היישוב חרשה לפני מספר חודשים. חשודים פלסטינים יוצאים מהכפר מזרעה אל קיבליה ומציתים חורש סמוך לישוב במטרה לגרום לשריפת ענק שתפגע בבתי התושבים. לאחר מכן הם נמלטים חזרה לכפר.

כוח צה"ל מגיע למקום ומתפתחות הפרות סדר חריגות בהיקף שלהן. תושבים רבים חוסמים את הצירים וזורקים אבנים, רבים נוספים עולים על גגות הבתים ומשליכים סלעים.

דקות ספורות אחרי האירוע מגיעה לאזור סוואנה לבנה ממנה פורקות מספר חיילות שמרימות לאוויר רחפנים גדולים. "ישבנו בחמ"ל תצפיות, זיהינו את האירוע וקפצנו לשם כמה שיותר מהר. זה היה יום שבת ומה שראינו זה הפס"ד פשוט מטורף. המונים עמדו על הגגות וזרקו סלעים על הכוח", מספרת אריאל שני, סמלת צוות בקא"סיות שהוקפץ לאירוע.

הפרת סדר (צילום: HAZEM BADER/AFP, GettyImages)
פלסטיני זורק אבנים במהלך הפרת סדר בשטחים | צילום: HAZEM BADER/AFP, GettyImages

במשך זמן ארוך למדי הרחפנים של הצוות הובילו את הכוחות שנעו ברחובות הכפר תחת גשם של סלעים, אבנים ובקבוקי תבערה, חשפו עבורם כל נקודה שבה חשודים עמדו על הגג עם סלעים.

"הפלסטינים עצמם העלו לאחר מכן סרטונים שראו איך מכוניות ושמשות היו מנופצות מכל הסלעים שזרקו. לא היה להם אכפת שהם פוגעים ברכוש של עצמם", סיפרה סמלת שני.

גם בשלב הסוער הזה, כולם זכרו את האירועים הקשים שבהם נהרגו לוחם סיירת גולני עמית בן יגאל ולוחם דובדבן רונן לוברסקי ז"ל. "הם עמדו על הגגות וזרקו סלעים, כמפעילות רחפנים אבטחנו את הכוח והראנו להם את הבתים מהם צריך להיזהר", מספרת סמלת שני.

היחידה בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
צוות מפעילות רחפני האיסוף של חטמ"ר אפרים | צילום: דובר צה"ל

במקביל לזה, שלחו להן את ה"הפללה" של המציתים שהתחילו את האירוע. "שמרנו איתם על קשר עין והפללנו אותם. ראינו לאיזה בתים הם נכנסו ושלחנו את זה למודיעין של החטיבה". זמן לא רב אחר כך, כוח צה"ל שליווה רכז שב"כ עצר את החשודים.

צוות מפעילות הרחפנים שהופעל באותו אירוע נקרא בצה"ל "בקא"סיות רב ממדיות" מדובר בצוות חיילות בקריות איסוף מודיעין, המפעילות רחפנים מתקדמים בחטיבה המרחבית אפרים.

הצוות הוקם בקיץ 2019 כלקח מהפיגוע במעיין דני (גזרה שהועברה מחטמ"ר בנימין לאפרים) בו נרצחה הנערה רנה שנרב ז"ל. לאחר מכן הוקמו צוותים בחטיבות נוספות. התפקיד של צוות מפעילות הרחפנים הוא לאתר פעילות עוינת חודרת גבולות ולתת לזה מענה מהיר. להגיע לשטח במטרה לסייע לכוחות ולאסוף מידע באמצעות רחפנים.

היחידה בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
צוות מפעילות רחפני האיסוף של חטמ"ר אפרים | צילום: דובר צה"ל

שנתיים אחרי שנפתח הפרויקט, בכוונת צה"ל להגדיל את מספר הצוותים עוד יותר לאור התוצאות החיוביות שהגיעו מהשטח. לכן הוחלט גם לחשוף את התפקיד שמוצג כאן לראשונה.

"בחטמ"ר אפרים יש שלושה חמ"לים של איסוף שכל אחד מהם מגן על חלק אחר בגזרה, בעומק ועל הישובים כמו גם קו בתפר", מסבירה סרן נועם עקיבא, מ"פ תצפיות בחטמ"ר אפרים, שתחת אחריותה צוות מפעילות הרחפנים.

