חברת ג'נרל דיינמיקס חשפה את טנק המערכה העתידי (מדגים טכנולוגיה) שהיא מפתחת ה"אברמס X". לטנק תותח וכוונות משודרגות, מחשב מרכזי המאפשר לכלל המערכות של הטנק (תקיפה, הגנה וניידות) "לדבר אחת עם השנייה", כמו גם לקשר אותו לפלטפורמות נוספות, ביבשה, באוויר ואפילו בים.

המחשב והתוכנות של הטנק החדש מאפשרות שדרוג מערכות עתידי על ידי התקנת אפליקציות, ממש כמו בכל טלפון חכם. עיקר המערכות הטכנולוגיות של הטנק העתידי בפיתוח וכמובן שמסווגות. אולם השדרוג המעניין והמשמעותי ביותר נמצא בצריח הבלתי מאויש, המאפשר הקטנה של אנשי הצוות מארבעה כיום לשלושה.

בצבא הרוסי יש לציין, מפעילים כבר שנים טנקים עם 3 אנשי צוות. במקרה של הרוסים מדובר בחיסרון, משום שמערכת הטענת הפגזים האוטומטית שלהם שאפשרה את צמצום הצוותים התגלתה כאיטית מדי, מורכבת לתחזוקה ומועדת לתקלות.

האמריקאים, כך נראה על פי החשיפה, הצליחו להתגבר על הבעיות שהרוסים סובלים מהן. בשורה נוספת בדגם הטנק החדש עשויה להיות מנוע היברידי, משקל קל יותר ו"בינה מלאכותית" שתייעל את השימוש במערכות הטנק, ואת השילוב שלו עם מערכות לחימה נוספות.

רחוק ומהר יותר: מסוק העתיד נחשף

חשיפה נוספת שמספקת הצצה לעתיד מערכות הלחימה של צבא ארה"ב, היא הקונספט של מסוק האפאצ'י העתידי, מתוצרת חברת בואינג. מדובר בשדרוג משמעותי של דגם ה-AH-64E הכולל בין השאר כנפיים גדולות יותר, עליהן יש יותר נקודות תלייה (מ-4 כיום ל-6) לחימוש ובידוני דלק. גם כאן כמו בטנק, מנועים משופרים יגדילו את הטווח, המהירות ויכולות התמרון של המסוק.

בדגם העתידי של האפאצ'י תשולב בינה מלאכותית שתסייע לטייסים בניהול העומס של המשימות. מערכת פתוחה מודולרית (MOSA), תאפשר שילוב מהיר ויעיל של מערכות עתידיות, בהן כאלו שאמורות לשפר את יכולות הטיסה.

ביצרנית בואינג מציינים שהם ישדרגו את המכ"ם ויגדילו את מגוון ומספר החיישנים שיהיו על המסק"ר החדש. אלה ישפרו את "המודעות הסביבתית" של הצוות ויאפשרו חיבור איכותי לכלל מערכות הלחימה בשדה הקרב.

למסוק תהיה יכולת לשאת כמות גדולה של טילים מדויקים לטווח ארוך. בהדמיה שבואינג פרסמה ניתן לראות את המסוק עם 16 "טילי הלפייר" ועוד ארבע מיכלים סגורים, שמטרתם לא ברורה. חלק מהמומחים מעריכים שאלו מייצגים נשק לייזר עתידי, אחרים שמדובר במכלי שיגור של טילים חדשים.

נקודה מרכזית נוספת היא "אורך החיים" של המסוק החדש שעל פי היצרנית צפוי להיות גדול משמעותית מהדגמים הקיימים. אחת המשמעויות היא תחזוקה יעילה וזולה יותר. עלויות הייצור יהיו נמוכות וכך גם עלויות ייצור חלקי החילוף.

לצבא ארה"ב יש כיום מאות מסוקי אפאצ'י, אותם מתכננים להפעיל עד שנת 2030 לפחות. דגם המסוק העתידי, כמו הטנק שהוזכר קודם, נראים ככאלו המשתלבים עם שינוי המשימות של צבא ארה"ב בשנים האחרונות, הכולל מעבר מהמלחמה העולמית בטרור, להכנות למלחמה אפשרית מול צבאות סדירים של מעצמות כמו סין ורוסיה.

צבא הענק בפעולה (צילום: STR/AFP/GettyImages)
האויב במלחמה הבאה? צבא סין בתרגיל | צילום: STR/AFP/GettyImages