הרבה שמועות וסיפורים יש על החיילים והחיילות במערכי צה"ל השונים, למרות שברב המקרים מדובר על שטויות חסרות כל הגיון. שואלים את עצמכם מה באמת נכון ומה לא? המשיכו לקרוא, אולי נצליח להפתיע אתכם.

1. מש"קיות ת"ש זכאיות להפלה אחת יותר על חשבון הצבא

לא נכון. מדובר במיתוס שטותי ושקרי. מבחינת הצבא אין שום הבדל בין מש"קית ת"ש, מקפלת מצנחים, מפעילת האמר או כנרית בתזמורת צה"ל - כולן מקבלות טיפול שווה. על פי מה שאנחנו בדקנו, כל חיילת זכאית למימון מלא של הפלה אחת, תוך מתן שירותים לתמיכה נפשית והכוונה, גם לאחר ההפלה. כמובן שבמידה והחיילת מחליטה שלא להפסיק את ההריון, היא תשוחרר מהשירות בתוך זמן קצר. מש"קיות ת"ש אמנם דואגות לחיילים ואפילו עושות ביקורי בית, אבל זה באמת רק בקטע סוציאלי קורע לב.

2. אם חייל מדבר בטלפון, אסור לשוטר צבאי לפנות אליו

לא נכון. אומרים שאם חייל משוחח בטלפון, אסור לשוטר צבאי לפנות אליו ולעצור אותו, כל הוא עוד לא סיים את השיחה. על פי המיתוס הזה, לחיילים אין כלל ממה להיות מוטרדים כשהם נכנסים לתחנות המרכזיות עם אוזניות באוזניים וחולצה מחוץ למכנסיים. כמה חבל שמדובר בסתם עוד אשליה מתעתעת וששיחת טלפון לא הופכת אתכם לבלתי נראים. במידה ואתם חיילים ובאמת מתכוונים לנסות את הטריק הנדוש הזה, תהיו מוכנים ששוטרי המשטרה הצבאית יגידו לכם לעצור ולסיים את השיחה.

3. במקרה של בדיקת מצ"ח, חייל לא חייב להסכים לעשות בדיקת שתן

נכון. הסיוט הכי גדול של חיילים שיש להם מה להסתיר בנושא הזה, הוא הרגע בו מגיעה קבוצה של חוקרי משטרה צבאית לבסיס לצורך בדיקת סמים. בדרך כלל הם סוגרים את כל החיילים בחלל אחד, נגיד בחדר אוכל, אוספים את החוגרים שלהם ודורשים מהם לתת דגימת שתן בכוס. מה שרבים לא יודעים, זה שממש לא חייבים להסכים לבדיקת השתן. גם אם השוטרים מסבירים שסירוב להיבדק הוא "הודאה" בצריכת סמים וגם אם הם יציגו רשימת "חשודים" שחייל או חיילת יהיו חלק ממנה, חשוב לזכור שרק חייל שיהיה כנגדו צו קש"ב (קצין שיפוט בכיר), יהיה חייב לעשות את הבדיקה.

שוטרת צבאית במבצע מלביש (צילום: נועה אליהו, עיתון "במחנה")
התפקיד שכנראה גורר הכי הרבה שמועות, מ.צ | צילום: נועה אליהו, עיתון "במחנה"

4. שוטר צבאי חייב להצדיע לקצינים שהוא עוצר

נכון. אם אתם קצינים, גם אם צעירים ויש לכם רק ארון אחד על הכתף, כשעוצר אתכם שוטר צבאי הוא חייב להצדיע לכם לפני שתמשיכו בדרככם. אגב, נגדים מדרגת רב סמל ומעלה, זכאים גם הם להצדעה מכבדת מהשוטר הצבאי שעיכב אתכם. גם אם תפסו אתכם בלי כומתה או שסתם פספסתם את הרכבת כי בדקו לכם את החוגר, מדובר בסוג של נחמה.