"באוגוסט 2019 היה פיגוע קשה מאוד במעיין דני. המסגרת לא ראתה את כל האירוע הזה, לא יכולנו להתריע שיש מחבלים שמחכים, שיש משהו חריג. הבנו שיש לנו פערי איסוף. שאין לנו יכולת ראייה במעיינות וואדיות. בסוף לכל מצלמה יש את הגבול שלה".

כפי שעלה מהלקחים שצה"ל הפיק מהפיגוע, הוחלט להקים את צוות הבקא"סיות כדי לספק תצפית עילית באמצעות הרחפנים, במקומות שאמצעי איסוף אחרים לא יכולים להגיע אליהם.

אמנם הצוות הוקם כדי לתת מענה למקומות שבהם המצלמה לא מצליחה להגיע בשגרה, אולם סרן עקיבא מספרת ש"החלטנו לקחת את היתרון של הרחפנים כמה צעדים קדימה".

היחידה בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
סרן נועם עקיבא, מ"פ תצפיות בחטמ"ר אפרים | צילום: דובר צה"ל

"אנחנו לוקחים את התצפיתניות הכי טובות ואיכותיות שיש בחמ"ל", ממשיכה מפקדת הפלוגה. "הן כאלה שמכירות היטב את השטח. נבחרו אחרי שישבו כמה חודשים על עמדת תצפית ואז, עוברות קורס הפעלת רחפנים. על כל סוג רחפן יש הסמכה של שבוע".

אחרי שסיימו לתכנן גייסו את צוות החיילות הראשון והעבירו אותו את כלל ההסמכות לרחפנים השונים. כולם מדגמים גדולים בעלי יכולת נשיאת משקל גבוה. הצוות הזה נייד בהגדרה שלו, מקבל רכב סוואנה ואמצעים טכנולוגים נוספים כמו אמצעי שליטה ובקרה.

"לכל שבוע יש תוכנית עבודה ממני על בסיס משימות שאושרו מול מפקד החטיבה", מסבירה סרן עקיבא לה ניסיון ארוך שנים במערך התצפיות של צה"ל. "זה מגיע על בסיס אירועים בגזרה והערכת מצב, מידע מודיעני ועוד. מתוך זה אנחנו סוגרים את תכנית העבודה על פיה הן יגיעו לכל מיני מקומות ויעלו רחפנים".

היחידה בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
שחף, שקד ואריאל, צוות המפעילות של החטיבה | צילום: דובר צה"ל

לדוגמה, הצוות מבצע מה שמוגדר כמשימות שיבוש. "אם יש למשל מקום בגזרה שבו זורקים הרבה אבנים, אז אני רוצה לשבש את זה ולגרום לזורקים להגיע למקום אחר, שבו נמצאים כוחות רבים. אני אמקם את הצוות בפילבוקס בגזרה. הן יגיעו לשם וירימו רחפן גדול מאוד ורועש. זה לבד גורם לשיבוש ואני מאמינה שהיו לא מעט כאלה ששיבשנו מבלי שאנחנו יודעות בכלל".

בנוסף, בעקבות הפיגוע הקשה בו נרצחה רנה שנרב ז"ל, בכל יום שישי הצוות מרים רחפנים שמסיירים במשך שעות ארוכות מעל אותם מעיינות נסתרים אליהם מגיעים אזרחים רבים. "האירוע של שנרב מאוד נוכח בפלוגה שלנו ואנחנו בקשר טוב עם המשפחה", סיפרה מפקדת הפלוגה.

לצד אירועי השגרה, הצוות הנייד של מפעילות הרחפנים נמצא בזמינות גבוה 24/7 לאירועים מתפרצים כמו מעצר מבוקשים, פיגועים ועוד. "החיילות קופצות עם הסוואנה לזירת האירוע ומתחיל מרדף. אם היה אירוע זריקת בקת"ב, פיגוע דריסה או כל דבר דומה הצוות הוא חלק מהמרדף".

היחידה בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
אריאל שני, סמלת הצוות | צילום: דובר צה"ל

סמלת הצוות שני אחראית במסגרת התפקיד שלה על תיאומים ופגישות עם כל הקצינים הבכירים של הגזרה. תחת האחריות שלה רחפנים משוכללים בשווי של 200 אלף שקלים לערך.

