שנה רוויה באירועים עברה על צה"ל שעמד בחזית הלחימה בטרור, כמו גם בחזית המאבק בנגיף הקורונה. גם השנה היה מבצע בעזה, סוכלו פיגועים והברחות פליליות מהגבול בדרום ובצפון.

רגע לפני ראש השנה, שוחחנו עם ארבעה חיילות וחיילים מהגזרות השונות שהיו שם באירועים משמעותיים ויחד עם חבריהם, סיכלו מתקפות טרור וניסיונות פיגוע. שמענו מהם על התפקיד שלהם שהתנקז לכמה רגעים קריטיים השנה, בהם ביצעו בדיוק את המשימה שלהם – להגן על ביטחון מדינת ישראל ותושביה.

סמל נ', (20, ר"ג) מש"ק תקיפה ומכווין "אמצעי חוזי" באוגדת עזה, מעיד שאפילו הוא עצמו לא יכול היה לדמיין איזה תפקיד מסעיר יעשה בצבא, בימים שבהם עבר טירונות כלל צה"לית.

המערך המשותף באוגדה (צילום: דובר צה''ל)
"שנתיים בתפקיד התרכזו לרגע אמת אחד". סמל נ' (מימין) | צילום: דובר צה''ל

לצה"ל התגייס באוגוסט 2019, למה שנקרא חיל כללי שובץ לתפקיד מש"ק מטרות, העוסק בתכנון תקיפה. לאחר מכן קיבל תפקיד מבצעי, מכווין תא תקיפה. "בתאי תקיפה אוגדתיים יש קצין שמקשר בין אמצעי התצפית השונים לגורם שמאשר את התקיפה", הוא מסביר. "עבודה מאוד מורכבת אבל מספקת, כשאוגדת עזה נמצאת בלב העשייה של צה"ל".

נ' השתתף בכל ימי הלחימה במהלך מבצע שומר החומות. חמאס פרס עשרות חוליות נ"ט לאורך הגדר במטרה לנצל הזדמנות ולפגוע בכוחות צה"ל או כל מי שיחשוף את עצמו וצה"ל בתגובה, אסף מודיעין על החוליות האלה במשך תקופה ארוכה.

כל זה התנקז לשניות מאוד קצרות כאשר פעילי נ"ט חשפו את עצמם ועשו טעות. שניות בודדות להחלטה על הכתפיים של מש"ק התקיפה. "היה פעיל נ"ט של הג'יהאד האסלאמי שהצלחנו לסכל על ידי שילוב של מודיעין ואש", סיפר סמל נ'.

הוא מוסיף ש"מדובר בקבלת החלטות מהירה של מספר צוותים. כשרגע הפגיעה מגיע יש תחושת אופוריה והצלחה. חשוב לציין שאני בתפקיד כבר שנתיים וכל הזמן הזה התרכז לרגעי אמת בטווח זמן קצר של שבועיים. אתה קוצר את ההצלחות והתחושה היא מטורפת".

סמל נ' מסביר שהייחוד בתפקיד שלו הוא: "שחיילים סדירים יכולים לבוא לידי ביטוי בקבלת החלטות קריטית. לא האמנתי שבשירות שלי אגיע לתפקיד כזה וככה אתרום לצבא".

"פתאום המחבלת הוציאה M-16"

מבצע שומר החומות היה סוער למדי גם בשטחי יהודה ושומרון, עם לא מעט מפגעים "בודדים", שניסו להרוג חיילי צה"ל ואזרחים. ללוחמי צה"ל יש בדרך כלל שניות בודדות להגיב כדי לסכל את הפיגוע ולמנוע פגיעה בהם עצמם או בחפים מפשע.

