איך ייראה צה"ל של 2012? השאלה הזו מורכבת מכפי שנראה. בעידן בו צבאות משתנים בתהליכים מדורגים, המושפעים משיקולי תקציב ומהחלטות ארוכות טווח, לפעמים קשה לשים את האצבע על השינויים הגדולים באמת. לכן איגדנו עשרה חידושים עיקריים, בתחומים שונים, שצפוי צה"ל לעבור השנה. קבלו סיכום שנה שדווקא מסתכל קדימה.

שדה הקרב המודרני: צה"ל מכשיר האקרים תוקפים

אילוסטרציה (צילום: ויקיפדיה)
"עושה מעשה לחימה, אך אין סכנה לחייו". משפיעים על שדה הקרב | צילום: ויקיפדיה

צה"ל החליט לייסד את 'מערך התוקפים': בנובמבר פורסם כי אגף המודיעין יכשיר 15 בעלי מקצועות חשאיים שישפיעו על שדה הקרב בצורה קריטית, ביניהם האקרים, מפעילי מערכות סודיות ובעלי תפקידים מסווגים. ברוב המקרים, לא ניתן לפרט את תוכנה ואופייה של הפעילות המיוחדת שיקיימו חיילי המערך, למעט העובדה כי אלה ישפיעו על שדה הקרב ישירות – מהמחשב. בכתבה באתר "וואלה!" צוטט בכיר באמ"ן באומרו כי "תוקף על פי ההגדרה משפיע על שדה הקרב. עושה מעשה לחימה, אך אין סכנה לחייו".

חיילי מערך ה"תוקפים" יפעלו גם בצוללות ובכלי שיט אחרים וכן בעולם התקשוב. החיילים, שייבחרו לאחר מיונים קפדניים, יידרשו לחתום על שנת שירות נוספת, יעברו הכשרה ממושכת, ותוענק להם תעודת "תוקף" שתבסס את מעמדם בין תומכי הלחימה ללוחמים.

בעידן שמתבסס יותר ויותר על לוחמת הסייבר, אמ"ן מתכונן לשינויים מהותיים במבנה הארגוני, ובין השאר ימקד את עבודתו ברשת האינטרנט – מבלי לזנוח מערכים מסורתיים. ראש אגף המודיעין, האלוף אביב כוכבי, אמר באחרונה כי כ-40 אחוז מחיל המודיעין עוסק בעולם הסייבר. העולם בעצם זז קדימה: שדה הקרב השתנה, וחוץ מטנקים ולוחמים, לא מעט ממשקל הכובד נופל גם על מפעילים מתוחכמים מרחוק. בכיר באמ"ן הסביר כי כיום לא מחפשים בחיל המודיעין רק דוברי ערבית – אלא יותר חיילים שחיים את עולם הרשת. עוד נאמר כי לא תיחסם דרכם של צעירים "מומחים" בעולם האינטרנט, הסובלים מבעיות קשב וריכוז, וצורכים למשל ריטלין.

דרגה חדשה: רב נגד משנה, רנ"ם בשבילכם

אין תמונה
דרגת הרנ"ם. תתחדשו

ביוני 2011 אישר פורום מטכ"ל את התכנית "דרך קבע", לפיה רק הלוחמים המשרתים בקבע יפרשו מהצבא בגיל 42. משרתי הקבע האחרים, לעומת זאת, יוכלו לפרוש רק בגיל 48. דרגות קצונה לא חסרות לצורך העניין, ואנשי קבע שימשיכו לשרת זמן רב יותר בצה"ל יוכלו להתקדם; דרגות הנגדים, לעומת זאת, הן עניין אחר.

הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, אישר באותו המעמד לעצור דרגה חדשה לנגדים, רב נגד משנה, רנ"ם בשבילכם. מדובר בתוספת לחמש הדרגות הקיימות, שתיענד בגאון בין דרגת הרס"ב (רב סמל בכיר) ובין דרגת הרנ"ג (רב נגד), הבכירה בסולם דרגות הקצונה. מדובר צה"ל נמסר כי הדרגה עדיין לא נכנסה לשימוש, ואכן צפויה להגיע לכותפות במהלך השנה הבאה.