"חיילות הצוות אחראיות על הטסת הרחפנים בשטח, על בסיס הניסיון שלהן כתצפיתניות". היא מספרת בשיחה עם mako. "הן מחליטות מה שגרתי ומה חריג. יש להן שיקול דעת נרחב. התפקיד שלנו כמפקדות לוודא שהכל מתנהל כמו שצריך ותקין, למשל לתאם מול חיל האוויר את ההטסה של הרחפן ובמקרה של אירוע מתפרץ, לחבור לגורמים הרלוונטיים ולכוח בשטח. מדובר בכמות גדולה של גורמים".

סמלת שני מתגאה בכך שהן התחילו את הפרויקט בכל איו"ש והיום זה קיים בעוד ארבעה חטמ"רים, עם כוונה להגדיל את כמות הצוותים. "יש לנו יתרון שאנחנו נמצאות וחיות בשטח, מדברות ישירות עם המפקדים וממש מתכננות את הכניסה עם המ"פ למשל".

מפקדות הצוות מספרות על פידבקים חיוביים מהכוחות בשטח. "בגלל שיש לנו שליטה ואנחנו רואות הכל מלמעלה, הם מבינים את החשיבות שלנו ומאוד מעריכים, מה שנותן תחושה טובה. בסוף הצוות נמצא בפילבוקס בשתיים בלילה עם הלוחמים, מגיע איתם לפעילות. הפידבק מגיע בזכות העבודה הקשה שלנו, המפעילות היו תצפיתניות בחמ"לים ומכירות כל נקודה בגזרה. זה היתרון שלנו".

היחידה בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
צוות מפעילות רחפני האיסוף של חטמ"ר אפרים | צילום: דובר צה"ל

סרן עקיבא משתפת באירוע מתפרץ שקרה השבוע ולא ניתן לפרסם עליו פרטים מדויקים. "בגדול יש לנו מידע מודיעיני על כפר מסוים שממנו צריך לצאת מפגע, אנחנו מתמקמות במרחב קרוב לאותו מוקד מודיעיני מבלי להרים את הרחפן כדי לא לחשוף את הפעילות. ברגע שקורה האירוע אנחנו נרים את הרחפן ונסייע במרדף אחרי האיתור. הרחפן ילווה את כל המרדף עד למעצר חשודים".

בכל לילה צה"ל יוצא לסדרה של מבצעי מעצרים. גם שם הצוות של החיילות שמפעילות את הרחפנים נחשב למרכיב חשוב. הן יצטרפו לכוחות וישגרו את הרחפן ברגע שתהיה סגירה של הכוחות על הבית בו נמצא המבוקש.

"אם לפני שנה היינו עם רחפן קטן אז היום יש לנו אחד ענק שאין לרוב לוחמי האיסוף כשזה כל הזמן משתכלל", מוסיפה סמלת שני. הרחפן נייד וזמין מאוד ביחס למטוסים למטוסים ללא טייס. לאורך כל הפעילות הוא באוויר כשאנחנו מבצעות "חילוף חם" בין רחפנים, אם צריך למשל להחליף סוללה, כדי שלא יהיה מצב שלא תהיה תצפית מהגובה".

צילום אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
כוח בפעילות מעצרים. זוכים לתצפית עילית | צילום: דובר צה"ל, חדשות

יש לציין שהן לא מעלות רחפנים במצב שיכול לחשוף את הכוח, עד למעצר. "ברגע שזה קורה הרחפן עולה לאוויר, מסייע באיתור 'ברחנים' אם יש ומגן על הכוחות מפני אנשים על הגגות או התקהלות".

סרן עקיבא מוסיפה ש"אנחנו כל הזמן משתדרגים ברחפנים ובאמצעים כמו מצלמות. הכוונה להגדיל גם את כוח האדם, שלכל חטמ"ר יהיו שני צוותים במקביל כי כיום אנחנו בוחרות את המשימות שלנו בפינצטה ואין לנו אפשרות להיות בכל מקום".

לדבריה, עוד צוות יגדיל משמעותית את נפח המשימות שיוכלו לבצע. "חשוב להדגיש שחלק מהמשימות שלנו זה להתמקם בלילה כדי להגן על ישובים, שלחלק מהם אין גדר והם לא תחת כיסוי מכ"מים. הבנות מעלות רחפן לאורך כל שעות הלילה כדי להגן על האזרחים. הם רואים אותנו ומראים הערכה, יש לנו קשר טוב מאוד עם התושבים".