מזל"ט (צילום: איתי כהן, מערכת את"צ)
זה משחק? זה טיסן? זה מטוס? לא - זה מפעיל מזל"ט | צילום: איתי כהן, מערכת את"צ

בין הנהגים, הלוחמים, הפקידות והמש"קים של צה"ל מסתובבים להם גם כמה חיילים מיוחדים ששפר עליהם מזלם, והצליחו להשתבץ לאחד מהתפקידים היותר מגניבים שהצבא שלנו מציע. לא, אנחנו לא מתכוונים לטבח שעושה שבוע-שבוע, אלא יותר למציל צבאי שקם בבוקר כדי לרבוץ על שפת הבריכה או למדריך הגלישה שמכייף לו בסנפלינג במצוקי דרגות, ולא בשבת. איך מתקמבנים על התפקידים הנוצצים האלה? כל הפרטים לפניכם.

חסקה, חסקה: מציל צבאי בבריכה

לשבת בכל יום על שפת הבריכה ולחזק את השיזוף לא נשמע כמו לוקסוס שאפשר למצוא בצה"ל, אבל מסתבר שבחמש השנים האחרונות יש חיילים שבמקום לקום בכל בוקר לתרגיל פלוגה רטוב או סתם לתיוק מסמכים משמים קמים ועולים על כפכפים, נמרחים בקרם הגנה, תולים את המשרוקית על הצוואר ויוצאים למשימה הנועזת – הצלת חיי הרוחצים בבריכת הבסיס.

איך מגיעים לתפקיד הנחשק? בנות לפני גיוס המאותרות כמתאימות לתפקיד מגוייסות לחיל האוויר, נשלחות לקורס ומוצבות באחת מבריכות החיל. לאחרונה מציעים בחיל האוויר לשחייניות להצטרף לקורס המצילים, ואפילו מגדילים לעשות ומבטיחים להן הסמכה נוספת גם כמדריכות ספינינג, קרב מגע וחדר כושר. גם לחניכים או נפלים מקורס מדריכי אימון גופני ניתנת לעתים האפשרות להצטרף לקורס המצילים, ומדי פעם נשלחים אליו חיילים מהיחידות השונות גם כצ'ופר.

קורס המצילים הוא אחיד וכלל צה"לי, ונערך בוינגייט אחת לשנה. הוא נמשך כחודש, ובמהלכו נלמדים טכניקות הצלה מעשיות ועיוניות, לימודי עזרה ראשונה והחייאה. תנאי הקבלה לקורס המצילים דורשים פרופיל 72, ראייה תקינה ועמידה במבחן השחייה: חתירה 50 מטר ב-42 שניות, חזה 50 מטר ב-52 שניות וצלילה של 25 מטר. בחינות ההסמכה בקורס המצילים נערכות על ידי נציגי משרד העבודה והרווחה, אשר מעניק מטעמו תעודת "מציל מוסמך", התקפה לבריכה צבאית כמו גם לאזרחית.

בריכה צבאית (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
לפעמים אפילו הפקל"שיות של המח"ט מגיעות לרחוץ. הבריכה הצבאית | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

שיפתח עלי שיפתח: מדריך צניחה

אולי בשל ההשוואה למקצוע המקביל באזרחות, לתפקיד מדריך הצניחה בצה"ל נוצרה הילה של מינימום חנה סנש. הדימיון המפותח של מלש"בים המפנטזים על צניחות יום-יומיות מעל חוף הים, בצירוף העובדה שקורס מדריכי צניחה נערך רק אחת לשנתיים (בכל שנה אי זוגית בחודש אוגוסט) הפכו את תפקיד ההדרכה לנחשק יותר מטופס טיולים.

הקורס פתוח לבנים ולבנות, אך לכל אחד מהמינים מסלול קבלה אחר. בנות נדרשות לסמן כבר במנילה טרם הגיוס את תפקיד מדריכת הצניחה כמועדף עליהן. בנות בעלות פרופיל 82 ונתוני קב"א ודפ"ר מתאימים יזומנו ליום מיון של קורס מדריכי אימון גופני. מי שתעבור את יום המיון הראשוני תזומן בהמשך ליום מיון נוסף בבית הספר לצניחה שבתל נוף.

