יום בעקבות לוחמים (צילום: אורי סמג'ה)
מפגן האש. טעימה מהיכולות המבצעיות של צה"ל | צילום: אורי סמג'ה

גם השנה נערך "יום בעקבות לוחמים", פרויקט המתפרש על פני שבועיים, במהלכו הגיעו לרמת הגולן כ-45 אלף מלש"בים בכיתות י"ב. צוות פז"ם הגיע לבלות קצת עם המלש"בים ולא שכח גם לצלם תמונות, אותן אפשר למצוא בעמוד הפייסבוק שלנו.

>> לכל התמונות מהאירוע כנסו לגלריה בפייסבוק של פז"ם

המתגייסים לעתיד ביקרו באתרים כמו עמק הבכא, אכמדיה, תל פאחר, תל סאקי, אתר ברק ועוד, שם הם למדו על הקרבות ומעשי הגבורה של לוחמי צה"ל במערכות השונות. בהמשך צפו המלש"בים במפגן אש רטוב של חיל השריון ושל חיל התותחנים ובהופעה של להקה צבאית. במהלך היום הסתובבו בין ביתני חילות ויחידות צה"ל, בהם הוסבר להם על התפקידים והפיתוחים החדשים בכל חיל, וביניהם מערך ההגנה האווירית (נ"מ), חיל השריון, חיל הים, חיל הרפואה, חיל השלישות, חיל החינוך והנוער, חיל החימוש, חטיבת הנח"ל, חיל ההנדסה הקרבית, חיל האיסוף הקרבי, חטיבת גולני, חיל התותחנים, חטיבת כפיר, גדוד קרקל, חטיבת גבעתי, חטיבת הצנחנים, חיל המשטרה הצבאית ועוד.

יום בעקבות לוחמים (צילום: אורי סמג'ה)
המלש"בים. יום כיף | צילום: אורי סמג'ה

אין בני נוער אחרים שיעשו את זה

מטרת הפרויקט, לו שותפים האגף החברתי-ביטחוני, חיל החינוך והנוער, האגודה למען החייל ועוצבת געש שבפיקוד הצפון, היא עידוד בני נוער לשירות משמעותי בצה"ל, בשנה הקריטית שלפני הגיוס. "אנחנו מדברים איתם על כך שבעצם אין בני נוער אחרים שיעשו את זה", סיפרה לפז"ם רס"ן רוית גרוסמן, קצינת החינוך של האוגדה. "הם עוברים בין האתרים, שומעים על הסיפורים ממפקדים מהשטח וגם מלוחמי עבר, כמו למשל אביגדור קהלני שמספר להם בעצמו את הסיפור של עמק הבכא. לשבת ולשמוע סיפור היסטורי רחוק מבחינתם עלול להיות משעמם, אבל עצם העובדה שבאים אנשים שבאמת נלחמו שם עושה להם משהו. בתל פאחר, לעומת זאת, מציגים לוחמי גולני ממש שחזור של הקרב תוך שימוש בירי דמה. זה מאוד מעניין, ואי אפשר להתנתק מזה".

יום בעקבות לוחמים (צילום: אורי סמג'ה)
מה התפקיד שלך? פוגשים את החיילים אחד על אחד | צילום: אורי סמג'ה

בתצוגת האש של השריון והתותחנים מקבלים החיילים לעתיד טעימה מהיכולות המבצעיות של הצבא. בביתנים הם יכולים לקבל תשובות ומענה לכל השאלות הרבות שעולות בתהליך הגיוס. "הם מדברים עם חיילים שמשרתים בתפקידים השונים", מספרת גרוסמן. "זה בעצם מאוד בלתי אמצעי – הם ממש פוגשים את האנשים אחד על אחד ויכולים לשאול הכל".

התלמידים מגיעים מבתי ספר תיכון מכל רחבי הארץ. "בעצם הפרויקט הזה, שהאוגדה מתייחסת אליו כמו לכל משימה צבאית אחרת מתוך הבנה שמדובר באחריות לאומית, מיועד לכלל בני הנוער. אנחנו לא משכנעים אותם בהכרח ללכת לקרבי – המטרה שכל אחד ישרת במסגרת היכולות שלו. לדעתי, החוויה הזו מותירה אצלם רושם עמוק וגם תורמת להם בבחירת המסלול הצבאי שילכו בו בשנים הקרובות".

ראש האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון, חיים בן עמי, שהפיק את האירוע יחד עם חילות צה"ל, נראה גם הוא מרוצה מאוד מהתוצאות ומחיוכי השמחה של המועמדים לגיוס. "בעקבות לוחמים השנה היה גדול וארוך יותר מהשנים הקודמות", הוא אומר. "שדרגנו את האתרים ושיפרנו את התנאים והתצוגות. ראוי לציון אביגדור קהלני שלא החסיר פעם אחת ב-7 השנים האחרונות וממשיך להנחיל את מורשת קרב עמק הבכא בדבקות אמיתית".

"שמעתי מבני נוער רבים שהיו כאן ב-10 הימים של הפרויקט הנהדר הזה שהחוויה שעברו כאן נתנה להם הרבה מוטיבציה להתגייס, ומורים מספרים לנו שהתלמידים חוזרים לכיתות ו"מרעילים" את הצעירים יותר, שכבר מצפים להגיע לכאן בשנה הבאה".

עוד תמונות בעמוד הפייסבוק של פז"ם

>> ציוד למתגייס: הרשימה המלאה