חייל עושה שריר (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
מודיעין, שריון או קורס טיס? הפרופיל יקבע | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון
בין אם אתם מתאמנים כבר שנתיים בתקווה להתקבל לסיירת מטכ"ל ובין אם אתה ממש לא מתכננים להיות קרביים - הפרופיל הצבאי הוא זה שימנע או יפתח בפניכם את האפשרויות.

קביעת הפרופיל הצבאי נעשית, למעשה, כבר בצו הראשון, התחנה הראשונה בצה"ל כמלש"ב (מועמד לשירות ביטחון). הוועדה הרפואית, שם די גדול לבדיקות רופא ומעבדה, תביא לקביעת ההתאמה והכשירות הרפואיות והגופניות שלכם לתפקידים השונים בצבא. הטווח רחב: פרופיל 21 הוא הנמוך ביותר ופוסל שירות בצה"ל, ופרופיל 97 הוא הגבוה ביותר ומאפשר קבלה ליחידות הקרביות המובחרות. פרופיל צבאי של 64 ומטה פוסל למעשה שירות בתפקידי לחימה, אבל מצד שני, מהווה פתח לאפשרויות רבות אחרות.

כאמור, הוועדה הרפואית כוללת בדיקת רופא. אפשר להגיע לעיקר כבר עכשיו: כן, השמועות נכונות, ותיאלצו להתפשט. אין מה לדאוג או להתבייש, הרופא הזה כבר ראה היום עשרות מלש"בים ומלש"ביות לפניכם, וגם בעתיד יראה את אותם הנערים והנערות הנרעדים. איך להגיד? בקטנה. אם אותו זה לא מרגש, אין סיבה שתילחצו אתם. מה שכן, מומלץ להגיע מוכנים מראש: לבנות הביישניות מומלץ להצטייד מראש במכנס קצר, ולבנים כדאי להצטייד בחוסן נפשי, שכן הוא ימשש אתכם.

במקרים חריגים, הצבא מאפשר לעבור את הבדיקה על ידי רופא המשפחה שיוציא סיכום ללשכת הגיוס. עם זאת, את הבדיקה תידרשו לעבור בכל אופן. 

מה קורה בוועדה הרפואית?

קודם כל, אתם תגישו את השאלון הרפואי (שקיבלתם בדואר יחד עם הזימון לצו הראשון ומילאתם יחד עם רופא המשפחה שלכם) ואת שאר המסמכים הרפואיים שלכם במידה וישנם (למשל אישורים על מחלות כרוניות). עכשיו תשבו מול הרופא או האחות, ותצהירו שוב על בעיות בריאותיות כאלה ואחרות.

שימו לב! נכון שלא חסרים לכם אינטרסים, בין אם להגיע לקרבי ובין אם לתפקידים אחרים, אבל קביעת הפרופיל היא לא צחוק. החל מהצהרה על פלטפוס – שתוכל לחסוך לכם לא מעט כאבים, ולמשל לצייד אתכם בפטור מנשיאת משקל בטירונות – וכלה בהצהרות על מצבים רפואיים רציניים יותר, חשוב לא להסתיר מצבים בריאותיים שעלולים לסכן אתכם. וכן, זה כולל אסטמה.

אחר-כך תתבקשו לעבור בדיקת ראייה, כלומר הקראת מספרים הולכים וקטנים מהקיר. כמו כן, תישלחו לבדיקת שתן – שמומלץ לוותר עליה ופשוט להביא את תוצאותיה לאחר שעברתם בדיקת שתן אזרחית מראש (בטווח של שלושה חודשים לכל היותר), במקום לעמוד בתור למשתנה, תהליך שתמיד מתארך יתר על המידה.

שקלול תוצאות כל אלה – הצהרותיכם והבדיקות הרפואיות – יביאו לקביעת הפרופיל שלכם, וגם לקביעה העתידית האם תגיעו לשירות קרבי או למשל לשירות ביחידת מודיעין (וגם הביתה, כל ערב).

בדיקת רופא (צילום: istockphoto)
אין מה להתבייש, היא ראתה כבר אלף כמוך | צילום: istockphoto

איזה פרופיל אתם יכולים לקבל?