5. נשים לא נכנסות לקו אויב

לא נכון. השמועה אומרת שנשים לא יכולות לחצות את הגבול ולהיכנס לשטחי אויב, מתוך החשש שהן יפלו בשבי ויהיו עלולות להיכנס להריון. אז נכון, אמנם אין לוחמות בגולני ואנחנו לא יודעים האם יש כבר בצה"ל גרסה אמיתית לדמות של רונה לי בפאודה, אבל מה שבטוח הוא שנשים ועוד איך חוצות את גבולות המדינה. במהלך מבצע צוק איתן למשל, היו מספר פרמדיקיות שנכנסו לתוך רצועת עזה על מנת לטפל בחיילים שנפצעו בלחימה.

6. את הבנות היפות משבצים תמיד בחיל האוויר

לא נכון. מישהו פעם בדק ודירג את נתוניהן החיצונים של כל החילות המשרתות בחיל האוויר? לא נראה לנו. הצבא זה לא טינדר, וכמו בכל חיל אחר, גם בחיל האוויר משרתות חיילות רבות מכל הסוגים, שלא התבקשו לשלוח בוק מקצועי כדי להתקבל. חוץ מזה, חיילות יפות יש בכל צה"ל.

אסתי גינזבורג על מדי צה"ל (צילום: אורי אליהו)
אסתי למשל, לא שובצה בחיל האוויר | צילום: אורי אליהו

7. לוחמים בחיים לא לובשים מעיל

נכון. כולם יודעים שלוחם מאצ'ו אמיתי ועקשן, בחיים לא ילבש מעיל. גם אם הטמפרטורה תרד מתחת לאפס, איילון שוב יוצף, מסילות הרכבת יקפאו ושלג יחסום את כל המדינה, נדיר שתראו לוחם בתחנת האוטובוס מוריד שרוולים ולא משחק אותה אדיש לתנאי מזג האוויר. כל עוד הוא לא משקשק מקור או הופך לאיש שלג בכל מסעותיו בתחבורה הציבורית, כנראה שהרבאק באמת מחמם אותם היטב. למרות הפאסון שהוא מפגין על מדים, אותו גיבור יעלה לאוטובוס או לרכבת כשהוא קפוא, רטוב ומנוזל.

סתם, נו. זה לא באמת נכון. הכרנו כמה לוחמים שלבשו. אבל ממש מעט, והם התחבאו מאחורי עמוד.

8. ג'ובניקים עושים יותר סקס

נכון. חשבון פשוט מבהיר שיש לא מעט היגיון מאחורי הטענה הזאת. לצורך העניין, חייל שמשרת בתל השומר או בקריה, יוצא הביתה פי 6 יותר פעמים מחבריו שתופסים קו באחד מגבולות המדינה. כל עוד לחבר\ה שלכם אין איזה קטע היסטרי לווסאח של שטח וסירי פויקה, וגם סיפורים על יום מתיש תחת נאון במשרד עושה להם את זה, נראה שהבסיס הפתוח הוא המתכון לשגרה דינמית יותר בין הסדינים. אגב, בסקר שערכנו בפז"ם בנושא, 64 אחוז מהמצביעים אמרו שג'ובניקים אכן עושים יותר סקס.

9. להקה צבאית ותאטרון צה"ל זה רק פרוטקציות

לא נכון. אמנם יש מספר מכובד של יוצאי תכניות ריאליטי או סתם חיילים שהוריהם מפורסמים שמעבירים את השירות הצבאי במקומות האלה, אבל חשוב לציין שכולם עוברים את אותם מבחנים ואותם ראיונות. גם יובל דיין התייצבה לאודישן כדי להתקבל ללהקה צבאית וכנ"ל לגבי רוני דלומי. אין ספק שהמקריות הזו גורמת הרבה פעמים להרים גבה.

