מרץ 2020, חברון. הכלב 'סיזר' אימת המבוקשים והמחבלים, נכנס באישון לילה יחד עם כלבן וכוח מיוחד של לוחמי מג"ב לביתו של אחד המבוקשים בעיר, שעל פי החשד מחזיק בסליק מטענים מוכנים להפעלה ואמצעי לחימה.

המבוקש מתעורר בבהלה משנתו. מבחין בסיזר, נלחץ מאוד ומבין שהוא בבעיה גדולה. הכלב רחרח בין חדרי הבית כשלוחמי מג"ב מגבים אותו, כדי שהמבוקש או מי מחבריו לא ינסו לפגוע בו. אגלי זיעה כיסו את מצחו של המבוקש. הוא הבין שעם סיזר לא מתעסקים.

"המבוקשים בשטחים וגם העבריינים הפליליים מנסים לא פעם להרעיל את הכלבים שלנו", אומר מפקד יחידת הכלבנים במג"ב, רס"ב חיים סבג. "הם משתמשים ברעל עכברים או מפזרים באזור בו מוסתרים המטענים תבלינים שונים כמו פפריקה, פלפל שחור וכדומה כדי לגרום לכלבים להתעטש, כדי שיאבדו ריכוז ויתבלבלו".

היחידה בפעולה (צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל)
"מחבלים מנסים להרעיל אותם". היחידה בשטח | צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל

לדברי המפקד אותם המבוקשים מורעים מכלבי היחידה. "הם מכירים היטב את הכלבים שלנו, יודעים שיש להם יכולות גבוהות לאתר כל מה שהם מסתירים ונלחצים מאוד. הכלבים כל כך מיומנים ומקצועיים, מהטובים שבעולם, כך שאי אפשר לשמחתי לעבוד עליהם ואת התוצאות רואים בשטח".

בחזרה לאירוע בחברון. סיזר עבר בין החדרים כשהוא מדלג מעל רעל העכברים, התבלינים, יצא לרגע לחצר והתחיל לחפור במרץ. הלוחמים בעקבותיו. אחרי כעשר דקות של חפירה סיזר סיפק את הסחורה: הוא מצא עשרות מטענים מוכנים להפעלה מוחבאים בבור עמוק באדמה, חגורת נפץ, אמצעי לחימה שונים ואקדחים.

בתום המשימה סיזר קיבל הרבה חיבוקים מהכלבן וכמה חטיפים, כבונוס על פעילותו המבצעית המוצלחת. "זו הייתה אחת התפיסות הגדולות של מג"ב בתחום אמצעי הלחימה", התגאה קצין במג"ב, "היכולות של סיזר לא רק שהביאו לאיתור המטענים, הם הצילו חיי אדם רבים וסיכלו פיגועים שתוכננו לצאת".

הכלב סיזר (צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל)
הכלב סיזר שתפס הכי הרבה אמל"ח ב-2020 | צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל

סיזר נחשב לשיאן השיאים במשטרת ישראל באיתור כלי נשק ואמצעי לחימה, כשהצליח לאתר לבדו 19 כלי נשק בפשיטות אחרות שערכו במהלך השנה על בתי מבוקשים.

חבריו של סיזר לאיתור חומרי נפץ 'אוגי' ו-'אקטור' איתרו יחד 30 אקדחים ורובים. לפני כמה חודשים הכלבים בארט וסילבסטר פשטו יחד עם הלוחמים על בתי מחבלים באיו"ש. הם איתרו 12 מטעני חבלה משוכללים ביותר עם מנגנוני השהייה שניתן להפעיל אותם באמצעות טלפון נייד.

"אנחנו דואגים לשמור על הכלבים שהמבוקשים בשטחים או עבריינים בארגוני פשיעה לא יפגעו בהם. היו ניסיונות כאלה ואחרים לפגוע בכלבים שלנו כולל הוצאת חוזים עם הרבה כסף להרוג אותם או להרעיל אותם למוות, אבל סיכלנו את זה. אנחנו מגנים עליהם כמו חברים לנשק", הסבירו גורמים במג"ב.

היחידה בפעולה (צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל)
"סיכלנו נסיונות שונים לפגוע בכלבים" | צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל

הכלבייה של מג"ב בירושלים נחשבת לגדולה ביותר במשטרת ישראל. 44 כלבים משרתים ביחידה לצד 27 כלבנים ותיקים. "הכלבנים ביחידה הם לוחמים לכל דבר ולעיתים מבצעים גם משימות של שמירה על הסדר ופשיטות מבצעיות על בתי מחבלים ועבריינים מסוכנים", ציין מפקד היחידה.

"הכלבים ביחידה הם מסוג ל'ברדור', רועה בלגי –מילינואה", מסביר רס"ב סבג. "עוד כשהם בני כמה חודשים אנחנו עורכים להם שורה של מבחנים והכשרות בתחומים שונים ולפי זה אנחנו קובעים מה כל אחד מהכלבים יהיה מיומן לבצע בתחומו".

הכלבים מיומנים לאתר אמצעי לחימה, נשק, כסף, סמים, נעדרים ומחבלים (כלבי תקיפה). הם מתחילים לפעול ביחידה בגיל שנתיים ומופעלים על בסיס יומי ועל פי מידע שמגיע לרוב משב"כ או מזרועות המודיעין של המשטרה, בנוגע לפעילות פח"ע או פלילית.

בגיל 8 הכלבים 'יוצאים לפנסיה', פורשים מפעילות ועוברים לידי הכלבנים שמגדלים אותם בבתיהם, או לפנסיון מיוחד של משטרת ישראל שדואג לכל צרכיהם.

"היכולות המבצעיות של הכלבים הללו מפתיעה אותנו כל פעם מחדש", סיכם רס"ב סבג, "הם לא מוותרים. יש להם המון סבלנות לאתר נשקים, סמים, כסף, נעדרים, ללכוד מחבלים. הם לא מאכזבים".

היחידה בפעולה (צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל)
עוברים הכשרה ומבחנים. הכלבים באימון | צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל
היחידה בפעולה (צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל)
הכלבים עוברים הרבה עד שהם "יוצאים לפנסיה" | צילום: דוברות מג"ב, משטרת ישראל
_OBJ