גם השבוע קיבלנו מכם המון שאלות, וגם השבוע אנחנו מקפידים לענות עליהן כמיטב יכולתנו. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

אני חיילת בסדיר, ובעוד ארבעה חודשים אני מתחתנת. ברצוני לדעת מהן הזכויות שלי, מתי משחררים אותי מהצבא וכמה חופשות מגיעות לי לפני החתונה?

כאשר חיילת (ולא חייל) מתחתנת, היא פטורה מחובת השירות הסדיר. זאת לאחר שנעשה רישום במשרד הפנים והמסמכים הרלוונטיים הועברו לצבא, כמובן. על פי רוב, מספיק רישום הנישואים בתעודת הזהות על מנת שהשלישות הצבאית תרשום אותך כנשואה.

כאמור, חיילת שנישאה זכאית לפטור משירות ביטחון. יחד עם זאת, ישנם חריגים: למשל חיילת שהתגייסה כעתודאית או חיילת שחתמה על שס"ן (שירות סדיר נוסף). בשני המקרים הללו, החיילת חותמת ומתחייבת להמשיך לשרת כרגיל גם במידה והתחתנה.

לכל חייל או חיילת המתחתנים במהלך שירות החובה מגיעים עשרה ימי חופשה מיוחדת, כלומר לא כאלה שנספרים במניין חופשת הרגילה, והם "על חשבון המערכת". את ימי החופשה ניתן לנצל ביחד או במפוצל (כלומר לפני החתונה, לאחריה, או גם וגם), החל מחודש לפני יום החתונה ועד עשרה ימים אחריו. חיילת המתכוונת להתחתן ולהשתחרר כתוצאה מכך, תנצל על פי הפקודות את ימי החופשה לפני יום החתונה. את הבקשה לחופשה המיוחדת מגישים אצל גורמי הת"ש ביחידה, תוך צירוף מסמכים המעידים על החתונה המיועדת. אם אין מסמכים כאלה בשלב זה, יש להגיש תצהיר חתום על-ידי עורך-דין, בו תצהירי שאת מתכוונת להתחתן, ומתי.

כלה עצובה (צילום: shevelev2005, Istock)
כמה חופשה מגיעה לי, והאם זה יספיק בשביל הטעימות? | צילום: shevelev2005, Istock

אם לאחר התיכון הייתי בשנת שירות, שנה במכינה קדם צבאית (דתית) או שנה ויותר בישיבה גבוהה – זה יפגע בסיכויי להתקבל ליחידות מובחרות? אם אכן אבחר ללכת ללמוד במכינה, ישיבה או לעשות שנת שירות, במה התהליך משתנה מבחינת גיבושים?

לוחם עם צבעי הסוואה (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
רוצה להגיע ליחידה מובחרת | צילום: David Silverman, GettyImages IL

שנת שירות או שנה במכינה אינן פוגעות בסיכוי להתקבל ליחידות מובחרות. אפילו אפשר להגיד שההיפך הוא הנכון – יהיה לך המון זמן לגשת ליום הסיירות, הגיבושים, המיונים, הראיונות וכו'. יתר על כך, בצה"ל נוטים להסתכל על תרומה אישית כשנת שירות או שנה במכינה קדם צבאית כגורם חיובי בשקלול סיכויי קבלתך ליחידות המובחרות.

התהליך לא משתנה בהרבה – אתה נותר אזרח, וככל מלש"ב יכול לפנות ללשכת הגיוס בבקשה לזימונים וכו'. תצטרך להסדיר את דחיית גיוסך לצה"ל, מן הסתם בצירוף מסמכים אודות שנת השירות או שנת המכינה.

אני רוצה להתגייס לדובדבן. מבחינת יכולות פיזיות אין לי בעיה, אבל יש לי OCD שכבר עבר ולא משפיע על התפקוד שלי, ואני עדיין לוקח כדורים. אני עומד לקבל צו ראשון וממש חשוב לי לדעת עם אני יכול לקבל פרופיל 97 כי אני לא מוכן לוותר על שירות ביחידה מובחרת. 

צה"ל לא חושף את הקריטריונים לקביעת הפרופיל הרפואי. במידה ולשיטתך אין ה- OCD רלוונטי יותר, כדאי להצטייד בחוות דעת רפואית מטעמך התומכת בגרסה זו עם הגיעך לצו הראשון.

אגב, במידה ובסופו של דבר לא תגיע לדובדבן אלא תתגייס לאחת מחטיבות החי"ר, עדיין תוכל לנסות ולהתמיין לסיירות. ואם לא תגיע גם לשם, תגלה כנראה שגם השירות בגדודים הוא לא פחות קרבי ומשמעותי.

אסטמת ילדות שעברה בגיל 12 מורידה / פוסלת שירות ביחידת קרבית? האם היא מורידה פרופיל?

על פי רוב אסטמת ילדות לא מונעת שירות בתפקיד קרבי, הדבר תלוי כמובן בתפקיד הספציפי.

לבן שלי נקבע פרופיל 97, על אף שאת מרבית ילדותו בילה בחדרי מיון מסיבות שונות. מאידך, באורח הזוי לחלוטין, נקבע לו קב"א נמוך - על אף שכל מי שמכיר אותו מוכן להעיד שמדובר בגאון. נוכח עובדות אלו, נחסמו בפניו תפקידים מרתקים שאין ספק שהוא היה מכתיב בהם סטנדרטים חדשים למלוא שביעות רצון הצבא. איך מבררים מה ואיך נקבע, ואיך מקבלים צ'אנס נוסף להוכיח שמדובר בטעות איומה?

בדיקת רופא (צילום: istockphoto)
חייב להינתן מענה בעניין הועדה הרפואית | צילום: istockphoto

לגבי הפרופיל - בצו הראשון העברתם מסמכים רפואיים הנוגעים לבעיות הללו? אם כן, מאוד מוזר שזה הפרופיל שנקבע, והדרך לשנות אותו היא לדרוש ועדה רפואית חוזרת. את זה אפשר לעשות בעיקר דרך פניות ללשכת הגיוס, במספרים אותם תמצאו במדריך הטלפונים הצה"לי שלנו. יבקשו מכם, ככל הנראה, לשלוח פקס, וחשוב לשלוח פקס מנוסח היטב שיבהיר עד כמה הדבר קריטי. רוב הסיכויים שהעניין ידרוש הצקות ושליחה חוזרת ונשנית של פקסים, אבל בעניין הועדה הרפואית חייב להינתן מענה, אפילו אם זה יהיה לבסוף ביום הגיוס עצמו.

לגבי הקב"א, העניין מסובך יותר. לא פשוט להשיג מבחנים פסיכוטכניים חוזרים. אבל כן קרו דברים מעולם, ועל כן מאוד כדאי להתאמץ כמה שיותר. תהליך הפנייה זהה לזה של הועדה הרפואית לקביעת פרופיל חדש, מבחינת הטלפונים והפקסים. במכתבים ובבקשות כדאי לציין ממוצע בגרויות אם הוא גבוה, מוטיבציה גבוהה לקצונה וכן הלאה. לא קל להזיז את צה"ל בקטעים האלה, אבל בכל מקרה, כדאי לנסות.

>> המפקדת שלנו מתעללת בנו. מה אפשר לעשות?
>> לכל השאלות במדור

יש לכם שאלה? כתבו אלינו ל-pzm@mako.co.il