אתם ממשיכים לשאול את כל מה שמטריד אתכם בנוגע לגיוס ולשירות בצה"ל, ואנחנו ממשיכים לעשות מאמצים ולהעניק לכם תשובות מהימנות ומעודכנות. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

לפני כשנתיים הייתי חולה באנורקסיה, והיום בצו הראשון סיפרתי את זה. אני די מצטערת שסיפרתי, בגלל שאני מפחדת שזה יוריד לי פרופיל. החלום שלי הוא לשרת ביחידת עוקץ. זה עלול להשפיע?

אכן, ייתכן והפרופיל יירד, או שייקבע לך סעיף קה"ס (קשיי הסתגלות) שימנע ממך להתגייס לתפקיד קרבי. הדבר תלוי בהתרשמות הגורמים המקצועיים בצו הראשון. במידה ותרצי לערער, תוכלי לעשות זאת על ידי פנייה ללשכת הגיוס. מומלץ לצרף לפנייתך המנומקת מסמכים רפואיים רלוונטיים, למשל חוות דעת של רופא מטעמך, ולבקש לעבור ועדה רפואית חוזרת.

חיילת לובשת מדים (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
מצטערת שסיפרתי. האנורקסיה יכולה להשפיע על הפרופיל? (תמונת אילוסטרציה) | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

אני מאוד רוצה להתגייס ליחידה קרבית ולהתקדם משם לתפקידים פיקודיים, אבל האם זה אפשרי עם עיוורון צבעים?

בעיקרון לא אמור להיות קשר בין יכולתך והתאמתך לצאת לפיקוד ובין עיוורון הצבעים שלך. הדבר קשור בפרופיל הרפואי שנקבע לך. ברוב המקרים לא יוריד עיוורון הצבעים את הפרופיל משמעותית (או בכלל), אלא יירשם כסעיף – אם כי הדבר תלוי בהחלטת הרופא בבדיקה הרפואית שנערכת במהלך הצו הראשון. שים לב לכך שרוב יחידות החי"ר לא יראו עיוורון צבעים כסעיף פוסל; אפילו בשייטת 13 אין מדובר בכזה.

כומתות (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
אולי לא תבדיל בין צבעי הכומתות, אבל לפקד על החיילים שחובשים אותן דווקא תוכל | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

אני רוצה להשתבץ ליחידת מחשבים, ושמעתי שבשביל להתקבל ליחידה כזו עם פרופיל גבוה מ-64 צריך להיות סופר גאון. זה נכון? יש יחידות מחשבים שלא מייחסות יותר מדי חשיבות לפרופיל? כדאי לי לנסות להוריד פרופיל בשביל זה? האם ייסגרו בפני דלתות?

בעיקרון, בעלי פרופיל קרבי אכן מיועדים לשירות קרבי. יחד עם זאת, תוכל לנסות ולהגיש בקשת מיון כחריג. תוכל לעשות זאת על ידי פנייה ללשכת הגיוס (את דרכי הפנייה תמצא בספר הטלפונים הצה"לי) ושליחת בקשה מנומקת ככל האפשר. עדיף לצרף, למשל, תעודות הצטיינות, המלצות וכדומה. כאן, בתשובה האחרונה במדור שאלות קיטבג הקודם, תמצא דוגמה לפורמט מכתב המיועד ללשכה. בעיקרון, אכן "ייסגרו" בפניך דלתות מסוימות, כל תפקיד לגופו כמובן, במידה ותוריד פרופיל.

בת שעושה שירות קרבי, לדוגמה ביחידת קרקל, חייבת לעשות מילואים?

בחורה שמתגייסת לשירות קרבי מחויבת גם בשירות מילואים. עם גיוסן חותמות הלוחמות על טופס "דין אישה כדין גבר" (שס"ן, שירות סדיר נוסף), לפיו הן מסכימות לשרת לפי התנאים בהם משרתים בחורים - שלוש שנות שירות חובה, וכן שירות מילואים (גם במידה ויהפכו לאמהות) עד גיל הפטור.

קרקל (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
לוחמות בגדוד קרקל. נפגוש אותן גם במילואים | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

איך מתקבלים לפרויקט גאמ"א?

מדובר במסלולי מיון למגוון תפקידי מחשוב ותפקידים בתחום המדעים המדויקים במערך המודיעין. המועמדים שיתקבלו ישולבו בתפקידים בתחומי עיצוב ופיתוח מערכות מודיעין, תחזוקה וטכנאות, תפקידים בתחומי המתמטיקה והמדעים המדויקים וכן תפקידים הנוגעים לפיתוח אמצעי הדרכה. בוגרי המסלולים משתמשים בכלי הפיתוח החדישים ביותר ובטכנולוגיות המתקדמות והעדכניות ביותר. הם בעצם חלק מהותי מההתפתחות המתמדת של מערך המודיעין הצה"לי כולו.

דרישות התפקיד הן ידע נרחב בתחום התוכנה והחומרה. ההכשרה כוללת הכשרות במסלולים שונים במסגרת הצבאית. בוגרי המסלולים השונים משובצים בבסיסים פתוחים וסגורים של חיל המודיעין, בהתאם להכשרת ובהתאם לצרכי החיל והצבא. בשל ייחודיות התפקידים, משך ההכשרה הממושך, טיבה ועומקה, נדרשת התחייבות לשירות קבע של בין שנה לשנתיים, בהתאם למסלול. לאחר מכן יש אופציות קידום רבות – בקצונה, הדרכה, התמקדות בפרויקטים לעומק וכו'.

האם יש אפשרות להתגייס לצה"ל למרות שאני אמא?

לעניין הגיוס, אין זה משנה אם את אמא – מה שמשנה הוא הגיל. באופן פורמלי, הגיוס אפשרי לנשים עד גיל 26 (רופאות עד גיל 38, ועולות חדשות שחייבות בשירות של 18 חודשים מגיל 27). כך מפורט בחוק שירות הביטחון.
יחד עם זאת, עדיין ניתן לנסות ולהתנדב. במידה ואת מעוניינת, את המספר של תא המתנדבים תמצאי בספר הטלפונים שלנו.

>> בדובדבן לא מקבלים חיילים בלונדינים?

יש לכם שאלה? טקבקו או שלחו לנו מייל ואולי תופיעו במדור הבא.