אישה בהריון מהרהרת (צילום: woraput, Istock)
הריוניות עניות מתקשות להיפטר מהמשקל העודף | צילום: woraput, Istock

בשביל להעלות במשקל, לא צריך הרבה כסף למזון. להיפך. רוב האנשים הסובלים מהשמנת יתר בארה"ב מגיעים דווקא מהשכבות החלשות ביותר באוכלוסיה. ממחקר אמריקני חדש עולה כי אבחנה זו תקפה גם לגבי הריוניות צעירות שהפרוטה אינה מצויה בכיסן – הן מעלות יותר במשקל במהלך ההריון, ומתקשות להיפטר מהקילוגרמים העודפים לאחר הלידה, מה שחושף אותן ואת הילד לבעיות בריאותיות רבות.

משקל עודף מסכן גם את העובר

במדגם, שנלקח משתי מרפאות שונות בארה"ב, השתתפו 427 נשים, ברובן ממוצא אפרו-אמריקאי או היספאני, ונערך מעקב אחר המשקל שהעלו בזמן ההריון. שנה אחרי הלידה, כשני שליש מהן לא הצליחו להוריד את המשקל העודף שנוסף להן בהריון.

תוצאות המחקר, שנערך בפקולטה לרפואה באוניברסיטת ייל, פורסמו בכתב העת האמריקאי לגניקולוגיה. לדברי ד"ר בוני אי. גולד רוטברג, אחת מעורכות המחקר, התוצאות מדאיגות מאוד. "העלאת משקל עודף מעלה את הסיכון לעובר גדול במיוחד, ובהרבה מקרים זה מצריך לידה בניתוח קיסרי. סיכונים נוספים לאישה, בזמן ואחרי ההריון, הם לחץ דם גבוה וסוכרת. רוב המחקרים מראים שילדיהם של אנשים הסובלים מהשמנת יתר יסבלו בעצמם מאותה תופעה בהמשך החיים".

אחת הנקודות המדאיגות היא שלא רק הנשים שמשקלן היה מעל הנורמה טרם ההריון סבלו מקושי להשיל את המשקל העודף. המחקר הראה שארבעים אחוז מהנשים שנחשבו לבעלות משקל תקין לפני ההריון השמינו מאוד אחריו, כשאחת מעשרים הריוניות נכנסה לקטגוריה של השמנת יתר מסוכנת. "הבעיה הגדולה פה, היא שזוהי התוצאה רק מהריון אחד", אומרת גולד רוטברג. "הנשים שבדקנו היו בגילאי 14 עד 25, וסביר שיהיו להן הריונות נוספים, והן יעמיסו על גופן עוד ועוד קילוגרמים".

המניקות הורידו חצי קילו בשבוע

על פי מוסד הרפואה האמריקאי (ה-IOM), עלייה נורמאלית במשקל בתקופת ההריון נעה בין 12 ל-16 קילו. לנשים הסובלות מתת משקל מומלץ להעלות בין 13 ל-18 קילו, ונשים בעלות משקל עודף – בין 7 ל-12 קילו. לנשים במשקל עודף מסוכן מומלץ להעלות בין 5 ל-9 קילו.

החוקרים מציינים כי ישנם גורמים שעוזרים לירידה במשקל לאחר הלידה. מתוך הנשים שנצפו, אלה מהן שהניקו ירדו כחצי קילו בשבוע יותר מאלה שהאכילו את הילד בבקבוק. "אנחנו מאמינים ששווה לערוך מסע הסברה ולדחוף את מסר חשיבות ההנקה באוכלוסיה הזאת", מוסיפה גולד רוטברג. "במחקרים עתידיים אנחנו מקווים למצוא את הסיבות להשמנה בקרב צעירות מעוטות יכולת, ולברר גם מדוע חלק מהקילוגרמים נושרים בקלות, ואילו אחרים מסרבים לרדת".

הפתרון: להוזיל את מחירי המזון הבריא

"בעיקרון, איכות האכילה פחות טובה אצל אנשים בשכבות נחשלות, ונשים בהריון לא שונות בכך", אומר ד"ר נסטור ליפובצקי, מפתח שיטת ד"ר נסטור להרזיה, ספורט ובריאות. "הם צורכים יותר מזון מהיר, משום שאוכל בריא אינו זול: פירות, ירקות ולחם מלא עולים יותר ממזון מתועש. אצל השכבות החלשות חסרה גם מודעות למזון בריא, וכך קורה שהם צורכים יותר שומנים לא בריאים, ושומנים בכלל.

"ישנו גם חוסר מודעות לפעילות גופנית וחשיבותה, ובמקרים רבים יש פחות זמן פנוי מפני שצריך לעבוד יותר, ולפעמים בתנאים לא טובים. אצל נשים בהריון הבעיה היא כפולה, מפני שהן בעצם מסכנות פה אדם נוסף.

"חשוב מאוד לחנך את האוכלוסייה לאכילה בריאה ולפעילות גופנית, וגם להוריד את המיסוי על מזון בריא ולאפשר לאנשים מכל השכבות להשיג מזון איכותי עם יותר סיבים תזונתיים שמגבירים את תחושת השובע. דווקא בישראל עשו דבר נחמד, ובגנים ציבוריים הציבו מתקני ספורט, כך שתהיה לכל האוכלוסייה גישה לחדר כושר, ולא רק לבעלי ממון. יש הרבה מה ללמוד מזה".

>> מדריך: כך תרזו אחרי הלידה