בדיקת אולטראסאונד לאישה בהריון (צילום: istockphoto)
בדיקת אולטראסאונד לפני ההיפוך תוודא שאין צירים והעובר לא החליט פתאום להסתובב | צילום: istockphoto

הגעת לחודש תשיעי, ואת ממש מריחה כבר את הלידה. בניגוד לכל מי שסביבך, כולל אנשים שאת לא מכירה, את לא ממש יודעת לזהות מתי העובר בועט ומתי הוא דווקא נותן אגרוף, ומבחינתך כל התנועות דומות. לכן, אין גבול להפתעה שלך כשאת שומעת מהרופא שהעובר שלך במצג עכוז.

מכאן, עומדות בפנייך שלוש אפשרויות: להוציא יומן ולקבוע עם הרופא קיסרי אלקטיבי, להתחיל לחפש רופא ובית חולים שיסכימו ליילד אותך לידת עכוז או לבצע היפוך חיצוני של העובר - בבית החולים או באמצעים אלטרנטיביים. אופציה רביעית היא להיות אופטימית ולקוות לטוב, זה אף פעם לא מזיק אבל לא בטוח עד כמה זה יעזור.

בהנחה שאת לא ששה לקפוץ מתחת לסכין המנתחים, ובהתחשב בעובדה שמעטים הרופאים בישראל שמסכימים לקחת על עצמם לידת עכוז, הרי שנותרה רק אופציית ההיפוך. מה זה? איך עושים את זה ומה ההשלכות? – הכל במדריך שלפנייך.

עוד ב-9 חודשים::

>> בצקת היריון: מדריך להיריונית הנפוחה
>> בחני את עצמך: האם את בהיריון?

>> 10 סימנים מפתיעים שאת אוטוטו יולדת

לידת עכוז? לא בבית ספרנו

1. למה לא פשוט לנתח? בעוד שניתוח קיסרי, גם אם מתוכנן, עלול להעמיד את היולדת והתינוק בפני סיבוכים (סיכוני ההרדמה, זיהום, דימומים והידבקויות) ותקופת החלמה ממושכת, תהליך ההיפוך הוא קצר, וכמעט נטול סיכונים. לאחר ההיפוך היולדת לא נחשבת כמי שנמצאת בסיכון, ויכולה ללדת לידה רגילה לחלוטין.

2. למה לא לנסות ללדת בלידת עכוז? לדברי ד"ר בני שכטר, מומחה לרפואת נשים במרכז הרפואי מאיר מקבוצת הכללית, מדובר בניהול נכון של סיכונים. האופציה הטובה ביותר היא לידה נרתיקית כאשר התינוק במצג ראש, לאחריה קיסרי ולבסוף לידת עכוז, שמעמידה בסיכון הן את היולדת והן את העובר.

ישנם מרכזי לידה בחו"ל אשר מתמחים בלידות מסוג כזה, אולם מכיוון שהגישה הרווחת בארץ הינה להימנע מלידות עכוז, מעטים הרופאים מיומנים מספיק בשביל להבטיח את שלומם של היולדת והעובר בתהליך.   

3. מתי לא הופכים? יש כמה סיבות שיגרמו לרופא לא לנסות להפוך את העובר: הריון של יותר מעובר אחד, מיעוט מי שפיר, דימום רציני שהתרחש לאחרונה, עובר קטן מאוד או גדול מאוד או שבוע מתקדם מדי (לא נהוג להפוך אחרי שבוע 38).

אצל נשים מלאות במיוחד הרופא יתקשה להפוך את התינוק, בגלל העובי של דופן הבטן, אבל אם לא מדובר בעודף משקל קיצוני במיוחד אין מניעה לנסות. גם שלייה קדמית מקשה על התהליך, אבל לא מהווה בעיה. כאשר יש ריבוי מים אין איסור על היפוך, אבל גדלים הסיכויים שהעובר יתהפך שוב  למצג עכוז – במיוחד כאשר מדובר בהריון ראשון.

4. איך מתבצע ההיפוך? ההיפוך מתבצע ללא הרדמה או אלחוש, בחדר לידה. היולדת מחוברת למוניטור למשך חצי שעה, כדי לוודא שאין צירים ושדופק העובר תקין. לאחר מכן, הרופא מציץ באולטרסאונד כדי לוודא שהעובר לא התהפך מיוזמתו.

