בשבוע האחרון הסכסוך בין ארמניה לאזרבייג'אן משודר בכל העולם. מגיעים משם סרטי מלחמה אכזריים באיכות HD, משרדי ההגנה של שני הצדדים מתחרים על תמונת הניצחון ומפרסמים תיעוד של טנקים מתפוצצים, משאיות חיילים מתאיידות ומערכות לחימה רבות שעולות באש. מלחמה שכבר נדיר לראות במאה העשרים ואחת.

מי שרגיל לעקוב אחרי הסכסוכים במזרח התיכון, למשל בסוריה של השנים האחרונות מרגיש קצת כאילו שהוא צופה בקרקס נודד. הטנדרים העמוסים בלוחמים שמוכרים מהמלחמה בדאע"ש וקרבות המורדים הכורדים בסוריה ועיראק, העדויות על פעילות שכירי חרב רוסים, מערכות הגנה אווירית שלהם ומנגד, מטוסים ללא טייס שמפציצים אותם מהאוויר - כולם מוכרים מהקרבות בסוריה, בלוב ועכשיו - באזרבייג'אן-ארמניה.

זרים הדליקו סכסוך שלא עניין את העולם

זירת המלחמה הזו מתודלקת על ידי כמה מעצמות ומדינות זרות גדולות הרבה יותר. בראשן נמצאות רוסיה וטורקיה שנלחמות בשלוש חזיתות בעצם. כמו בסוריה ובלוב כל אחת תפסה צד באמצעות שליחים ושכירי חרב. סכסוך מקומי שנמשך כבר שנים רבות ולא עניין את העולם באמת, הפך קטלני בגלל אינטרסים זרים.

השליטה על חבל נגרונו-קרבאך היא נושא שנוי במחלוקת בין ארמניה ובין אזרבייג'אן כבר למעלה ממאה שנים. הסכסוך התעצם אחרי קריסת בריה"מ עד כדי מלחמה עקובה מדם שהסתיימה ב-1994 אולם מאז נרשמו עוד לא מעט עימותים והסלמות.

הלחימה (צילום: KAREN MINASYAN/AFP, GettyImages)
אזרבייג'אן-ארמניה | צילום: KAREN MINASYAN/AFP, GettyImages

מה שקורה שם בשבוע האחרון ממש לא התחיל עכשיו. כבר בחודש יולי משרד ההגנה של אזרבייג'אן פרסם תיעוד של טילים משוטטים ישראלים מסוג הארופ שנמכרו בעבר לאזרים והשמידו כלים משוריינים של ארמניה.

באופן אבסורדי משהו, ישראל מצאה את עצמה בסכסוך הזה באותו הצד בו תומכת גם טורקיה של ארדואן. בתקופה האחרונה נחתו בישראל מספר טיסות של מטוסי תובלה אזארים שהעמיסו אמל"ח. לפחות שתי טיסות נחתו בשבוע האחרון בבסיס חיל האוויר. חלק מהאינטרס הישראלי הוא העובדה שאזרבייג'אן גובלת באיראן.

טורקיה, שבחודשים האחרונים ערכה סדרה של תרגילים צבאיים עם אזרבייג'אן, מסייעת לאזארים באופן גלוי באספקת נשק ולטענת הצד הארמני גם באופן מעשי. מטוס F-16 של חיל האוויר הטורקי הפיל מטוס סוחוי SU-25 ארמני שתקף עמדות של צבא אזרבייג'אן. לטענת הארמנים, הטורקים אף הציבו מטוסי קרב בבסיסים של חיל האוויר האזארי.

בנוסף כמו בלוב, טורקיה שלחה לשם שכירי חרב הנאמנים לה מסוריה על פי הדיווחים מדובר בלפחות 4,000 כאלו, למרות שחלק מהם התלוננו בעבר כי טורקיה חייבת להם כסף. ברשתות כבר מתפרסמות תמונות שעל פי הדיווחים הן של הרוגים ופצועים סורים.

מעבר לזה הטורקים סיפקו לאחרונה מספר גדול של מטוסים ללא טייס לאזארים ואלה משמדים כמויות אדירות של אמצעי לחימה ארמנים. למרות שלצבא ארמניה מטוסי קרב מתקדמים מסוג סוחוי SU-30 ומערכות נ"מ מתוצרת רוסיה. כמו בלוב וסוריה, בקרמלין רואים את האמל"ח המתקדם שלהם מתפוצץ לרסיסים וממש לא אוהבים את התמונה.

"טורקיה הכינה שכירי חרב בסוריה"

מהצד השני נמצאים הרוסים, שהחלו להזרים כמויות גדולות של נשק לארמניה. הם רואים בה נקודה אסטרטגית ומחזיקים שם בסיסי צבא. כמו כן יש להם גם ברית הגנה עם ארמניה. לטענת הרוסים, הטורקים פעלו רבות כדי לחמם את הסכסוך האחרון והכינו את שכירי החרב הסורים כבר לפני כמה חודשים.

בצד של הארמנים נמצאת גם איראן. על פי דיווחים שונים חלק מהנשק הרוסי מועבר דרכה לארמניה. זה נחשף בין השאר לאחר שאחת המשאיות המובילות הוצתה. בנוסף האיראנים החלו למנף את המלחמה הזו גם לצרכי התעמולה שלהם והפיצו תיעוד שמראה לטענתם איך הפילו מטוס ללא טייס של אזרבייג'אן, דיווח שטרם קיבל אימות רשמי.

אחת הטענות היא שטורקיה ורוסיה מנצלות את המצב שבו מעצמות המערב כמו ארה"ב, בריטניה ואחרות עסוקות במאבק בקורונה ואינן מתערבות בשלב זה. למרות התמיכה המערבית המסורתית בארמנים, שאותם הטורקים ניסו בעבר להשמיד ("שואת הארמנים"). הרוב המכריע של תושבי אותו חבל נגורנו קראבך עליו נלחמים הם ארמנים.

נכון להיום, עיקר הסיוע המערבי נשאר בתחום הדיפלומטי וההצהרתי, אך יש טענות שקיים גם סיוע מערבי בדמות ייעוץ ביטחוני ומודיעיני. בנוסף נטען שאותן מדינות גם מזרימות נשק לארמנים דרך גופי המודיעין שלהם שפועלים בתאום עם הרוסים.

במערב ערים לכך שמזה שנתיים-שלוש אזרבייג'אן מחממת את הגזרה יחד עם הטורקים, שמזמן הפכו ל"איש הרע" של העולם. מבחינת האזארים מדובר בעניין של כבוד ונקמה. 

באופן נדיר האמריקאים, הרוסים והאיראנים - שילוב שאל קיים בדרך כלל - נמצאים באותו הצד של הסכסוך הזה, כשישראל באופן נדיר לא פחות מוצאת את עצמה אמנם נגד האיראנים, אבל כביכול גם בצד שמנגד למערב. ועוד ביחד עם טורקיה.

לוחם מיליציות בסוריה (צילום: BAKR ALKASEM/AFP via Getty Images)
לוחם פרו טורקי בסוריה. ישראל מסייעת לאותו צד? | צילום: BAKR ALKASEM/AFP via Getty Images