חיל המשטרה הצבאית (חמ"צ) אחראי על תחומי אכיפת החוק, המשטר והסדר בצה"ל: בין שאר תפקידיו חקירה וטיפול בעבירות פליליות בצה"ל (על ידי יחידת מצ"ח), איתור ולכידת עריקים, פיקוד על בסיסי הכליאה (בתי הסוהר) הצבאיים, הפעלת ואבטחת המעברים על גדר ההפרדה ואכיפת חוקי המשמעת, התעבורה וההופעה הצה"ליים. בזמן חירום אחראית המשטרה הצבאית על הכוונת התנועה בצירי האספקה, בריכוזי הכוחות ובמרכזי הלוגיסטיקה, על חסימת אזורי הלחימה בפני גורמים בלתי מורשים וכן על טיפול בשבויי מלחמה.

תפקידי החיל נחוצים וברורים, אבל דימויו בקרב החיילים והמתגייסים לא מוצלח, בלשון המעטה – וזאת בגלל שבין השאר הוא אמון כאמור על אכיפת כללי ההופעה והמשמעת, ובעבור מירב החיילים זהו הממשק היחיד שלהם איתו. אבל לחיל המשטרה הצבאית יש מאפיין נוסף, והוא שיתוף נשים בכלל תפקידי החיל - חמ"צ היה החיל הראשון ששיתף נשים בפעילות מבצעית.

אין תמונה
בצבעי המשטרה הבריטית. סמל המשטרה הצבאית

סמל היחידה: ב-1949 קיבלה המשטרה הצבאית את סמלה, הכולל מגן וחמש להבות, המייצגות את חמשת חוקיה של המשטרה הצבאית: טוהר היד, טוהר הנשק, טוהר הלב, טוהר המעשה וטוהר העין. צבעי החיל הם כחול ואדום, צבעים שהיו נהוגים בקרב חיילי המשטרה הצבאית הבריטית בתקופת המנדט הבריטי, ועברו בירושה לחיילי החיל כיום. על כן נעים החיילים עם כומתה בצבע כחול ושרוך בצבעי כחול ואדום.

שיעור היסטוריה: ראשית חיל המשטרה הצבאית בשנות ה-40, כשמתנדבים מהבריגדה היהודית בצבא הבריטי, שהייתה בחזית האיטלקית, נשלחו לבית הספר לשוטרים ליד נאפולי, איטליה. השוטרים הצבאיים הראשונים מילאו את כל תפקידי המשטרה הצבאית, אסרו וחקרו גרמנים ואיטלקים, אנשי גסטפו וס.ס. ומפקדי מחנות עבודה. הופעתם הותירה רושם עז: דמות השוטר הצבאי שסמל מגן דוד ענוד על תג זרועו תרם לתחושת ביטחון בקרב יהודים ניצולי שואה שחיפשו לעצמם מקלט.

הפרק הבא בתולדות החיל אירע טרם ובמהלך מלחמת השחרור. ההנהגה היהודית הקימה את "שירות המשטרה הצבאית", ולקראת הכרזת המדינה סיים מחזור ראשון של שוטרים צבאיים את הקורס הראשון. במהלך מלחמת העצמאות לקח שירות המשטרה הצבאית חלק ב"מבצע יואב", ב"מבצע עובדה" ובמבצעים נוספים, אך עיקר פעילותו הייתה בסימון כבישים ובעזרה בניוד הכוחות. השוטרים נטלו גם חלק פעיל בהגנה על ירושלים הנצורה, הובילו שיירת תותחים אל דגניה א' על מנת לעצור את ההתקפה הסורית וסיכלו מזימת שוד של כנופיה ערבית בת חמישים איש באזור בית שאן.

במלחמת ששת הימים כיוונו שוטרים צבאיים את התנועה בכל הצמתים המרכזיים בארץ. חלקם הוסבו ללוחמים והצטרפו ליחידות שבחזית, וחלקם הוצבו ברצועת עזה, על מנת לשמור על הסדר לאחר כיבושה. המשטרה הצבאית תפקדה גם כאחראית על חיילי האויב שנשבו.

יחידות המשטרה הצבאית (מ"צ) נלחמו כיחידות חי"ר בכל החזיתות גם במלחמת יום הכיפורים, ומילאו שלל משימות במהלך מבצע שלום הגליל, במלחמת לבנון השנייה ובמבצע עופרת יצוקה.

מבנה: חיל המשטרה הצבאית כפוף לאגף כוח האדם (אכ"א) ובראשו עומד קצין בדרגת תא"ל, קצין המשטרה הצבאית הראשי (קמצ"ר).

