>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

דגל הגאווה (צילום: Sandy Huffaker, GettyImages IL)
איפה הכי טוב להיות להט"ב בעולם? | צילום: Sandy Huffaker, GettyImages IL
תמורות רבות עוברת הקהילה הגאה בימים אלה ברחבי העולם. החקיקה ההומופובית במדינות רבות, לצד ההתקדמות בנושא במדינות אחרות מביאות לשינויים לטוב ולרע במצב של קהילת הלהט"ב.

mako גאווה בדק מאזורים שונים בגלובוס: מהי המדינה הטובה ביותר להיות בה לסבית, הומו, טרנסג'נדר או ביסקסואל.

צפון אמריקה

הכי טוב: קנדה

ארץ עלה האֶדֶר לוקחת בנוק-אאוט את התואר, ויכולה בהחלט להיחשב המדינה הכי טובה בעולם להיות בה הומוסקסואל (את הבכורה הטרנסג'דרית ברמה העולמית לוקחת ארגנטינה). 

קנדה מאפשרת שוויון מוחלט בכל תחומי החיים, וחוקקה חוקים נוקשים נגד אפליה על רקע נטייה מינית וזהות מגדרית.

אין תמונה
למרות השינויים, עדיין לא קל להיות גיי בארה"ב (חיילים במצעד הגאווה בסן דייגו)

מדובר בבירה העולמית לנישואים בין בני אותו מין, שהייתה הראשונה לאפשר לא רק לאזרחיה, אלא לכל הומו ולסבית להינשא בשטחה. בזכותה של קנדה, חייב בג"ץ את מדינת ישראל לרשום ישראלים שנישאו בקנדה כנשואים. אמנם לא מדובר בהכרה מלאה בנישואים גאים, אך גם לרישום בתעודת הזהות יש משמעות. 

הכי רע: ארצות הברית

אמנם מהמעצמה הגדולה בעולם פרצה תנועת המחאה הגאה לרחבי העולם, ואין ספק שנהדר להיות חלק מהקהילה במקומות רבים אצל הדוד סם, בהם סן פרנסיסקו, ניו יורק, וושינגטון, בוסטון ולוס אנג'לס.

אך ארצות הברית היא אומה של ניגודים. לצד הליברלים ושוחרי זכויות האדם ישנם גם גזענות, הסתה, פשעי שנאה ורצח באומדן שהוא בין הגבוהים בעולם.

האוכלוסייה השמרנית-נוצרית, בעלת "הערכים המידל-אמירקניים", לא רק מסתייגת מפתיחות וסובלנות, היא גם נרתעת באופן מוחלט מאינטלקטואלים (למי שתוהה כיצד אישה כמו שרה פיילין יכולה להגיע למעמד של מועמדת לתפקיד סגנית הנשיא).

בנוסף לכל, באמריקה המונח "חופש הביטוי" הוא חסר גבולות, וכולל בתוכו גם את החופש להסית. כך, למשל, הקו קלוקס קלאן וארגונים גזעניים אחרים מקיימים דיונים וימי עיון בנושאים כמו "הצורך להשמיד יהודים", "למה הרג אדם שחור אינו נחשב רצח" וכמובן: "הומואים - כיצד להגן על הסכנה הזאת לקיום האנושות".

מרכז אמריקה והאיים הקאריביים

הכי טוב: פורטו ריקו

אמנם מבחינת חקיקה גם קובה הקומוניסטית היא מקום טוב ללהט"בים, אבל לאי שנמצא תחת שלטון אמריקני בכל זאת יש עדיפות. ראשית, בכלל לא טוב להיות אזרח בקובה הטוטליטרית.

שנית, בזכות ברק אובמה, גם הומואים ולסביות מפורטו ריקו יכולים לצאת מהארון בצבא האמריקני.

הכי רע: ג'מייקה

אמנם העונש על "מעשה סדום" באי הקאריבי הוא עשר שנות מאסר בלבד, אולם הסתה לרצח הומואים היא דבר שבשגרה, הן מצד השלטונות והן מצדם של כלי התקשורת, אמני הרגאיי הפופולריים ואזרחים רבים.

איאן ווילה ג'מייקה
החופים הבתוליים עלולים להטעות. ג'מייקה

רוב המדינות דוברות האנגלית באיים הקאריביים הן הומופוביות. אך לאור האווירה הנוראית בג'מייקה, זכה האי לתואר המפוקפק: "המדינה ההומופובית ביותר בעולם".

דרום אמריקה

הכי טוב: ארגנטינה

מעצמת הטלנובלות והאלפחורס מביסה בנוק אאוט את כל שכנותיה. ראשית, מדובר במקום הכי טוב בעולם להיות בו טרנסג'נדר. המדינה אינה רואה צורך להתערב ולהתיימר לקבוע עבור האזרח האם הוא גבר או אישה. האזרח, ורק האזרח, יודע מהי זהותו המגדרית.

