הניסוי נדחה בכדי למנוע  הסלמה בקוריאה הצפונית, ארכ (צילום: חדשות 2)
טיל החץ. מערך ההגנה האווירית עם הפנים קדימה | צילום: חדשות 2

מערך ההגנה האווירית עבר שינוי עצום בשנתיים האחרונות: החל מהחלפת השם, דרך שינוי המבנה הארגוני ועד להפעלת מערכת "כיפת ברזל" אשר מוכיחה את הצלחתה מדי הסלמה. ומה צופן לו העתיד?

בכירים מהתעשיות הביטחוניות הציגו בכנס ההגנה מפני טילים החודש את המערכות העתידניות שיקלוט המערך בקרוב, ביניהן "שרביט קסמים" ו"חץ", בהתאם לאיומים המשתנים על מדינת ישראל.

שרביט הקסמים - מערכת הגנה רב משימתית

"מדובר במערכת שתיתן הגנה מאיומים רבים, החל מטילי קרקע שיורים מסוקים אשר טסים מאוד נמוך, עד לאיומים בליסטיים דרך כל הסוגים שאפשר לדמיין. מהאטמוספירה עד הקרקע, בטווחים ארוכים ובאיזורי הגנה רחבים", אמר ראש מנהלת שרביט קסמים והגנה אווירית ברפאל, אל"ם (מיל') פיני יונגמן. המערכת, אשר תוכננה במסגרת שיתוף פעולה עם גורמים בטחוניים בארה"ב, עתידה לתת מענה לשני סוגי טילים - טילים בליסטים קצרים וטילי שיוט.

"החזון של המערכת והמיירט שבה, הוא שיודעים להתמודד עם הכול. היא מתבססת על מיירט מאוד מתקדם בעל טכנולוגיה שמהווה את השפיץ של הטכנולוגיה הקיימת, מסוגלת להתקשר לכל מערכת בקרה אחרת ולשמש כפלטפורמה יורה לכל מערכת ירוט", מסביר אל"ם (מיל') יונגמן.

בנוסף, הציג אל"ם (מיל') יונגמן את מאפייניה הרבים של המערכת החדשה. "היא מסוגלת לעבוד בכל מזג אוויר עם הסתברות גבוהה מאוד לירוט ויזום של האיום, יודעת לכוון לנקודה שתיזום את ראש הקרב של האיום", ציין יונגמן, שהוסיף כי "שרביט קסמים" יודעת להתמודד עם מספר רב של מטרות, לבחור את המטרה הספציפית המאיימת מתוך סל המטרות, גם אם יש סוגים שונים של מטרות תוך אותו מטח. יחד עם זאת, המערכת יודעת להתמודד עם איומים בטווח אווירי שיש בו אלמנטים שאנו לא רוצים ליירט כגון אלמנטים טסים או מטוסים שלנו. יונגמן ציין כי תחזוקת המערכת פשוטה מאוד, וכי המערכת עצמה מאוד חסכונית ומאוד זולה ביחס לביצועים שלה, בהשוואה למערכות אחרות.

יירוט מוצלח, ארכיון (צילום: חדשות 2)
"כיפת ברזל", כיכבה בכל סבבי ההסלמה האחרונים | צילום: חדשות 2

"איזורי ההגנה של 'שרביט' מאוד רחבים. לא מדובר במערכת סוללתית אלא מערכת ארצית ואיזורית הנמצאת במרכז אחד, עם פריסה די מצומצמת של אתרי שיפור המכסה את המדינה", פירט אל"ם (מיל') יונגמן, והוסיף כי "לצד מערכת ה'חץ' ו'כיפת ברזל', 'שרביט' מהווה את הסנדוויץ' אשר עובד בתווך ביניהן, ויודע לנהל את כל היירוטים על פי המדיניות שנקבעת מלמעלה, מקצה לקצה". וכיצד זה יראה בפועל? מדובר בפלטפורמה ניידת של משגר, אשר נושאת 12 טילים בעלי שיגור אנכי בכיסוי של 360 מעלות, בעלי קצב מהיר של שיגורים ושל טעינה מחדש, נייד וניתן לפריסה בכל מקום, אשר נשלט מרחוק על ידי מערכת השליטה והבקרה.