תחת החיל פועל בה"ד 13, בסיס ההדרכה החילי שבקרית ההדרכה ("עיר הבה"דים"). כמו כן, פועלת תחת החיל יחידת מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת), הגוף היחידי בצה"ל האמון על חקירת חיילים ואנשי קבע החשודים בעבירות פליליות שונות. ליחידה שלוש יחידות משנה (צפון, מרכז ודרום) שלכל אחת ממנה שלושה בסיסים, וביחידת המרכז פועלת הימ"ר (היחידה המרחבית של מצ"ח מרכז) המטפלת בתיקים הרגישים בפיקוד המרכז. תחת מצ"ח פועלת גם היחידה הארצית המרכזית (הימל"ם, היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות) המטפלת במקרים הפליליים הרגישים והחמורים ביותר. הימל"ם מטפלת, בין השאר, בתיקי סחר בסמים, הברחות סמים מגבולות המדינה, סחר באמצעי לחימה, הטרדות מיניות חמורות ועוד. סוכני הימל"ם עובדים לרוב באופן חשאי, ועבודתם מסווגת. מפלג ההונאה בימל"ם עוסק בחקירות הונאה, המתחקרת פרשות גניבת דלק, קבלת שוחד, זכייה במכרזים תמורת טובות הנאה ועוד. יחידה נוספת הפועלת תחת מצח היא היחק"פ (יחידה לחקירות פנים), הממונה על חקירת עבירות פליליות שבוצעו על ידי חיילי המשטרה הצבאית עצמם. בתוך מצ"ח פועלת גם היחידה לחקירות מחשב, שהוקמה מתוך ההבנה כי צה"ל המודרני, הנסמך על מערכות ממוחשבות, הפך לפגיע יותר בכל הקשר לדליפת מידע ולעבירות מחשב. היחידה עוסקת בעבירות כגון גניבת חומרה, חשיפת מידע, פריצות לרשת הצה"לית, הדלפת מידע רשלנית ומכוונת ועוד.

היחידה המרכזית לפיקוח תעבורה (הימל"ת) אחראית לפיקוח על תנועת כלי רכב צבאיים ואכיפת חוקי התעבורה על נהגים צבאיים. תחתיה פועלת גם פלוגת הליוויים, שמבצעת את כלל ליוויי העצורים ליעדים שונים כמו בתי דין צבאיים, בתי חולים וכדומה. הימל"ת היא גם היחידה הייצוגית והטקסית שמלווה כמעט כל אירוע צה"לי, כגון מסדרי כנפיים, טקסי זכרון בהר הרצל, ביקורים של נספחים מחו"ל וליוויים של בכירים.

מ"צ מפעילה גם יחידות אכיפת משמעת והופעה צה"לית, לכידת עריקים, הילמ"ס (היחידה לליווי מסתננים), את בסיסי הכליאה ועוד.

לחיל שני גדודי מעברים, גדוד "תעוז" באיו"ש וגדוד "ארז" בגזרת עוטף ירושלים, האחראים על אבטחת המעברים השונים בגזרותיהם. במערך המילואים, משובצים שוטרים צבאיים באגדים לוגיסטיים מרחביים ואוגדתיים, כמו גם ביחידות שיטור פיקודיות.

הכשרה: ההכשרה לתפקידים השונים בחיל מתבצעת על פי רוב בבה"ד 13, בסיס ההדרכה של המשטרה הצבאית שבבית ליד. הבה"ד מרכז תחתיו הן את ההכשרה הבסיסית (הכוללת טירונות ושאר קורסים בסיסיים) וכן הכשרות מתקדמות (כגון השלמה חילית לצוערים, קורסים פיקודיים והשתלמויות שיטור שונות). חיילי המשטרה הצבאית מוכשרים לטירונות ברמת רובאי 02 בת כשישה שבועות, הכוללת בין השאר שבוע שטח, מסעות, מטווחים וסיורים ברחבי הארץ, ובסופה נשבעים אמונים בכותל המערבי. לאחר הטירונות ממוינים החיילים לקורסים שונים הנערכים בבה"ד, לאחר מיונים ובדיקות ובהתחשב בנתוניהם האישיים וברצונותיהם, במידה מסוימת. באופן כללי, תנאי הקבלה לחיל הם פרופיל ללא פוטנציאל קרבי (64 ומטה) בקרב בנים, וקב"א ברמות שונות בהתאם לתפקידים השונים.