לצה"ל יש עיניים בגב: מתכוננים לקליטת אמצעי התצפית החדש

גרניט (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
רכב האיסוף "גרניט". מערכת מתקדמת | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

בחיל האיסוף הקרבי מתכוננים לקליטת ה"גרניט", רכב איסוף חדש שיספק ללוחמים מערכת מתקדמת לאיסוף מודיעין, בכל מקום בו עלול להתעורר חיכוך עם האויב, בכל גזרות הלחימה והביטחון השוטף. החידוש הוא שבאמצעי האיסוף החדש, המכ"ם לא זז הלוך וחזור על מנת לכסות את 360 המעלות של תא השטח, אלא "בוהה" בשטח ובעצם סורק את כולו בו זמנית.

בניגוד לרכב ה"רקון" הנמצא כעת בשימוש, לא יידרשו שני חיילים למשימה, כאשר אחד סורק את השטח באמצעות המכ"ם והשני מתצפת על מטרות חשודות שאותרו באמצעותו; מעתה יפעל המכ"ם אוטומטית, כשהוא מזהה בעצמו תזוזות בשטח, בהן מתמקד הלוחם, שיוכל לתצפת על מטרות חשודות בלחיצת עכבר. האמצעי החדש, פיתוח של חברת "אלתא מערכות" הממוקדם על רכב מסוג פורד הידוע בצה"ל כרכב "קרקל", אמור להיכנס לכל מערך האיסוף הקרבי בטווח שבין השנה הקרובה לשלוש השנים הקרובות

לוחמים גם באש: לוחמי צה"ל יוכשרו ככבאים

יחידת חילוץ והצלה - תרגיל (צילום: דובר צה"ל)
לוחם חילוץ והצלה במהלך תרגיל. בקרוב גם כבאי | צילום: דובר צה"ל

לוחמי החילוץ וההצלה של פיקוד העורף יתחדשו  השנה בהכשרה חדשה ורלוונטית מתמיד: שנה אחרי אסון הכרמל, ובעוד מרבית ההבטחות לשיפור שירותי הכבאות האזרחיים טרם יושמו, יוסיפו הלוחמים כישורי כבאות לרזומה; בתוך כך, ייכנסו לשימוש הצבא שלוש עד ארבע כבאיות חדשות בכל פלוגה. עד כה הפעיל פיקוד העורף כוחות כיבוי במילואים בלבד, שלקחו חלק בהתמודדות עם השריפה בכרמל.

באחרונה הוחלט גם להקים גדוד חילוץ והצלה נוסף, שלוש שנים אחרי שהוקמו הגדודים שחר וקדם. הקמת הגדוד החדש וכן ההכשרה במקצוע הכבאות ייערכו לראשונה בחודש מרץ 2012. מסלול הכשרת הלוחם יוארך לצורך העניין בשלושה שבועות, במהלכם ייצאו החיילים והמפקדים לבית-הספר לכיבוי ויוסמכו ברמת כבאות בסיסית. הכיוון, אגב, הוא הקמת חטיבת כיבוי והצלה בפיקוד העורף. בפיקוד בוחנים גם את האפשרות להעניק תג וסיכה זהה לכל הגדודים הסדירים.

מחזקים את הגבול המצרי: בניית גדר מואצת, וחטיבה וגדוד חדשים

גבול מצרים (צילום: איילה פנייבסקי, עיתון "במחנה")
גזרת החולות בגבול מצרים. מתגברים למול האיומים (צילום: במחנה) | צילום: איילה פנייבסקי, עיתון "במחנה"

עקב המתיחות בגבול עם מצרים, מוקמת בימים אלה החטיבה המרחבית אילת, שתסייע לפיקוד הדרום בשמירה על הגבול – כך דיווח שבועון "במחנה" בסוף נובמבר. החטמ"ר מוקם תחת עוצבת אדום, על רקע המתיחות בגבול מצרים, שתחילתה בפיגוע בכביש 12 בחודש אוגוסט.

לפני הקמת החטיבה החדשה, היה חטמ"ר שגיא אחראי על רוב גבול מצרים. לאחר ההקמה, גזרת עוטף אילת וחלק נוסף מהגבול הפכו להיות תחת שליטת החטיבה החדשה. עד עתה, אומרים גורמים בצה"ל, הייתה בעיה לשלוט על כוחות ומפקדים התקשו לעיתים להגיע לאירועים במהירות. לחטמ"ר לא צפויים להיות כוחות קבועים מלבד המפקדה, אלא כוחות מתחלפים.