רשימת ציוני הפרופיל האפשריים:

97  - בריא וכשיר לשירות קרבי ביחידות השדה.

82 – כשיר לשירות קרבי ביחידות השדה, על אף בעיה קלה שעשויה למנוע התנדבות ליחידות מובחרות יותר.

77 – פרופיל חדש הנקבע לאנשים הסובלים מנזלת, אלרגיות והזעת יתר, המתאימים לשרת בתפקידים המצריכים הכשרת רובאי 04, למשל בתפקידים מסוימים בחיל ההנדסה הקרבית ובחיל האיסוף הקרבי.

72 –ישנה בעיה רפואית המונעת שירות בחי"ר, אך לא מונעת שירות קרבי ביחידות כמו חיל השריון והתותחנים.

64 – ישנה בעיה שבגינה אי אפשר להתמיין ליחידות השדה בשום אופן (מה שקרוי ג'ובניק).

45 – ישנה בעיה הנחשבת חמורה. לפרופיל זה יתווספו, כנראה, פטורים שונים.

35 – פרופיל חדש לחולי סוכרת, כבדי שמיעה וחולי אפילפסיה, שיוכלו לשרת בתפקידים עורפיים עם הגבלות מסוימות.

30 – למתנדבים, מי שקיבל פרופיל 21, ביקש להתגייס ונמצא כשיר תחת הגדרות מותאמות אישית.

21 – למי שהינו בלתי כשיר לחלוטין לשירות צבאי מסיבות בריאותיות (גופניות או נפשיות). בעלי פרופיל זה יכולים כמובן לנסות ולהתנדב, כאמור.

חייל קופץ מטנק  (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
בשביל להיות שריונר מספיק לך פרופיל 82 | צילום: David Silverman, GettyImages IL

ישנם גם ציוני פרופיל נוספים העלולים להיקבע בהמשך:

65 - עקב בעיה או חבלה הנגרמת בעת השירות הצבאי.

24 – "בלתי כשיר זמנית לשירות", המהווה פטור זמני וגורר מעקב אחת לכמה חודשים, עם אפשרות שחרור קבוע לאחר תקופה מסוימת (לדוגמה בעקבות ניתוח בזמן השירות או תת-משקל זמני).

שאלו את הרופא כבר בוועדה הרפואית איזה פרופיל קיבלתם. לא מרוצים ממנו? אפשר ורצוי לערער במקום. אפשר גם לערער בכל עת, עד ליום הגיוס. חשוב לערער כמה שיותר מוקדם, לפחות שלושה חודשים טרם הגיוס. לצורך העניין ניתן לפנות למרכז המידע למתגייסים בטלפון 03-7379999, או לבירור הליכים בלשכת הגיוס בטלפון 03-7388888, שלוחה 2.

>> מדריך הטלפונים הצה"לי.

איך מעלים או מורידים פרופיל?

אם תרצו, תוכל לערער על הפרופיל שנקבע לכם אפילו ביום הגיוס עצמו. עם זאת, ערעור בבקו"ם, אחרי הגיוס, הוא תהליך מסובך ומתמשך יותר, ולכן כדאי לטפל בנושא מוקדם יותר – גם על מנת לשפר את סיכוייך להתמיין לתפקיד בו אתה מעוניין.

איך בעצם אפשר להעלות פרופיל, אם אתם במקרה חולמים להגיע דווקא לשייטת 13? תמיד אפשר להתעקש, אבל אם הנתונים הרפואיים שלכם באמת לא מאפשרים לך לשרת בתפקיד זה, זו בדיוק מטרת הפרופיל – לשמור עליך מפעילות מסכנת חיים. מצד שני, אם הבעיות הרפואיות הן שוליות יחסית או ברות תיקון, יש על מה לדבר. לכו לבדיקות נוספות, קבלו חוות דעת מרופאים מומחים, עשו כל מה שיכול לעזור לכם בוועדה רפואית נוספת. אם המוטיבציה שלכם תואמת את המציאות, יש סיכוי שעוד תגיעו לגיבוש.

>> איך מוציאים גימלים? מדריך לחייל הסובל