צה"ל איתר ביום שלישי השבוע מנהרת תקיפה שחדרה כמה עשרות מטרים לשטח ישראל. זאת הפעם הראשונה שהמכשול הטכנולוגי שהעבודות עליו יסתיימו בחודשים הקרובים, מאתר מנהרת תקיפה שיוצאת מעזה לשטח ישראל. מנהרות קודמות התגלו במסגרת הליך הבנייה של המכשול שגדע אותן כמו גיליוטינה.

בצה"ל מבינים שהצליחו לנטרל את נשק המנהרות של חמאס. אבל גם שארגוני הטרור ברצועה יעברו לפתרון הבא שבעזרתו יוכלו לפגע בישראל ולהילחם בצה"ל, כפי שאמר לנו השבוע גורם בכיר באוגדת עזה.

"הפכו את איום המנהרות מנשק טקטי של חמאס לאיום קיומי ואסטרטגי", ממשיך אותו גורם בשיחה עם mako. "לדעתי הסיבות לכך הן אינטרסים ופוליטיקה. מי שהאדיר את האיום הזה אלו אנחנו הישראלים שהוצאנו אותו מפרופורציות".

אותו קצין בכיר מסביר את העמדה שלו: "בסופו של דבר יצאו כמה חוליות בודדות דרך המנהרות. אני חלילה לא מזלזל וכל חייל שנופל הוא עולם ומלואו עבורנו. אבל מבחינת חמאס זה הישג עלוב שלא פגע בכושר הלחימה של צה"ל. בטח בהתחשב בכך שהארגון השקיע כמויות של כסף ותשתיות על חשבון האזרחים שלו ולא יצא מגבול האיום הטקטי".

לדבריו מתוך הצבא האיום הזה נראה הרבה פחות מפחיד ממה שהוא מצטייר אצל הציבור. "מבחינת האדם הפשוט זה מפחיד כשאתה חושב שמישהו יכול לצאת מהאדמה. אז הטרפנו את עצמנו לדעת".

אז האם איום המנהרות מעזה הוסר? "בצורה מאוד זהירה אני חושב שאפשר לומר שהמכשול הסיר את איום המנהרות החודרות", משיב אותו בכיר. "למרות שכל טירון יודע שקו ההגנה לעולם ייפרץ. אני מזכיר שהסמים זורמים לישראל גם אחרי פרויקט שעון חול (הגדר בגבול מצרים). אז לא הייתי אומר שהאיום ירד לאפס".

מבחינת איום המנהרות החודרות המכשול עובד, אבל לדרגים הבכירים בצבא ברור שארגוני הטרור ימשיכו להשתמש בהן בתוך הרצועה לקראת העימות הבא.

"כשצה"ל יכנס לעזה בסבב הבא, וזה רק עניין של זמן, הכוחות המתמרנים ימצאו את עצמם נלחמים באזור שרווי במכשולי תת-קרקע", מדגיש הקצין הבכיר. "חמאס, גא"פ ושאר 'הכוכבים' ברצועה ישתמשו במנהרות כדי להפתיע אותנו ולעבור ממקום למקום, יעבירו נשק במנהרות. זה לא שעכשיו האיום הזה נעלם ולא צריך להתאמץ".

כבר שנים שחופרים לנו

כבר למעלה מ-20 שנה שצה"ל מתמודד עם איום המנהרות ברצועת עזה. גם החודרות היו מוכרות הרבה לפני צוק איתן. למעשה, המנהרות הראשונות נחפרות אחרי הסכמי השלום עם מצרים. מנהרה ראשונה להברחת סחורות ואנשים בין עזה לסיני, מתגלה כבר ב-1983.

בשנת 2003 מוקם צוות המנהרות של אוגדת עזה תחת פיקודו של סרן אביב חקאני ז"ל. הצוות חושף ומשמיד 90 מנהרות בפחות משנה ובצה"ל מבינים: הבעיה קשה משחשבו. ב-2005, צה"ל משלים את ההתנתקות מעזה. להערכת הצבא, בשלב זה הופכות מנהרות ההברחה למנהרות לחימה. חלק כבר חוצות את הגדר לישראל.