רוני דלומי מתגייסת 1 (צילום: אלעד וייסמן)
עברה לשלב הבא בהצלחה, רוני דלומי | צילום: אלעד וייסמן

10. אסור לחייל ללטף כלב

נכון. נשמע מוזר, אבל מדובר במיתוס נכון לחלוטין, כדברי הפקודה: "חייל לא ייזום כל סוג של מגע עם בעלי חיים במחנות צבא או במתקני צבא, לא יאמצם, לא ילטפם, לא יאכילם, לא ישחק עימם ולא יטפל בהם בכל דרך אחרת". מי שעוד לא הבין, למרות יחידת עוקץ, פקודות מטכ"ל אוסרות לבוא במגע עם בעלי חיים בתוך בסיסים של הצבא. גם אם מגיע לעמדת השמירה כלבלב קטן וחמוד וירצה לארח לכם חברה, תצטרכו לבדוק היטב שקצין תורן לא יתפוס אתכם מלטפים אותו. מקרה כזה קרה פעם בבה"ד חיל החינוך והנוער, שם כמעט הועלו שלושה חיילים למשפט לאחר שסייעו לגור כלבים שנמצא משוטט סמוך לבסיס. הקצינות שלהם טענו שהם "פתחו גן חיות בבסיס", אבל התערבות עמותת תנו לחיות לחיות הצליחה לגרום להן לבטל את המשפט.

 

11. טייסים מקבלים מעיל עור

נכון. אחרי שהם טוחנים לא מעט שנים במיונים, באימונים ובלימודים קשים, הטייסים של חיל האוויר הישראלי זוכים להתעטף במעיל העור הנחשק - פריט לבוש צבאי נדיר שמיועד אך ורק בשבילם. הוא מגיע בצבע אחד, חום, אפשר לתפוס עליו את דרגות הקצונה וספק אם הוא נועד להתמודד עם החורף הישראלי או סתם לשם חיזוק הפוזה בטייסת. כך או כך, הרב"ט שמדלג בין שלוליות הענק של צריפין, ימשיך לרעוד מקור ולהיראות כמו פוף מהלך במעיל א' הנפוח שלו.

12. הפרופיל הכי גבוה הוא 97 ולא 100 בגלל ברית המילה

לא נכון. למקרה שיש מישהו שבאמת מאמין במיתוס הזה, נסביר על מה מדובר ונשים קץ לשטויות – הפרופיל הצבאי הגבוה ביותר שחייל יכול לקבל הוא 97. למה לא 100 בעצם? אומרים שזה אולי בגלל שלמחשב הצה"לי בזמנו, לא הייתה אפשרות להזין מספרים תלת ספרתיים (עוד מיתוס?). כך או כך, הפרופיל לא מושלם ותהיו בטוחים שזה ממש לא בגלל פיסת העור שקוצצים מאיבר המין הזכרי בגיל שמונה ימים.

לוחמת חילוץ והצלה מבט מהגב (צילום: Spencer Platt, GettyImages IL)
שסבתא שלכם תחתום על טופס ויתור רחם. | צילום: Spencer Platt, GettyImages IL

13. לוחמות חייבות לחתום על טופס ויתור רחם

לא נכון. אחת השאלות הנפוצות ביותר ששואלים לוחמות בצה"ל, היא האם הן התבקשו לחתום על "טופס ויתור רחם". כנראה שהעובדה שהן מרימות משקלים כבדים ורצות על דיונות במדבר, גורמת לשטות הזו להשמע הגיונית לחלק מהאנשים, אבל למעשה מדובר בשקר גס. הטופס היחיד שלוחמות מתבקשת לחתום עליו הוא "הצהרת התנדבות - דין אישה כדין גבר", מה שמאריך את שירותן לשלוש שנים ומחייב אותן לעשות גם מילואים.

14. המחזור החודשי מזכה לוחמות בגימלים

לא נכון. מדובר במיתוס שקרי - לוחמות, כמו כל החיילות האחרות בצה"ל, חייבות להמשיך בשגרתן גם בזמן המחזור, אי שם באבק, בין הקוצים, עם או בלי כנפיים. דין אישה כדין גבר אחרי הכול.

