חיל האוויר האמריקאי קיבל לידיו נשק לייזר ראשון שניתן לשאת על מטוס קרב. היצרנית חברת "לוקהיד מרטין" חשפה כי לפחות אחת ממערכות הלייזר שפיתחה, נמסרה לחיל האוויר האמריקאי במטרה להתחיל בניסויים.

נשק הלייזר המדובר מגיע בצורה של "פוד" אותו תולים על אחת מנקודות הנשיאה של מטוסי הקרב. מטרתו לפגוע בטילים של האויב, בין אם כאלו ששוגרו ממטוס אויב או מסוללת נ"מ. ייתכן שהלייזר יוכל לפגוע גם במטרות אחרות, אך ביצרנית ובחיל האוויר האמריקאי לא חושפים כרגע את היכולות של המערכת, שנמצאת בשלבי ניסוי.

מדובר באתגר הנדסי מורכב מאוד. מערכות הלייזר הקיימות גדולות מדי בכדי שניתן יהיה לשאת אותן על מטוסי קרב. במקרה הזה ישנו מאמץ משותף של התעשיות הביטחוניות בארה"ב, חברות לוקהיד מרטין, בואינג ונורת'רופ גרומן, שבדרך כלל מתחרות ביניהן, בכדי לפתח את נשק הלייזר.

מטוס הקרב (צילום: Suhaimi Abdullah/Getty Images)
מטוסי קרב כיום. אתגר להתאים את המערכת | צילום: Suhaimi Abdullah/Getty Images
מטוסי קרב ומפציץ (צילום: handout, GettyImages)
מטוסי חיל האוויר האמריקאי. הניסוי העתידי עוד מעורפל | צילום: handout, GettyImages

העתיד כבר כאן? לא בדיוק

מדובר במערכת מורכבת שלה גם חסרונות רבים, בטח בשלב הזה, ועדיין לא ברור איזה מטוס קרב יבצע את טיסות הניסוי. בעבר חיל האוויר האמריקאי פרסם כי בכוונתם לבדוק נשק לייזר טקטי במהלך שנת 2021, אולם היעד השאפתני נדחה לשנת 2023 לפחות וגם זה כלל לא בטוח. ההערכה היא שיעברו עוד כמה שנים עד שיהיו כלי טיס חמושים בלייזר להגנה או התקפה.

בינתיים, טייסים של חיל האוויר האמריקאי ביצעו ניסויים עם מערכות לייזר מדומות, במסגרת של מערכות מציאות מדומה (VR) במטרה להדגים את הפוטנציאל של המערכת. אין ספק שבעתיד יהיו יותר מערכות לייזר בשדה הקרב ומדינות רבות בעולם משקיעות משאבים רבים בתחום.

בישראל, נזכיר, שר הביטחון בני גנץ אישר את ייצור מערכת הלייזר ליירוט טילים, "מגן אור" המפותחת על ידי חברת רפאל בשיתוף אלביט. מערכת זו ליירוט טילים, רקטות ופצמ"רים, אמורה להיות חלופה זולה יותר למערכות הקיימות. אולם גם כאן יש לציין, שעדיין ישנם אתגרים טכנולוגיים רבים עליהם צריך להתגבר ועוד מוקדם להעריך מתי תהפוך המערכת למבצעית.