כרגע החטמ"ר עדיין אינו עומד בפני עצמו, ובראשו עומד מפקד חטיבת הנח"ל, אל"ם אמיר אבולעפיה, שיוחלף בעוד מספר חודשים על ידי מח"ט 188, אל"ם שמוליק אולנסקי. מדובר צה"ל נמסר כי בפיקוד הדרום פועלים להקמת מפקדה קבועה, ולה מפקד קבוע, שתיכנס לפעילות בחודשי הקיץ הקרוב.

בד בבד, מתעבה מערך האיסוף הקרבי בגזרה באמצעות גדוד חדש שיוקם בעוד כשלושה חודשים. ההחלטה להקים את הגדוד החדש, ששמו טרם נקבע, התקבלה לאור האיום הגובר בגזרה המצרית ובגזרת עזה. עד היום, היה גדוד נשר אחראי הן לגזרת מצרים והן לגזרת עזה. עקב התעצמות האיום והגידול במשימות בשתי הגזרות, התגבשה ההבנה שנכון יהיה להקים גדוד נוסף. פלוגת בלוני איסוף צפויה להשתלב בגדוד החדש, כאשר מיקום הצבת הבלונים ייקבע בהתאם להתרעות ולהערכות מצב של המפקדים בשטח – מה שיתבטא ביכולת לתת התרעות על חדירות ואיומים, לפני שהם מתממשים.

בתוך כך, ממשיך פרויקט "שעון החול" לבניית גדר בגבול מצרים: 110 ק"מ מהגדר צפויים להיבנות עד סוף חודש פברואר. הבנייה כולה החלה בינואר 2010, וצפויה להסתיים עם סוף 2012, בתקציב של 1.3 מיליארד שקלים. בתחילה היה יעד הסיום הרבעון השלישי של 2013, אך בעקבות המתיחות בגבול הוקדם התאריך. בעיית המסתננים האפריקאים היא אחת מהסיבות לאטום את הגבול המערבי, אך נדמה כי האיום המדאיג יותר הוא הפעילות החבלנית העוינת. כשתושלם בניית החלק הנוכחי של הגדר, יתחילו לעבוד במהירות על בנייתם של 45 קילומטרים נוספים, כאשר אורכו של הגבול עומד על כ-240 ק"מ, שהגדר תכסה 230 מתוכם – זאת בשל תנאי השטח. באזורים בהם לא תיבנה גדר, יינתן מענה טכנולוגי לאיתור גורמים עוינים.

גם המשתחררים מתחדשים: יוכפל מענק השחרור ללוחמים?

חיל שיריון (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
פז"ם-חייל עם קסדה מצדיע | צילום: David Silverman, GettyImages IL

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק שאמורה להעלות משמעותית את מענקי השחרור. על פי הצעת החוק שהוגשה על ידי חבר הכנסת משה (מוץ) מטלון, יוכפל מענק השחרור ללוחמים ששירתו שלוש שנים ויותר מכמעט עשרת אלפים שקלים ל-20 אלף שקל. מענק השחרור של תומכי הלחימה יגדל מכ-6,000 שקלים לכ-16 אלף. גם המענק הניתן למשרתים בשירות המוגדר "אחר" (כלומר לא לוחם ולא תומך לחימה) וכן למשרתים בשירות הלאומי צפוי לגדול. על פי ההצעה, תיפרס העלאת מענק השחרור לאורך ארבע שנים, החל מ-2012. חשוב לשים לב כי ההצעה תיכנס לתוקפה כתיקון לחוק קליטת חיילים משוחררים רק במידה ותאושר בקריאה שלישית.