סמל שקד (21, מושב פדיה), מ"כ בפלחו"ד שקד של חטיבת גבעתי, מספר שתמיד חלם להיות קרבי, להיות הלוחם הזה שימנע פיגועים. לצה"ל התגייס בדצמבר 2019 ואת ההכשרה כלוחם בגבעתי עשה תחת כל המגבלות של הקורונה. הספיק לעשות קווים בעזה ועוד. די מהר יצא לקורס מ"כים בסיומו קיבל את מה שרצה, להיות מ"כ בפלוגה מבצעית.

"קבלתי פלוגה חדשה שבדיוק סיימה את ההכשרה והתחלנו קו חברון", הוא משחזר את אירועי ה-19 במאי האחרון בצומת "אליאס".

הפיגוע שסיכלו הלוחמים (צילום: דובר צה''ל)
כוח גדוד שקד גבעתי שניטרל את המחבלת | צילום: דובר צה''ל

"בשעה ארבע מגיע רכב שנעצר באמצע הציר וממנו פרקה מישהי שהתחילה ללכת לכיוון שלנו. עברנו לצד השני של הכביש, ליד הטרמפיאדה, כדי לראות מה היא עושה. היא התחילה לעשות כל מיני דברים חשודים אז התמקדנו בה ופתאום היא הוציאה רובה אם-16 והתחילה לירות לכיוון שלנו".

סמל שקד ממשיך ומספר: "ברגע הזה אתה לא חושב על כלום, רק איך להגיב הכי נכון כדי לסיים את האירוע. אתה פועל בדיוק כמו שלימדו אותך וכמו שתרגלו אותנו. ברגע שהיא פתחה לעברנו באש תפסנו מחסות וירינו לעברה, ככה נטרלנו אותה, אז הגיעו כל שאר הכוחות והמפקדים כשמשם זה המשיך לניהול של האוגדה".

התגובה המהירה והנכונה שלהם סיכלה את הפיגוע בלי נפגעים ובמהירות. "תחושה אדירה. למחרת עליתי למשמרת באותו המקום ואתה דרוך הרבה יותר. בסוף הבאת גאווה למדינה ולא פחות לגדוד ולפלוגה שלנו, שהוכיחו את עצמם".

"הכוונתי אליו מארב של כוחות מיוחדים"

בכל שנה מנסים ארגוני פשיעה שונים להבריח סמים ונשק מלבנון. בצבא מבינים שמי שמרוויח מאותן הברחות הוא חיזבאללה. לא מדובר רק ברווח כספי, בצה"ל יודעים שהמקום שבו מצליחים לבצע הברחה פלילית יהיה בסבירות גבוה הציר ממנו תגיע חולית הטרור או המקום ממנו יבריחו מטען חבלה.

רב"ט סקאי אנג'ל (19, הרצליה), תצפיתנית בגדוד האיסוף הקרבי 869, יודעת שהיא אחד מקווי ההגנה המרכזיים בסיכול של הברחות מהסוג הזה. לצה"ל היא התגייסה לפני פחות משנה, בדצמבר 2020 ואחרי ההכשרה בבסיס סיירים הגיעה כתצפיתנית לגזרת לבנון.

בחודש יוני היה לה חלק מרכזי בסיכול אחת מהברחות האמל"ח המפורסמות בתקופה האחרונה, כשבדיוק עלתה למשמרת לילה. "נכנסתי לעמדה באחת בלילה והייתי צריכה להיות שם עד חמש בבוקר. פתאום ראיתי רכב מתקרב כשמישהו פרק ממנו, לקח שקים וזרק אותם מעבר לגדר".

התצפיתנית (צילום: דובר צה''ל)
"גרם לי להבין עד כמה התפקיד שלנו חשוב". סקאי מ-869 | צילום: דובר צה''ל

אותו חשוד זרק לשטח הארץ 12 שקים. "בשלב הזה הקפצתי כוחות וגם הכוונתי מארב של כוחות מיוחדים לאזור הזריקה. בהמשך הגיע רכב משטח הארץ, ממנו פרק בן אדם עם תיק שהתחיל לאסוף את מה שנזרק משטח לבנון. הכוונתי את המארב אל החשוד והם תפסו אותו".

