יחידת הפורמוזה הפולנית (צילום: סופרפ)
התחילו כיחידת צוללנים והפכו לסיירת של הצי הפולני | צילום: סופרפ

ברב העולם, פולין מוכרת כמדינה מזרח אירופאית קטנה פאסיבית מוכת מלחמות שסובלת שנים רבות מהסכסוך הוותיק בין שכנותיה ממזרח וממערב – גרמניה ורוסיה. תהליך ארוך ומעניין שמתרחש במדינה בעשורים האחרונים הצמיח צבא חזק בסטנדרטיים בינלאומיים ובתוכו אחת מהיחידות המיוחדות מהנחשבות ביותר באירופה, אך מוכרת פחות – הפורמוזה, יחידת הקומנדו של הצי הפולני.

הקמת היחידה מתחילה כשני עשורים לאחר סוף מלחמת העולם השנייה. באותם הימים, פולין הייתה במעמד של מדינה חצי עצמאית הנתונה תחת חסות סובייטית ממזרח כאשר כל כוחה הצבאי הוא עצמאי, אך מצד שני, נסמך על משאבים סובייטים מיושנים בלבד. בשנת 1974, עלה הרעיון של הקמת יחידת צוללנים בחיל הים הפולני. כשנה לאחר מכן, היחידה כבר מוקמת תחת שייטת 3 של חיל הים הפולני והיא מורכבת מקבוצת צוללנים פולנים שמצטרפים לצבא ומביאים איתם את הידע המקצועי בתחום שלא היה קיים בצבא הפולני קודם לכן.היחידה ממוקמת בבסיס הפורמוזה, בסיס לחוף הים הבלטי שהוקם בזמן המלחמה על ידי הצבא הגרמני ונקרא על ידיהם "הפורמוזה" - מכאן שמה המסורתי של היחידה.

יחידת הפורמוזה הפולנית (צילום: סופרפ)
סמל המחלקה | צילום: סופרפ

בעשור הראשון, היחידה מקיימת פעילויות הגנתיות במימי הים הבלטי שלחופיו יושבת פולין בכפוף לשייטת 3 בה היא פועלת. מיחידת צוללנים שתפקידה הגנה, היא הופכת ליחידת קומנדו לכל דבר. בחלוף עשור, היחידה כבר עוסקת באיסוף מודיעין, הנחת מטענים תת ימיים, ביצוע פעולות חבלה תת ימית, פעולות התגנבות ופעולות עוקץ. בנוסף לכך היא גם נושאת ביכולות צניחה בשטחי אויב, הכוונת אש, הסתערבות, הסוואה ועוד.

שייטת 3 תחתיה שובצה היחידה, יועדה למשימות הגנת החופים ופחות למשימות מרוחקות ויזומות. בכדי למצות את יכולותיה של היחידה מבלי לגרוע מתפקידה של שייטת 3, 12 שנים לאחר הקמתה, הפורמוזה נפרדת מהשייטת והופכת ליחידה עצמאית שעונה לשם "מחלקת המבצעים המיוחדים". היחידה הופכת לכוח קומנדו לכל דבר – כזה שלא יורד ברמתו מכח הקומנדו של  גרמניה השכנה ממערב ולא של ברית המועצות השכנה ממזרח, כזו שמוכרת בשמה השני – אריות הים הפולנים. שמה המסורתי והמוכר יותר של היחידה הוא הפורמוזה. השם שלה ניתן לה על שם הבסיס שבו היא יושבת שבעבר היה בסיס גרמני ששמו היה הפורמוזה.

יחידת הפורמוזה הפולנית (צילום: סופרפ)
במחלמת עירק השנייה מילאו תפקיד משמעותי במפרץ. לוחמי היחידה באימון | צילום: סופרפ

בשנת 1992, נופלת ברית המועצות ובהובלת הנשיא לך ולאנסה, פולין צועדת אל העתיד, הכלכלה שלה משתקמת אט-אט מימי המשטר הסובייטי וגם הצבא רואה כתוצאה מכך עדנה חדשה. בשנת 1994, היחידה החלה לעשות לה שם בינלאומי כשלראשונה החלה שיתוף פעולה עם ברית נאט"ו ובאופן פרטני החלה בשיתוף פעולה ענף מול כוחות הים החזקים ביותר בעולם המערבי – הצי הצרפתי, הצי הגרמני, הצי הבריטי והצי האמריקאי. חמשת הכוחות קיימו לא מעט שיתוף ידע ותרגילים משותפים.

