יחידת אלפא ללוחמה בטרור של הספצנאז הרוסי עברה הרבה גלגולים עד שהגיעה ליעודה הנוכחי. היא החלה בתור היחידה ללוחמה בטרור של ה-KGB ולאחר פירוק ברית המועצות הפכה ל"המשרד נגד טרור" של ה-FSB (יורשו של ה-KGB). לאחר מכן, הייתה לגוף שמאבטח את נשיא רוסיה וכיום נקרא המרכז לניהול פעולות מיוחדות, שוב תחת ה-FSB, או במילים אחרות, הימ"מ של רוסיה. מאז הוקמה היחידה, לוחמיה ביצעו משימות ברחבי העולם כולו: פשיטות מעבר לקווי האויב, התנקשות במאות אנשים וחילוץ של מאות בני ערובה. כמו אחיותיה מהעולם גם היא טעמה לא פעם את טעמו המר של הכישלון, אולם כיום היא ניצבת בשורה הראשונה של היחידות ללוחמה בטרור, כפי שניתן לראות בסרטון.

צוות המתנקשים של ה-KGB

ספצאנז, כוח למשימות מיוחדות, זה כינוי שנולד בימי ברית המועצות וכלל את כל יחידות העלית הסובייטיות – החל מיחידות צבאיות בדרג החטיבה, דרך יחידות של ארגוני ביטחון שונים כמו שירות בתי הסוהר ומשמר הגבול, ועד לכוחות העלית של הצבא הרוסי וארגוני הביון כמו ה-KGB. כח אלפא ללוחמה בטרור היא יחידת לוט"ר עלית שהוקמה ב-29 ביולי 1974 בפקודתו של יורי אנדרופוב, אז ראש ה-KGB, תחת המנהל השביעי של הארגון.

תפקיד היחידה היה לוחמה בטרור וטיפול באירועי מיקוח (החזקת בני ערובה) רגישים. בנוסף, תפקידם היה להגיב במקרה של השתלטות עוינות על מתקני המדינה כמו בסיסים רגישים ומתקני גרעין. באותם השנים נשלחו לוחמי היחידה לשלל פעולות ברחבי העולם והם צברו שלל איקסים חרוטים על הכת. אנשי היחידה השתלטו בין השאר על ארמונו של נשיא אפגניסטן במבצע שפתח את מלחמת אפגניסטן-רוסיה. הנשיא חוסל במבצע "הסתערות 333" שנמשך 35 דקות בלבד יחד עם הפילגש שלו ובנו.

יחידת אלפא הרוסית (צילום: יחידת אלפא הרוסית)
מיחידה עם מורל נמוך, הפכה לסיירת של אחת המעצמות החזקות בעולם. לוחמי יחידת אלפא | צילום: יחידת אלפא הרוסית

לאחר שברית המועצות התפרקה, היחידה הועברה להיות תחת מנהל האבטחה ותפקיד הלוחמים היה לשמור על חייו של נשיא רוסיה. באותן השנים, המצב הפנימי במדינה היה בכי רע. בינואר 1991 יצאו ההמונים להפגין ברחובות. שלבי הפרוק של ברית המועצות כללו לא מעט זעזועים, בין השאר במדינות הלוויין לשם נשלחו כוחות צבא, כולל אנשי אלפא, בכדי לעשות סדר. אחת הפעולות היתה הפעולה בה אנשי האלפא השתתפו בהסתערות על מגדל הטלוויזיה בווילנה ובסיום הפעולה נספרו 14 גופות של אזרחים.

שעתה הקשה של היחידה היתה באוגוסט של אותה השנה, אז מורדים השתלטו על הבית הלבן הרוסי. לוחמי היחידה היו אמורים להשתלט על המבנה ולנטרל את המפגינים, אך מכיוון שהיו מעורבים בפעולה אזרחים, כוחות הצבא ובתוכם יחידת אלפא נדרשה לסגת ממוסקבה. הלוחמים שמחד חשו נבגדים על כך שנשלחו להילחם באזרחים רוסיים ומאידך לא זכו לאמון הממשל, עזבו את היחידה האחד אחרי השני ופנו לעסקיהם הפרטיים. העטרה חזרה לראש היחידה נבשנת 1995, אז היא הוכפפה ל-FSB והפכה באופן רשמי לימ"מ המשודרג של רוסיה.

יחידת אלפא הרוסית (צילום: יחידת אלפא הרוסית)
סמל היחידה | צילום: יחידת אלפא הרוסית

גיבושים רצחניים ומבצעים מיוחדים במינם

בעבר כללה יחידת אלפא תתי יחידות כמו היחידה טקטית לסיכול התקוממויות, פלוגה טקטית מיוחדת ופלוגת החבלה. כיום היחידה מחולקת, כמו מקבילות בעולם, ליחידה שמתמחה בפשיטות, יחידה שמתמחה בפשיטות עם שימוש בסנפלינג (קופים), יחידת חבלה ופריצה וככול הנראה מספר יחידות נוספות שהרוסים מתאמצים להסתיר.