היא מספרת ש"אחרי שהכל נגמר ממש התרגשתי. ההצלחה נתנה לי הרגשה של סיפוק ושותפות במשהו מאוד משמעותי. זה גרם לי להבין עד כמה התפקיד שלנו חשוב להגנה על המדינה".

על החיים בתפקיד המאתגר מוסיפה סמלת סקאי: "בסוף יושבים מול מסך ואסור לנו להזיז את העיניים. ברור לנו כמה זה חשוב וכמה אנחנו שומרות על הכוחות, איזה איומים יש באזור הצפון שאסור בשום מצב שנזיז את העיניים ולא נראה אותם".

"ראינו סולם על הגדר, הגשש זיהה שם חשודים"

כמו בלבנון, כך גם בגבול מצרים וירדן. ארגוני פשיעה פועלים לא מעט לאורך עשרות רבות של ק"מ, דרכם הם מנסים להבריח סמים. בצה"ל מתמודדים עם הבעיה יחד עם משטרת ישראל, גם שם מתוך הבנה שהנתיב הפלילי יכול להפוך במהירות לנתיב טרור.

גדוד "ברדלס" ממערך הגנת הגבולות סיכל לא מעט הברחות סמים בגזרה לאורך השנים. הצלחה שמביאה איתה גם סכנות, זאת משום שמבריחי הסמים הפכו אלימים יותר עד כדי הפעלת עמדות רתק, שפותחות באש לעבר כוחות צה"ל.

הלוחמות בגבול (צילום: דובר צה''ל)
"אף פעם אי אפשר לדעת מה יקרה". לוחמות ברדלס | צילום: דובר צה''ל

רב"ט הילה סעדון (19) מיהוד-מונוסון, לוחמת בגדוד ברדלס, השתתפה לא מזמן בסיכול הברחה שכזו. לצה"ל היא התגייסה במרץ 20, התחילה בכלל בתפקיד עורפי כמאבחנת מדעי ההתנהגות בחיל האוויר, אולם התעקשה לעזוב את התנאים הטובים כדי להיות לוחמת, העלתה פרופיל ושובצה במערך הגבולות.

בחודש מאי האחרון, הילה יצאה יחד עם הצוות לפעילות יזומה בגבול מצרים. "ביצענו סיור של כל הכוח לאורך הגדר, כשאני הולכת בראש כנווטת חוד יחד עם הגשש. בשלב מסוים אנחנו מזהים סולם על הגדר. הכוח עוצר במקום ואז המ"מ, הגשש ואני מתקדמים לכיוון הסולם. הגשש מזהה שם אנשים ואת השקים של הסמים. בשלב הזה התחלנו בנוהל מול האנשים, לא ירי חי כי ברור לנו שזה אירוע פלילי".

שאר הכוח אבטח אותם מתוך הבנה שלחוליה שעל הגדר יש תצפיתנים וכנראה שגם חולית רתק. "אתה אף פעם לא יכול לדעת מה יקרה. לכן אתה מגיע לאירוע מוכן לכל תרחיש והתפתחות. אבל אם הם לא מאיימים עלינו פיזית אנחנו לא נירה עליהם", הדגישה.

היא סיפרה שלאור הפעולות של הכוח, אותם אנשים ברחו חזרה לכיוון מצרים והסמים שניסו להבריח נתפסו. מדובר בתפיסה לא קטנה, הכוח סיכל הברחה של 180 ק"ג סמים. "בסוף אנחנו עדיין בשלב המסלול ומדובר בתחושה של סיפוק מאוד גדול, שעשינו משהו חשוב ואישית הייתי בהיי מאוד גדול של וואוו, מה עשינו עכשיו".

הלוחמות בגבול (צילום: דובר צה''ל)
"סיירנו על הגדר ואז ראינו סולם". כוח ברדלס | צילום: דובר צה''ל