רוצים לקחת חלק בחוויה שלנו", מסביר אמיר.

וויסקי בר מוזיאון
וויסקי בר מוזיאון | צילום: דריה קוזמינה

מהרגע הראשון בלט אוסף הוויסקי הלא שגרתי בגודלו. בעת הפתיחה כלל המוזיאון כ-1,000 בקבוקי וויסקי שונים - מספר דמיוני במונחים מקומיים, במיוחד כשנזכרים שבאותה תקופה היו בישראל רק כמה מאות סוגי וויסקי זמינים בשוק. כיום האוסף רק הלך וגדל. על המדפים המרשימים, הנמתחים לאורכו של החלל המעוגל.

"יש לנו ויסקי מסקוטלנד, אירלנד, יפן, ארה"ב, ואפילו ממקומות אקזוטיים יותר כמו טזמניה", הוא מציין בגאווה. חלק מהבקבוקים נדירים בצורה כמעט בלתי נתפסת. אמיר מוביל אותנו לפינת האוצרות הנדירים: "הרעיון הוא לא יוקרה לשמה - אלא לאפשר לאנשים להתנסות גם בדברים שלא ימצאו בשום מקום אחר".

פרסומת

חשוב לאמיר להבהיר שהמקום אינו מוזיאון דומם. למרות שהחלל מעוצב כמוזיאון והבקבוקים מסודרים לתצוגה מרהיבה, הכל אצלם מיועד לטעימה. "כמעט כל בקבוק על המדף פתוח לטעום ולשתות, לא רק להסתכל," הוא מסביר. "אנחנו לא אוספים כדי לנעול בארון - אנחנו אוספים כדי לחלוק עם הקהל". לשם כך מועסק במקום צוות של מומחי וויסקי, שמכיר כל מותג, חבית ובקבוק. האורחים מוזמנים להתייעץ, לשאול שאלות ולהרחיב אופקים. עבור מי שרוצה ממש לצלול לעומק, יש אפילו "תפריט מסעות" של טעימות מודרכות: "נניח ארבעה מותגי וויסקי שונים מארבע מדינות במסלול מסביב לעולם, או ארבעה מותגי סינגל מאלט מסקוטלנד שכל אחד מייצג אזור אחר", מתאר אמיר. "הלקוח מקבל מגש טעימות עם כוסיות, וכל טעימה מלווה בהסבר - זאת ממש דרך לטייל בעולם דרך הוויסקי".

אמיר עדן
אמיר עדן | צילום: דריה קוזמינה

אם הוויסקי הוא הלב, הרי שהשותפים דאגו לבנות סביבו גוף תומך וראוי - בדמות תפריט אוכל מושקע וחיבור למותגי וויסקי מובילים בעולם. במקום פועלת מסעדה מלאה, תחת פיקוח כשרות צהר, שמגישה מנות שהורכבו במחשבה להתאים לאופי המשקאות. "השקענו במטבח עם שף, שמעשן פה בשרים ומכין רטבים עם וויסקי, כדי שהאוכל והשתייה יחמיאו זה לזה". התפריט מציע נתחי בשר מיושנים ומעושנים במקום, מנות דגים טריים ואפילו קינוחי פרווה עם נגיעות וויסקי, כדוגמת עוגת שוקולד עשירה עם ארומת סינגל מאלט. הרעיון הוא שכל מרכיבי הערב משתלבים יחד - המשקה, הצלחת והסיפור שמאחוריהם - ליצירת חוויה הוליסטית. רמת האוכל במקום גבוהה ואם אתם מגיעים - אל תחמיצו את האנטריקוט המעולה, את האסאדו על העצם עם גלייז ברביקיו מושלם ואת מנת האווז המעושן שהייתה פשוט מבריקה.

כמקדש וויסקי מקומי - הוויסקי בר מוזיאון שם דגש על שיתופי פעולה. אחד מהמותגים המרכזיים איתו משתפים פעולה במקום הוא עם המותג הסקוטי גלנפידיך. "עם גלנפידיך אנחנו עובדים הרבה שנים", מספר אמיר. הקשר הזה מתבטא גם באירועים ייחודיים, כמו סדרת מאסטר קלאס שנערוך פה, ובו נמזוג חמישה ביטויים של גלנפידיך, שלושה מהם בני 20 שנה ומעלה", הוא משתף. המקום מארח גם סדרת אירועים מיוחדים תחת הקונספט Dinner & Show. "אנחנו עושים את זה בערך שלוש פעמים בשנה", מספר אמיר. "אירחנו פה כבר שפים כמו אבי ביטון, רז רהב ועוד - והאירוע כולל חמש או שש מנות עם התאמה מדויקת לוויסקי". לצד האוכל מוגשות טעימות של מותג מוביל, לעיתים בשיתוף פעולה עם מזקקה בינלאומית, ומתקיימת הופעה חיה שמלווה את הערב. "האירוע הקרוב שלנו יהיה יחד עם גלנפידיך", הוא חושף.

פרסומת

בסופו של דבר, הביקור בוויסקי בר מוזיאון מעניק למבקר חוויה רב-חושית. המקום מצליח לשלב תחת קורת אבן אחת היסטוריה ומודרניות, אלכוהול משובח וקולינריה, למידה והנאה. אמיר וצוותו רואים עצמם כאוצרים ומספרי סיפורים לא פחות מאשר ברמנים ובעלי מסעדה. "אנחנו פה כדי לספר סיפור - של המקום, של הוויסקי, של האנשים שמאחוריו", אומר אמיר בחיוך. ואכן, כשכוס וויסקי משובח ביד אחת ומנה עסיסית ביד השנייה, בתוך המערה הטמפלרית היפהפייה, קשה שלא להיסחף בסיפור הזה. מבלי ששמים לב, הערב הופך למסע בזמן ובטעם - מסע שמתחיל בענבי יין שגודלו כאן לפני 150 שנה ומסתיים בסינגל מאלט סקוטי נדיר בכוסית שלכם.