תקרית חריגה במהלך תרגיל גדול של צבא רוסיה הסתיימה על פי הדיווחים בכמה פצועים קל. בסרטון שעלה לרשת נראים חיילים מתעדים שיגור טילים בתרגולת הגנה אווירית, כשלפתע משהו משתבש, התמונה מתחילה לרעוד והחיילים נראים תופסים מחסה.

זה קרה במסגרת תרגיל "קווקז 2020" בהשתתפות צבאות נוספים, במהלך ירי חי של מערכות הגנה אווירית מסוג S-400 שכמוהן פרס הכוח הרוסי המסייע לצבא אסד גם בשטח סוריה.

בסרטון ניתן לראות שיגור של שני טילים מאחד המשגרים כאשר באוויר יש לפחות עוד טיל אחד ששוגר מסוללת S-400 נוספת. הטיל הראשון יוצא לעבר המטרה בלי בעיות מיוחדות. הבעיה מתחילה עם שיגור הטיל השני.

השלב הראשון עובר בהצלחה והוא נורה מהמשגר. אז אמור להגיע השלב השני של השיגור לכיוון המטרה. רק שהחלק הזה לא קורה, ככל הנראה בשל תקלה טכנית. בשלב הזה ניתן לראות את החיילים נמלטים כדי לתפוס מחסה מאחורי כלי רכב. הטיל עצמו נראה כשהוא נופל סמוך מאוד למשגר ומעלה עשן שחור.

ברוסיה, שם משווקים מערכות S-400 למדינות רבות בתור אחד מאמצעי ההגנה האווירית הטובים בעולם, מאוד לא אהבו לראות את התמונות. בטח אחרי שמדובר באירוע שני מהסוג הזה בתוך פחות מחודש. שיגור דומה בוצע ב-3 לספטמבר וגם אז אחד מהטילים נפל סמוך למשגר כתוצאה מתקלה טכנית.

תרגיל קווקז הבינלאומי הוא אימון ענק שמתנהל בכל שנה. לצד הצבא הרוסי השתתפו גם צבאות סין, בלארוס, ארמניה, פקיסטן ומינאמר. בנוסף היו שם גם קצינים מצבאות איראן, אינדונזיה, טג'יקיסטן, קזחסטן וסרי לנקה, שנכחו כ"משקיפים".

המערכת (צילום: PAUL GYPTEAU/AFP, GettyImages)
מערכת הגנה אווירית S-400 מתוצרת רוסיה | צילום: PAUL GYPTEAU/AFP, GettyImages

מבחינת הרוסים תרגילים מהסוג הזה הם אירוע יחסי ציבור משמעותי למערכות הלחימה שלהם. שיגור כושל יכול לפגוע במאמצי השיווק. במקביל על פי כלי תקשורת בטורקיה, שקיבלה את המשלוח הראשון של סוללות S-400 שעלה לה בסילוק מפרויקט החמקן, זוהו בחודשים האחרונים כמה בעיות עם המערכות.

לטענת כלי תקשורת ביוון, האויבת הגדולה, הטורקים סירבו לאפשר לרוסים גישה כדי לתקן את המערכת. הם מתעקשים שמהנדסים מקומיים יטפלו בבעיות, אולם אלה לא הצליחו לעשות את זה בחצי השנה האחרונה.

מומחים רוסים טוענים שכל עוד טורקיה לא תאפשר למהנדסים רוסים לתקן את התקלות, זה לא ייפתר משום שלטורקים אין את היכולת לעשות את זה. כך או אחרת, נראה שגם דיווח זה לא ממש מסייע לרוסים בתהליך המכירות, כשבין המדינות שהוזכרו כרוכשת פוטנציאלית נמצאת גם איראן, אך היא עוד צריכה שיוסר סופית האמברגו שאוסר עליה לרכוש נשק.

האיראנים באתר (צילום: Daesh Hunter, YouTube)
בכירים איראנים בוחנים מערכות ברוסיה לאחרונה | צילום: Daesh Hunter, YouTube