קצין במילואים, מנעולן במקצועו, טוען כי זומן ל-120 ימי מילואים כדי להדריך חיילים וקצינים ביחידה מסווגת, אך כעת הצבא מתנער מהתשלום על השירות שביצע ומעביר אותו למשרד הביטחון.

אור ישראל לוז, תושב פתח תקווה הוא מנעולן במקצועו וקצין במילואים ביחידת יהל"ם של חיל ההנדסה הקרבית. לטענתו, לפני כשנתיים הגיעו לחנות שלו קצין ונגד בלבוש אזרחי המשרתים ביחידה מסווגת של חיל ההנדסה וביקשו ממנו להתגייס לשירות מילואים ביחידתם.

"הם ידעו עליי הכל", שיחזר השבוע לוז בשיחה עם mako. "עשו עליי תחקיר מעמיק עד פרטים שרק אשתי והמשפחה יודעים, ברמה כזו. הם אמרו שרוצים שאדריך ואסייע לחיילים בתחום פריצת מנעולים".

אור ישראל לוז (צילום: אלון חן)
טוען שהצבא מתחמק מתשלום על שירות שביצע. לוז | צילום: אלון חן

לאחר אותה שיחה, מוסיף המנעולן: "החלטתי לעשות מילואים ביחידה כי תחום העיסוק שלה מציל חיים וראיתי בזה גם שליחות לאומית. זו יחידה סודית שאני לא יכול לפרט עליה יותר מדי, שבזכותה אזרחי ישראל ישנים טוב בלילות".

לוז נרתם לטענתו למשימה תוך שאותם קצין ונגד מתחייבים שאותם ימי מילואים ייחשבו וישולמו לו. עוד לדבריו הוא היה מוקפץ ליחידה גם בחגים ושבתות והקצינים בה אף רכשו מהחנות שבבעלותו ציוד בסכום של 40 אלף שקל.

"זה ציוד רגיש, לא כזה שאפשר להשיג באינטרנט", הסביר לוז. "כל פעם שהזעיקו אותי עזבתי הכול כדי להגיע ליחידה. היה לי אישור כניסה מיוחד, סימן שבכירים ביחידה ידעו על הפעילות שלי. לא עשיתי זאת בהתנדבות על חשבון הזמן הפנוי שלי ושל משפחתי".

לדבריו הוא סייע ליחידה במשך שנתיים, אלא שלפני כמה חודשים התחלפו מפקדים ביחידה הקטנה והסודית וכאשר לוז ביקש לקבל את המגיע לו תשלום של עשרות אלפי שקלים עבור 120 ימי מילואים שהצטברו לזכותו - נאמר לו שהקצין והנגד שהבטיחו לו זאת עשו זאת על דעת עצמם ולא על דעת מפקדיהם ובלי לקבל אישור לכך.

"הם עשו רושם של קצינים ומפקדים רציניים", הדגיש לוז, "סמכתי עליהם. הם היו בודקים את הטלפון שלי כל הזמן ומורים לי למחוק הודעות כי הכל סודי ואסור שיידעו על מה שהם עושים".

לדבריו, המפקד החדש ביחידה טען שאותם קצינים עבדו עליו, פשוט ככה. "אמר שהכל הצגה אחת גדולה שלהם וכל תרומתי ליחידה לא הייתה משמעותית בכלל. אם זה נכון מדוע קיבלתי אישור כניסה ורכשו ממני ציוד רגיש ב-40 אלף שקל? כלומר מישהו אישר את זה, הפעיל אותם לגייס אותי. הם לא פעלו בחלל ריק".

 


 

מאז הוא מתנהל מול צה"ל לקבל את תשלום ימי המילואים שלו. תחילה הציע מפקד בכיר לזמן אותו לארבעה ימים כל שבועיים כדי לשלם לו בכך את חוב ימי המילואים, אך לטענתו הוא לא עמד בהבטחתו. "הוא זימן אותי פעם אחת ומאז לא שמעתי ממנו. הוא נעלם", ציין לוז.

המנעולן לא ויתר והחליט לצאת למאבק על המגיע לו. מתשובה לפניה שהעביר לקצינת פניות הציבור, התברר שמצ"ח פתחה בחקירת הפרשה, חקירה בה הוא עצמו מסר עדות, נאמר לו ששני הקצינים המעורבים נחקרו גם הם וכי התיק הועבר לפרקליטות הצבאית.

 


סגנית קצינת פניות הציבור, רס"ן גלית אלפסי השיבה ללוז לפני כשבוע, כי מחומרים שנאספו במצ"ח הוא לא היה חייל מילואים ביחידה אלא העניק שירותים לקצין ולנגד שפנו אליו בשם 'מערכת הביטחון' וכי ההתקשרות לא נעשתה מטעם היחידה. לדבריה, במועד בו הקצינים ניסו לשלם לו עבור ימי המילואים העניין לא יצא לפועל כי הפעולה בה נקטו אינה חוקית וכי עליו לפנות בעניין למשרד הביטחון.

"מבחינתי הכתובת היא צה"ל שמתחמק מאחריותו לחוב של ימי המילואים כלפיי", טוען כעת לוז. "הם אלה שצריכים לשלם לי את ימי המילואים, הקצין והנגד פעלו בשם היחידה. אם זה לא יקרה אגיש תביעה ואגרור למשפט את קציני היחידה. בושה וחרפה שככה הצבא מתנהג".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"מבדיקת פרטי האירוע עלה כי הפונה העניק שירות אזרחי לשני משרתי קבע, שלא במסגרת שירות מילואים בצה"ל. השירות ניתן בנסיבות אזרחיות, ללא ידיעתם או אישורם של המפקדים ביחידה.
מאחר שהפונה טען כי העניק שירות מטעמו למערכת הביטחון וכי הוא מעוניין שמערכת הביטחון תשלם לו על כך, הוא הופנה למשרד הביטחון אשר אמון על הנושא".