שוטרת צבאית במבצע מלביש (צילום: נועה אליהו, עיתון "במחנה")
עיסוקי החיל ממשיכים הרבה מעבר לאכיפת חוקי ההופעה | צילום: נועה אליהו, עיתון "במחנה"

תפקידים במסגרת החיל: המשטרה הצבאית מציעה שפע של תפקידים מאתגרים ומרתקים לחיילים ולחיילים במידה שווה: השוטרים הצבאיים אחראיים על אכיפת חוקי המשמעת והופעת חיילי צה"ל בתוך ומחוץ לבסיסים, הקמת והפעלת מחסומים, ליווי שיירות ומטענים חורגים, ליווי עצירים לבתי דין ולמתקני כליאה, מניעת ביזה והברחות - וכן הם מטפלים בזירות תאונות דרכים. השוטרים הצבאיים מסיירים בצירי הארץ בניידות משטרה צבאיות או בכלי רכב סמויים על מנת לאתר עבירות תנועה חמורות ונהגים מסוכנים, ומבצעים גם משימות בשיתוף עם משטרת ישראל.

מדריכי כלואים (מד"כ) משמשים כמפקדי החיילים הכלואים במתקני הכליאה ובמעצרים פיקודיים; חוקרי תאונות דרכים אמונים על ניהול תיקי תאונות בעלי זיקה צבאית באמצעות טכנולוגיה מתקדמת, גביית עדויות ואיסוף ראיות לשם הגשת כתב אישום; חוקרים פליליים עוסקים בניהול תיקים בנושאי עבירות רכוש, מחבש, מין ומוסר, שימוש וסחר בסמים, הונאה ועוד; מאבחנים ביטחוניים (מא"ב) מוצבים בנקודות ביקורת כמו מעברי סחורות, שערים חקלאיים ומסופים לאורך קו התפר, לשם שליטה ובקרה לצורך מניעת טרור, אירועים פליליים וכניסת שב"חים לישראל, תוך שמירה על מרקם החיים הישראלי והפלסטיני; בלשית צבאיים עוסקים בפעילויות בילוש הכוללות תצפיות, מעקבים, חיפושים, איתור ומעצר של עריקים; מש"קי הערכה מפיקים מידע מודיעיני ממקורות טכנולוגיים ואנושיים במטרה להוציא לפועל פעולות מבצעיות יעילות כנגד גורמים פליליים; רכזי מודיעין אמונים על גילוי ומניעת עבריינות בקרב חיילים בצה"ל, וכן סיוע בחקירת עבירות הפוגעות בצבא; מאבחנות גחל"ת (גורמי חזרה לשירות תקין) מבצעות אבחון מקצועי לחיילים הכלואים במתקני הכליאה הצבאיים, וזה המשמש בסיס לפעילויות סיוע ותמיכה המתבצעות בכלא ומשפיעות על אופי המשך השירות הצבאי לאחר השחרור מהכלא.

מעבר לשלל התפקידים הללו, קיימים בחיל תפקידים נוספים ביחידת חקירות המחשב, היחק"פ, ימ"ר מרכז, הימל"ם, הימל"ת, ההדרכה ועוד.

מדים: חיילי המשטרה הצבאית נעים במדי החילות הירוקים ונעליים שחורות, עם כומתה בצבע כחול ושרוך בצבעי כחול ואדום. הם נעים עם תגי היחידות וסיכות היחידות הספציפיים לכל תפקיד.

שילוב בנות: חיל המשטרה הצבאית היה הראשון לשלב בנות בפעילות מבצעית. בנות משולבות בכלל תפקידי החיל, כולל כמאבחנות ביטחוניות הנמצאות בסיכון מתמיד במעברים השונים.

כולם יודעים ש: אז נכון, בצבא (וגם אחריו) נוהגים להתייחס לחיילי המשטרה הצבאית במילים "מ"צ" ו"מנאייק", להירתע אוטומטית מהשרוך האדום-כחול ולחוש זעם תמידי כלפי המשרתים בחיל, אבל באיזשהו שלב צריך להתגבר ולהבין שגם אם הם הדבר האחרון שבא לכם להתמודד איתו ביום ראשון בבוקר בתחנה המרכזית בבאר שבע – זאת פשוט העבודה שלהם. מעבר לזה, חשוב להבין שעיסוקי חיל המשטרה הצבאית ממשיכים הרבה מעבר לאכיפת חוקי המשמעת וההופעה, וכוללים אינספור תפקידי שיטור שבלעדיהם כל הצבא הגדול הזה היה בלגאן אחד סבוך ומסועף.

האתר הרשמי של חיל המשטרה הצבאית

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il