אם את לוקחת כמות גדולה של ויטמינים ואומרת לעצמך – "גם אם זה לא יעזור, זה בטוח לא יזיק", כדאי לך לקרוא את הכתבה הבאה, במיוחד אם את בגיל הפוריות ומתכננת להיכנס להריון.

 

תוספי מזון בהריון (צילום: pidjoe, Istock)
ויטמינים-לא צריך מרשם, אנשים נוטלים כמויות גדולות | צילום: pidjoe, Istock
רכישתם של ויטמינים אינה מותנית בהצגת מרשם רופא, ולכן אנשים רבים לוקחים כמויות גדולות שלהם בתקווה שיפצו על תזונה לא נכונה, ימנעו מחלות ויאטו תהליכים של הזדקנות. ויטמינים רבים הם נוגדי חימצון – "אנטי-אוקסידנטים" שמונעים תגובות דלקתיות בגוף, אבל יתכן שאנטי-אוקסידנטים פוגעים בתהליך הביוץ.

 מחקר חדש שנערך במכון וייצמן למדע והתפרסם בכתב העת האמריקני "מאמרי האקדמיה הלאומית למדעים", מצא שכמויות גדולות של ויטמינים עלולות לפגוע בסיכויים של נשים להיכנס להריון.

 לצורך המחקר, השוו החוקרים בין שתי קבוצות של עכברות. לקבוצה הראשונה הוזרקו הויטמינים A, C ו- E היישר אל השחלות בעוד שהקבוצה השנייה לא קיבלה את הזריקה.

החוקרים גילו שהעכברות שהוזרקו להן הויטמינים, בייצו באופן משמעותי פחות משאר העכברות.

  "מספיק לאכול תפוז אחד ביום"

פרופ' נאווה דקל, ראש צוות המחקר, מסבירה: "כבר שנים רבות ידוע שלתהליך הביוץ יש מאפיינים רבים של תהליך דלקתי. במהלך הביוץ הזקיק שבשחלה נקרע, וזה לא מפתיע שקריעה של רקמה דומה לתהליך דלקתי. לפי הממצאים בעכברים, אנחנו חושדים שכאשר נשים נוטלות כמות גדולה של אנטי-אוקסידנטים שמפריעה לתהליכים דלקתיים, תהליך הביוץ נפגע.

 כמובן שלא ניתן ללמוד זאת בוודאות מהמחקר, כי הוא בוצע רק על עכברים. אבל מחקרים רבים שבוצעו בעבר על בעלי חיים, הוכחו בסופו של דבר כנכונים גם בקרב בני אדם ולכן, אני ממליצה להיות זהירים כאשר נוטלים ויטמינים ולא להגזים בכמויות.

 ויטמינים הפכו היום לטרנד – הם נמכרים ללא מרשם, אנשים רבים רוכשים כמויות גדולות שלהם ומתייחסים אליהם כאל 'מעיין נעורים' שיגן עליהם בפני סרטן ואולי גם ישאיר אותם צעירים. אבל גוף האדם לא זקוק לכמויות גדולות כל כך של ויטמינים. כדי לצרוך למשל את הכמות של ויטמין C הדרושה לגוף, מספיק לאכול תפוז אחד ביום."

פרופ' דקל מסייגת את דבריה ומוסיפה: "במחקר הזרקנו את הויטמינים היישר אל השחלות, ויתכן שכאשר נשים נוטלות ויטמינים דרך הפה הם עוברים תהליך של דילול או פירוק. בשלב הבא אנחנו מתכננים לבדוק האם לויטמינים שנלקחים דרך הפה יש השפעה דומה."

>> בחן את עצמך: מה אתם יודעים על תזונה בהריון?