חץ 2 וחץ 3 - מערכת ירוט פורצת דרך

מערכת ה"חץ" הינה מערכת נגד טילים בליסטיים, אשר פותחה בישראל בסיוע מימון אמריקני ובשיתוף עם חברת בואינג האמריקנית. המערכת מורכבת ממספר רכיבים - מערכת ניהול ירי - "אתרוג זהב", מרכז בקרת משגרים - "אגוז חום", מכ"ם ייחודי - "אורן ירוק", משגר טילים וטיל. השיגור של המערכת, נבנה על ידי סנסורים ומיירט שיודע להגיע בזמן ובמרחב על מנת ליירט את המטרות. כיצד עובד היירוט? רוכשים את המטרה הרצויה, מזהים אותה, לאחר מכן עושים פעילויות של חישובים כדי לייצר את הנקודה האופטימלית בה משגרים לאוויר, על מנת שהטיל יגיע לנקודה בדיוק של סנטימטרים בודדים.

_OBJ

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

"שמענו הרבה על האיום המשתנה, ולכן היום המערכת מתמודדת עם איומים שקודמיי בתפקיד לא חלמו אפילו שיהיו", אמר ראש מנהלת "חץ" בתעשייה האווירית, אל"ם (מיל') יצחק קאיה. "מדובר בתהליך פיתוח שהוא תהליך נמשך, אך מהצד השני האיום משתנה בקצב אדיר. האתגר שלנו מביא למצב שכל הזמן נהיה צעד אחד קדימה. אני משווה באנלוגיה לסמארטפון, כל שנה יוצאת לשוק גרסה חדשה ואם לא תהיה בעלת כל הנתונים של החדש ביותר, לא תהיה רלוונטית. החשיבות של להיות בשדה עם היכולת הנדרשת כדי לתת מענה לאיום המשתנה מאוד דרמטית", ציין קאיה והוסיף כי מדובר במערכות מאוד מורכבות, אשר דורשות אינטגרציה ברמות שונות, ולכן מבצעים ניסויי טיסה וניסויים קרקעיים ומקיימים מודלים מספר רב של פעמים.

בתוך כך, הציג קאיה את טיל חץ 3, אשר נועד ליירט טילים בליסטיים בעלי טווח ארוך, בגובה רב יותר מאשר חץ 2, ונמצא כעת בשלבי פיתוח. הטיל הוא אקסו-אטמוספירי, כלומר מיועד ליירט טילים תוקפים בחלל, ובכך לספק למערך יירוט הטילים הישראלי אפשרויות טובות יותר לפגוע בטילים בליסטיים או בתחמושת שלהם במהלך מעופם. "מדובר באיומים שכבר אמורים לייצר קפיצת מדרגה ביכולת ההתמודדות שלנו. הצורך המבצעי איתו יצאנו לדרך התלווה לשני מתחים גדולים, המתח בין הרצון לזליגה קרובה לאפס כאשר מדובר באיומים לא קונבנציונלים, ומצד השני הכרה במגבלות התקציב. מערכת החץ יודעת להתמודד עם השניים", סיפר קאיה, והוסיף כי "יחודיות נוספת של הטיל הינה תפיסה המאפשרת יכולות סגירה ברמה גדולה, אשר נותנת אפשרות לשגר טיל לנקודת המתנה בחלל, וכאשר יש זיהוי ודאי, יכול הטיל להפנות לכיוון המטרה וליירט, ותוך כדי אם צריך לשלוח עוד טיל ולראות אם המטרה זלגה".

קאיה ציין כי משמעות הטיל החדש הינה כי הוא "פותח את השמיים", יודע ליירט רחוק, מחוץ לאטמוספירה, מאפשר נפח ירוטים גדול הרבה יותר ונותן מספר יכולות יירוט על מנת להגן על ישראל מפני האיומים.

>> אתר צה"ל

>> הנשק החדש של צבא ארה"ב: "ספינה חמקנית"