אצל בנים עוברת הדרך להדרכת צניחה בגיבוש צנחנים. בנים שציינו במנילה כי ברצונם להתגייס לצנחנים יזומנו ליום גיבוש, אשר במהלכו יחולקו למלש"בים שאלונים בעניין תפקידים מועדפים – אחד התפקידים הוא מדריך צניחה. בנים שיסיימו את הגיבוש בהצלחה ובעלי קב"א ודפ"ר מתאימים עשויים לקבל זימון ליום מיונים תעסוקתי בבית הספר לצניחה. יום המיון התעסוקתי כולל כמה מבחנים: מבחן תפקוד בגובה – שנערך על מגדל בגובה תשעה מטר ממנו נדרש לקפוץ בעזרת רתמה, מבחן עבודה בצוות, מבחן מנהיגות ומבחן הדרכה – בו נדרשים המועמדים להכין הרצאה בת חמש דקות על נושא שינתן להם קודם לכן, ולהרצות בפני קבוצה על מנת לבחון את כישורי ההדרכה והכריזמה של שלהם. מי שיעבור את יום המיון הזה יצטרך לעבור בדיקות נוספות, ולהתאפק עוד קצת לפני שיזמזם את "כשיפתח עלי כשיפתח", כי הזימון הבא לאחר מכן הוא ליום מיון רפואי בירפ"א בתל השומר.

מועמדים שסיימו את כל השלבים בהצלחה נקראים להתחיל את מסלול ההכשרה הנמשך כשנה, במהלכה עוברים המדריכים טירונות 05 במשך ארבעה חודשים, קורס צניחה מבצעי של שבועיים הכולל חמש צניחות, וקורס מדריכי צניחה הנמשך חצי שנה ובסופו מוסמכים המדריכים לרובאי 06.

קורס צניחה (צילום: עמית גוטליב , מערכת את"צ)
יותר מ-150 צניחות בשירות. מדריך צניחה | צילום: עמית גוטליב , מערכת את"צ

רד עלה, עלה ורד: מדריך טיפוס גלישה וחילוץ (טג"ח)

מועמדים לגיוס המחפשים להחזיק את החבל בשני קצותיו, למלא תפקיד אתגרי וגם לרכוש מיומנויות פרקטיות עשויים למצוא את מבוקשם במדור טיפוס, גלישה וחילוץ של צה"ל (טג"ח). אחת לשנה וחצי נערכים זימונים קדם צבאיים למדור טג"ח, ומלש"בים בעלי פרופיל 72 יכולים לבקש להיבחן ביום מיונים, הכולל בין היתר התמודדות עם מתאר מצוקי בעזרת חבלים.

בסיס המדור נמצא בבית הספר ללוחמה בטרור שבמתקן אדם, ותקופת ההכשרה אורכת כמעט שנה – חודשיים של טירונות 02 ועוד תשעה חודשי מסלול. החניכים נדרשים לגלות חוש טכני טוב, יכולת למידה עצמית, כושר אילתור ויכולות חברתיות והדרכתיות. חניכים שיסיימו את הקורס יצטרפו למדור טג"ח, אשר מהווה את הסמכות המקצועית בצה"ל לכל הנוגע להתגברות על מכשולי גובה ועומק בעזרת חבלים וציוד ייעודי, ובכל תנאי מתאר - סביבה מדברית, שלג, מצוקים, מערות או סביבה אורבנית.

במהלך השירות הצבאי עוסק המדור במתן הדרכה בגלישה וטיפוס ליחידות החילוץ של משטרת ישראל, יחידות מיוחדות של צה"ל ואף בפיתוח שיטות עבודה חדשות ובחינת ציוד. מסלול ההכשרה של המדריכים כולל לימודים עיונים ומעשיים, סדרות טיפוס ומתורגלים גם שיטות להובלת ציוד, התמודדות עם תוואי מושלג, רפואת טיפוס וחילוץ, התמודדות עם קירות טיפוס ומטאורולוגיה. האימונים וההדרכות נעשים בכל רחבי הארץ, כאשר הבסיס במתקן אדם מהווה רק את "הגב הלוגיסטי", כמו שאומרים במדור טג"ח.

קורס טיפוס גלישה (צילום: במחנה, עיתון "במחנה")
תתמודד עם מתאר מצוקי בעזרת חבלים, ואולי נקבל אותך. קורס טג"ח | צילום: במחנה, עיתון "במחנה"

האוטו שלנו: מפעילות האמרים

"פה תחתכי ימינה, תני פול גז עד סוף השטח המישורי ותבואי ברייס כדי לעלות את הרמפה ששם": לא, לא מדובר בציטוט מתוך התסריט של "מהיר ועצבני 5", אלא בשיחה של מדריכות האמרים בסתם עוד יום של חול על הדיונות שבנגב. אה, סליחה, ולא קוראים להן "מדריכות" האמרים, אלא "מפעילות האמר קרבי" – ועדיף לזכור את זה, כי לא בטוח שכדאי לעצבן מישהי שנוהגת על רכב במשקל ארבעה טון.

