מערך ההגנה האווירי של סוריה הצליח ליירט שבע מסך של שמונה טילים ששוגרו על ידי מטוסי חיל האוויר, בתקיפה שמיוחסת לישראל, כך טוען גורם צבאי רוסי בסוריה, על פי פרסומים זרים. מרבית מערך ההגנה הסורי הוא מתוצרת רוסית.

מדובר בתקיפה שמיוחסת לישראל באזור חאלב בלילה שבין יום שני לשלישי השבוע, דיווחים אליהם ישראל לא התייחסה ושאותם לא אישרה. כמה שעות אחרי הדיווחים, בוצע ירי של שתי רקטות משטח לבנון לישראל והן נפלו באזור הגליל המערבי. הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי התייחס לירי מלבנון, ואמר כי צה"ל יגיב על ירי מסוג זה, אם באופן סמוי או גלוי.

בדרך כלל הטענות הסוריות על סיכול תקיפה ישראלית מופיעות בתגובה קבועה של הממשל או מפי גורמים עמומים. כעת, מי שמצוטט הוא אדמירל ואדים קוליט, שעומד בראש "מרכז הפיוס הרוסי בסוריה", שמטרתו לתווך בין הצבא הסורי לארגוני המורדים.

לדברי אותו גורם רוסי בסוריה, "ארבעה מטוסי קרב ישראלים מסוג F-16 שיגרו בליל ה-19 ביולי שמונה טילי אוויר-קרקע מונחים אחרי שנכנסו למרחב האווירי של סוריה מאזור שבשליטת האמריקאים. מטרת התקיפה הייתה מתקנים באזור העיר חלב והטילים שוגרו בין השעות 23:39 ל- 23:51".

עוד מוסיף וטוען אדמירל קוליט על פי הדיווחים כי: "מערכות הגנה אווירית מסוג SA-17 ופנציר S1 מתוצרת רוסית הצליחו ליירט שבעה טילים ששוגרו ממטוסי ה- F-16 הישראלים. הטיל השמיני פגע במטרתו וגרם נזק למבנה של מרכז מחקר". לטענת הרוסים, שתי מערכות ההגנה האווירית אליהן מתייחס אדמירל קוליט, נועדו ליירוט כלי טייס שונים כמו גם טילי שיוט ופצצות חכמות.

כלי תקשורת ערבים דיווחו קודם להצהרה הזו על תקיפה ישראלית נגד מחסנים של מיליציות פרו איראניות. גם כלי התקשורת הרשמיים של סוריה שדיווחו על התקיפה הישראלית, טענו כי הצליחו לבלום אותה. בישראל כאמור, לא התייחסו או אישרו את דבר התקיפה.

נזכיר שבעבר דווח על השמדה של אותן מערכות על ידי צה"ל. ב-8 במאי 2018 חיל האוויר יצא לסדרת תקיפות במסגרת "מבצע בית הקלפים". אחרי התקיפות דובר צה"ל פרסם סרטון בו נראה רגע ההשמדה של מערכת פנציר S-1 על ידי מטוס קרב של חיל האוויר. ברוסיה טענו אז שזה קרה בשל תקלה טכנית ותפעול לקוי של הצוות הסורי.

בעבר ביקשנו את התייחסותו של תא"ל (מיל') רם שמואלי, טייס קרב וראש להק מודיעין בתפקידו האחרון, וכיום יו"ר ארגון "השומר החדש", לטענות הרוסיות בדבר היכולת ליירט חימושים של חיל האוויר ולסכל את התקיפות.

"מדובר במערכות רוסיות, המתקדמות ביותר שלהם, והם לא בוחלים במה לפרסם, העיקר שתהיה לזה תדמית טובה", טען שמואלי. "לא טוב להם למכירת הנשק בעולם שחודרים להם את מערך ההגנה. הפרסום מונע אם כן מצד כלכלי ותדמיתי בלבד".

יחד עם זאת הוסיף בכיר חיל האוויר לשעבר: "אכן הרוסים יודעים לעשות את זה (יירוט חימושים). בכלל, במלחמה אתה מחפש פתרונות, לפעמים אתה מפתיע את האויב ולפעמים הוא אותך".

יש להניח, שמדי פעם אכן מצליחים אולי להפיל חימוש ישראלי כזה או אחר ועדיין, המציאות רחוקה מאוד מהאופן בו הרוסים והסורים מנסה לתאר אותה, שכן המטרות נפגעות. סביר שחיל האוויר מתגבר על היכולת הרוסית, הן באמצעים טכנולוגיים והן ביחס הרג גדול של חימושים, כדי להבטיח השמדה.