15. מחשב בוחר את השמות של המבצעים

נכון חלקית. אז ככה – יש רשימה של שמות שמוזנת במערכת כלשהי של הצבא. בעת צורך, עוברים על אותם שמות ובוחרים את האחד שהכי מתאים למבצע הרלוונטי. כל מערכה מקבלת את שמה כבר בשלב התכנון, כשבמידה ומדובר במבצע של גדוד - המג"ד יבחר את השם, במבצע של אוגדה - מפקד האוגדה יבחר את השם וכך זה יכול להתגלגל גם לרמטכ"ל בכבודו ובעצמו. בואו נקווה שלא נשמע עוד שמות מאותה רשימה מסתורית, לה אחראי לא אחר מהקופירייטר הצבאי שלנו - המחשב הצה"לי הידוע לשמצה. (להסבר המלא)

סמ"ר מתוקו (צילום: דובר צה"ל)
כן, בדובדבן משרתים גם בלונדינים ואתיופים. | צילום: דובר צה"ל

16. אשכנזים ואתיופים לא יכולים לשרת בדובדבן

לא נכון. ביחידת דובדבן משרתים לוחמים ממוצאים שונים, כשלגוון העור שלהם אין שום חשיבות. "גבר, אנחנו יכולים להפוך אתיופי ללבקן וגבר לאישה. תאמין לי שאין שום בעיה", סיפר פעם לכתבנו קצין המשרת ביחידה. מעבר לכך, לא מזמן דברנו על סיפורו של אחד הלוחמים ביחידה, שהוא ממוצא אתיופי ונחשב לאחד התותחים.

17. לטירונים שמים סודה לשתיה באוכל כדי לנטרל חרמנות

לא נכון. למרות שזה נשמע מונפץ כמעט כמו "טופס ויתור רחם", סקירה של הנושא ברחבי הרשת מראה שהמיתוס הזה באמת מעסיק לא מעט חיילים חשדנים: "בבסיס אני כמעט ולא וחרמן, אבל כשאני יוצא הביתה הכל משתנה", כתב טירון שריונר באיזה פורום. מאוד מעניין שדווקא בבסיס, המקום בו הוא מזיע וצובר אבק בעייפות מהבוקר עד הלילה, פוגע במפלס החרמנות שלו. למען הסר ספק, נציין שאנשים ששירתו במטבחים צבאיים אומרים בעצמם שזו שטות מוחלטת. לא עומד לכם? לכו להיבדק ותפסיקו להאשים את הטבח.

18. כלבים בעוקץ מקבלים קבורה צבאית

נכון. במתקן אדם, בסיס לוט"ר ועוקץ, יש בית קברות צבאי ללוחמים המהלכים על ארבע. גם הם עברו הכשרה בצה"ל, גם הם לקחו חלק בפעילויות מבצעיות וגם הם נהרגו במהלך שירות מדינת ישראל.

כלב בשירות הביטחון (צילום: אביב מסז'ניק)
הכלבים של עוקץ זוכים לכבוד הראוי להם. | צילום: אביב מסז'ניק

19. בסיירת מטכ"ל הולכים על אזרחי

נכון. הכלל הזה אגב לא נוגע רק ללוחמי סיירת מטכ"ל, אלא לכל החיילים המשרתים ביחידה. תכל'ס צריך לאמץ את זה לכל הצבא. למה להיגרר כמו קיטבג מהלך במדי הב', כשאפשר ללבוש את בגדי הבית שלכם לאורך כל היום?

20. שריון טוחנים הכי הרבה שבתות

לא נכון. אין וויכוח שהשריונרים סוגרים המון שבתות, אבל למרות הדעה הרווחת, הם לא סוגרים יותר מכל חייל קרבי אחר. לוחמי גולני למשל, כמו לוחמים ביחידות אחרות, מעבירים את השירות בסבבים של 17\4 ובמקרה הטוב - 11\3. כמו שאומרים, הם באמת "אוכלים חרא, נושמים אבק וחושבים גריז" ובאמת צריך ביצים כדי להתגייס לשריון - אבל זה לא בגלל שסוגרים שם יותר.