ארסנל שמשלב מזרח ומערב

פולין, כך מסתבר, היא יצרנית לא קטנה של אמצעי לחימה והיא ייצרה לעצמה לא מעט מכלי הנשק שהצבא שלה עושה בהם שימוש. יחד עם זאת, יחידת המבצעים המיוחדים, שחלק מהפעולות שהיא מבצעת עדיין סמויות לא הסתפקה בתוצרת המקומית ופנתה לעשות שימוש בכלי נשק מתוצרת חוץ.

בשנותיה הראשונות, כאשר פעלה תחת מדינה סובייטית, כלי הנשק של יחידת העלית נסמכו על מיטב התוצרת הרוסית, כאשר כיום הם עדיין בשימוש היחידה, ביניהם, ה-SSP1 – אקדח שמיועד לירי מתחת למים, קלצ'ניקוב, רובה סער סובייטי מסוג APS ורובה צלפים SVD  (דראגונוב). בעשורים האחרונים, נכנסו לשימוש כלי נשק מתקדמים יותר ומערביים לשימוש היחידה, בעיקר אודות לשיתוף הפעולה עם האמריקאים וצמיחת הכלכלה הפולנית, כך שהיחידה המיוחדת נהנית גם מכלי הנשק הסובייטים וגם אלו המערביים.

יחידת הפורמוזה הפולנית (צילום: סופרפ)
חייל הפורמוזה באימון לוחמת שטח בנוי | צילום: סופרפ

פועלים יחד עם שאר צבאות העולם בנקודות חיכוך

כחברה בברית נאט"ו, פולין לוקחת חלק בפעילות של צבאות זרים בזירות מרוחקות כמו עירק ואפגניסטן. מאחר והמציאות בפולין עצמה רגועה, עיקר הפעילות של הפורמוזה היא בעיקר מעבר לים ופחות בבית, אם כי חלק ממנה עדיין מצוי בכוננות לחופים הבלטיים. הפעילות הראשונה של המחלקה בזירה מרוחקת הייתה בתחילת העשור הקודם במפרץ הפרסי במלחמת עירק השנייה. במלחמה זו, לצי הפולני, בתוכו הפורמוסה היה אחראי על אבטחת הנמלים ומתקני הנפט של עירק ובנוסף על מתן גב לוגיסטי לצבא ארה"ב.

המיקמה הזו מיקמה אתל הצי הפולני בכלל ואת היחידה בפרט במקום הקרוב לראש הפירמידה במקבץ היחידות המיוחדות ומאז היא לוקחת חלק נכבד גם בלחימה באפגניסטן כאשר שולחת לשם כוחות בהיקפים שונים לסירוגין.

בין היחידות הכי מודרניות בצבא פולין

התנופה הכלכלית היחסית שחווה פולין בשנים האחרונות עושה לצבא כולו, כולל הצי, רק טוב. אלא שהכלכלה הפולנית עדיין לא יציבה לחלוטין וחווה משברים שונים. בשנים האחרונות היתה בפולין כוונה לעבור תהליך למודרניזציה שאמור היה לכלול רכישת מטוסים חדשים, הטמעת ספינות טילים חדשות ואמצעי לחימה מתקדמים יותר ומערביים. משבר כלכלי שפקד את המדינה דחה את תהליך המודרניזציה שצפוי לצבא.

הפורמוזה שמקיימת כבל מעלה משני עשורים שיתוף פעולה מלא עם האמריקאים, נהנית מסיוע חיצוני של האמריקאים, מה שבא לידי כאמור באימונים משותפים, אבל גם בכלי נשק אמריקאים שהועברו להם מהמערב.

יחידת הפורמוזה הפולנית (צילום: סופרפ)
הארסנל - שעטנז של מוצרים סוביטים עם מוצרים מערביים | צילום: סופרפ
>> אימון מיוחד: המארינס vs סיירת גבעתי