קבוצת אלפא נמצאת תחת ניהול מחלקה A  באגף שנקרא "המרכז למטרות מיוחדות", אגף ב-FSB שמאגד תחתיו את כל הכוחות המיוחדים של שירות הביטחון הפדרלי. מפקדת היחידה והמרכז לאימונים המרכזי שלהם נמצא בבסיס בלשיחה 2, סמוך למוסקבה. היחידה אחראית על טיפול בכל פעולות טרור על אדמת רוסיה, הגעה מהירה באמצעות מסוקים ובנוסף על חילוץ בני ערובה. היחידה אחראית על פיתוח תורת לחימה עצמאית ובנוסף על בדיקת האבטחה במתקנים רגישים באמצעות תרגילי חדירה.

כדי להיות לוחם ביחידה צריך לשרת בין שלוש לחמש שנים בצבא הרוסי כאשר ישנה עדיפות בקבלה לקצינים. מרבית הלוחמים מגיעים לשם מחיל הצנחנים שבעצמו נחשב לגוף מיוחד שדורש מעבר של גיבושים קשים. מי שמצליח לעמוד במבחני מיון קשים במיוחד יכול להגיע גם משאר הצבא. ידוע כי היחידה גייסה בעבר גם לוחמי חי"ר רגילים אנשי קומנדו ימי ואפילו טייסים.

משבר בית הספר בסלאן (צילום: Oleg Nikishin, GettyImages IL)
משבר בית הספר בסלאן. התכנון היה מדויק, הביצוע לא לחלוטין | צילום: Oleg Nikishin, GettyImages IL

כדי להתקבל ליחידה המועמדים צריכים לעבור גיבוש שנמשך שלושה שבועות, גיבוש הזהה למרבית יחידות הספצנאז, שכולל מסעות ארוכים עם משקלים כבדים ולילות בלי שינה. במהלך הגיבוש בודקים את הכושר של המועמד כמו גם את כשירותו המנטלית ובניגוד לשאר הצבא גם את החשיבה העצמאית ויכולת האלתור. הגיבוש מסתיים, בין השאר, במבחן של קרב מול לוחם יחידה ותיק. המועמד אמור להחזיק מעמד בקרב במשך עשר דקות ובשנים האחרונות יש לפחות שלוש עדויות על מועמדים שמתו במהלך הקרב הזה.

אלפא כאמור, פתחה את מלחמת אפגניסטן כאשר חיסלה את הנשיא במבצע נועז. בדיוק שנתיים לאחר מכן, דצמבר 1981, הם כבר הצילו חיים. היה זה אחרי ששני מחבלים חטפו מספר ילדים בבית ספר. אלפא פרצו למקום והצליחו לשחרר את בני הערובה ולחסל את המחבלים. חצי שנה לאחר מכן לוחמי היחידה הצליחו לנטרל מחבל מתאבד מול שגרירות ארה"ב ובנובמבר 1983 הם שיחררו מטוס חטוף.

משבר התיאטרון במוסקבה (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
אחד הניצולים מחולץ מאולם התיאטרון במוסקבה | צילום: Getty Images, GettyImages IL

האלפא חוזרת לגדולות

לאחר פירוק ברית המועצות, הפכו לוחמי יחידת אלפא לשומרי הראש של הנשיא ולא השתתפו במבצעים. כאשר פרצה מלחמת צ'צ'ניה הראשונה הם נשלחו לאבטח את המפקדים הבכירים, את בסיסי חיל האוויר ובהמשך הלחימה גם את ממשלת הבובות שהמשטר במוסקבה הקים במדינה. במהלך מלחמה זו הם "חזרו למשחק" והחלו לקבל משימות חשאיות שעל פי גורמים במערב כללו חטיפה ורצח של מתנגדים צ'צ'נים.

בשנת 1995 הלוחמים יצאו למבצע הראשון שלהם במתכונת הנוכחית של היחידה. 1,600 בני ערובה נתפסו על ידי מחבלים בבית חולים שבעיר בודיונובסק. על הפעולה פיקד שאמיל באסייב – מי שהפך לאויב מר של הרוסים, אדם שבמשך שנים העסיק את אלפא. הפעולה נכשלה אחרי ש-129 בני ערובה נהרגו ולמעלה מ-400 נפצעו. בין ההרוגים נמנו גם 14 לוחמים של אלפא ובאסייב עצמו הצליח לברוח והפך למפורסם. הוא חוסל במלחמת צ'צ'ניה השנייה ועל פי השמועות, המחסלים היו אנשי יחידת אלפא. כמו כן, באותה שנה הם שחררו בהצלחה עשרים בני ערובה מאוטובוס שנחטף על ידי טרוריסטים צ'צ'נים.