חיילים עורפיים? נא לבחור קופת חולים

פזם בחורה עם מדחום (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
חולים? אכן מבאס. מזל שאפשר ללכת לקופת החולים במקום למסדר חולים | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

חידוש משמעותי במיוחד, לפחות בעיני החיילים, ייושם החל מינואר 2012: חיילים עורפיים בשירות חובה ובקבע יוכלו לבחור את קופת החולים ממנה יקבלו טיפול רפואי, כמו גם לעבור בחופשיות בין הקופות השונות. אמנם את רפואת השיניים, שירותי בריאות הנפש, המיון הרפואי והרפואה התעסוקתית ימשיך לספק חיל הרפואה – אבל כמה טוב לדעת שאם השפעת תוקפת, המסע לגימלים הופך פשוט יותר.

כבר לפני כשנה הועברו חיילי בסיסי הקריה ותל השומר לקופות חולים והתנתקו ממערך המרפאות הצבאיות. המענה הרפואי ניתן לחיילים בקופת החולים הסמוכה לביתם; הם מקבלים אבחונים רפואיים, מרשמים לתרופות, פטורים זמניים ועד 14 ימי חופשת מחלה מצטברים. נראה שהפיילוט היה מוצלח.

שלא יקרה שוב: שדרוג במטוס צפוי למנוע התרסקויות

מטוס f16 ממריא (צילום: Handout, GettyImages IL)
מטוס F-16 ממריא. שדרוג שיוביל לשדרוג | צילום: Handout, GettyImages IL

שדרוג מערכת בקרת הטיסה של מטוס הקרב "ברק 2" (F-16C/D) ישפר את היציבות והבטיחות שלו בצורה משמעותית – כך פורסם בשבועון צה"ל "במחנה" בחודש אוקטובר. המטוס יידע להתמודד עם אתגרים בהטסה ביתר קלות, והמערכת תתמוך במטוס בעת תמרונים חריפים – ובכך תקטין את הסיכוי שייכנס לסחרור. המערכת נמצאת כעת בבחינה בחיל האוויר. בתום שלב הבחינות, תותקן גרסת המערכת החדשה בכל מטוסי ה"ברק 2", בעלות כוללת של כ-50 אלף דולר.

התקנת הגרסה החדשה היא צעד בהכנת המטוס לקליטת מערכת בטיחות טיסה מתקדמת של חברת "לוקהיד מרטין" האמריקנית, שעתידה לצאת לשוק ב-2014. המערכת העתידית היא הראשונה להציג יכולת התערבות של מטוס F-16 למניעת טיסה מבוקרת אל תוך הקרקע, מצב שנחשב לאויב הגדול ביותר של הטייסים, הנגרם בדרך כלל בשל אובדן הכרה או כניסה ל"ורטיגו". מספר אירועי התרסקות שקרו בחיל האוויר בשנים האחרונות התרחשו, ככל הנראה, בשל תקלות שהמערכת אמורה למנוע – ביניהם ההתרסקות של סרן אסף רמון ז"ל.

קטלני יותר: חיילי גולני יקבלו מערכת ירי חכמה

קטלנית מיוצבת (צילום: אופק רון-כרמל, במחנה)
"קטלנית מיוצבת" על נמ"ר בניסוי האחרון. תדע לשתף נתונים עם מערכות השו"ב | צילום: אופק רון-כרמל, במחנה

מערכת ה"קטלנית המיוצבת" שתורכב על הכלים המשוריינים בחטיבת גולני תאפשר ירי בתנועה, ותכוון את הקנה באופן אוטומטי על ידי מד לייזר. "מדובר במערכת מהירה, מדויקת וקטלנית יותר", סיפר לשבועון "במחנה" רמ"ד נמ"ר במחלקת אמל"ח של זרוע היבשה, רס"ן ניר טולדנו. "הלוחם יכול להסתער תוך שהוא מבצע ירי, ולא להיות חשוף".

היתרונות של ה"קטלנית" המשודרגת הם ביצוע ירי בתנועה; יכולת בקרה על הירי על ידי מד טווח לייזר (מט"ל), שיכוון את הקנה אל המטרה באופן אוטומטי – יכולת שלא הייתה קיימת עד כה במערך החי"ר; ושיתוף נתונים עם מערכות השו"ב (שליטה ובקרה), יכולת שתקנה למשתמשים בה אפשרות לקבל מטרות במרחב הלחימה בצורה טובה יותר.