90 בנות מרכיבות את פלוגת ההאמרים במרכז הלאומי לאימוני יבשה (מל"י) שבצאלים וטוחנות את השטח שבדרום דק דק, ובמקום להתבשם בז'אן פול גוטייה החדש מתבשמות באבק דרכים ומתאפרות בפודרה עשוייה מעפר מדברי.

הגיוס לתפקיד מתחיל בקורס קדם צבאי, שבסופו מקבלות המלש"ביות רשיון נהיגה על משאית במשקל עד 12 טון – על חשבון הצבא, כמובן. מיועדת שעוברת את הטסט בהצלחה מקבלת תאריך גיוס חדש לטירונות 02 בניצנים, זיקים או מחנה 80. לאחר הטירונות עוברות החיילות הכשרת נהיגה על רכב כבד והאמר בבה"ד 6 בצריפין, ולבסוף מגיע פרק האימון היעודי - קורס מפעילי האמר קרבי, המתבצע במרכז לאימונים טקטיים בצאלים. הקורס האחרון מתמקד בפיתוח מיומנויות הדרכה ונהיגת שטח בהאמר קרבי - כלומר, השלב הסופי, בו הופכת החיילת התמימה שאך התגייסה לחיית שטח שלא תרצו לפגוש ברמזור.

בסיום הקורס ולאורך השירות הצבאי מדריכות מפעילות ההאמרים חיילי מילואים וסדיר במערכות השונות הקיימות בהאמר. המפעילות אחראיות על חניכה ובקרת המתאמן לפני האימון, ובמהלכו על אכיפת כללי המשחק במטרה לדמות שדה קרב ריאליסטי.

לוחמות בהאמר (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
לא כדאי לעצבן אותן. מפעילות האמר קרבי | צילום: David Silverman, GettyImages IL

מטיס מזל"ט (מטוס זעיר ללא טייס)

אחד המשפטים הקבועים שמפקדים אומרים לטירונים הוא ש"נגמרו המשחקים, ועכשיו כשהתגייסתם כדאי שתתחילו להתנהג כמו חיילים". אבל לא עבור כולם הגיוס אומר גיים-אובר: עבור מלש"בים שהמשחק האהוב עליהם היה הטסת טיסנים בפארק, המשחק יכול להמשיך גם בשירות הצבאי בחיל האוויר עם הטסת כטב"מ – כלי טיס בלתי מאוייש. די דומה לטיסן מהפארק, רק טיפה יותר גדול ועולה כמה מאות אלפי דולרים יותר, זה הכל. וחוץ מזה, אם מישהי שואלת אתכם מה אתם עושים בצבא, לגיטימי שתגידו לה "טייס" - את המילה "מזל"ט" אפשר לומר בשקט.

בחיל האוויר שני קורסים להפעלת מל"טים – מפעיל חוץ ומפעיל פנים. הראשון אחראי להטסה של הכלי מבסיס האם ליעד וחזרה. מפעיל החוץ הוא בדרך כלל מי שנפל לאחר שנה מקורס טייס. הקורס נמשך כשמונה חודשים.

המפעיל הנוסף, מפעיל החוץ, אחראי להמראה ונחיתת המזל"ט והתפקיד פתוח למלש"בים בעלי פרופיל 64 ומעלה, קב"א 54, ניסיון של שנתיים בטיסנאות, עמידה בתנאים הרפואיים והמבדקים הפסיכוטכניים והסכמה לשירות קבע של שנתיים.

לאחר טירונות 02 מתחיל מסלול ההכשרה הכולל לימודים עיוניים בנושאי פיזיקה, חשמל, מכניקה, אווירונאוטיקה ומטאורולוגיה. השלב המעשי בקורס נמשך כשנה שבמהלכה לומדים החניכים להטיס כטב"מים מסוגים שונים, ואחריו מגיע קורס אימון מבצעי, יציאה לתפקיד מעשי או יציאה לקורס קצינים וקריירה של שנים בחיל – השמיים הם הגבול.

מזל"ט (צילום: מיכאל שבדרון , מערכת את"צ)
היית חנון-טיסנים באזרחות? אין סיבה להפסיק עם זה עכשיו | צילום: מיכאל שבדרון , מערכת את"צ
>> איזה עוד תפקידים מחכים לכם בצה"ל? כנסו למדריך התפקידים השלם

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il