קורס טיס או קורס חובלים, האם הוגן בכלל להשוות? מצד אחד, אלה שראשם בעננים, ואולי גם האף; מצד שני, אלה שזורמים עם הים. מצד אחד, טיפוסים סוליסטים שמסתדרים עם צוות קטן או לגמרי לבד; מצד שני, מפקדים של כלים גדולים ומרובי משתתפים. יש מי שיאמר – שני הקורסים הכי יוקרתיים בצה"ל. מי מנצח? ספוילר: יש לכם בכלל ספק?

בכללי

טיס: קורס המכשיר את טייסי המטוסים והמסוקים של חיל האוויר (וגם את הנווטים והמכוננים, מהנדסי הטיס), העלית שבעלית, כדי להפקיד בידיו כלים של כמה מיליוני דולרים ביד.

חובלים: קורס המכשיר את מפקדי הספינות של חיל הים. אם לפרוט את זה לגורמים, אז אפשר לציין אחריות, מנהיגות ומקצועיות - שלושת המרכיבים ההכרחיים לצורך פיקוד על כלי שיט גדול ורב לוחמים ומערכות נשק ומחשוב בלב ים.

סיכום ביניים: כאמור, מדובר אולי בשני הקורסים הנחשבים ביותר בצה"ל. במדד היוקרה קורס הטיס שווה יותר, אבל לחובלים יש אחריות על כלים עוצמתיים וצוות גדול. 1:1

סיום קורס חובלים (צילום: מיכאל שבדרון , מערכת את"צ)
אחריות, מנהיגות, מקצועיות ומדים לוהטים לבנים. סיום קורס חובלים | צילום: מיכאל שבדרון , מערכת את"צ

תנאי קבלה

טיס: פרופיל 82-97. כן, גם פרופיל 82 נכנס – אבל בלי סעיפים פוסלי טיס. מה פוסל טיס? אסטמה פעילה, למשל (כלומר, אסטמה בילדות לא בהכרח פוסלת), מיגרנות, בעיות אורטופדיות וכמובן בעיות שמיעה – וכאן מקפידים במיוחד. מבחינת קב"א: 54-56, ודפ"ר 80. אל תבואו עם פחות מזה.
אבל חכו, המיונים רק התחילו. לפניכם עוד מבדקי צוות אוויר (מבחנים פסיכוטכניים, מכניקה וקואורדינציה), ירפ"א א' (מבחנים בנושאים שונים ושאלון אישי), ירפ"א ב' (שיחה עם פסיכולוג ובדיקות רפואיות) וגיבוש (תיזוזים, מסעות, משימות, סוציומטרי, תיזוזים). ואז – קורס טיס.

חובלים: פרופיל 82-97. מי שעובר את יום הסיירות, מוזמן ליום מיון בביתן חיל הים בתל השומר, שם הוא עובר מבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגיים. מכאן ממשיכים לגיבוש בן ארבעה ימים בבסיס חיל הים בחיפה, או לגדנ"ע חובלים בעכו.

סיכום ביניים: לא קל להיות חובל, אבל זה כלום לעומת הדרך שמחכה למי שרוצה להיות טייס. 2:1 לטיס.

קשה באימונים

טיס: בפרק הזמן שבו חייל מן המניין משרת בצבא בשירות סדיר, פרח טיס עובר קורס ובו, בין היתר: טירונות חי"ר, אימוני חי"ר מתקדמים, לימודי תעופה תיאורטיים, קורס צניחה, מסעות, ניווטים, מיומנויות טיסה, לימודים אקדמיים, צ'קים. שלוש שנים עד למסדר הכנפיים.

חובלים: קורס חובלים אורך כ-27 חודשים (יותר משנתיים), שאת מרביתם עוברים החניכים בהתאם למגמה אליה שובצו – שיט, מכונה או אלקטרוניקה. הם עוברים טירונות 03, טירונות ים, הכשרות עיוניות ומעשיות ולימודים גבוהים באוניברסיטת חיפה, עד לקבלת דרגות הקצונה.