מנהרת תקיפה ברצועת עזה (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
מנהרת תקיפה ברצועת עזה | צילום: Getty Images, GettyImages IL

ב- 25 ביוני 2006 נרשמת "ההצלחה" הגדולה ביותר של המנהרות, אז יצאו מבטן האדמה שבעה מחבלי חמאס שחטפו את גלעד שליט והרגו שניים מאנשי צוות הטנק שלו, סגן חנן ברק וסמ"ר פבל סלוצקר ז"ל. חודשיים לאחר מכן צה"ל חושף לראשונה מנהרה שיוצאת ממבנה בשכונת סג'עייה, המרוחק 1.3 ק"מ מגדר המערכת.

בשנת 2013 צה"ל מאתר מנהרה נוספת ודובר צה"ל מביא לשם את כל אנשי התקשורת ומבקרים מחו"ל. באותה השנה צה"ל חושף בפני האמריקאים את כל פתחי המנהרות המוכרים ברצועה. המידע הזה אגב, לא מגיע ללוחמים שבשטח.

מנהרות נוספות מתגלות גם ב-2014. הכל כמובן לפני מבצע צוק איתן כך שכלל לא ברור מי הופתע ומדוע. למעשה, יום לפני המבצע צה"ל חושף מנהרה ענקית ומשמיד אותה, בין השאר על יד 30 פצצות ממטוסי קרב. חמישה מחבלים נהרגים. חמאס מפוצץ חלק מהמנהרה יומיים לאחר מכן וגורם לפציעתם של מספר חיילים. כידוע, גם אחרי צוק איתן נחשפו מנהרות.

האיום הבא - מנהרה דרך הים?

עכשיו, כשהמכשול בו ישראל השקיעה מיליארדים עובד ומסכל את האיום, ארגוני הטרור יחפשו אפיק אחר. "כבר עכשיו אנחנו מזהים שבעזה מבינים שהם איבדו את אחד מכלי הנשק העיקריים שלהם ועובדים על האירוע הבא", מבהיר הקצין הבכיר.

מה שלא הולך מתחת ליבשה עלול להגיע מעליה. "יש התגברות משמעותית בכל הקשור להפעלה של מטוסים ללא טייס, רחפנים וכמובן המשך השדרוג של המערך הרקטי", מוסיף הבכיר באוגדה.

לדבריו, ארגוני הטרור מנסים להתחזק בתחום הזה עם כלי טיס "מתאבדים" הנושאים חומר נפץ. בסרטונים שחמאס פרסם נראתה גם השקעה בכלי טיס קטנים, מהם אפשר להטיל רימונים או פצצות קטנות. "אנחנו רואים כל מה שקורה מעבר לגדר", הבהיר אותו גורם.

צוללן פלסטיני חמוש (צילום: SAID KHATIB/AFP, GettyImages)
חמושים בעזה. מתכננים הרבה יותר מבלונים ועפיפונים | צילום: SAID KHATIB/AFP, GettyImages

לדברי הקצין, ארגוני הטרור, במיוחד הגדולים משקיעים גם במה שהגדיר כ"תווך הימי". בין היתר החמאס מגדיל את הכוח הימי שלו. "יש שם השקעה רצינית בלוחמת קומנדו ימי ואני מזכיר שחשפנו ניסיונות הברחה של ציוד צלילה מתקדם. מבחינתם זאת תהיה עוד דרך, כאילו מנהרה מתחת לים, כדי לחדור לשטח ישראל תוך עקיפת המכשולים שעוטפים את עזה".

תחום נוסף שבו ארגוני הטרור כבר משקיעים וסביר מאוד שיגבירו את ההשקעה הוא טילים נגד מטוסים. מבחינת חמאס, הפלה של מטוס או מסוק ישראלי תהיה הצלחה ענקית. בשנים האחרונות טייסי חיל האוויר דיווחו על מקרים בהם ירו לעברם טילי כתף. נכון להיום כל השיגורים האלה נכשלו. אולם בצבא מעריכים שחמאס, תוך סיוע מחיזבאללה, ינסו להבריח לרצועה מערכות נ"מ מתקדמות יותר.

"לרצועת עזה אין פתרון טקטי, אין פתרון קסם", סיכם הבכיר באוגדת עזה. "הצבא יכול לקנות תקופות ארוכות של שקט אבל זה לא קורה כי לא מצליחים למצוא פתרונות יצירתיים. צריך גם לומר ביושר שלא ניתנו לצה"ל פקודות שיביאו לפתרון שכזה. כל פתרון צבאי יהיה זמני לתקופה כזאת או אחרת, תלוי בעוצמה שתאושר. הפתרון המלא נמצא בידי הדרג המדיני, אבל זה מעבר לתחום הסמכות שלי".