50 הגרמים של אבקת גלוקוז, שנלגמים בשלוק אחד (על הבחילה של הבוקר), פרנסו אינספור סיפורי גבורה הריוניים שמועברים מהריונית אחת לאחרת.

לאלה מתווספת ההמתנה הדרוכה לתוצאות הבדיקה, שיכולות לשלוח אותך בחזרה לגלידרייה או היישר אל הבדיקה- האחות הגדולה – הידועה לשמצה בקרב ההריוניות: העמסת סוכר.

אישה בהריון אוכלת שוקלד (צילום: Mark Bowden, Istock)
הזדמנות טובה להיפרד. הריונית בפוטנציה | צילום: Mark Bowden, Istock

הסיבה לכל ההעמסות הללו הוא החשש מסוכרת הריון – חוסר איזון של רמות הסוכר בדם, שמופיע אצל כארבעה אחוזים מההריוניות. איך נמנעים? מי בסיכון מוגבר? ומה הבעיה עם דם מתוק מדי? קבלו מדריך קצר.

1. מה זה בכלל סוכרת הריון? במצב של סוכרת הריון, הגוף לא מצליח לאזן בעצמו את רמות הסוכר. כאשר האישה אוכלת פחמימות – מפירות ועד בורקס – רמת הסוכר בדם עולה. בגלל הפרשת הורמונים מסויימים מהשלייה (אסטרוגן וקורטיזול בעיקר), הגוף זקוק ליותר אינסולין מהרגיל כדי להתמודד עם שטף הסוכר, ואצל נשים מסויימות הלבלב פשוט לא עומד במכסות הייצור האסטרונומיות, ונוצר עודף של סוכר בדם.

2. מי נמצאת בקבוצת סיכון? כרגיל, נשים עם עודף משקל מועדות לפורענות. גם חולי סוכרת במשפחה (גם אם יש במשפחה חולים גברים, שמן הסתם חולים בסוכרת שאינה קשורה להריון, את על הכוונת) מעלים את הסיכון. נשים מבוגרות ונשים שעלו עלייה חדה במשקל בהריון גם הן במסוכנות, והכי חשודה היא מי שלקתה בסוכרת הריונית בעבר, שנשלחת ישר להעמסת סוכר (100 גרם), בדרך כלל ממש בתחילת ההריון.

3. למה זה מסוכן לתינוק? קודם כל, תינוקות של אמהות סוכרתיות הם גדולים יותר. הבעיה היא לא רק בעובדה שכל בגדי הניובורן שקנית לא יעלו עליו, לא בסימני המתיחה האימתניים ואפילו לא בקושי שבלידת השמנמן, אלא בסכנות בריאותיות ממשיות.

סוכרת בהריון נמצאה כגורמת למצב מיילדותי מסוכן בשם "פרע כתפיים", שבו הראש מצליח לעבור אבל הכתפיים נתקעות בתעלת הלידה, ועלולות לגרום לדימומים ואפילו לשבר בעצמות הבריח הקטנות. בנוסף, הבשלת הריאות של התינוק אטית יותר, והוא עלול לסבול מבעיות נשימה. בגלל הגודל של העובר, האמא נמצאת בסבירות גבוהה יותר להזדקק לניתוח קיסרי, על כל הסיכונים הכרוכים בו.

 

4. האם יש השלכות לטווח ארוך? גם אם הלידה עוברת בשלום, לא מעט מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצביעים על קשר בין סוכרת הריונית של האם ועודף משקל של התינוק לאורך חייו. בנוסף, סוכרת הריון היא מעין תמרור אזהרה, שכן מי שלוקה בה נמצאת בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת "רגילה" (מסוג 2) כשתגיע לגיל מבוגר יותר.

