אישה בהריון ישנה (צילום: GlobalStock, Istock)
אני נוחרת? אין מצב. תתפלאי, אבל יש | צילום: GlobalStock, Istock

בין יתר תופעות הלוואי הפחות חינניות של ההריון, אי שם בין הטחורים לבצקות, שמור מקום של כבוד לנחירות.

סביר להניח שגם את, ואת יכולה להמשיך להתווכח או להכחיש עד מחר, נוחרת, אז רק תדעי שאת לא לבד: כ-50% מהנשים ההרות יתחילו לנחור בטרימסטר השלישי. 

עד היום, כמעט לא נחקר הקשר בין נחירות האם ובין בריאות העובר, אך עתה טוען מחקר חדש כי הדבר עלול להשפיע גם על בריאותו.

"הגוף מפרש את הנחירות כסטרס"

המחקר שנערך באוניברסיטת סידני שבאוסטרליה, גילה קשר חד משמעי בין נחירות מרובות בלילה ללחץ דם גבוה – סיבוך שעלול לסכן הן את האם והן את העובר.

לדברי פרופ' קולין סאליבן, שערך את המחקר והציג את מסקנותיו בכנס של החברה האוסטרלית לחקר השינה, הנחרות הן רק סימפטום של בעייה נשימתית, ולמעשה בכל אפיזודה של נחרות האישה מתעוררת – גם אם היא לא זוכרת את היקיצות הרבות כשהיא קמה בבוקר.

המנגנון מאחורי התופעה פשוט: ירידה ברמת החמצן (שמתבטאת בנחירה) מפעילה  תגובת סטרס – והתוצאה הסופית היא עלייה בלחץ הדם של האישה.

יתר לחץ דם עלול לסכן את האם (בפגיעה בכלי הדם וברקמות שונות, ובמקרים קשים אף בעיוורון, שבץ ) ואת העובר. עם הסיבוכים העובריים בעקבות יתר לחץ דם אמהי נמנים עיכוב גדילה, מיעוט מי שפיר ובעיות התפתחות שונות. במקרים קיצוניים, תיפגע אספקת הדם וחמצן לשלייה, מה שעלול להוביל למומים קשים יותר.  

לפי המחקר של ד"ר סאליבן, מחצית מהנשים נחרו לאורך 20% משנת הלילה, ושישה אחוזים נחרו לאורך מחצית הלילה או יותר. למרבה הפלא, לא כל הנוחרות היו מודעות לקולות שהן משמיעות במהלך הלילה ולהשלכות האפשריות של הנחירות – 24% מהנוחרות טענו כי אינן נוחרות כלל.

"המחקר יסייע בהקטנת הסיכויים למוות תוך רחמי"

"לנחירות יש מספר גורמים", מסביר ד"ר זוהר נחום, מנהל מחלקת האם והעובר במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית. "ישנן בעיות מבניות במערכת הנשימה, כמו שקדים או פוליפים מוגדלים וכדומה, וישנן נחירות שמקורן נוירולוגי".

אך מקור נוסף לנחירות בהריון, שיכול לגרום גם לדום נשימה שנתי של ממש, הוא עודף משקל. "יש יסוד סביר להניח שלמשקל שנוסף במהלך ההריון בהחלט יש חלק בתוצאות של המחקר הזה", הוא מציין.

מחקר אוסטרלי חדש נוסף, שהוצג באותו כנס, הציג קשר בין עצירת נשימה המתרחשת בזמן השינה, ונחשבת לסוג של נחירה רצינית במיוחד – לעצירת הגדילה של העובר ברחם.

עורכת המחקר, ד"ר אליסון פאנג מבית החולים לנשים מרסי שבמלבורן, ציינה כי אם בדיקה חוזרת של התוצאות, על קבוצה גדולה יותר של נשים, תניב תוצאות דומות, ניתן יהיה להשתמש בהן כדי למנוע מקרים של מוות תוך רחמי בקרב נשים הרות, בעזרת הגברת תכיפות המעקב אחר הריונן.

"הקשר שבין נחרות והפסקות נשימה בשינה לבין בריאותו של העובר כמעט שלא נחקר בעבר, מכיוון שהתופעה יוחסה לגברים", אמרה ד"ר פאנג. "אבל תוספת המשקל המשמעותית בטווח זמן קצר, בצירוף הסערה ההורמונלית, בהחלט גורמים להן להצטרף לקבוצת הסיכון של הנוחרים, על כל המשתמע מכך".

פריצת דרך: אותר החלבון שגורם לרעלת הריון