מלבד זאת, רוצים להתחתן? בקרוב תוכלו לצרף לעצמכם יעד אטרקטיבי ולטיני. וגם במאבק בבריונות אפשר ללמוד ממערכת החינוך של ארגנטינה.

אין תמונה
מדונה - אחת ממאה הטרנסג'נדריות שנרצחו השנה בברזיל

הכי רע: ברזיל

נכון, חלק מהמדינות בברזיל יאפשרו להומואים וללסביות להתחתן, ובסאו פאולו מתקיים מצעד הגאווה הגדול בעולם, בהשתתפות שלושה מיליון בני אדם.

אבל מצד שני, מקום שבו נרצחו ב-11 חודשים יותר ממאה טרנסג'נדרים וטרנסג'נדריות לא יכול להיות מקום שטוב לחיות בו. זהו נתון מדאיג של שנאה בכל קנה מידה. 

צפון אפריקה

הכי טוב: האיים הקנריים

קבוצת האיים שממול לחופה הדרום-מערבי של מרוקו נמצאים תחת שלטון ספרד, ועל כן כל החוקים של ממלכת ספרד תקפים בה: נישואים בין בני אותו מין, שירות חופשי בצבא וסדרת חוקים נגד אפליה, הומופוביה וטרנספוביה.

הכי רע: סודאן

בכל מדינות צפון אפריקה ההומוסקסואליות אינה חוקית, ובכל זאת, במרוקו ותוניסיה החוקים כלל אינם נאכפים – ואף קיימות סצנות מחתרתיות שוקקות חיים. בסודאן, לעומת זאת, הומואים נרדפים על בסיס קבוע, ולרוב מוּצאים להורג במשפטי שדה.

אפריקה התיכונה ודרומה

הכי טוב: דרום אפריקה

בשנים האחרונות חלה התקדמות מעודדת במספר המדינות בהן ההומוסקסואליות חוקית, בהן רואנדה, שתי הרפובליקות של קונגו, הרפובליקה המזרח אפריקנית, צ'אד, מאלי ומדינות נוספות.

אך לדרום אפריקה שמורה זכות הראשונים: עם נפילת משטר האפרטהייד הפך נלסון מנדלה את ארצו למדינה הראשונה בעולם שחוקקה חוקים נגד הומופוביה וטרנספוביה – והחוקים הללו נאכפים בקפדנות. מאז 2006 מנהיגה המדינה נישואים בין בני אותו מין, הכוללים את כל הזכויות, לרבות אימוץ ילדים.

אין תמונה
למרות מצעד הגאווה שהתקיים השנה לראשונה במדינה, מצב הקהילה רע. אוגנדה

הכי רע: אוגנדה

ניתן לומר שזוהי המתחרה הכי גדולה של ג'מייקה בלהיות המדינה ההומופובית ביותר בעולם. הסתה בלתי פוסקת, השפלה, אלימות, פשעי שנאה ורדיפה ממשלתית היא מנת חלקם של אזרחי אוגנדה – ובקרוב תנהיג המדינה הברברית גם עונש מוות להומואים.

המזרח התיכון

הכי טוב: ישראל

אנחנו מתנצלים מראש בפני חובבי ההלקאה העצמית, שזהו הספורט הלאומי של הארץ זבת חלב ודבש. ועדיין, מצבה של הקהילה הוא לא רק הכי טוב במזרח התיכון, אלא בין הטובים בעולם. אתגרים רבים נכונו לנו, וכולנו עושים את המיטב כדי להפוך את ישראל למקום טוב יותר לחיות בו. מי יתן ובעוד שנה-שנתיים נוכל להשוות את עצמנו לקנדה!

מצעד הגאווה בתל אביב 2012 11 (צילום: שי בן נפתלי)
הכי טובה במזרח התיכון. מדינת תל אביב (וישראל) | צילום: שי בן נפתלי

הכי רע: סעודיה

אמנם רבים סבורים כי איראן מחזיקה בבכורה ההומופובית במזרח התיכון, אך סעודיה מביסה אותה בנוק-אאוט. מדי שנה מוּצאים אנשים עשרות אנשים להורג בתלייה בעוון "משכב זכר", כאשר חלקם כלל אינם הומואים, אלא סתם אנשים שהופללו בעבירה, על מנת להוציאם להורג.

דרום ומזרח אסיה

הכי טוב: טייוואן

מסיבות, מצעדי גאווה, חוקים נגד הומופוביה, סרטים וסדרות בטלוויזיה – כל אלה הופכים את הרפובליקה הסינית למוקד משיכה עבור אוריינטלי גאה. עם זאת, יש לציין שהיא מביסה את קוריאה הדרומית רק בנקודות, לא בנוק-אאוט (כפי שאומר דן חלוץ).