לוחמי פלחה"ן גולני כבר עברו הכשרה על נגמ"ש המרכבה (הנמ"ר) המצויד במערכת החדשה, ובבית הספר למ"כים ולמקצועות החי"ר (ביסלמ"ח) ממשיכים לערוך בה ניסויים. היא עדיין נמצאת בתהליכי פיתוח, שיסתיימו לאחר שני ניסויים נוספים במהלך 2012. בהמשך תוצב בגדוד 51 שבחטיבת גולני.

מינויים בצה"ל: החלטות שנויות במחלוקת, ומפקדה חדשה למבצעים בעומק שטח האויב 

 

תא"ל ניצן אלון (צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה")
ניצן אלון, מאו"ג איו"ש היוצא - ומפקד פקמ"ז הנכנס (צילום: במחנה) | צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה"

באחרונה הוכרז על שני מינויים שייכנסו לתוקפם ב-2012, אשר עשו לא מעט רעש וכותרות. המינוי הראשון הוא זה של תא"ל ניצן אלון, מפקד אוגדת איו"ש לשעבר, שיקודם בדרגה וימונה לתפקיד אלוף פיקוד המרכז. אלון, שיחליף בתפקיד את האלוף אבי מזרחי החל מהרבעון הראשון של 2012, הגדיר את חלק ממעשי פעילי הימין כ"טרוריסטים", ועורר עליו את זעמם של רבים. במהלך כהונתו בתפקיד הקודם, הופנה אל האלוף המיועד כעס רב מצד מתנחלים, ובין השאר הותקפה מכוניתו בצומת תפוח שבשומרון בחודש יולי. אלון נחשב לקצין בולט ומוערך, בוגר סיירת מטכ"ל, אך מינויו נתפס על ידי רבים דווקא כהתגרות באנשי הימין, גם בשל העובדה כי המינוי הוכרז בשבוע בו נערכה מתקפה חריגה בעוצמתה כנגד מפקד חטיבת אפרים וסגנו. הקידום של אלון נחשב מטאורי, שכן התקבל לאחר שני תפקידי תת-אלוף בלבד, במקום שלושה ברוב המקרים. המינוי גרר ביקורת בקרב אנשי צבא מסוימים, לדבריהם, ראוי כי תפקיד של מפקד פיקוד מרחבי לא יהיה תפקיד אלוף ראשון.

עקב הסערה הבהיר דובר צה"ל תא"ל יואב (פולי) מרדכי בראיון לגלי צה"ל, כי המינוי אינו נובע משיקולים פוליטיים או זרים, וכי הרמטכ"ל היה האחראי היחיד לקידומו של אלון לתפקיד. "רוב ההתיישבות ביהודה ושומרון אוהבת את ניצן אלון", אמר תא"ל מרדכי, "אתה יכול להתקשר לראשי המועצות האזוריות שהיו בקשר נהדר איתו. יש קבוצה, שהיא קבוצת מיעוט שיוצאת נגד המינוי, אבל אנחנו בודקים מה טוב לביטחונה של מדינת ישראל ואנחנו לא מתחשבים בסקטור כזה או אחר. אני מבהיר שוב – לקשור מינויים בצבא לשיקולים זרים זה פסול".

אלוף נוסף שצפוי להיכנס לתפקידו במהלך 2012 הוא האלוף במילואים שי אביטל, שישוב ללבוש מדים אחרי תשע שנים באזרחות. אביטל יעמוד בראש "מפקדת העומק", מפקדה חדשה שצפויה גם היא לקום ב-2012. אנשיה יהיו אמונים על תכנון פעולות ומשימות שונות ומבצעים בין זרועיים ביעדים ארוכי טווח, המרוחקים מגבולות ישראל. בשורות היחידה החדשה צפויים לשרת כמאה קצינים.

