mako
פרסומת

מ-1887 ועד היום: ביקור במזקקת הוויסקי האייקונית ביותר בעולם

ביקור במזקקת גלנפידיך בסקוטלנד חושף סיפור של מסורת ארוכת ימים, 137 שנים של עבודת ייצור מסורתית ובחירות נועזות שהפכו מזקקה משפחתית בעמק האיילים לאייקון עולמי ששובר את חוקי המשחק של עולם הוויסקי

זוהר צלח
זוהר צלח
makoGWS
פורסם:
מזקקת גלנפידיך
מזקקת גלנפידיך | צילום: William Grants & Sons, none
הקישור הועתק

גלנפידיך היא הרבה מעבר לעוד שם אשר מופיע על מדף המשקאות - זו מזקקה שהצליחה לשמור על נשמה סקוטית טהורה תוך כדי שהיא פורצת דרך פעם אחר פעם כבר כמעט 140 שנה. אז, וויליאם גרנט מייסד המזקקה התחיל לייצר וויסקי באזור הספייסייד שבסקוטלנד, כשהחלום הפך למציאות ביום חג המולד של 1887. מאז ועד היום, אותה משפחה ממשיכה להחזיק במושכות והבחירה הזו מאפשרת להם דבר נדיר בתעשייה: מצד אחד לשמור על המשכיות מדויקת, מצד שני לגוון ולהעז, ובעיקר - לא להתפשר.

דודי הזיקוק, החביות בהן מתיישן הוויסקי ואופן הייצור - הכל מתבצע באותו האופן בדומה לאז, עם אנשי מקצוע אשר עובדים במזקקה לאורך עשרות שנים במסירות, בלי לקצר תהליכים ובלי לעגל פינות, גם כשזה עולה יותר כסף ודורש הרבה יותר זמן.

מזקקת גלנפידיך
מזקקת גלנפידיך | צילום: William Grants & Sons, none

מזקקת גלנפידיך
מזקקת גלנפידיך | צילום: William Grants & Sons, none

חלק מהקסם של גלנפידיך טמון בכך שרק שישה מאלט מאסטרים עמדו מאחורי כל בקבוק שיצא מהמזקקה מאז הקמתה. מדובר בשרשרת ידע ייחודית בעולם הוויסקי שבו אלו אשר מאיישים תפקידים כאלה מתחלפים לרוב בתדירות גבוהה. בריאן קינסמן, המאלט מאסטר הנוכחי, נכנס לנעליים העצומות של קודמו לתפקיד, דיוויד סטיוארט, אבל הצליח לייצר איזון נדיר בין כבוד למסורת לתעוזה אמיתית.

בגלנפידיך מבינים שוויסקי נבנה על שנים של ניסיון, אבל גם על נכונות לעשות אחרת, וההיסטוריה שלהם מוכיחה את זה שוב ושוב - מהמזקקה הראשונה ששיווקה סינגל מאלט לכל העולם בתקופה שבה כולם שתו בלנדד וויסקי, ועד היום שבו היא ממשיכה להכתיב סטנדרטים חדשים בזירה הזו.

פרסומת
מזקקת גלנפידיך
מזקקת גלנפידיך | צילום: William Grants & Sons, none

מזקקת גלנפידיך
מזקקת גלנפידיך | צילום: William Grants & Sons, none

לצד המסורת ארוכת השנים, מזקקת גלנפידיך לא סגרה את הדלת לחדשנות. גלנפידיך יודעת לשחק על שני העולמות: לשמור על אותם תהליכים עתיקים שדורשים סבלנות אין-סופית, ובמקביל לחשוב קדימה, להעז. הביטויים שהמזקקה משיקה הם ההוכחה הכי טובה לכך: מצד אחד, מהדורות גדולות שמרחיבות את גבולות הדמיון כמו גרנד שאטו - וויסקי בן יותר משלושה עשורים שהתיישן בחביות בורדו צרפתי והביא עומק פירותי ועשיר שלא דומה לשום דבר אחר.

מצד שני, יש את גלנפידיך 19, שבוחר דווקא בדרך ההפוכה - שימוש בחביות אקס-ברבן בלבד, ללא השימוש גם בחביות שרי המאפיין את עבודת המזקקה, על מנת להוציא טעמי ווניל מתקתק שמדברים אל קהל שמעדיף ויסקי עדין ועגול (וגם כשר!). בשני המקרים, מדובר בבחירה מודעת לשבור שגרה ולייצר משהו שונה, לא עוד שחזור של מה שכבר מוכר, אלא יצירה שמכבדת את הבסיס אבל לא מפחדת ללכת רחוק.

פרסומת

העושר הזה הופך את גלנפידיך למותג שכל אחד יכול למצוא בו את הוויסקי שמתאים לו. מהביטוי בן ה-12 שמציע כניסה חלקה ורעננה לעולם הסינגל מאלטים, דרך ה-15 וה-18 שנותנים רובד נוסף של עומק ותבלינים, ועד מהדורות סופר פרימיום אשר הינן נדירות לאספנים. המגוון כאן עצום, אבל לכל אחד מהביטויים יש DNA ברור של גלנפידיך: פירותי אלגנטי, בעל איזון מדויק, ומסורת לצד חדשנות שמורגשת בכל לגימה.

מזקקת גלנפידיך
מזקקת גלנפידיך | צילום: William Grants & Sons, none

מעבר לטעימה עצמה, מזקקת גלנפידיך היא חוויה. המזקקה בעמק האיילים מצליחה להחזיק בתוכה תחושה כמעט קסומה - האבנים הישנות של המבנים המקוריים, הריח המתוק-חרוך במחסני היישון, קולות הפטישים על הנחושת, הכל יוצר תחושת זמן שעצר מלכת.

ובכל זאת, היא תמיד חושבת קדימה. שיתופי הפעולה עם מותגים כמו אסטון מרטין חושפים אותה לדור חדש של חובבי וויסקי ומחזקים את מעמדה כאייקון תרבותי עולמי. זו לא רק מזקקה, זו חתיכת היסטוריה חיה שממשיכה לכתוב את הפרקים הבאים שלה בלי לאבד את הלב שגרם לה להיות כל כך מיוחדת מלכתחילה.