הכי רע: מלזיה

במדינה המוסלמית שבה קיימת אנטישמיות ממוסדת, קיימת גם הומופוביה ממוסדת – וזוהי רק המחשה נוספת להקבלה שיש בין אנטישמיות לבין הומופוביה. בבתי הספר לומדים כי אסונות העולם, כמו רעידות אדמה וצונאמי מתרחשים בגלל ההומואים (מי נתן למי השראה, שלמה בניזרי להם או הם לשלמה בניזרי?). העונש על הומוסקסואליות הוא עד 20 שנות מאסר.

מזרח אירופה והקווקז

הכי טוב: אלבניה

ניתן לומר שהמדינה הבלקנית מנצחת את רומניה בקרב צמוד. בשתי המדינות קיימות קהילות גאות, סצנות, חוקים נגד הומופוביה ומצעדי גאווה. ועם זאת, אלבניה זוכה בתואר בזכות הנהגת קמפיין נגד בריונות בבתי הספר שהחל בשנת 2009. מרשים מאוד בשביל מדינה שרוב תושביה באים מבתים מוסלמיים (אך בפועל, שיעור האתאיסטים והחילונים ביניהם גבוה מאוד).

ראדה פרלמנט קייב (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
הפרלמנט האוקראיני. עופקים את רוסיה בסיבוב | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

הכי רע: אוקראינה

שתי סיבות שבגללן מנצחת אוקראינה את אמא רוסיה (האמא ההומופובית, יש לומר). ראשית, כמות פשעי השנאה נגד הומואים ולסביות באוקראינה גבוה כמעט פי שלושה מאשר ברוסיה. שנית, באוקראינה החליטו לקחת את ההומופוביה צעד אחד קדימה, והחלו בהליכים מתקדמים להעברת חוק שקובע עד ארבע שנות מאסר למי שייצא מהארון.

מערב אירופה

הכי טוב: בריטניה

מחקר שערכה לפני כחצי שנה עמותת ILGA-Europe דירג 49 מדינות ברחבי אירופה ביותר מארבעים קטגוריות קובע כי הממלכה המאוחדת היא המקום הטוב והנוח ביותר עבור חברי הקהילה הגאה. התואר "בירת זכויות הלהט"ב האירופית" ניתן לבריטניה בעיקר בזכות מערכת החוקים הנוקשה נגד אפליה, הומופוביה, טרנספוביה ופשעי שנאה, כמו גם חוקי האיחוד האזרחי, שיהפכו בקרוב מאוד גם לנישואים בין בני אותו מין.

עיקר הקרדיט למיקומה של בריטניה ניתן לסקוטלנד, שבה החוקים למען טרנסג'נדרים נחשבים לליברליים ביותר באירופה.

כמו שאומרים: God bless the queen… and the queens.

האפיפיור בנדיקטוס ה-16 (צילום: אימג'בנק- Getty Images)
הוותיקן. הכי רע לקהילה הגאה במערב אירופה | צילום: אימג'בנק- Getty Images

הכי רע: קרית הוותיקן

אמנם המובלעת העצמאית שבתוך רומא אינה אוסרת על הומוסקסואליות בחוק. אך אין ספק שהאפיפיור בנדיקטוס ה-16 הוא אחד האנשים ההומופוביים ביותר בעולם. במקום ליברלי וידידותי כמו מערב אירופה מהווה "הכס הקדוש" מקום אפל ורווי הומופוביה.

אוסטרליה והאוקיינוס השקט

הכי טוב: ניו זילנד

ניו זילנד הייתה אחת החלוצות במלחמה בהומופוביה בקרב מדינות חבר העמים הבריטי, והנהיגה איחוד אזרחי כבר לפני 11 שנה (באוסטרליה השכנה איחוד אזרחי קיים רק בשלוש השנים האחרונות). בפרלמנט שבבירה וולינגטון עומדת ותלויה היוזמה לאפשר נישואים בין בני אותו מין.

הכי רע: פפואה גינאה החדשה, קיריבס ואיי שלמה

מצבם העגום של להט"בים בשלוש המדינות הללו הוא פחות או יותר זהה. בשלושתן העונש בגין קיום יחסי מין מלאים בין גברים הוא עד 14 שנות מאסר (בפפואה גינאה החדשה ובאיי שלמה נקאת העבירה "יחסים אנאליים בין גברים", בקיריבס נקראת העבירה "מעשה סדום").

העונשים בגין קיום יחסי מין שאינם אנאליים בין גברים משתנה ממדינה למדינה: בקיריבס (שבטעות נקראת בפי רבים "קיריבטי" בשל הכתיב הלטיני) העונש הוא עד שבע שנות מאסר, באיי שלמה עד חמש שנים ובפפואה העונש הוא "רק" שלוש שנות מאסר. העונש על יחסי מין בין נשים זהה בפפואה לזה של גברים, ואילו קל יותר באיי שלמה ובקיריבס: עד שלוש וארבע שנות מאסר, בהתאמה.

>> הרגעים הוורודים של 2012