סיכום ביניים: קורס החובלים מרשים, אבל לא כמו שלוש שנות הכשרה. 3:1.

הענקת כנפי טייס (צילום: Handout, GettyImages IL)
התעופה מן הקורס קלה יותר מהתעופה בתוך הקורס. צוערי קורס טיס | צילום: Handout, GettyImages IL

איזה ראש

טיס: אם אומרים שחיל האוויר זה לא צה"ל, אז מה נגיד על הטייסים? שהם הנסיכים שבארמון? ברור. לא קל בטיס – הדרישות גבוהות ומחמירות והתעופה מן הקורס קלה יותר מהתעופה בתוך הקורס – אבל מי שהגיע, יודע שהגיע לנחלה, ושצפויות לו שעות ארוכות של פינוקים בבסיס, והרבה רספקט בבית.

חובלים: כמי שעתידים לנהל כלי שיט גדולים במים סוערים, עם אחריות רבה על הכתפיים, צוערי קורס חובלים זוכים ליחס נוקשה, שאמור לסייע להם לתפקד בים, לבדם, תחת לחץ. אחר כך, כשיהיו קצינים, זה כבר יהיה סיפור אחר.

סיכום ביניים: האם יש לכם בכלל ספק שלטייסים כיף יותר? האם מעולם לא ביקרתם בבסיס של חיל האוויר? 4:1.

כוכבים נולדים

טיס: טייסים שומרים לרוב על מסתוריות ואות ראשונה של השם. המוכרים יותר הם אלו שמגיעים לצמרת החיל. בין אלו שהתפרסמו אפשר לציין את רון חולדאי, דן חמיצר ואילן רמון ז"ל.

חובלים: קורס חובלים הוא קורס יוקרתי שהכשיר אנשים רבים ומצוינים, אבל לא מאוד מפורסמים מחוץ למדים הלבנים. כאלה הם החובלים – צנועים.

סיכום ביניים: 5:1, אי אפשר לנצח את תהילת הטייסים המפורסמת.

אלופים נולדים

טיס: קורס הטיס מפרנס בדר"כ את צמרת החיל, כשגם המטכ"ל נהנה פה ושם מפירותיו. פעם אחת, לתקופה קצרה, היה לנו אפילו רמטכ"ל-טייס (דן חלוץ). בתקופת חלוץ ישבו במטכ"ל עוד שלושה טייסים: עידו נחושתן (ראש אג"ת והיום מפקד החיל), עמוס ידלין (ראש אמ"ן) ומפקד החיל אליעזר שקדי. טייסים נוספים שישבו במטכ"ל שלא בתפקיד מפקד חיל האוויר: עזר ווייצמן, דוד עברי, גיורא רום, רן גורן, גדעון שפר, גיל רגב וראש אג"ת הנוכחי, אמיר אשל. רשימת מפקדי החיל המכובדת כוללת, בין היתר, את מוטי הוד, בני פלד, אביהו בן נון, הרצל בודינגר ואיתן בן אליהו.

חובלים: חיל הים מתקשה לשתול קצינים במטכ"ל, ורוב מפקדיו נשארים בתוך החיל. כך עברו בקורס חובלים כל מפקדי חיל הים, ביניהם זאב אלמוג, אברהם בן שושן, עמי איילון, ידידיה יערי, אלי "צ'ייני" מרום ורם רוטברג.

סיכום ביניים: חיל הים עדיין לא הצליח לצאת מן הים ליבשה, לעומת חיל האוויר, וכך בוגרי קורס החובלים סובלים גם כאן מנחיתות ברורה. 6:1 חד וחלק.

סיכום סופי

התבוסה המוחצת אינה הוגנת. קורס החובלים, כפי שכבר הזכרנו, הוא אחד הקורסים היוקרתיים – וגם הקשים – שיש לצה"ל להציע למתגייסים. הוא מאתגר, מפרך ושווה. אבל אין לו שום סיכוי לעמוד מול היוקרה, הוותק והבחורות היפות של קורס הטיס.

>> שלדג מול מגלן: איזו סיירת מובחרת יותר?