לעתים משתמשים גם בתרופה להרפיית שריר הרחם, בהתאם להערכת הרופא במישוש. תהליך ההיפוך קצר, ובמהלכו אוחז הרופא בישבן של התינוק ומגלגל אותו לפנים או לאחור, עד שמושג היפוך מלא, כמו שאפשר לראות בסרטון מלא היופי הזה:

ד"ר שכטר מסביר שמדובר בתהליך "לא נעים", אבל בוודאי כואב פחות מהחלמה מניתוח קיסרי. נשים בעלות סוג דם שלילי יקבלו זריקת אנטי D לאחר התהליך, כדי למנוע מצב של תגובה חיסונית של האם לדם העובר אם חל ערבוב מוגבר בינהם בגלל הלחצים שהופעלו על כלי הדם.

סיכונים, אחוזי הצלחה ודרכים נוספות

5. מה אחוזי ההצלחה? "בספרות הרפואית מדובר על כ-60 עד 65 אחוזי הצלחה בהיפוך", אומר ד"ר שכטר.  "הצלחה" משמעותה תינוק בריא, אם בריאה ולידה וגינאלית רגילה לאחר ההיפוך. לדברי ד"ר שכטר, בקרב נשים שילדו בעבר אחוזי ההצלחה גבוהים יותר, בין היתר משום שדופן הבטן ושריר הרחם שלהן גמישים יותר (זו גם הסיבה שלעולם לא תוכלי ללבוש יותר ביקיני).

6. אפשר להפוך גם בלידה? כן. ד"ר שכטר מספר שאפשר להפוך עוברים גם בעיצומה של לידה פעילה, ואפילו בפתיחה של עד 3 ס"מ. הפעילות הרחמית מקשה מעט על ההיפוך, ובנוסף: ההיפוך בזמן הלידה אפשרי רק אם טרם ירדו ליולדת המים. אחרי ההיפוך פוקעים בדרך כלל את שק מי השפיר, וממשיכים כרגיל בלידה.  

7. מה הסיכונים? כמו לכל פעולה רפואית, גם להיפוך חיצוני יש סיכונים וסיבוכים שונים, רובם נדירים מאוד. לעתים נרשמות ירידות בדופק העובר בזמן ביצוע הפעולה, אבל לרוב המצב חוזר לקדמותו לאחר ההיפוך. במקרים נדירים יותר, ההיפוך עלול לגרום להיפרדות שליה, מצב שעלול לסכן את היולדת והעובר בדימום כבד בעקבות התנתקות חלקית של השליה מהרחם.

לכן, במשך כשעתיים לאחר ההיפוך נשארת היולדת בהשגחה בבית החולים, כדי שאפשר יהיה להבהיל אותה לניתוח קיסרי. "בספרות מתוארים מצבים נדירים וקיצוניים של היפרדות שליה ואפילו מוות בעקבות היפוך חיצוני, אבל אני לא נתקלתי במצבי חירום כאלה בכל שנותיי כרופא", מרגיע ד"ר שכטר.  

8. יש טיפולים אלטרנטיביים? ברור. בהומאופתיה מאמינים שעובר במצג עכוז הוא סימפטום לחוסר איזון בהריון, מצב שמתבטא גם בתופעות לא נעימות נוספות כמו בחילות, בעיות עיכול, כאבי ראש ודלקות בדרכי השתן של ההריונית.

כמובן שהמצב האידאלי הוא להימנע מחוסר איזון לכל אורך ההריון וכך למנוע מהעובר להתבצר במצג עכוז, אבל ישנן דרכים טבעיות לטפל במצב גם סמוך ללידה. טיפולים אלטרנטיביים נוספים נעשים בעזרת דיקור סיני, לעתים בשילוב עם מוקסה: מעין גליל שבתוכו שורפים צמחי מרפא, המחמם מקומית אזורים אסטרטגיים שאחראים על היפוך העובר.

ברפלקסולוגיה דוגלים בהיפוך אנרגטי ככלי להיפוך פיזי, ומנסים להשפיע על העובר להתהפך למצג ראש בעזרת לחיצה ממוקדת על נקודות בכף הרגל. וישנן גם שיטות סבתא, כמו להאיר בפנס לעבר פתח הנרתיק או לבקש ממישהו, רצוי אביו של התינוק, לקרוא לו בקול סמכותי ורם באותו מקום. ת'כלס, למה לא לנסות?

קורס הכנה ללידה: שיעור באנטומיה