מסמך פנימי שפורסם ב-mako ממנו עולה כי הרמטכ"ל מתריע שלא ניתן לנצח מלחמה ללא מילואים ומזהיר ממשבר אמון חמור עם המשרתים במיל', כמו גם מהעובדה שהם לא מאומנים מספיק, מעורר סערה בקרב קציני מילואים.

מאז הפרסום פנו למערכת מעל ל- 30 קצינים במילואים – מג"דים, מ"פים, קציני מבצעים ועוד - שלכולם אותו המסר: אם הצבא לא יעזוב את המילים היפות ויתחיל לטפל בבעיות, המלחמה הבאה תהיה אסון כבד מבחינת מדינת ישראל.

מפקד פלוגה ותיק בשריון התייחס למסמך עליו חתום תא"ל גל שוחמי מפקד אוגדה 319, ואמר: "כבר כשאתה קורא את תחילת המסמך הזה אתה מבין באיזה נתק הם נמצאים. הם מדברים על הוקרה כחלק מתהליך שיקום המצב, כל מיני דברים כאלו. איזה שטויות. מישהו חושב שמעניין אותי כרטיס בהצדעה או איזה יום הוקרה? המסמך היה צריך להיפתח ולהתמקד בדבר אחד בלבד, אימונים ועוד אימונים. זה מה שישמור עלינו בחיים".

 

(מסמך סיכום הערכת המצב בראשות הרמטכ"ל)

קצין אחר סיפר: "פעם היינו מעלים את הביקורת בחדרי חדרים כדי לא לפגוע בכבודם של המפקדים הבכירים שאותם אנחנו מעריכים מאוד. אבל המצב של מערך המילואים לא חמור אלא קטטוני. ככה זה משנת 2003 החליטו שאימונים הם לא הדבר הכי חשוב. הייתי אז מ"פ בצבא ומאז המצב רק מתדרדר".

"אלו לא רק אימונים", מוסיף אותו קצין, "כשבונים תוכנית התייעלות או תוכנית אופרטיבית אנחנו לא קיימים, למרות שהידע הוא אצלנו. אם אני אקח היום קצין בצבא ואגיד לו תמנה לי את הלקחים של חומת מגן, לבנון השנייה, עופרת יצוקה הוא לא ידע".

"אנחנו מתחננים להגיע והם לא רוצים"

קצין מילואים אחר מתייחס לבעיה ברמת כוח האדם. "סומכים יותר מדי על הצבא הסדיר למרות שלא מצליחים להשאיר את הטובים לקבע ארוך. אנשים לא מוכנים להישאר במערכת בגלל המצב. הרמטכ"ל צריך להכריח אותם לקרוא ספרות צבאית? אני כקצין צעיר קראתי כל ספר צבאי שנפל לי לידיים, והם לא יודעים אפילו מה קרה בחומת מגן. צבא המילואים זה שימור ידע והם לא משתמשים בזה בכלל. אנחנו מתחננים להגיע והם לא רוצים".

לדבריו במהלך ימי קרב בעזה לפני כשנתיים הוא וחבריו ביקשו להגיע ולעזור, גם בלי תשלום על ימי המילואים. "אנחנו היינו שם ויודעים מה לעשות, רק תנו לנו לבוא. אם בכלל התייחסו אלינו, זה היה כדי להגיד לא צריך, תודה רבה. גם בהפקות הלקחים לא שיתפו אותנו. היום אני לא מכיר חצי מהצבא ולא מדבר את השפה שלהם. במלחמה מצפים שנעבור ישר מאפס למאה".

גדוד 101 בצוק איתן  (צילום: דובר צה"ל)
לוחמים בצוק איתן: "זה לא רק אימונים" | צילום: דובר צה"ל

לצה"ל ברור שכוחות סדירים לבדם לא יוכלו להכריע את המלחמה הבאה וגם חיל האוויר הטוב בעולם לא ישפר את המצב. "צה"ל למד רק חצי מהשיטה של האמריקאים, הניצחון האווירי", אומר קצין מילואים בכיר. "התפיסה הלא נכונה הזו הביאה לצמצום של צבא היבשה במילואים ומסתמכים יותר מדי על הכוח האווירי".

לדבריו של הקצין הבכיר הוא וחבריו מתריעים על כך אך לא רואים שינוי. "אנחנו מסבירים ומבקשים להתאמן באופן נכון, אבל לא מקשיבים לנו. מה נעשה, נפסיק לבוא למילואים? זה לא יעזור למרות שאנחנו מתוסכלים מאוד. אנחנו מציפים את הדברים אבל לא שומעים אותנו".

אותו גורם מזהיר: "הגענו למצב רע מאוד וכנראה שאנחנו אומרים את זה בנימוס מדי. אנחנו מבקשים לבוא כמה שיותר לאוגדה, אבל אז האוגדונר אומר 'אני מבין אבל אין לי כסף לשלם לימי מילואים'. אז מה אני יכול להגיד לו על זה? פה הסתיים הדיון".

 


 

רק בימים האחרונים פורסם שצה"ל מבטל תרגיל גדול בהשתתפות כוחות מילואים בגלל סיבות תקציביות. במסמך הערכת המצב בראשות הרמטכ"ל נכתב במפורש שיש לאמן את המילואים, גם על חשבון רכש וחימוש, אך קציני המילואים סקפטיים.

"ברמת האימון שאני נמצא כיום", אומר מג"ד במילואים עמו שוחחנו, "אני יודע שלא אצליח לעמוד בלו"ז המשימות שאקבל במלחמה ואני אומר חד משמעית שיהיו לי עשרות הרוגים, רק בגלל המצב הגרוע של האימונים והציוד".