5. איך מאבחנים? אצל נשים שלא נמנות עם אחת מקבוצות הסיכון, נהוג לבצע בדיקת סקר בין שבוע 24-28 להריון. הבדיקה השגרתית כוללת שתייה של תמיסה עם 50 גרם סוכר, מנוחה של שעה ובדיקת דם. הבדיקה נערכת בשלב שבו העומס על הלבלב מספיק גדול כדי להראות תוצאות בבדיקת הדם, אבל מצד שני – עדיין לא מאוחר מדי להתחיל טיפול כדי לאזן את הסוכרת.

מי שנכשלת במבחן – כלומר, מקבלת ערך של יותר מ-140 מ"ג – תישלח להעמסת סוכר. יש רופאים שמתחילים לדאוג כבר מערך של 130, בעיקר אם לאישה יש גורמי סיכון נוספים, וממליצים על העמסה גם אם הכלל היבש טוען שאין צורך.

6.ומה עושים בהעמסת סוכר? קודם כל, מפנים חצי יום, מצטיידים בספר, איי-פד או חברה משועממת, שגם תסיע אותך הביתה אחרי הבדיקה, כשתהיי הלומת סוכר כמו ילד היפראקטיבי בחנות ממתקים. לבדיקה הזו תידרשי כבר לצום, ותידקרי לא פחות מארבע פעמים: כשתגיעי למרפאה ייקחו לך את המבחנה הראשונה, וייתנו לך 100 גרם סוכר טהור לשתות (כאן הלימון כבר לא ממש עוזר).

כעבור שעה תידקרי שוב, וגם כעבור שעתים ושלוש שעות מרגע ששתית. הערכים שאת צריכה לשאוף שלא להגיע אליהם: 95 מ"ג בבדיקה הראשונה, 180 בשנייה, 155 בשלישית ו-140 ברביעית. ערך אחד גבוה מהרצוי ישלח אותך למעקב צמוד אצל הרופא שלך, שניים או יותר כבר ידליקו אצלנו כמה נורות אדומות.

חשוב לא לנסות לרמות בבדיקה, ולהפחית משמעותית את צריכת הפחמימות בימים שלפניה – להפך, אמינות הבדיקה עולה ככל שצורכים דיאטה עשירה בפחמימות שלושה-ארבעה ימים לפניה.

7. קיבלת את הבשורה: יש שלך סוכרת הריון.  מה עכשיו? קודם כל, דיאטה. בניגוד למה שאולי חווית בדיאטות קודמות, כאן לא שותים מרק כרוב או תה טיבטי, אלא נעזרים בדיאטנית מומחית, שאליה ישלח אותך הרופא.

התפריט יותאם לך לפי משקלך, מצב הסוכרת שלך ונתונים בריאותיים נוספים, אבל הנה כמה כללי אצבע, שמופיעים כמעט בכל תפריט סוכרתי: את הארוחות שלך תתבקשי לפזר על פני שעות היום, כדי לאפשר ללבלב שלך לייצר אינסולין בצורה מתונה ורציפה, ולא ב"בומים" שמעבר ליכולותיו.

בנוסף, תתבקשי להימנע מפחמימות פשוטות, ולצרוך כמה שיותר פחמימות מורכבות – אורז מלא, חיטה מלאה, דגנים, בטטות וכל מה שלא יקפיץ את רמת הסוכר לשמיים שלך, וישאיר את הלבלב מתנשף ומחזיק מעמד.  

8. ואם הדיאטה לא עוזרת? למרבה הצער, גם אם תקפידי בפנאטיות על התפריט שתקבלי, לא בטוח שרמות הסוכר ירדו בהתאם. במקרה כזה תידרשי לשלב טיפול תרופתי, על פי רוב זריקות אינסולין, כדי לעזור לגוף שלך לווסת את כמות הסוכר שבו. בחו"ל מקובל בשנים האחרונות להשתמש גם בתרופות שניתנות בבליעה, כמו גלוקופאז' וגליבטיק. הישראליות, בינתיים, בעיקר נדקרות.

סייע בהכנת הכתבה: ד"ר זהר נחום, מנהל מערך האם והעובר במרכז הרפואי "העמק" מקבוצת הכללית

מחקר: ניתן לנבא סוכרת הריון גם שבע שנים לפני ההריון