 

האלוף שי אביטל (צילום: ששון תירם, ויקיפדיה)
האלוף שי אביטל. חוזר למדים | צילום: ששון תירם, ויקיפדיה

גם ההודעה על המינוי של אביטל הכתה גלים: ראשית, כיוון שהיא ליבתה מחדש את השיח אודות תקיפה אפשרית באירן. שנית, כיוון שהוחלט להחזיר את אביטל לצבא, במקום לקדם קצין אחר ולהעניק לו את התפקיד. נדמה שמגמת החזרת הקצינים הבכירים מהאזרחות רווחת במיוחד בתקופה האחרונה – לבד מאביטל, שבמהלך שנותיו באזרחות פנה לפוליטיקה, הוחזרו באחרונה מבקר צה"ל, תא"ל (מיל') אילן הררי וסגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר נווה. גם רא"ל (מיל') גבי אשכנזי התגייס שוב לאחר ששוחרר במטרה להתמנות לתפקיד הרמטכ"ל. קצינים בצה"ל צוטטו באחרונה בכלי התקשורת בעילום שם, באומרם כי מדובר בחוסר אמון במשרתים במערכת הצבאית.

ומה כבר נכנס? החידושים הטכנולוגיים של 2011

בשנה החולפת צה"ל זכה ללא מעט חידושים טכנולוגיים, ביניהם "חתול חולות", מחפרון בלתי מאוייש, מערכת רובוטית שפותחה על ידי חברת "qinetq-NA", בשיתוף החטיבה הטכנולוגית של זרוע היבשה. המערכת מחוברת לכלים הנדסיים שונים של חיל ההנדסה מתוצרת "בוב קאט", ובתוך דקות הופכת אותם לנשלטים מרחוק. הפרויקט החל באוגוסט 2010, ולאחר מספר התאמות לצרכי צה"ל נכנסו הכלים לשימוש מבצעי בסוף שנת 2011. עד עתה התקיימו מספר פעילויות מוצלחות בגזרת עזה, במהלכן המערכת הוכיחה את עצמה כאפקטיבית, אמינה ונוחה להפעלה.

ה"מתן", מערכת תצפית לטווח ארוך, נכנס השנה לשימוש ביחמ"ם ונוסה בתרגיל גדודי. החידוש? כל האמצעים הדרושים לתצפית במערכת אחת, מה שתורם להורדת המשקל שסוחב הצוות ומגביר את האפקטיביות שלו. המערכת שוקלת 12 ק"ג בלבד, ומסוגלת לזהות אדם ממרחק של 12 ק"מ ורק"מ (רכב קרבי משוריין) ממרחק ממוצע של 15 ק"מ ביום ובלילה.

כלנית (צילום: תע"ש)
הכלנית. רב תכליתית | צילום: תע"ש

צה"ל התחדש השנה גם ב"כלנית", פגז חדש לטנקים, שנקלט במערך ה-120 מ"מ, ומקנה לחיל השריון יכולות מבצעיות חדשות. הפגז, מתוצרת תע"ש, פותח כלקח ממלחמת לבנון השנייה ומעופרת יצוקה, כאשר עלה צורך בשימוש בתחמושת מתאימה נגד מבנים. הכלנית, הנמצאת בשימוש בטנקים בעלי תותח בקוטר 120 מ"מ, היא פגז רב תכליתי בעל ארבעה מצבי ירי שונים, המיועדים לפגיעה בכלי רכב (ג'יפים, נגמ"שים וכו'), בכוח רגלי, במסוקים ובמטרות בתוך מבנה. מפתחי הכלנית זכו ב"פרס ביטחון ישראל" לשנת 2011.

"משואה" היא מערכת שליטה ובקרה של כוחות היבשה, המהווה את הבסיס של פרוייקט צי"ד (צבא יבשה דיגיטלי). המערכת נמצאת בשימוש כל החילות – חי"ר, שריון, הנדסה  ואיסוף קרבי – בתצורות שונות. מערכת "משואה 600" פותחה על ידי חברת "אלביט", ועברה תהליכי אפיון, פיתוח ובדיקות בשיתוף עם החטיבה הטכנולוגית של זרוע יבשה במשך כשנתיים. השנה היא נכנסה לשימוש בצה"ל. המערכת נועדה לסייע למפקד בכל מרכיבי מעגל הפיקוד והשליטה ובכל צירי עבודת המטה: מבצעים, מודיעין, אש, לוגיסטיקה ותקשוב. השיפורים המרכזיים במערכת הם תמיכה מלאה בתהליכי ניהול אש ולוגיסטיקה, יכולת תכנון ובעיקר חיבור לכוחות האוויר והים.

>> מאזן כוחות: מה צפוי לצבאות העולם ב-2012?