אותו קצין ממשיך בדברים החמורים שנאמרים מדם ליבו ומוסיף: "אני והמפקדים שלי, שלא לדבר על החיילים, לא יודעים לעשות אפילו פעולות פשוטות כמו הנחתת מסוק. פעם אחרונה שתרגלתי באמת הנחתה של מסוק הייתה באזור 2011. מסוק שלא ינחת בזמן יביא למוות של פצועים שאפשר היה להציל".

מ"פ בשריון איתו שוחחנו הפתיע כשאמר: "אנחנו דווקא מתאמנים הרבה ויורים הרבה פגזים. אז איפה הבעיה? יש לנו את הטנק הכי ישן, מרכבה סימן 2 עם פגזים 105 מ"מ, ככה שיותר זול שנירה אותם מאשר שישמידו. הבעיה שחוץ מזה לא נותנים לנו שום דבר, אין ציוד, האימונים לא מותאמים למשימות שלנו המצב של הכלים גרוע".

לדברי המ"פ, רק בגלל שעלות הטנקים שלהם זולה הם נשלחים לאימונים רבים עם כוחות חי"ר סדירים. "הבעיה שאני יוצא עם עשרה טנקים ובגלל המצב שלהם חצי נתקעים בדרך. החי"ר רואה את זה כל אימון ולא סומך עלינו. זו שרשרת שמזינה את עצמה". הקצין אף הוסיף: "טנקים שלי יוצאים לטיפולים ואף אחד לא מעדכן אותי איפה הם, אני חושב שהם במצב מסוים והם בכלל מושבתים".

אותו קצין נותן דוגמה לתרחיש שעלול להתממש בזמן מלחמה. "טנק במצב מכני כזה עלול להיתקע בלב עזה או אפילו בדרך לשם ואנחנו יודעים שאת המחבלים אפשר לפגוש לפני עזה. זה עלול לעלות בחיים של אנשים".


"ברמת האימון שאני נמצא כיום לא אצליח לעמוד בלו"ז המשימות שאקבל במלחמה ואני אומר חד משמעית שיהיו לי עשרות הרוגים, רק בגלל המצב הגרוע של האימונים והציוד".

מג"ד במילואים

מג"ד נוסף במילואים משמיע גם הוא דברים חמורים: "משבר האמון שלנו בצבא נמצא היום במקום הכי חמור. אין אמון שלנו בהם ושלהם בנו. מקצצים, סוגרים ומייבשים אותנו וחושבים שבמלחמה הבאה הכל יעבוד פיקס".

גם הוא סיפק דוגמה כואבת למצב איתו הוא מתמודד במסגרת שלו: "לקחו לי הרבה מאוד לוחמים לכל מיני מסגרות לא ברורות, למשל מילואים של מד"א. מצד שני שולחים לי לוחמים שסיימו טירונות ואימון מתקדם ואז עברו לשרת בכל מיני תפקידים. פתאום מחזירים אותם להיות לוחמים במילואים ועוד לא מאמנים אותם. מה נראה לכם בדיוק שיקרה איתם במלחמה?".

דברים דומים אמר מפקד פלוגה בשריון. "יש לי חיילים שעברו הכשרה על טנק ואז עשו להם הסבה לחי"ר במסייעת שריון. עכשיו מחזירים אותם למילואים על טנק בלי שעות אימון. הם עצמם אומרים לי שמע, אני לא יודע מה לעשות".


"משבר האמון שלנו בצבא נמצא היום במקום הכי חמור. אין אמון שלנו בהם ושלהם בנו. מקצצים, סוגרים ומייבשים אותנו וחושבים שבמלחמה הבאה הכל יעבוד פיקס"

מג"ד במילואים

אחד מקציני המילואים סיכם בדאגה: "אנחנו צבא סוג ב' שאמור לפעול יחד עם צבא א', רק שלהם יש אימון אחר, ציוד אחר ושפה שונה משלנו. זה מייצר כמות אדירה של תקלות ובעיות".

אותו קצין מזהיר מההשלכות של המשך המצב: "במלחמה הבאה יפלו פה כמויות של טילים והצבא לא יעצור את זה כי ייקח לנו זמן לעמוד במשימה, יהיו לנו הרבה הרוגים שלא ירו בנשק, כי אנחנו לא מאומנים. זה המצב של מערך המילואים כיום והצבא עם כל המילים היפות שלו, לא עושה כלום בנידון".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"צה"ל רואה חשיבות גבוהה בשמירת כשירותם של כוחות המילואים כחלק מרכזי ביכולות צה"ל בשגרה ובחירום. כחלק מהערכת מצב מתמשכת בנושא כשירותו של מערך המילואים ביבשה, הוצגה בשבועות האחרונים בפני ראש המטה הכללי, רב-אלוף אביב כוכבי, הערכת כשירותו וכן הוצגו דרכי פעולה להעצמת המערך בשנת 2021. במהלך הדיון, הציג מפקד זרוע היבשה, עבודת מטה מעמיקה, הכוללת שיטות חדישות לאימון ומוכנות כוחות המילואים למלחמה, תוך שימת דגש שיטות אימון חדשניות לשנת 2021. בנוסף, הודגשה חשיבות תיווך ההחלטות המתקבלות לאנשי המילואים והמפקדים, בתיאום ציפיות, התחשבות בזמנו של המשרת, התאמת האימון לאורח חייו של איש המילואים ויצירת סביבה מכבדת שתביא למיקוד ואפקטיביות באימון. חשוב לציין, הסיכום המופיע בכתבה אינו סיכום הדיון הרשמי. ראש המטה הכללי, קיבל את המלצות מפקד זרוע היבשה והנחה להמשיך את שלב תכנונה של עבודת המטה באופן מואץ".