משבר התיאטרון במוסקבה (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
לוחמי היחידה פורצים לתיאטרון במוסקבה. אירוע שהסתיים בכי רע | צילום: Getty Images, GettyImages IL

מאז פרצה מלחמת צ'צ'ניה השנייה, 1999, אלפא השתתפו בעשרות מבצעים מוצלחים לשחרור בני ערובה, אבל ללא ספק הפעולה הכי מפורסמת של היחידה היה משבר בני הערובה בתיאטרון במוסקבה. ב-23 באוקטובר 2002, לא פחות מ-50 טרוריסטים צ'צנים משתלטים על תאטרון במוסקבה ולוקחים 850 אזרחים כבני ערובה. לא רק כמות המחבלים הייתה חריגה, בעיה נוספת הייתה בדמות מספר רב של נשים שנשאו על גופן חגורות נפץ. מדובר היה באלמנות של לוחמים צ'צ'נים – האלמנות השחורות.

ביומיים של משא ומתן מנסים הרוסים להתיש את החוטפים ולאחר מכן הם מנסים פתרון יצירתי כשהם מזרימים פנימה גז סודי שהרדים את כולם. אחרי שהם מבינים שכולם ישנים, הלוחמים פורצים פנימה ומחסלים ליתר ביטחון את כל האלמנות השחורות עם כדור בראש. בהמשך מתפתח קרב עם חוטפים שלא היו באולם הראשי. 39 חוטפים חוסלו בתוך מספר דקות.

המשבר הזה מוכר ככישלון בגלל כמות ההרוגים הגדולה, אבל באלפא מספרים עד היום על הצלחה מבצעית כבירה ויש שאומרים בצדק. כאשר המבצע הסתיים, היו מרבית בני הערובה בחיים. הבעיה הייתה ששאר הגופים, בעיקר ההצלה והפיקוד הבכיר, לא היו מתואמים ופינוי הנפגעים היה לקוי. בני הערובה, המעולפים, הושכבו על הגב מה שגרם לחנק ומוות. עוד התברר שהפיקוד הבכיר לא הכין מספיק רכבי פינוי ולא הכין ציר פינוי מסודר. בסך הכל נהרגו שם 129 בני ערובה, רק שניים מהם כתוצאה מירי החוטפים, רבים נפצעו באורח קשה.

יחידת אלפא הרוסית (צילום: יחידת אלפא הרוסית)
לוחמי יחידת אלפא באימון | צילום: יחידת אלפא הרוסית

הכישלון השני שנצרב בתודעת היחידה היה שנתיים לאחר מכן ב-1 בספטמבר 2004. הפעם הצ'צ'נים משתלטים על בית ספר בעיר בסלאן ולוקחים כ-1,300 בני ערובה, רובם ילדים. אלפא נשלחו למקום, אבל הבעיה שלהם הייתה ערב רב של יחידות, חלק מהן כלל לא נועדו ללחימה בטרור, שהתפרסו בזירה, כולל סתם אזרחים חמושים. הם תכננו לפרוץ למקום כשהם מחופשים לרופאים, אולם המחבלים חשדו בהם ופתחו לעברם באש. לפני שהם מספיקים להגיב ולאלתר פעולה חלופית  כל החיילים והאזרחים שהיו באזור פתחו באש לכיוון בית הספר. מפקד מקומי הפעיל בין השאר טנק ומסוק קרב שירו לעבר בית הספר. התוצאה הייתה קטלנית: 334 אזרחים נרצחו, 186 מהם היו ילדים ועוד מאות נפצעו.

מאז אותו אירוע השתתפו לוחמי אלפא בעוד מבצעים נקודתיים ומוצלחים. ישנה הערכה כי מספר מועט של לוחמים פעל בתקופות שונות באפגניסטן אחרי הפלישה של ארה"ב ב-2001. הצלחות היחידה הביאו את מדינות ברית המועצות לשעבר להקים יחידות אלפא משלהן. בין השאר ניתן למצוא יחידות עם שם דומה בגאורגיה, קזחסטן ובלרוס. יחידות אלה מאומנות על ידי יוצאי אלפא המקורית אולם רווחת הסברה כי רמתן המבצעית נמוכה יותר מזו הרוסית. היחידה ממשיכה להתאמן ומקפידה על יכולת מבצעית גבוהה ותגובה מהירה. כמה מהירה? צפו בסרטון ותקבלו מושג.

>> הפורמוזה: מחלקת המבצעים המיוחדים של צבא פולין