חיל האוויר הטורקי פתח מפקדת תיאום ומסדרון אווירי מיוחד בכדי לקלוט את כלי הטיס הרבים שיגיעו ממדינות העולם עם סיוע הומניטרי. במקביל, הצבא הטורקי מפעיל מטוסים רבים ללא טייס (מל"טים) כדי לסייע לכוחות החילוץ על הקרקע. נציגי משרד החוץ וצה"ל כבר נמצאים בקשר עם אנשי המקצוע הטורקים בכדי לתאם את ההגעה של משלחת פיקוד העורף.

המל"טים הטורקים, באירקטאר TB2 מוכרים בזכות המשימה העיקרית שלהם, תקיפות וחיסולים מהאוויר באמצעות אמל"ח מגוון של טילים ופצצות. כלי הטיס האלה פועלים בזירות רבות, כולל במלחמה באוקראינה וכן בסוריה. אולם מאז החלו רעידות האדמה בטורקיה המפעילים של הכטב"מים התוקפים אחראים על משימה שונה לגמרי, הומניטרית להצלת חיים.

חיל האוויר הטורקי מפעיל רבים מהם במטרה לאתר מוקדי הרס, לכודים, להכווין ולתאם את פעולות החילוץ על הקרקע. כמו כן, ישנו נזק רב גם בכפרים מרחוקים מהערים הגדולות שחלק מהם נותקו לגמרי. כלי הטיס הלא מאוישים נשלחו לשם בכדי לאסוף מידע ולהכווין את המחלצים. למעשה, חלק מצילומי האוויר שפורסמו בהם נראה הנזק האדיר על הקרקע צולם מאותם כטב"מים של חיל האוויר הטורקי.

BYRKTR (צילום: BIROL BEBEK/AFP, GettyImages)
כטב"מ טורקי Bayraktar | צילום: BIROL BEBEK/AFP, GettyImages

תפקיד חיל האוויר באסון

מהתיעוד הרב שמופץ על ידי הטורקים ובכלי התקשורת, עולה גם שחלק מכלי הטיס האלה של חיל האוויר הטורקי נשלחו גם למוקדי הרס בסוריה. אותה סוריה בה הם תוקפים בדרך כלל.

לצבא ולחיל האוויר הטורקי יש תפקיד משמעותי בקליטת משלחות החילוץ והציוד ההומניטרי בכל העולם. הם פתחו מסדרון אווירי מיוחד שיאפשר כניסה ויציאה של הטיסות הרבות מבלי שתהיה הפרעה לתהליך וגם כדי שהדבר יעשה באופן בטוח בלי אירועי בטיחות.

בנוסף לזה, חיל האוויר הטורקי נערך לקליטת סוגים רבים של כלי טיס להם צריכים למצוא מקום בשדות התעופה הקרובים כמו גם לתת מענה לוגיסטי והכל במספר רב של שפות. מדובר בפעולה מורכבת לביצוע הדורשת מקצועיות גבוהה. אולם לצערם הרב של הטורקים יש להם ניסיון בתחום הזה.

חיילים בזירת רעידת אדמה בטורקיה (צילום: ILYAS AKENGIN/AFP/GettyImages)
חיילי צבא טורקיה באחת מזירות אסון רעידת האדמה | צילום: ILYAS AKENGIN/AFP/GettyImages